BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2011-05-11

Čenakai

PRIEŠISTORĖ

Ar činakai, ar čenachai, ar čanachai… Ai, koks skirtumas - svarbu, kad skanu ir paprasta, gerai visiems žinoma (nors gal ir ne visiems, pvz., kaimynas labai skersai pažiūrėjo - “kas, kas…?”). Tai įsimetu į sąrašiuką kitam kartui prisiminti, kokių gerų, paprastų, skanių dalykų būna. Tik tiek, kad reikia specialių kepimui puodynėlių - čenakinių. Nors kažkada dariau ir vienam dideliam keraminiam, kepimui orkaitėje skirtam inde - ir vis tiek labai skanu. Tik gal ne taip smagu, kaip valgyti iš personalinės čenakinės :) Dar labai patinka dėl to, kad tinka sukrauti beveik viską, visokiausias daržoves… Bet man būtiniausiai turi būti bulvės, morkos, koks nors kopūstinis dalykas, kiaulienos faršas arba vištiena ir sūūūūris. Ir grybukai :)

RECEPTAS (6 čenakams)

  • 6 bulvės;
  • 3 morkos;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 svogūnas arba svogūnų laiškų pundelis;
  • 500 g kiaulienos faršo (arba vištienos, arba žuvies, arba net šonkauliukų);
  • 200 g pievagrybių;
  • ½ mažyčio kopūsto (arba žiedinio kopūsto - kalafioro);
  • ½ nedidelio brokolio;
  • 1 paprika (dar galima ir čiliuką kokį vieną kitą įpjaustyti mėgstantiems aštriau…);
  • 200-250 ml grietinėlės (ar grietinės, ar vien tik 300 ml sultinio, ar tik vandens);
  • 50 ml sultinio;
  • 150 g fermentinio sūrio;
  • aliejus;
  • druska;
  • petražolės, čiobreliai, bazilikai, pipirai.

Bulves supjaustyti kubeliais ar griežinėliais, morkas - griežinėliais, česnaką, svogūną - smulkiai, faršą pakepinti su česnaku (ir svogūnu, jei ne laiškai), pievagrybius - į porą dalių. Pasmulkinti kopūstą, brokolį, papriką. Grietinėlę sumaišyti su sultiniu. Sutarkuoti sūrį. Į kiekvieną čenakinę įpilti po šaukštą aliejaus. Dėti dalį bulvių, morkų, paprikos, kopūstus, faršą, grybukus, brokolius, antrą dalį paprikos, svogūnų laiškų, morkų, bulvių (eilė tikrai nesvarbi, nors gal morkos ir bulvės pageidautinos apačioje, kad gerai išsitroškintų). Tarpuose nepamiršti paprieskoniuoti, pasūdyti. Galiausiai užbarstyti sūrio, supilstyti grietinėlę su sultiniu, uždengti indelius ir kepti 180° C temperatūros orkaitėje 30 min., po to atidengti ir dar pakepti 15-20 min. (tikrinti pagal bulvių/morkų minkštumą). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.