BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2010-05-25

Veganiškas suši

Tema: SušiJūratė @ 12:44

PRIEŠISTORĖ

Sušį mėgstam ir gaminam jau seniai. Apie klasikinius sušiukus jau rašiau ir anksčiau su nuorodomis, iš kur sėmėmės gamybos “mokslo”. Draugai iš Rygos (jiems irgi be galo patinka šitas patiekalas) padovanojo sušio valgymo reikmenis, tai ta proga pasidarėm atrakciją ir dar kartą pasigaminom įvairiausių ritinėlių. Kiekvieną kartą išbandom vis ką nors nauja. Šįkart pagaliau atėjo eilė ir ilgai minty laikytam veganiškam sušiui iš va čia. Ne visai lygiai taip pat darėm, bet tikrai patiko. Verta paįvairinti klasikinius sušius.

RECEPTAS

Įdarui:

  • virta morka;
  • virtos šparaginės pupelės (normalių neturėjau, tai naudojau iš šaldytų daržovių rinkinio);
  • pakepintas smulkintas česnakas;
  • sezamo sėklos.

Valgyti su:

  • wasabi krienais;
  • marinuotu imbieru;
  • sojų padažu.

Ryžius išvirti pagal instrukciją, į juos įmaišyti ryžių actą sušiui (arba išsivirti padažiuką iš ryžių acto, druskos ir cukraus). Ant bambukinio kilimėlio tiesti nori lapą šiurkščiąja puse į viršų, ant jo šlapiomis rankomis (kad taip neliptų) paskirstyti ryžius (rekomenduojama ne daugiau trijų ryžių storio sluoksniu), paliekant viršuje poros cm juostelę sulipinimui (galima šiek tiek ir apačioje palikti). Per vidurį dėlioti įdarą: juostelę morkos, porą juostelių šparaginių pupelių, ant viršaus - kepintas česnakas, sezamo sėklos. Sukti ritinėlį, galus sušlapinus vandeniu, kad gerai nori lapas priliptų. Ritinėlį aštriu peiliu (vis pamirkant vandeny) supjaustyti į maždaug 8 dalis. Ant sušiuko tepti wasabi, mirkyti į sojų padažą ir valgyti užsikandant marinuotu imbieru. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2009-07-07

Suši

Tema: SušiJūratė @ 16:14

PRIEŠISTORĖ

Pasirodo, mano brangusis vyras iš proto eina dėl sušio :) Pati esu buvus vieną kartą rytietiškų valgių restorane (ačiū Kristinai ir Modestui :)) valgyti būtent sušio, tai kaip pirmam kartui labai jau didelio susižavėjimo man nesukėlė, bet labai ir neatgrasė. Dar vieną kartą Maximoj suviliojo paragauti sezame volioti sušiai, nu bet… Maxima… Vyras tik pasijuokė, kad radau, kur sušius pirkti… Gerai gerai… Tai sakau, darom patys! Patys skaniausi sušiai turi gautis! Ir pačius įvairiausius galima pasidaryti.

Į pagalbą apsišvietimui eina visažinis internetas. Smagiausia pradėti nuo filmukų. Evaldo bloge radau nuorodą į Delfio kulinarinę pamokėlę (ir ne tik) bei per TV3 rodė, kaip šefė Janina vienoje iš pačių pirmųjų “IKI PERGALĖS! Virėjų kovos” laidų darė trijų rūšių sušius (sutrumpintą vaizdinį procesą galima pasižiūrėti IKI puslapyje). Šiek tiek vėliau ieškant naujų idėjų, nemažai pasisėmėm iš Ugnės blogo apie tai, kas skanu ir sveika - ten net super atrodančių desertinių sušių yra - būtinai išbandysim. Dar labai patiko veganiškas suši (irgi dar nebandėm), bet čia jau lyriniai nukrypimai, grįžtam prie klasikos…. Ir nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti, svarbiausia - kantrybės, o su praktika ateina ir įgūdžiai. Kainuoja nemažai (smulkiai kainos pakomentuotos tame pačiame IKI puslapyje prie Janinos sušių), bet tikrai bent kartą pabandyti verta (nors nemanau, kad tuo vienu kartu viskas ir užsibaigs :)).

