BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2012-01-31

Druskoje kepta žuvis

Tema: ŽuvisJūratė @ 23:09

PRIEŠISTORĖ

Gaunasi fantastiškai skani žuvis!!! Jau kurį laiką kirbėjo šita mintis išbandyti pasigaminti vištą arba žuvį kepant druskos patale. Ir labai džiaugiuosi prisiruošusi! Lengvesnio būdo skaniai paruošti žuvį dar neradau, o ir nesu labai didelė mėgėja ją gaminti… Nesigąsdinkit tokiu kiekiu druskos - tikrai taip reikia, daug kieno išbandytas, patikrintas variantas. Sako, geriausiai tinka balta, pageidautina “nekaulinga”, “negiljotinuota” ar kitaip kaip neapipjaustyta (nebent tik “charakiriuota” :), t.y. be pilvo turinio) žuvis (Audriaus bloge labai gražiai ir vaizdžiai viskas papasakota, kaip išsirinkti gerą žuvį (apie ką, gėdinga, bet nieko nenutuokiu), kaip ją išdoroti, paruošti kepimui, skaniai iškepti ir dar skaniau suvalgyti). Net ir su akcijine Maximos atlantine lašiša gavosi labai lAAAbai skanu: minkšta, sultinga, nei kiek ne per sūri žuvytė.  LAAAbai rekomenduoju.

RECEPTAS (keturiems - sočiai)

  • 1 didelė šviežia žuvis (pirkau atlantinę lašišą visą sveiką, tik be pilvo turinio; svėrė ~1 kg);
  • 1-2 kg paprastos rupios akmens druskos (man 1 kg žuviai pakloti ir užkloti užteko 1 kg druskos);
  • 1 citrina;
  • mėgstami prieskoniai žuviai (naudojau 2 skilteles česnako, maltus baltuosius pipirus, Provanso prieskonių mišinį ir dar prikaišiojau šviežių krapų ir petražolių).

Žuviai perpjauti pilvą ir tiesiog pirštais pašalinti jo turinį, o pro žiaunų kišenes išstumti žiaunas (nes jas palikus, gali žuvis apkarsti). Žuvį nuplauti. Vidų pabarstyti prieskoniais (tik ne druska!), sudėti citrinos griežinėlius, žalumą. Kepimo skardoje berti maždaug pusės cm druskos sluoksnį (žuvies formos), ant jo guldyti žuvį ir ant jos berti vėl tokį sluoksnį druskos (galvos ir uodegos dengti nereikia). Galima šlapiomis rankomis dar gerai apspaudyti, kad druska neišsiblaškytų. Ir stengtis, kad druskos nepatektų į žuvies vidų. Kepti 200° C temperatūros orkaitėje 40 min. Iškepus leisti kelias minutes atvėsti. Tada atsargiai didelio peilio ar šaukšto pagalba nuimti viršutinį sluoksnį druskos (toks vos ne kaip kiautas gaunasi), nulupti žuvies odą, gražiai atskirti mėsytę iki kaulų, krauti į lėkštes, tada išimti stuburą su ašakom, atskirti antrą dalį gardžiosios žuvytės ir skanauti su šviežiom daržovėm. Skanaus!

P. S. Valgėm su Forelles topinambų salotom (ačiū Kristinai už šią nuostabiai skanią daržovę):

  • burokine tarka tarkuoti nuskusti topinambai;
  • pusžiedžiais pjaustyti raudonieji svogūnai;
  • smulkiai kapotos šviežios petražolės;
  • šviežiai malti juodieji pipirai;
  • druska;
  • liesa grietinė.

Super!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-03-10

Marinuota silkė su žaliąja citrina

PRIEŠISTORĖ

Receptėlis taip pat iš knygos “Gardžios dovanos” į brolio skanėstų pintinę prie alaus :) “Ryškiai žalios spalvos žaliosios citrinos žievelė trauks akį ir suteiks silkei įdomaus skonio”.

RECEPTAS

2 silkių filė;

2 nedideli mėlynieji svogūnai;

1 žalioji citrina (laimas).

Marinatui:

300 ml vandens;

40 ml 30% acto (naudojau maždaug 17 ml 70% maistinės acto rūgšties + 23 ml vandens);

2-3 š. cukraus;

2 lauro lapeliai;

1 š. įvairių pipirų grūdelių (naudojau įvairių spalvų mišinį).

