BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2011-11-03

Cukinijų uogienė su apelsinais

Tema: Uogienės, pagardaiJūratė @ 17:12

PRIEŠISTORĖ

Uogienė, džemas, marmeladas - nesiginčiju, kaip kas norit, taip vadinkit, o svarbiausia, kad laaabai skanu (o jau kaip su varškės sūriu man patinka…)!!! Puikus dar vienas būdas (iš Forelles lobyno), kaip susidoroti su gerai užderėjusiomis cukinijomis :) (ta mano krikšto mama vis dar jas traukia iš kažkur :) Ačiū jai!). Cukraus kroviau perpus mažiau nei cukinijų, bet vis tiek pakankamai saldu.

RECEPTAS

  • 1 kg cukinijų, nuluptų ir supjaustytų kubeliais;
  • ½ kg cukraus;
  • 2 apelsinai (skiltelės be odelių ir nutarkuota žievelė);
  • 1 citrina (sultys ir nutarkuota žievelė).

Cukinijas užpilti cukrumi, sudėti apelsinus, gerai išmaišyti ir palikti per naktį šaltai. Supilti citrinos sultis ir užvirti. Nukelti nuo ugnies ir 2-4 val. leisti pastovėti. Po to dar pavirti, kol sutirštės (apie 1 val.). Pabaigoje įmaišyti apelsinų ir citrinų nutarkuotas žieveles. Supilstyti į iškaitintus stiklainius ir užsukti dezinfekuotais dangteliais. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-10-24

Ananasų skonio cukinijos

PRIEŠISTORĖ

Cukinijų naikinimo uždarymas. Tiks kur nors vietoj konservuotų ananasų ar šiaip pakramsnoti. Ačiū Mantui už receptuką.

RECEPTAS (iš tiek gaunasi 3 puslitriukai)

  • 1½ kg cukinijos, supjaustytos kubeliais;
  • 300 g cukraus;
  • 300 ml ananasų sulčių (kuo arčiau 100%; manosios buvo tik 50%, tai supyliau 500 ml);
  • 1 a. š. citrinos rūgštelės.

Cukinijas užpilti cukrumi ir palaikyti per naktį. Tada supilti ananasų sultis, berti citrinos rūgštelės ir kelias minutes pavirti (viriau 15 min.; ilgiau pavirus - kokią valandą, cukinijos susileistų ir gautųsi skani uogienė, o dabar išlieka gan tvirti gabaliukai, primenantys ananasus). Supilstyti į pasterizuotus stiklainius ir užsukti dezinfekuotais dangteliais. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-10-23

Imbierinė moliūgų ir cukinijų uogienė su medumi

PRIEŠISTORĖ

Kalėdomis kvepianti uogienė… Radau tarp delfi. lt konkursinių receptų su moliūgais. Labai tiktų dovanėlėms supilsčius į gražius stiklainėlius. Galima virti vien tik iš moliūgų ar vien iš cukinijų, ar pridėti dar ir svarainių (kaip aš ir padariau) - skonis šiek tiek skirsis, bet prieskoniai vis tiek dominuos. Galima dar pagardinti ir gvazdikėliais, bet aš jų nelabai mėgstu, tai praleidau… Kas nemėgsta medaus, laisvai galima virti tik su cukrumi.

RECEPTAS (iš tiek gaunasi 1 litras uogienės)

  • 500 g moliūgų, pjaustytų kubeliais (ėmiau dalį moliūgų ir dalį svarainių);
  • 500 g cukinijų, pjaustytų kubeliais;
  • 250 g cukraus;
  • 250 ml medaus (350 g);
  • 200 ml vandens;
  • cinamono (rekomenduojama lazdelė);
  • imbiero (maltas džiovintas ar šviežias; dėjau kokius 2 cm tarkuoto šviežio ir ½ a. š. malto džiovinto);
  • nutarkuotos citrinos žievelės.

Sirupą iš cukraus, medaus, vandens, cinamono ir imbiero pavirti, kad cukrus ištirptų. Sudėti moliūgus ir cukinijas. Vis pamaišant, kad neprisviltų, virti ant nedidelės ugnies apie 1 val. Pabaigoje sudėti citrinos žieveles ir supilstyti į pasterizuotus stiklainius, užsukti dezinfekuotais dangteliais. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-10-02

Rabarbarų pagardas kepsniams

Tema: Uogienės, pagardaiJūratė @ 12:38

PRIEŠISTORĖ

Sako, po Joninių rabarbarai jau netinka valgymui :/ Tik nelabai suprantu kodėl (ats. komentaruose). Prieš porą savaičių geras dėdė kaimynas didžiam mano nustebimui atbogino dar glėbį užsilikusių rabarbarų. Ir kvapas, ir skonis, ir vaizdas kaip gegužės-birželio mėn. (gal labai jų pasiilgus buvau…). Kepiau pyragą, viriau šį nuostabų pagardą. Labai skanus dalykas kepsnių marinavimui. Nors man skanu ir su sūriu buvo - kažkas iš čatnių serijos. Nors jei su sūriu  taip paprastai valgyti, tai gal dėčiau mažiau imbiero ir čili, nes aštrokas - visgi kepsniams skirtas. Išėjo 330 ml indelis, užteko maždaug kilogramui kiaulienos kepsnelių. Gavosi taip, kad teko kepsnelius palikti marinuotis  šaldytuve per naktį. Galvojau, kad rabarbarų rūgštelė suries mėsytę į ragą, bet viskas gavosi labai skaniai - 40 min. kepiau 200° C temperatūros orkaitėje uždengus folija ir dar 20 min. - atidengus. Aišku, idealiausia kepti kepsninėje :) Išsisaugau ateinančiam rabarbarų ir BBQ sezonui.