RECEPTAS (gaunasi apie 50 sušiukų - 4 asmenims daugiau nei sočiai)

  • 1 pak. (400-500 g) kibių sušio ryžių;
  • 4 š. ryžių acto (galima ir daugiau - skanus jis);
  • 2 š. druskos;
  • 2 š. cukraus;
  • 6-7 nori lapai (iš jūros dumblių, į juos vyniojami sušiai);
  • sezamo sėklų;
  • Hellmann’s majonezo;
  • wasabi krienų (galima iš tūbelės, galima miltelių nusipirkti ir praskiedus vandeniu pasidaryti pastą - pigiau gaunasi);
  • marinuoto imbiero (galima pasidaryti ir patiems - Evaldas savo bloge pateikia receptą);
  • sojų padažo.

Įdaro variacijos:

  • lašiša (rūkyta ar sūdyta, bet tikrajame sušyje - žalia…) + agurkas + avokadas;
  • krevetės (šaldytos ir atšildytos arba iš sūrimo) + agurkas + avokadas;
  • krabų lazdelės (ar krabų mėsa iš sūrimo) + agurkas + avokadas;
  • lašiša + agurkas + paprika;
  • japoniškas omletas (iš kiaušinio, šaukšto sojų padažo ir šaukšto cukraus iškepamas plonas blynas) + agurkas;
  • japoniškas omletas + krevetės +avokadas;
  • miksas (mano vyrui labiausiai patinka :)): lašiša + krabų lazdelės + krevetės + agurkas + avokadas.

Svarbiausia - gerai išvirti ryžius (taip visi sako ir tai tikra tiesa). Kaip tiksliai - nežinau, nes tai vyro darbas :) Bet tikrai galima pasitikėti instrukcija ant ryžių pakelio. Į procesą įeina kruopštus ryžių plovimas kelis kartus po šaltu vandeniu, palaikymas jame (apie 30 min.), vėl plovimas. Tada užpilti vandeniu (patariama 10 % daugiau, nei kad yra ryžių), užvirinti ant kaitrios ugnies, virti (kiek reikia pagal instrukciją) ant silpnos ir išvirus dar palaikyti. Tik, šiukštu, jokiu būdu per visą virimo procesą nenukelti dangčio!

Kol ryžiai stovi uždengti, reikia pasigaminti užpilą ryžiams: iš ryžių acto, druskos ir cukraus. Kaitinti, kol maždaug ištirpsta druska ir cukrus. Užpilti ryžius ir išmaišyti. Leisti ataušti.

Sušiai vyniojami bambukinio kilimėlio pagalba. Patartina jį apsivynioti maistine plėvele, ypatingai jei planuojate daryti taip vadinamus “išverstus” sušius (nori lapas viduje sušio, o iš išorės apvoliojama ikruose ar sezamo sėklose). Grublėtąja nori puse (turbūt kad geriau sukibtų su ryžiais) tiesiame lapą ant kilimėlio. 1/6-1/7 ryžių tolygiai paskirstome ant lapo nuo viršaus paliekant 1-2 cm juostelę “suklijavimui” (galima ir nuo apačios kiek palikti, ryžių nereikia daug - maksimum 3 grūdelių storio sluoksnis turi būti).

Tada maždaug per ryžių viduriuką išdėlioti norimą įdarą. Galima ant jo pabarstyti sezamo sėklų, patepti Hellmann’s majonezu (atseit, būtent šitos rūšies yra artimiausias Japonijoje naudojamam sušio gamybai), galima iškart ir wasabi krienais patepti (valgant nebebus būtina terliotis, nors iš kitos pusės, wasabis - sušio valgymo ceremonijos dalis), tik nepersistengti, nes jie labai aštrūs.

Patį sušio vyniojimą tikrai siūlau pasižiūrėti filmukuose - žodžiai mažai gali ir padėti. Paliktas nori juosteles reikia šiek tiek sušlapinti, kad geriau kraštas prikibtų prie viso rulonėlio. Pjaustyti reiktų aštriu šlapiu peiliu į maždaug 7-8 gabalėlius.

Valgyti lazdelėmis :) Su wasabi krienais, sojų padažu ir marinuotu imbieru (aš tai užsiterlioju šiek tiek krienų ant pačio sušio, tada mirkau į sojų padažą ir po to užkandu imbieru, kad atsiskirtų skonis nuo kito sušiuko). Užsigerti žalia arbata, baltu alum arba sake (ačiū Marijui ir jo broliui :)). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.