BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2012-05-26

Trinta pomidorų sriuba su lęšiais

Tema: Beatos virtuvė, SriubosJūratė @ 18:35

PRIEŠISTORĖ

Jau nebežinau, kiek kartų viriau šitą sriubą, nes kažkodėl ji man labai tinka, aš jos dažnai pasiilgstu. Todėl receptuką iš pirmos Beatos knygos “įsidedu internetan” sau dėl visa ko :) (nors ir pas mielą ponią bloge bent keletas variacijų šia tema yra čia ir čia, ir va čia). Dažnai cukiniją nusipirkti pamirštu, tai vietoj jos įpjaustau dar vieną saliero stiebą ir pakepinu porą tarkuotų morkų - nieko ne prasčiau. Bet vat lęšių man čia labai norisi ir trūktų, jei nebūtų.

Prie sriubytės labai patinka orkaitėje paskrudinta bagetė/čiabata/batonas su sviestu+česnaku+petražolėm+druska arba su sūriu bei salsa verde (plačiau gražiai - pas Beatą bloge iš laidos). Pastarieji sumuštiniai man laaabai patinka. Ir net šalti, ir net be taurės vyno :D

RECEPTAS (keturiems tai tikrai)

  • ½ st. lęšių (siūlomi raudonieji, jei norite, kad gerai suvirtų ir sriuba tirštesnė būtų, o man patinka jie “cieli”, todėl dedu smulkučius juodus, kaip ikriukus, arba žaliuosius);
  • 1 svogūnas;
  • aliejaus pakepinimui;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 2 saliero stiebai;
  • keli saulėje džiovinti aliejuje konservuoti pomidorai (nebūtina);
  • druskos, maltų juodųjų pipirų, dž. raudonėlių, bazilikų (idealu - šviežių);
  • 500-700 ml vandens ar sultinio;
  • 500 g pomidorų tyrės “Passata” (arba konservuotų savo sultyse, arba šviežių blanširuotų ir nuluptų, pasmulkintų);
  • 1 maža cukinija;
  • ½ a. š. cukraus;
  • 1-2 v. š. balzaminio acto;
  • parmezano ir/ar grietinės.

Lęšius perplauti ir išvirti pagal instrukciją ant pakuotės (apie 30 min.).

Kol verda lęšiai, smulkiai pjaustytą svogūną pakepinti aliejuje, ten pat tada berti smulkintą česnaką bei saliero stiebo griežinėlius ir leisti kelias minutes pasikepinti. Berti smulkintus džiovintus pomidorus, prieskonius. Dar pakepinti kelias minutes.

Viską pilti į puodą, ten pat - sultinį ar vandenį, pomidorų tyrę, kubeliais pjaustytą cukiniją ir virti 15 min. Galiausiai paskaninti žiupsneliu cukraus ir balzaminiu actu.

Sutrinti virtuviniu trintuvu (tiesiai šviesiai tariant - blenderiu), suberti virtus lęšius (ir dar minutę kitą pakaitinti, jei pastarieji netyčia atšalo), paragauti, ar netrūksta druskos.

Pilti į lėkštes, tarkuoti sūrio, užbarstyti smulkintais šviežiais bazilikais ar kad ir petražolėm (nebūtinai). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2012-01-31

Čili sriuba

Tema: Beatos virtuvė, SriubosJūratė @ 21:16

PRIEŠISTORĖ

Chili con carne… Gan pakiliai, ne? Ėmiau ir pakilumą nužudžiau - mano čili sriuba/troškinys buvo be čili :D Vat visai man šį kartą norėjosi neaštriai, bet skaniai “čilisriubiškai”. Labai man tinka Beatos receptai (juokiuosi, kad man tuoj reikės atskiro blogo apie josios receptų išbandymus mano virtuvėje…), labai skanu, labai rekomenduoju, o jei kam norisi to tikrojo aštrumo, tai va prašom, originalus receptas tiesiai iš naujojo Beatos kalendoriaus 2012 metams (tik jau sultinio 1 litro SOČIAI užtenka (ne 2 l) - manau, įsivėlė spausdinimo klaidelė). Laidą, kurioje miela ponia gamina šią sriubytę, kol kas galite pažiūrėti tv3play (nuo maždaug 14 minutės).

