BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2013-03-29

Gaivioji varškinė pascha

Tema: Desertai, Kita, VelykosJūratė @ 20:28

PRIEŠISTORĖ

Dar vienas tikrai labai geras receptukas iš pernai metų Velykų. Užpernai pirmą kartą išbandžiau varškinę paschą ir ji man taip patiko, kad jau jokios Velykos pas mus nepraeis be bobos ir be paschos. Net kiaušinių galiu nevalgyti, bet jau šitų skanėstų anei kaip neatsisakau. Paįvairinimui išbandžiau kitą receptuką iš to pačio kryžiažodžių žurnaliuko. Ir šita pascha labai patiko, gal netgi labiau nei pirmoji. Ir trynių, kurie paprastai dedami į šitą gardumyną, visai nepasigedau :)

RECEPTAS (dariau iš pusės ir visai bobai neužteko pagardinti…)

  • 500 g pertrintos varškės (naudojau gautą iš šaldyto kefyro);
  • 100 g grietinės;
  • 50 g sviesto (kambario temperatūros);
  • 2 v. š. rudojo cukraus;
  • po 1 v. š. citrinos sulčių ir nutarkuotos žievelės;
  • po 1 v. š. apelsinų sulčių ir nutarkuotos žievelės;
  • sauja razinų, dž. spanguolių, dž. vaisių, cukatųriešutų.

Varškę, grietinę, sviestą, cukrų, sultis ir nutarkuotas žieveles gerai išsukti, sudėti verdančiu vandeniu perlietas ir gerai nuvarvintas džiovintas uogas ir pasmulkintus vaisius, cukatas, pakepintus ir pasmulkintus riešutus. Viską gerai permaišyti.

Sietą (pvz., skirtą makaronams nupilti) iškloti marle, sukrėsti varškės masę, išlyginti, uždengti maišeliu ar maistine plėvele, paslėgti ir krauti ant kokio dubens ar puodo, į kurį varvės išrūgos. Laikyti šaldytuve parą ar bent per naktį. Šventės dieną atsargiai išversti į lėkštę, papuošti pagal fantaziją bei galimybes, ir kabliuoti vieną ar tepti ant velykinės bobos ar kito kokio pyrago. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

Velykų boba

Tema: Duonkepė, Pyragai, VelykosJūratė @ 19:42

PRIEŠISTORĖ

Šita velykinė boba - dar iš pernai. Visokie kažkokie negerumai sutrukdė tada pasidalinti receptu, bet jis per geras (nes visgi klasika, iš senos “Valgių gaminimas” knygos su pavadinimu “Razinų boba”), kad būtų pasiliktas tik sau, o gėriu juk reikia dalintis :) Vat ir mano miela kolegė Violeta ėmė juo ir pasidalino, nepatingėjo, mamos išklausė ir man receptą nurašė - ačiū jai labai labai. Kaip žinia, aš ne iš pačių uoliausių šeimininkių, ne visada mane apima “miltų terapija”, todėl minkymą ir kildinimą dažniausiai (bet ne visada!) perduodu duonkepei.

RECEPTAS (dariau iš pusės, nes laaabai jau didelė boba gaunasi, visai giminei… Receptas - tiesiai iš knygos, kalba netaisyta)

  • 1 kg labai gerų ir sausų miltų (kokius turėjau, tokius ir naudojau - eilinius kvietinius);
  • 2 st. pieno;
  • 12 trynių;
  • 300 g miltinio cukraus (naudojau paprastą);
  • 150 g sviesto;
  • 200 g razinų;
  • 1 apelsino (ar citrinos) žievelė (neturėjau, tai dėjau apelsinų cukatas iš sirupo);
  • 60 g šviežių mielių;
  • 1 a. š. druskos.

Iš trečdalio miltų, pašildyto (iki 35 laipsnių) pieno ir su cukrumi ištrintų mielių užmaišyti tešlą, paviršių apibarstyti miltais ir pastatyti šiltai, kad pakiltų. Tuo tarpu trynius ir cukrų išplakti, įstačius indą į šiltą vandenį. Razinas nuplauti šiltu vandeniu ir nudžiovinti, sviestą ištirpyti.

Pradedant minkyti, pakilusią tešlą pirmiausia reikia gerai išplakti. Paskui supilti miltus, paruoštus kiaušinius, druską prieskonius ir minkyti, kol tešla nebelips prie rankų. Baigiant minkyti, supilti svietą, o kiek vėliau paruoštas razinas ir labai gerai išminkyti. Tešlos paviršių aptepti riebalais ir pastatyti, kad pakiltų.