Silkę supjaustyti norimo dydžio gabaliukais, svogūnus - plonais pusžiedžiais, citriną - skiltelėmis. Marinatui viską pakaitinti iki užvirimo ir ataušinti. Į indą sluoksniuojant dėti silkę, svogūnus, citriną ir užpilti marinatu. Leisti šaldytuve porą dienų pasimarinuoti. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

Marinuotos strimelės su džinu ir kadagio uogomis

Tema: Gardžios dovanos, ŽuvisJūratė @ 20:06

PRIEŠISTORĖ

Receptėlis iš knygos “Gardžios dovanos” į brolio skanėstų pintinę prie alaus :) “Kadagio uogos ir šlakelis džino strimelei suteiks naujoviško ir ypatingo skonio”.

RECEPTAS (man tilpo į 500 ml indelį ir dar šiek tiek liko)

600 g strimelių filė (1 kg nedorotų strimelių).

Marinatui:

500 ml vandens;

40 ml 30% acto (naudojau maždaug 17 ml 70% maistinės acto rūgšties + 23 ml vandens);

1 š. druskos;

1 š. cukraus.

Padažui:

250 ml vandens;

100 ml aliejaus;

50 ml džino;

2 š. cukraus;

žiupsnelis druskos;

½ a. š. 30% acto (naudojau lašelį 70% acto rūgšties);

10 (džiovintų) kadagio uogų.

Ir dar:

1 mėlynasis svogūnas;

2 skiltelės česnako;

smulkintų krapų.

Jei naudojamos nedorotos strimelės, pirmiausia reikia jas išdoroti, aišku :) Žirklėmis nukirpti galvą, uodegą, pelekus, prakirpti pilvą, pašalinti jo turinį, nuo uodegos pusės surasti stuburą ir atsargiai traukiant galvos pusės link (palei kaulų kryptį) “išprašyti” jį lauk. Peiliuku išrinkti netyčia likusias ašakėles.

Sumaišyti marinatui skirtus produktus ir užpilti strimelių filė, sudėtas į dėžutę. Palaikyti pernakt (ar kol žuvis pabals) šaldytuve. Tada gerai nusunkti, atsargiai nulupti odą ir supjaustyti į 2-3 gabaliukus. Svogūną supjaustyti plonais pusžiedžiais, česnaką - griežinėliais. Sumaišyti visus padažui skirtus produktus. Į indą sluoksniuojant pamaišyti žuvį, svogūną, česnaką, smulkintus krapus ir ant viršaus užpilti padažo. Bent parą palaikyti šaldytuve, kad žuvis gerai išsimarinuotų. Suvartoti per savaitę. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-02-08

Žuvies pyragas

PRIEŠISTORĖ

Kad mažai iš žuvies gaminu - tai faktas. Taigi reikia šitą nesusipratimą ištaisyti. Mano mielos draugės Vitalijos patikrintas receptas - ačiū jai. Tikrai labai skanu, visiems labai patiko. O jei kas žuvies nemėgsta, laisvai galima keisti vištiena ar kokiu faršu (prieš tai reiktų keptuvėje apkepinti). Šaldytas daržoves galima, aišku, keisti šviežiomis (apvirtomis). Dar planavau įpjaustyti grybukų, bet pamiršau, vis tiek ir taip skanu.

RECEPTAS

  • 1 nedidelė pakuotė (400-500 g) sluoksniuotos bemielės tešlos;
  • 1 pakuotė (manoji buvo 600 g) žuvies filė (naudojau šaldytą jūros lydeką);
  • 1 pakuotė (400 g) šaldytų daržovių (man skaniausia žiediniai kopūstai ar brokoliai, žirneliai, šparaginės pupelės ir morkos);
  • 150 g sūrio (naudojau Ementalį - jis turi savo tokį pikantišką įdomų skonį, bet galima laisvai naudoti ir bet kokį kitokį fermentinį);
  • 1 mažas indelis (200 g) riebios grietinėlės;
  • 1 kiaušinis (aptepimui; galima dar 1 kiaušinį į vidų įdėti išplakus su grietinėle);
  • prieskoniai žuviai;
  • malti pipirai (prie žuvies man patinka baltieji);
  • dž. krapai (nebūtinai);
  • druska.

Tešlą, žuvį ir daržoves atšildyti. Žuvį supjaustyti nedideliais gabaliukais, apibarstyti prieskoniais, druska ir leisti šiek tiek pastovėti.