RECEPTAS (penkiems tikrai užteko)

  • 300 g maltos jautienos (naudojau kiaulienos ir jautienos faršą);
  • aliejaus apkepinimui;
  • 2 čili pipiriukai (galima ir išvis nedėti - vis tiek bus labai labai skanus troškinys);
  • 1 a. š. malto kumino (man užtenka ½ a. š.);
  • 1 a. š. maltos kalendros (man užtenka ir ½ a. š.)
  • 1 a. š. raudonėlio;
  • 1 a. š. saldžiosios paprikos miltelių;
  • ½ a. š. rūkytos paprikos miltelių (arba dar geriau - 1 v. š. čipotle pastos ar padažo);
  • 1 didelis svogūnas;
  • 1 saliero stiebas;
  • 4 skiltelės česnako;
  • 2 paprikos (labai gražu 1 raudona ir 1 geltona);
  • 1 nedidelė skardinė (400 g) savo sultyse konservuotų pomidorų be odelės;
  • 1-2 v. š. pomidorų pastos;
  • 1 l (ar kiek mažiau, jei norite labiau troškinio nei sriubos konsistencijos) sultinio ar tiesiog vandens;
  • 1 nedidelė skardinė (400 g) konservuotų virtų raudonųjų pupelių;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • (žaliosios) citrinos sulčių pagal skonį (išvis nedėjau);
  • sūrio ar grietinės (nebūtina);
  • šviežių petražolių ar kalendros.

Jautieną apkepinti šlakelyje aliejaus, sudėti smulkiai pjaustytus čiliukus, maltą kuminą, kalendrą, raudonėlį, džiovintą paprastą ir rūkytą papriką, kelias minutes pakepinti, kad išsiskirtų visų prieskonių aromatas.

Atskirai pakepinti smulkiai pjaustytą svogūną, salierą, česnaką, kubeliais pjaustytą papriką (nors galima paprikos ir nekepinti, bet man patinka; ir Beata siūlo ją nuskusti, kad geriau suvirtų).

Viską suversti į vieną puodą, kur virs sriuba. Supilti smulkintus pomidorus, dėti pomidorų pastos, užpilti sultinio (kad viską apsemtų) ir pavirti/patroškinti apie 20 min. Pabaigoje sudėti nusunktas pupeles, pasūdyti, jei reikia, įdėti pipirų, paskaninti citrinos sultimis.

Patiekiant įtarkuoti sūrio ar įdėti grietinės, užbarstyti smulkintų šviežių petražolių ar kalendros. Labai skanu su česnakine duonele (sviestas+česnakas+šviežios petražolės+druska ant kad ir kokio paprasto batono, idealu - bagetės, čiabatos, ir kelias minutes pašauti į orkaitę, kad apskrustų). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2010-11-24

Trinta moliūgų sriuba su pievagrybiais ir sūriu

Tema: SriubosJūratė @ 15:24

PRIEŠISTORĖ

Šiemet kaip niekad turim daug moliūgų, nors nei vieno darže neauginom - žinojom, kad bus moliūgų metai ir visi kiti pareigingi daržininkai neturės jų kur dėti (ačiū Kristinai, jos mamai ir sesės bendradarbei :)). Juokauju :) Turbūt mažai yra maisto blogų, kur nebūtų šios sriubos recepto su ± (ne)mėgstamais priedais. Įkeliu ir aš savąjį - gi geras, tai tegul ir būna kaupyklėje :)

RECEPTAS (~6 asmenims)

  • 700-800 g kubeliais pjaustyto moliūgo;
  • 2 didelės kubeliais pjaustytos bulvės;
  • 2 didelės morkos;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 svogūnas;
  • 150 g pievagrybių;
  • 150 g sūrio;
  • 1 mažas (200 g) indelis riebios grietinėlės (arba 3-4 š. grietinės, bet man su grietinėle skaniau);
  • ryšelis petražolių;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • žiupsnelis malto muskato riešuto (labai tinka su moliūgais, bet nebūtina);
  • druskos;
  • aliejaus pakepinimui.