Formos vidų ištepti svietu, dugną iškloti pergamentu (išteptu svietu), išbarstyti pyrago džiūvėsėliais ir į ją sudėti pagamintą tešlą, pridedant ne daugiau kaip pusę formos. Kai tešlos prikyla beveik pilna forma, boba atsargiai pastatoma į krosnį. Kepant negalima formos stumdyti, kratyti bei judinti. Kepa apie 1 val. pastovaus karštumo krosnyje.

Išėmus iš krosnies, kol praaušta, bobą reikia palaikyti formoje, paskui išversti ant minkštos pagalvėlės ir, kol visiškai atšals, kartkartėmis vartyti ją nuo vieno šono ant kito.

Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-05-03

Varškinė pascha

Tema: Desertai, Kita, VelykosJūratė @ 14:55

PRIEŠISTORĖ

Dar pernai mano kaukazietiškas vyras buvo užsiminęs, kad pas juos pietuose per Velykas kepa paschas. Kažkas turėtų būti panašaus į mūsų mielines Velykų bobas, tik kubiliuko formos. Bet didžiai nustebau šių metų velykiniame “Gamink su kryžiažodžiu”  (2011 kovas Nr. 1) aptikus varškines paschas (kažkur buvau “užkliuvus” už lietuviško vertalo “Velykė” - gal ir gražu sulietuvinti, bet man Velykė asocijuojasi su Velykų bobute :)). Pasirodo, ir tuos mielinius pyragus (ru. пасхальный кулич, пасха-кулич), ir varškinius bokštelius (ru. творожная пасха, paprastai nupjautos piramidės formos su stačiatikių kryžiumi bei “ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!” inicialais) vadina paschomis. Ir kartu net valgo, jei po vieną pasirodo per mažai :)

Taip jau gavosi, kad šiemet šie velykiniai gardumynai atsidūrė pas mus tik per Atvelykį. Bet geriau vėliau, nei niekada :) Kompromisui - velykinė mielinė-jogurtinė boba (lt) ir varškinė pascha (ru). Ir kartu, ir atskirai - labai skanu :) Varškinės paschos pagrindas - riebi, labai gerai pertrinta varškė, tryniai (nors yra receptų ir be jų), sviestas, grietinėlė ar grietinė (ar visi kartu), šiek tiek cukraus (bet pascha neturi būti labai saldi) bei visokie džiovinti vaisiai/uogos/cukatos, riešutai.

RECEPTAS

  • 500 g riebios varškės (naudojau kreminę “President”, kad nereiktų pertrinti, bet ji nėra labai riebi; kitąkart bandysiu su varškyte iš šaldyto šaltibarščių kefyro, o jei jau gautųsi labai skysta masė, tai dėl viso pikto įmaišyčiau šaukštą kitą paruoštos želatinos);
  • 2 kiaušinių tryniai;
  • 200-250 g plakamosios grietinėlės;
  • 100 g (4 š.) cukraus;
  • 1 a. š. vanilinio cukraus;
  • džiovintų vaisių/uogų/cukatų (dėjau 100 g dž. melionų, 50 g razinų, 50 g dž. spanguolių ir 2 š. citrinų ir apelsinų cukatų iš sirupo);
  • riešutų (dėjau 60 g migdolų ir lazdyno riešutų).

Varškę gerai pertrinti (kokteiliniu mikseriu, blenderiu, kombainu, per sietelį ar dar kaip nors) iki kreminės konsistencijos, sutrinti su tryniais, įmaišyti išplaktą su cukrumi ir vaniliniu cukrumi grietinėlę. Suberti pasmulkintus (gerai būtų iš anksto nuplikytus, išmirkytus) džiovintus vaisius ar uogas, pakepintus kapotus riešutus. Viską gerai išmaišyti.

Sietą (pvz., skirtą makaronams nupilti) iškloti marle, sukrėsti varškės masę, išlyginti, uždengti maišeliu ar maistine plėvele, paslėgti (neslėgiau) ir krauti ant kokio dubens ar puodo, į kurį varvės išrūgos (labai nedaug išbėgo) (arba marlę kloti į kokią nors formą su skylute dugne, kad būtų pro kur nusivarvėti išrūgoms, ir tada tą formą statyti į sietą; aš pusei masės naudojau pudingo formelę, kitą pusę kroviau į sietą ir abiem atvejais gavosi viskas gerai). Kaip tai atrodo - vaizdelis iš interneto platybių. Laikyti šaldytuve parą ar bent per naktį. Šventės dieną atsargiai išversti į lėkštę, papuošti pagal fantaziją bei galimybes, ir kabliuoti vieną ar tepti ant velykinės bobos ar kito kokio pyrago. Skanaus!