RECEPTAS

  • 250 g rabarbarų;
  • 1 mėlynasis svogūnas (mano nemažas buvo, apie 100 g);
  • ½ st. rudojo cukraus (100 g);
  • 50 ml medaus (70 g, maždaug 2 š.);
  • 50 ml obuolių acto (gal ir balzaminis tiktų…);
  • 5 cm gabalėlio imbiero šaknies;
  • ½ a. š. cinamono;
  • ½ a. š. čili miltelių;
  • ½ a. š. čiobrelių;
  • ½ a. š. druskos.

Rabarbarus nulupti ir supjaustyti nedideliais gabalėliai. Svogūną susmulkinti. Viską sudėti į puodą ir vis pamaišant virti apie pusvalandį (iki vientisos masės). Skanaus!

P. S. Galima šaltai laikyti ir per žiemą - išvirus supilstyti į iškaitintus stiklainėlius.

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-07-24

Vyšnių pagardas/čatnis (chutney)

Tema: Uogienės, pagardaiJūratė @ 14:39

PRIEŠISTORĖ

Pagaliau moraliai prisiruošiau išbandyti taip gurmaniškai skambantį čatnį. VYŠNIŲ čatnį. Vyšnios, svogūnai ir balzaminis actas… Kažkas tokio… Eilinis nupušimas/išsidirbinėjimas virtuvėje… Bet tikrai labai patiko. Kažkas kitko, pikantiško. Valgėm su brie sūriu, su varškės sūriu, su paprastu fermentiniu sūriu. Visaip patiko. O prie žavingojo kepto brie sūrio su medum, migdolais ir rozmarinais jis man netiko, nes abu su savais “gražiais” skoniais, ir man norėjosi jais žavėtis atskirai, kad vienas kito neužgožtų. Nors, skonio reikalas…

RECEPTAS (1 nedidelis ~300 ml indelis)

  • 300 g vyšnių be kauliukų;
  • 2 smulkiai supjaustyti vidutiniai svogūnai (naudojau raudonuosius);
  • 2 š. rudojo cukraus;
  • 2 š. balzamiko acto;
  • 1 š. šviežiai spaustų citrinos sulčių.

Karts nuo karto pamaišant, viską pavirti ant nedidelės ugnies apie pusvalandį. Laikyti šaldytuve iki 2 savaičių. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2009-10-31

Moliūgų uogienė ir tyrė

PRIEŠISTORĖ

Pernai miela mano draugė Kristina (ačiū jai) suveikė man gal 15 kg moliūgą - žodžiu, tokį gigantinį. Su vyru džiaugėmės moliūgų savaite. Ir ko tik mes nedarėm: ir apkepą/pyragą, blynus kepėm, ir sriubą, košę virėm, ir tiesiog orkaitėje gerą gabalą su užbarstytu cukrum kepėm, ir galų gale iš viso likusio išviriau uogienę, kurios gyvenime nebuvau ragavusi. Super! Su ja kartą dariau moliūgų tortą - labai įdomus, verta pabandyti. Dažnai rytais išsiverdam kelių grūdų košės, paskaninam šia uogiene - skanumėlis. Deja, šiandien baigėsi pernykščios atsargos, bet ačiū Helouvynui - moliūgu jau pasirūpinta, taigi prasideda moliūginė savaitė, tik šį kartą atvirkščiai - nuo uogienės :)

RECEPTAS (iš tiek gaunasi kiek daugiau nei litras uogienės)

  • 1.5 kg kubeliais supjaustyto moliūgo;
  • 1.5 stiklinės cukraus;
  • 3 citrinų žievelės (galima ir mažiau).

Paruoštą moliūgą užpilti cukrumi ir palikti per naktį pastovėti, kad išsiskirtų sultys. Kitą dieną vis pamaišant virti 30-40 min., kol moliūgai tampa koše. Suberti smulkintas citrinų žieveles, uogienę supilstyti į iškaitintus stiklainius ir užsukti dezinfekuotais dangteliais. Skanaus!

REZULTATAS

Apie moliūgų tyrę

Man paprasčiausia ir skaniausia moliūgų tyrę pasidaryti taip (nors galima ir kitaip): nuluptą moliūgą supjaustyti nedideliais gabalėliais (bet didesniais nei kubeliai), pavirti nedideliame kiekyje vandens (jo pilti tiek, kad apsemtų puodo dugną kokiu centimetru) apie 20-30 min. (priklauso dar ir nuo pačio moliūgo rūšies ir prisirpimo lygio), kad suminkštėtų. Tada susidariusį skystį nupilti. Galima dar su kuo nors virtus moliūgus papresuoti, kad skystis išsiskirtų ir dar jo nupilti. Tada su kokteiliniu mikseriu arba blenderiu sutrinti iki vientisos košės ir naudoti, kur reikia arba supilsčius į šaldymo indelius, kišti į šaldiklį.

Rodyk draugams

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.