Kepimo indą iškloti tešla (pasilikti ir viršaus išklojimui). Dėti žuvies gabaliukus, tada daržoves, jas pabarstyti druska, pipirais. Tada barstyti tarkuotą sūrį ir viską aplieti grietinėle (sumaišyta su krapais, jei naudojami). Ant viršaus kloti likusią tešlą ir ištepti kiaušinio plakiniu. Šauti į iki 180-200° C temperatūros orkaitę ir kepti 30-40 min. (kad tešla gražiai parudus būtų). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-02-01

Keptos stintos (+ marinatas)

PRIEŠISTORĖ

Su stintomis mane supažindino mano mielas brangus vyras (ačiū jam). Čia tos, kur atseit, agurkais kvepia. Bet agurkais kvepia jos turbūt tik ištrauktos, o kol atkeliauja į ne pajūrio parduotuves… Bet vis tiek paprasčiau pagaminamos “siemkinės” (reikia suprasti - valgai ir negali sustot) žuvies nesu valgiusi. Ir man labai patinka tai, kad su ja mažai terlionės. Kiti tiesiog nuplauna, nusausina ir kepa. Aš galvas nukarpau ir pilvą prakirpus jo turinį irgi pašalinu, nors ten tikrai labai mažai ko yra, bet vis tiek… Jei randu ikrų, gražiai į išvalytą vidų vėl patalpinu ir kepu. Dar įdomumo dėlei pabandžiau jau iškeptas stinteles pamarinuoti, kaip daug kas rekomenduoja, bet nieko stebuklingo tai nepridėjo (bent man).

RECEPTAS

stintų;

druskos;

maltų pipirų;

paprastų kvietinių miltų;

sviesto (arba aliejaus) kepimui.

Marinatui (1 kg stintų):

1 svogūnas;

1 saliero kotas;

1 nedidelė morka;

įvairų rūšių pipirų;

3 lauro lapeliai;

3 gvazdikėliai;

1 š. cukraus;

1 st. baltojo vyno acto (galima ir paprasto, bet tada jo reiktų mažiau, o vandens atitinkamai daugiau);

2 st. vandens;

truputis druskos.

Stintas paruošti kepimui: nuplauti, nukirpti galvas, prakirpti pilvus ir išvalyti vidų. Pabarstyti druska ir pipirais. Volioti miltuose ir kelias minutes apkepti svieste iš abiejų pusių. Skanauti apsilaižant pirštelius :)

Arba dar išsivirti marinatą (visus produktus pavirti kelias minutes, kad plonai pjaustytos daržovės kiek suminkštėtų) ir užpylus keptas žuveles palaikyti per naktį. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

Kepta žuvis su pievagrybiais ir kario padažu

Tema: ŽuvisJūratė @ 01:28

PRIEŠISTORĖ

Turiu prisipažinti, kad žuvis man yra kažkas nepatogaus :) Todėl ir receptas pirmas. Tikiuos, ne paskutinis, bet ir viliuos, kad bus prie temos “Gamina vyras” :D, nes palyginus su manimi, jam tai didžiausias malonumas (ačiū Tau už upėtakį, karpį, ešerius, stintas ir visas kitas “gyvas” žuvis ir ne tik…). Žuvį aš visai mėgstu, bet va gaminti iš jos… Geriausiu atveju - ką nors iš šaldytos filė, kas yra gal kam ir apgailėtina, bet aš savim didžiuojuos, kad bent taip prisiruošiu ją pagaminti. Receptas - iš sąsiuvinuko, o kaip į ten papuolė - neatsimenu. Bet tai vienintelis receptas su žuvimi (neskaitant Kūčioms iš silkės), pagal kurį esu daug kartų gaminusi ir labai patenkinta.

RECEPTAS

600 g žuvies filė (paprastai tiek būna šaldytos jūrinės lydekos ar rudagalvės menkės pakuotėje);

citrininių prieskonių žuviai (ar kokie tik patinka);

350 g pievagrybių;

1 svogūnas (+ svogūnų laiškai grožiui, kas yra nebūtina);

aliejaus;

330 g grietinės (toks keistas svoris buvo ant paskutinio naudoto, atseit, didelio indelio, bet jo visiškai pakanka);

1 a. š. kario;

druskos;

pipirų (man su žuvimi patinka baltieji).

Žuvį atšildyti, nusausinti, supjaustyti nedideliais gabalėliais, paprieskoniuoti, pasūdyti ir leisti pastovėti, kol atliekama visa kita.

Pievagrybius supjaustyti kaip patinka, svogūnus - kubeliais ir šiek tiek pakepinti aliejuje, pasūdyti, papipiriuoti. Grietinę gerai sumaišyti su kariu ir trupučiu druskos.

Kepimo formą ištepti aliejumi, iškloti žuvies gabalėliais. Ant jų tolygiai paskirstyti pakepintus grybus su svogūnais. Ant viršaus užlieti grietinės-kario padažiuką. Formą uždengti folija ir šauti į iki 200° C temperatūros įkaitintą orkaitę 30 min. Skanu su ryžiais ir daržovėm. Skanaus!

REZULTATAS (nefotogeniška ta žuvis, bet vis kažkas vaizdinio…)

Rodyk draugams

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.