REZULTATAS

P. S. Dar keli receptėliai iš tos kryžiažodžių knygelės:

Klasikinė pascha:

  • 1 kg pertrintos varškės;
  • 6 tryniai;
  • 200 g tirpinto sviesto;
  • 200 g plaktos grietinėlės;
  • 200 g cukraus;
  • 1 a. š. vanilinio cukraus;
  • 150 g kepintų migdolų drožlių;
  • 100 g razinų;
  • 100 g apelsinų cukatų.

Gaivioji pascha:

  • 500 g pertrintos varškės;
  • 100 g grietinės;
  • 50 g sviesto (kambario temperatūros);
  • 2 š. rudojo cukraus;
  • po 1 š. citrinos sulčių ir nutarkuotos žievelės;
  • po 1 š. apelsinų sulčių ir nutarkuotos žievelės;
  • sauja razinų, spanguolių, dž. vaisių, riešutų.

Pascha su želė:

  • 1,25 kg pertrintos varškės;
  • 250 g grietinės;
  • 300 g sviesto (kambario temperatūros);
  • 400 g saldaus kondensuoto pieno;
  • ½ st. cukraus;
  • truputis vanilės;
  • 2 š. želatinos (+ vandens brinkinimui);
  • 1 st. razinų;
  • sauja dž. ananasų, papajos gabaliukų;
  • sauja pistacijų (berti ant supiltos varškės masės viršaus, kad išvertus būtų paschos dugne);
  • ryškios spalvos želė (paruoštą želė supilti į lėkštę aukštesniais krašteliais; kai sustings, ant jos išversti sustingusią paschą).

Vanilinė pascha:

  • 800 g pertrintos varškės;
  • 4 tryniai;
  • 200 g tirpinto sviesto;
  • 250 g išplaktos grietinėlės;
  • 1½ st. cukraus pudros;
  • 2 a. š. vanilinio cukraus;
  • 1 š. citrinos sulčių;
  • 2 š. migdolų;
  • 2 š. dž. abrikosų;
  • apelsinų žievelių (pagal skonį).

Dar daugiau receptų rusiškai galima rasti čia.

Rodyk draugams

Mielinė Velykų boba su jogurtu

Tema: Duonkepė, Pyragai, VelykosJūratė @ 12:17

PRIEŠISTORĖ

Mano pirmoji Velykų boba. Ne visai mano, tokia truputį dirbtinė - duonkepėje minkyta (nes labai nemėgstu terliotis su tešlom…), bet vis tiek man labai skani. Originalas - iš “Žaidžiame virtuvę” ir su rūgpieniu. Valgėm su varškine pascha - labai skanu.

RECEPTAS

  • 200 ml jogurto (naudojau latvišką “Oga” su gervuogėmis, tai kepant namai ne mielėmis kvepėjo, o tuo jogurtu… :));
  • 50 ml vandens;
  • 2 kiaušiniai;
  • 75 g sviesto (+ formai gausiai ištepti);
  • 2 š. cukraus;
  • ½ a. š. druskos;
  • 540 g miltų;
  • 20 g šviežių mielių;
  • džiovintų vaisių/uogų/cukatų (dėjau abrikosus, spanguoles, razinas ir apelsinų cukatas);
  • rudojo cukraus formos pabarstymui.

Tešlai skirtus produktus nurodyta eilės tvarka sudėti į duonkepę (skysčiai nebūtinai šilti), pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir eiti užsiiminėti kitais reikalais :)

Arba kaip rašo p. Elžbieta: “Mieles ištirpinti šiltame vandenyje su cukrumi ir dviem šaukštais miltų. Palikti 15 minučių, kad mielės suaktyvėtų. Sviestą ištirpinti ir užminkyti tešlą iš visų produktų (išskyrus sviestą ir rudąjį cukrų formai). Suformuoti rutulį ir palikti augti (aš minkiau iš vakaro ir kildinau per naktį šaldytuve). Kai tešlos tūris padvigubės, perminkyti ir vėl kildinti.”

Kepimo formą gerai ištepti sviestu ir pabarstyti ruduoju cukrumi (galima ir migdolų plokštelėmis). Krauti tešlą ir vėl kildinti 45 min. Kepti 170° C temperatūros orkaitėje 40 min. Aušinti 15 min. formoje, po to išversti ant grotelių (kad karamelė neprikibtų prie formos ir “nenurautų bobai stogo” :D). Skanaus! Pvz., su varškine pascha.

REZULTATAS

Rodyk draugams

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.