BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2010-12-01

Šiltos keptų moliūgų ir polentos salotos

Tema: SalotosJūratė @ 00:56

PRIEŠISTORĖ

Dar niekad nebuvau dariusi šiltų salotų. Dar niekad nebuvau valgiusi polentos. Polenta - itališkas dalykas, verdamas iš rupių kukurūzų miltų ir gali būti įvairių konsistencijų. Pirmą kartą apie ją perskaičiau IKI žurnaliuke su Lino Samėno receptais. Ilgai galvoje nešiojaus “polenta fritta” receptėlį/nuotrauką (išvirta košė atšaldoma, supjaustoma ir apkepinama) ir galų gale nusipirkau aš tų kukurūzų kruopų :) Viena pati polenta - nieko kažko ypatingo. Svarbiausia dalis - su kuo ji valgoma. Šiam kartui - ji salotose. Tokiose prabangiose, sakyčiau, įdomiose, ne kasdienai. Laaabai patiko. Darbo nemažai, todėl labai vyliausi, kad nenueitų viskas veltui. Nesigavo tik normaliai karamelizuoti moliūgų sėklas, bet vis tiek skaniai viskas derėjo, kad ir atskirai ta prieskonių “karamelė” ant salotų užsibarstė.

O radau receptą beieškodama, kaip įdomiau susidoroti su paskutiniuoju moliūgu :) Nors dabar gerai pagalvojus, iš bėdos šios salotos galėtų apsieiti ir be jo (nes gi sezonas tai pasibaigė…) :) Nors man tikrai nemaišė.

RECEPTAS (6 porcijos)

Polentai:

  • 1½ puodelio (puodelis - 240 ml) permaltų kukurūzų kruopų arba rupių kukurūzų miltų;
  • 7½ puodelio vandens;
  • 2¼ a. š. druskos;
  • ~25 g sviesto (atseit, 1½ amerikoniško šaukšto… “biškį” nervina mane tas matavimas puodeliais, nesuvokiami sviesto šaukštai, bet su laiku galima priprasti ir išvis - dėti iš akies ir širdies, ir nuojautos :)).

Karamelizuotoms moliūgų sėkloms:

  • ~15 g sviesto (1 amerikoniškas šaukštas);
  • 1 š. cukraus;
  • ½ a. š. malto kumino;
  • ¼ a. š. cinamono;
  • ¼ a. š. maltos saldžiosios paprikos;
  • ¼ a. š. kajeno pipirų;
  • ¼ a. š. druskos;
  • ½ puodelio gliaudytų moliūgo sėklų.

Keptoms moliūgo riekelėms:

  • ~1 kg moliūgo (nulupto, be sėklų);
  • maltų juodųjų pipirų;
  • druskos;
  • 1 š. ypač tyro alyvuogių aliejaus (vietoj jo visur naudojau lazdyno riešutų).

Padažui:

  • 1 š. šviežių granatų arba spanguolių sulčių;
  • 2 a. š. chereso acto (naudojau balzamiko);
  • 1 š. smulkinto svogūnėlio (en. shallot; naudojau svogūnų laiškų pačius galiukus, ten kur jau balta dalis prasideda);
  • 3 š. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • ¼ a. š. druskos;
  • maltų juodųjų pipirų.

Ir dar:

  • 240 g gražgarsčių (rukolos);
  • 180 g parmezano (užteko ir 100 g tarkuoto “Džiugo”).

Pasūdytą vandenį užvirinti (geriausia puode su storu dugnu). Šluotele vis plakant suberti kukurūzų miltus. Vis pamaišant virti, kol košė taps kreminė ir švelni, apie 50 min. (manau, laikas priklauso nuo miltų rupumo; aš ištvėriau pusę to laiko). Įmaišyti sviestą (pamiršau, bet vis tiek skanu). Košę paskleisti ant kepimo popieriumi išklotos skardos sausainiams (ta, kur per visą orkaitę) maždaug 1-1.5 cm storio sluoksniu, uždengti maistine plėvele, keliose vietose aštriu peiliu prapjauti ir palikti atšalti (maždaug porai valandų; galima ir iš vakaro pasigaminti).

Moliūgų sėkloms keptuvėje išlydyti sviestą, įmaišyti cukrų ir visus kitus prieskonius. Tada pakaitinti be maišymo, kol pradės karamelizuotis (čia man buvo “biškį” mistika, bet nieko baisaus). Tuomet įmaišyti moliūgų sėklas ir vis pamaišant pakepinti, kol išsipūs ir įgis aukso spalvą (nesulaukiau… kaip minėjau, mistika). Išberti į plačią lėkštę ir palikti ataušti.

Moliūgą supjaustyti 1 cm storio (pjausčiau ploniau) ir maždaug 5-7 cm ilgio riekelėmis. Apšlakstyti aliejumi, papipiriuoti, pasūdyti, suguldyti vienu sluoksniu ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti apie 20 min. 230° C temperatūros orkaitėje.

Tuo metu padažui sumaišyti granatų sultis su actu ir smulkiai pjaustytu svogūnėliu. Leisti pastovėti 5 min. (ir, pvz.,  nusiplauti gražgarstes), tada įmaišyti aliejų, druską, žiupsnelį pipirų. Dalį lengvai sumaišyti su gražgarstėmis.

Polentą supjaustyti maždaug 7-8 cm kvadratėliais, kuriuos dar perpjauti į du trikampius. Apkepinti aliejuje iš abiejų pusių maždaug po 4 min.

Į lėkštes dėlioti gražgarstes, ant jų dėti po porą šiltų polentos trikampėlių, keletą šiltų moliūgų riekelių, ant viršaus dar šiek tiek gražgarsčių, berti karamelizuotas moliūgų sėklas, tarkuotą (ar skobtą didelėmis drožlėmis) parmezaną ir apšlakstyti likusiu padažu. Skanaus!

REZULTATAS

Patiko (0)

Rodyk draugams



Komentarų – 4 »

  1. O kokia nuotrauka - iškart apėmė apetitas :) tikrai labai gardžiai atrodo

       Indre — 2010-12-01 @ 01:51

  2. Kaip aš dievinu visas salotas su gražgarstėm.. mmmm.. būtinai pasigaminsiu.

       Gabrielė — 2010-12-01 @ 02:40

  3. Ačiū ačiū, labai malonu :)

       Jūratė — 2010-12-01 @ 13:28

  4. [...] Tai pasigaminti polentai (kurios yra visokių skanių variacijų, nors kol kas gaminau tik šias salotas) nebereikės malti kukurūzų kruopų. Ir dar jau seniai norėjau išbandyti kukurūzų miltų [...]

       Polentos ir sūrio apkepas — 2011-06-03 @ 23:14

Šio įrašo komentarų RSS srautas. Citatos URL

Parašykite komentarą

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.