Moliūgą, bulves ir vieną griežinėliais pjaustytą morką sudėti į kokį nors sultinį (ar tiesiog vandenį) ir pavirti 20 min. Kitą morką sutarkuoti burokine tarka ir šiek tiek apkepinti aliejuje. Po to dėti smulkiai pjaustytą česnaką, dar šiek tiek pakepinti. Po to ten pat keliauja kubeliais pjaustytas svogūnas ir dar šiek tiek pakepinti. Tada ateina eilė ir pjaustytiems pievagrybiams. Dar šiek tiek pakepinti vis pamaišant. Pasūdyti, papipiriuoti. Viską suversti į sriubą. Pavirti 5 min. Sriubą pertrinti (blenderiu, mikseriu, kombainu). Suberti tarkuotą sūrį, supilti grietinėlę, susmulkintas petražoles ir dar pakaitinti iki užvirimo. Paprieskoniuoti, kuo širdis geidžia. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2009-10-29

Brokolių sriuba

Tema: SriubosJūratė @ 13:15

PRIEŠISTORĖ

Mmm… Kažkaip labai užsinorėjau šiltos žalios trintos brokolių sriubos. Sriuba yra išvis toks geras dalykas, kurio turbūt niekad neatsisakyčiau. Tai ilgai nevarvinus seilės internete ir išsirinkus man pasirodžiusį greičiausią ir paprasčiausią, bet ne prasčiausią (su labai apetitinga ir profesionalia foto) brokolių sriubos receptą Niam niammm… bloge, išdulkėjau į Maximą rinktis didžiausių brokolių galvų (dabar kaip tik akcija :), nors turgely gal ekologiškesni, bet kad mano norai iškilo jo nedarbo metu).

RECEPTAS (4 asmenims)

  • 1 didelė brokolio galva (700-800 g);
  • 2 daržovių sultinio kubeliai;
  • juodieji pipirai;
  • druska;
  • 200 g (mažas indelis) grietinėlės (36 %);
  • sūrio su baltuoju pelėsiu (naudojau Brie 125 g gabaliuką) (nebūtina);
  • migdolų drožlių.

Brokolio “žiedynus”/galvutes nupjaustyti nuo koto ir sudėti į verdantį, kiek pasūdytą vandenį (jo turi būti, kad vos apsemtų brokolius). Virti labai trumpai - 4-7 min. (ne ilgiau, nes galima prarasti tą tokią fainą žalią sodrią spalvą). Likus porai minučių įmesti sultinio kubelius.

Tada nukelti nuo ugnies, nupilti kiek mažiau nei pusę kiekio vandens (visgi sriuba sutrynus turi gautis ne visai skystalas; geriau nupilti daugiau, o po to tirštumą reguliuotis atgal supilant, kiek reikia, kiek patinka) ir su blenderiu sutrinti į vientisą masę. Supilti grietinėlę, paskaninti pipirais, druska, jei trūksta, dar kokiais mylimais sriubos prieskoniais. Viską gerai sumaišyti. Dar minutę kitą pakaitinti.

Pilti į lėkštes, dėti pjaustyto sūrio (bent po porą pasmulkintų riekelių) ir pabarstyti kepintom migdolų drožlėm. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2009-08-05

Šaltibarščiai

Tema: SriubosJūratė @ 21:20

PRIEŠISTORĖ

KL. Kodėl šiandien toks įrašas?

ATS. Šiaip sau. Pietums pasidariau šaltibarščių. Juk čia mano internetinis receptinis dienoraštis. Gal mano dukros kada nors skaitys :) Manau, bus smagu joms sužinoti, ką mama žiloje senovėje gamindavo šiaip, šiokią dieną. Man irgi smagu pavartyti mamos ar sesės senus receptų sąsiuvinius (smagu ir naujesnius). O gal tai bus kam nors šiaip priminimas, kad labai geras ir skanus daiktas yra tie šaltibarščiai.

