BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2013-07-29

Mėtų sirupas

PRIEŠISTORĖ

Geras dėdė Jonas aprūpino glėbiu mėtų. Dalį susidžiovinau, dalį užsišaldžiau vandenyje (ledukai eis į kokteilius), dalį nevykusiai sunaudojau pagal receptą iš knygos “Kaupiame atsargas” (labiau gaunasi tiesiog cukraus, o ne mėtų, sirupas - mėtų ten labai tolimas “skambesys”… gal kokia nors kitokia mėtų rūšis turi būti…), tada dar dalį pagaliau sėkmingai “investavau” į Martha Stewart receptą - labai graži spalva ir labai intensyvus skonis, nereikia daug pilti į arbatą ar kokį kokteilį (nors prieš tai išbandžiau ir paprastą tokių pačių proporcijų receptą: tiesiog užvirinti vandenį su cukrumi ir smulkintais mėtų lapeliais, pavirti 2 min., nukaisti ir nukošti - irgi neblogai, bet gaunasi labiau rusvos nei žalios spalvos ir švelnesnio skonio).

Papildyta: Po nepilno mėnesio laikymo šaldytuve spalva visgi nurudėjo, bet nevisiškai, dar žalią galima įžvelgti :)

RECEPTAS (gaunasi kiek daugiau nei 300 ml sirupo)

  • 1 st. cukraus;
  • 1 st. vandens;
  • 1½ st. šviežių mėtų lapelių.

Cukrų su vandeniu užvirinti ir virti, kol cukrus ištirps. Atvėsinti.

Pasiruošti dubenį su labai šaltu vandeniu. Puodelyje užvirinti dar vandens, sumesti mėtas ir pakaitinti, kol jos taps ryškiai žalios (apie 30 s). Tada greitai greitutėliai nukošti (ar išgriebti su kokiu kiaurasamčiu) ir sumesti į pasiruoštą šaltą vandenį (įsivaizduoju, jog to reikia, norint, kad išliktų ta graži žalia spalva). Vėl nukošti, tiesiog rankom išspausti iš mėtų vandenį, dėti jas į atvėsusį sirupą ir sumalti kokteiliniu mikseriu, blenderiu ar virtuviniu kombainu. Palikti pastovėti 15 min.

Tada nukošti per tankų sietelį (ar marlę), supilti į buteliuką ir laikyti šaldytuve iki skanaus panaudojimo (pvz., arbatai ar mojito kokteiliui). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2013-07-05

“Girtos” vyšnios

Tema: KonservavimasJūratė @ 13:44

PRIEŠISTORĖ

Prieš gerus metus miela draugė Žaneta prigirdė privaišino “girtomis” vyšniomis ir, aišku, man labai patiko. (Žanetukai, receptuką dar kur nors turi? a? Ačiū :)) Netrukus nusipirkau per akciją Lino Samėno “Virtuvės knygą” (akcijų auka auka… nu bet graži graži knyga) ir pirmasis receptas, kuris pasirodė realus man greitu metu išbandyti, buvo “girtos” vyšnios. “Greitas” metas atėjo po metų :)) Gavau nuostabiai skanių, didelių, mėsingų, saldžių vyšnių (kas man labai retai pasitaiko). Pusė dingo akimirksniu. Po to kažkaip susivaldžiau ir dar spėjau uždaryti į puslitrinį induką, skaniai jas “prigirdžius” (manau, puikiai tiktų ir trešnės, ir slyvos). Ir pagaliau praėjo 2 savaitės, ir pagaliau aš jų prisiragavau :) Tikrai labai skanu.

RECEPTAS (apie 1 l)

  • 700 g šviežių vyšnių (be kauliukų!!!);
  • 150 g cukraus;
  • 150 ml vandens;
  • 300 ml medaus likerio (pvz., “Krupnikas”, nors tiktų ir tiesiog degtinė, tik jos reiktų mažiau, o cukraus sirupo - daugiau);
  • 50 ml tamsaus romo;
  • ½ vanilės ankšties (iš bėdos ir vanilinis cukrus su natūralia vanile tiktų).

Vandenį su cukrumi pavirti 5 min. Atvėsinti. Sumaišyti su likeriu ir romu. Vanilės ankštį perpjauti išilgai, iš vidaus nubraukti peiliu sėklytes į sirupą. Vyšnias dėti į stiklainį, įkišti vanilės ankštį, užpilti sirupu, uždaryti ir laikyti 2 savaites tamsiai ir vėsiai. Po to jau galima skanauti. Skanaus! Pvz., su ledais.

