BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2011-05-03

Varškinė pascha

Tema: Desertai, Kita, VelykosJūratė @ 14:55

PRIEŠISTORĖ

Dar pernai mano kaukazietiškas vyras buvo užsiminęs, kad pas juos pietuose per Velykas kepa paschas. Kažkas turėtų būti panašaus į mūsų mielines Velykų bobas, tik kubiliuko formos. Bet didžiai nustebau šių metų velykiniame “Gamink su kryžiažodžiu”  (2011 kovas Nr. 1) aptikus varškines paschas (kažkur buvau “užkliuvus” už lietuviško vertalo “Velykė” - gal ir gražu sulietuvinti, bet man Velykė asocijuojasi su Velykų bobute :)). Pasirodo, ir tuos mielinius pyragus (ru. пасхальный кулич, пасха-кулич), ir varškinius bokštelius (ru. творожная пасха, paprastai nupjautos piramidės formos su stačiatikių kryžiumi bei “ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!” inicialais) vadina paschomis. Ir kartu net valgo, jei po vieną pasirodo per mažai :)

Taip jau gavosi, kad šiemet šie velykiniai gardumynai atsidūrė pas mus tik per Atvelykį. Bet geriau vėliau, nei niekada :) Kompromisui - velykinė mielinė-jogurtinė boba (lt) ir varškinė pascha (ru). Ir kartu, ir atskirai - labai skanu :) Varškinės paschos pagrindas - riebi, labai gerai pertrinta varškė, tryniai (nors yra receptų ir be jų), sviestas, grietinėlė ar grietinė (ar visi kartu), šiek tiek cukraus (bet pascha neturi būti labai saldi) bei visokie džiovinti vaisiai/uogos/cukatos, riešutai.

RECEPTAS

  • 500 g riebios varškės (naudojau kreminę “President”, kad nereiktų pertrinti, bet ji nėra labai riebi; kitąkart bandysiu su varškyte iš šaldyto šaltibarščių kefyro, o jei jau gautųsi labai skysta masė, tai dėl viso pikto įmaišyčiau šaukštą kitą paruoštos želatinos);
  • 2 kiaušinių tryniai;
  • 200-250 g plakamosios grietinėlės;
  • 100 g (4 š.) cukraus;
  • 1 a. š. vanilinio cukraus;
  • džiovintų vaisių/uogų/cukatų (dėjau 100 g dž. melionų, 50 g razinų, 50 g dž. spanguolių ir 2 š. citrinų ir apelsinų cukatų iš sirupo);
  • riešutų (dėjau 60 g migdolų ir lazdyno riešutų).

Varškę gerai pertrinti (kokteiliniu mikseriu, blenderiu, kombainu, per sietelį ar dar kaip nors) iki kreminės konsistencijos, sutrinti su tryniais, įmaišyti išplaktą su cukrumi ir vaniliniu cukrumi grietinėlę. Suberti pasmulkintus (gerai būtų iš anksto nuplikytus, išmirkytus) džiovintus vaisius ar uogas, pakepintus kapotus riešutus. Viską gerai išmaišyti.

Sietą (pvz., skirtą makaronams nupilti) iškloti marle, sukrėsti varškės masę, išlyginti, uždengti maišeliu ar maistine plėvele, paslėgti (neslėgiau) ir krauti ant kokio dubens ar puodo, į kurį varvės išrūgos (labai nedaug išbėgo) (arba marlę kloti į kokią nors formą su skylute dugne, kad būtų pro kur nusivarvėti išrūgoms, ir tada tą formą statyti į sietą; aš pusei masės naudojau pudingo formelę, kitą pusę kroviau į sietą ir abiem atvejais gavosi viskas gerai). Kaip tai atrodo - vaizdelis iš interneto platybių. Laikyti šaldytuve parą ar bent per naktį. Šventės dieną atsargiai išversti į lėkštę, papuošti pagal fantaziją bei galimybes, ir kabliuoti vieną ar tepti ant velykinės bobos ar kito kokio pyrago. Skanaus!

REZULTATAS

P. S. Dar keli receptėliai iš tos kryžiažodžių knygelės:

Klasikinė pascha:

  • 1 kg pertrintos varškės;
  • 6 tryniai;
  • 200 g tirpinto sviesto;
  • 200 g plaktos grietinėlės;
  • 200 g cukraus;
  • 1 a. š. vanilinio cukraus;
  • 150 g kepintų migdolų drožlių;
  • 100 g razinų;
  • 100 g apelsinų cukatų.

Gaivioji pascha:

  • 500 g pertrintos varškės;
  • 100 g grietinės;
  • 50 g sviesto (kambario temperatūros);
  • 2 š. rudojo cukraus;
  • po 1 š. citrinos sulčių ir nutarkuotos žievelės;
  • po 1 š. apelsinų sulčių ir nutarkuotos žievelės;
  • sauja razinų, spanguolių, dž. vaisių, riešutų.

Pascha su želė:

  • 1,25 kg pertrintos varškės;
  • 250 g grietinės;
  • 300 g sviesto (kambario temperatūros);
  • 400 g saldaus kondensuoto pieno;
  • ½ st. cukraus;
  • truputis vanilės;
  • 2 š. želatinos (+ vandens brinkinimui);
  • 1 st. razinų;
  • sauja dž. ananasų, papajos gabaliukų;
  • sauja pistacijų (berti ant supiltos varškės masės viršaus, kad išvertus būtų paschos dugne);
  • ryškios spalvos želė (paruoštą želė supilti į lėkštę aukštesniais krašteliais; kai sustings, ant jos išversti sustingusią paschą).

Vanilinė pascha:

  • 800 g pertrintos varškės;
  • 4 tryniai;
  • 200 g tirpinto sviesto;
  • 250 g išplaktos grietinėlės;
  • 1½ st. cukraus pudros;
  • 2 a. š. vanilinio cukraus;
  • 1 š. citrinos sulčių;
  • 2 š. migdolų;
  • 2 š. dž. abrikosų;
  • apelsinų žievelių (pagal skonį).

Dar daugiau receptų rusiškai galima rasti čia.

Patiko (0)

Rodyk draugams



1 komentaras »

  1. [...] man labai skani. Originalas - iš “Žaidžiame virtuvę” ir su rūgpieniu. Valgėm su varškine pascha - labai [...]

       Mielinė Velykų boba su jogurtu — 2011-05-04 @ 00:24

Šio įrašo komentarų RSS srautas. Citatos URL

Parašykite komentarą

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.