Kitas KL. Kuo skiriasi nuo kitų mano šaltibarščiai? Kuo ypatingas šis receptas?

Kito kl. ATS. Turbūt niekuo. Išmokau iš mamos. Nors gal skiriasi naudotų produktų kilmės įvairove :), nes naudojau naminį rūgusį pieną (kas didmiesčiuose turbūt reta :)), turgaus bobutės žalėsius, parduotuvinę grietinę, Vievio paukštyno kiaušinius (mamos vištos streikuoja), mamos šiltnamio agurkus ir jos marinuotus burokėlius, kurie buvo pjaustyti kubeliais, kas man nelabai patinka, tai juos sumaliau kokteilinėje :) Kad ir tarkuoti burokėliai būna, vis tiek nelabai patinka juos kramsnoti. Todėl nuo šiol visada burokėlius malsiu - tikrai daug skaniau, bent jau man.

RECEPTAS

1 l rūgpienio ar kefyro;

3-4 š. grietinės;

pundelis krapų;

pundelis svogūnų laiškų;

druskos;

4 nemaži agurkai;

1/2 l marinuotų burokėlių;

4 virti kiaušiniai.

Rūgpienį su grietine, pjaustytomis prieskoninėmis žolelėmis ir druska išplakti šluotele, kad viskas būtų vientisa. Agurkus supjaustyti šiaudeliais (man taip skaniau :)), burokėlius sumalti mikseriu, kombainu ar blenderiu, kiaušinius smulkiai supjaustyti (aš tai turiu tokią specialią kiaušinių pjaustyklę - atseit, patogiau). Viską sumaišyti, pasūdyti, jei dar reikia. Jei atrodo per tiršta - šiek tiek praskiesti virintu vandeniu. Vėl nepamiršti patikrinti, ar netrūksta druskos. Valgyti su virtomis bulvėmis. MMM… Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2009-08-01

Geltonųjų pomidorų sriuba

Tema: SriubosJūratė @ 23:04

PRIEŠISTORĖ

Klasikinė pomidorų sriuba. Aišku, galima ir ne iš geltonųjų :) Svarbiausia, kad būtų gerai prisirpę. Sako, labiausiai tinka ovalieji slyviniai, bet man šita sriuba labai skani (turbūt mėgstamiausia ir lengviausia iš visų) su bet kokiais susirpusiais lietuviškais pomidorais. Ir ypatingai su šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. “Užsikabliavau” ant sriubų, turbūt bus serija :) Įkvėpimas - pusiau iš galvos, pusiau iš “Sriubų enciklopedijos” (ačiū bendradarbėms už superinę knygą):

RECEPTAS (dviems sočiai)

1 kg (geltonųjų) pomidorų (labai prisirpusių);

1 nemažas svogūnas;

1 nemaža morka;

2 skiltelės česnako;

alyvų aliejaus;

1 lauro lapelis;

baziliko, mairūno, čiobrelių (žodžiu, renkamės mėgstamiausias prieskonines žoleles);

maltų juodųjų pipirų, druskos;

3 š. grietinėlės (natūralaus jogurto ar grietinės).

Pomidorus nuplikyti, nulupti odeles, supjaustyti į keturias dalis. Svogūną supjaustyti kubeliais, morką sutarkuoti burokine tarka, česnaką smulkiai supjaustyti. Svogūną, morką ir česnaką pakepinti kelias minutes gilioje keptuvėje, po to ten supilti pomidorus, lauro lapelį, prieskonines žoleles ir troškinti 15-20 min. (kol pomidorai visai ištiš). Baigiant troškinti paskaninti druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Perkošti per sietelį arba pertrinti su blenderiu. Įpilti grietinėlės (ar jogurto, grietinės). Skani tiek šilta, tiek šalta. Man skaniausia su juoda ajerų duona. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.