REZULTATAS

Rodyk draugams

2013-07-01

Braškių uogienė: viena - su mėtom, kita - su levandom

Tema: KonservavimasJūratė @ 15:32

PRIEŠISTORĖ

Ir abi labai gardžios! Su tokiu savotišku, neįkyriu, įdomiu poskoniu. Abi uogienes jungia žalioji citrina, kas labai dera tiek su mėtom, tiek su levandom, tiek su braškėm, aišku. Jei dar turit kokį braškių litrą kitą, ir norit kažko trupučiuką visgi kitko į stiklainius - pabandykit. Braškių uogienės su mėtom “penkiaminutė” virimo idėja - iš knygos “Kaupiame atsargas” (laaabai graži ir gera šiuolaikiška knyga, Maximoj akcija iki liepos 22), tik ten receptas braškių su aitriosiomis paprikomis, o idėja su levandom - iš labai gražaus “Išbandyti receptai” blogo.

RECEPTAS (kiek imama kilogramais braškių, tiek maždaug (gal kiek daugiau) gaunasi litrų uogienės)

Braškių uogienė su mėtom ir žaliąja citrina

  • 1 kg braškių;
  • 500 g cukraus;
  • ½ žaliosios citrinos (laimo) sulčių ir nutarkuota žievelė (tinka ir paprasta citrina);
  • 4 šakelės mėtų.

Braškes (geriau rinktis mažesnes, kad nereiktų pjaustyti, tada ne tokia skysta uogienė bus) sluoksniais užpilti cukrumi, laimo sultimis, nutarkuota žievele, paplėšyti mėtų lapelių. Palikti pastovėti valandai. Užvirinti, virti 5 min., palikti pastovėti 5 val. Vėl užvirinti, pavirti 5 min., palikti pastovėti 5 val. (Jei norėtumėt braškių uogienės su aitriosiomis paprikomis, reiktų porą jų supjaustyti ir sudėti prieš trečią užvirinimą). Trečią kartą užvirinti ir pavirti 5 min. Karštą uogienę supilstyti į iškaitintus stiklainius, užsukti, apversti ir šiltai apklojus, palikti atvėsti. Skanaus!

Braškių uogienė su levandom

  • 1,5 kg braškių;
  • 500 g cukraus;
  • ½ žaliosios citrinos (laimo) sultys (galima sudėti ir nutarkuotą žievelę);
  • ½ apelsino sulčių (pamiršau, tai cukraus sirupas buvo tirštokas, tad pyliau šiek tiek vandens);
  • 1 a. š. (su kaupu) džiovintų levandų (galima imti ir ~15 stiebelių nedžiovintų).

Į cukrų supilti citrinos ir apelsino sultis bei levandas. Užvirinti ant nedidelės ugnies, nukaisti ir palikti 2 val. (galima ir ilgiau). Tada vėl užvirinti (jei labai tiršta, galima įpilti šlakelį vandens) ir per sietelį (kad nukošti levandų žiedus) supilti ant braškių. Užvirinti ir pavirti 20 min. Karštą uogienę supilstyti į iškaitintus stiklainius, užsukti, apversti ir šiltai apklojus, palikti atvėsti. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-10-24

Ananasų skonio cukinijos

PRIEŠISTORĖ

Cukinijų naikinimo uždarymas. Tiks kur nors vietoj konservuotų ananasų ar šiaip pakramsnoti. Ačiū Mantui už receptuką.

RECEPTAS (iš tiek gaunasi 3 puslitriukai)

  • 1½ kg cukinijos, supjaustytos kubeliais;
  • 300 g cukraus;
  • 300 ml ananasų sulčių (kuo arčiau 100%; manosios buvo tik 50%, tai supyliau 500 ml);
  • 1 a. š. citrinos rūgštelės.

Cukinijas užpilti cukrumi ir palaikyti per naktį. Tada supilti ananasų sultis, berti citrinos rūgštelės ir kelias minutes pavirti (viriau 15 min.; ilgiau pavirus - kokią valandą, cukinijos susileistų ir gautųsi skani uogienė, o dabar išlieka gan tvirti gabaliukai, primenantys ananasus). Supilstyti į pasterizuotus stiklainius ir užsukti dezinfekuotais dangteliais. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.