BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2013-05-02

Pyragėliai su kumpiu, smidrais (šparagais) ir pomidorais

PRIEŠISTORĖ

Labai šaunūs pyragiukai iškylai gamtoje. Galima kepti ir vieną didelį pyragą. Skanūs ir šilti, ir šalti. O vietoj kumpio, smidrų ir pomidorų laisvai galima varijuoti pagal šaldytuvo turinį. Vietoj trapios tešlos galima naudoti šaldytą sluoksniuotą bemielę (tik svarelių nereikia, o krašteliai įpjaunami 1 cm nuo krašto atstumu), kas ir buvo siūloma recepte iš antros Beatos knygos “Metai Beatos virtuvėje”.

RECEPTAS (4-5 pyragėliai 9 cm skersmens)

Tešlai:

  • 100 g kvietinių miltų;
  • 25 g ruginių miltų (galima keisti kvietiniais);
  • žiupsnelis druskos;
  • 60 g sviesto (iš bėdos tiktų ir kepinių margarinas);
  • ½ kiaušinio (kita pusė - įdarui);
  • 1 v. š. pieno (arba vandens).

Įdarui:

  • 50 g rūkyto kumpio ar neriebios šoninės;
  • 3-4 smidrai (šparagai);
  • 4 vyšniniai pomidoriukai (ar paprastas pomidoras; esu kepusi ir su saulėje džiovintais - irgi labai super);
  • ½ kiaušinio;
  • 50 ml grietinėlės (tinka ir neriebi);
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • dž. raudonėlių.

Tešlai sumaišyti miltus su druska. Į juos berti mažais kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir dviem peiliais kryžiuojant smulkinti sviestą iki trupinių maišant su miltais (kombainas viską labai supaprastina; o aš į dubenį su miltais tarkuoju sviestą burokine tarka vis pabaksnojant į miltus, kad ne taip veltųsi; tada lengvai ir greitai pirštais patrinant pakedenu, kad gautųsi trupinukai). Pilti pusę kiaušinio, lengvai paplaktą su šaukštu pieno, ir viską suminkyti į vieną gumulą. Suvynioti į maišelį ar maistinę plėvelę ir palikti 20-30 min. šaldytuve.

Tuo metu smidrų kietus galiukus nupjaustyti ir plonai (bulvių skustuku) nuskusti apatines stiebelių dalis. Padalinti į kokias 4 dalis. Kumpį ar šoninę supjaustyti juostelėmis, pomidoriukus padalinti į 4 skilteles. Likusią pusę kiaušinio išplaukti su grietinėle, druska, pipirais ir raudonėliu.

Atvėsusią tešlą padalinti į 4-5 dalis, iškočioti apskritimus (iki pusės cm storio) ir iškloti sviestu išteptas formeles (laisvai galima kepti ir vieną pyragą). Subadyti šakute, ant tešlos kloti kepimo popierių, o ant jo berti kokių nors svarelių (pupelių, žirnių, akmenukų, monetų ir pan.). Kepti 10-12 min. 180° C temperatūros orkaitėje.

Tada ištraukti, nuimti svarelius su popieriumi, dėlioti kumpį, smidrus, pomidoriukus, pilti kiaušinio plakinį ir kišti atgal į orkaitę 15 min. baigti kepti. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-10-13

Nesaldus moliūgų pyragas su mėlynuoju sūriu

PRIEŠISTORĖ

Moliūgų metas… Verdam šildančias sriubas (labai pagerina skonį moliūgo kepimas orkaitėje ar tiesiog keptuvėje), gaminam šiltas salotas, skanaujam vegetarišką lazaniją, galiausiai verdam uogienę, kuria skaninam visas pusryčių košes, arba gaminam tyrę šaldymui, ir žiemą kepam pyragus, tartus bei sausainius. O dabar atradau ir šį pikantišką pyragą-užkandį, sakyčiau, prie vyno gal, iš delfi.lt organizuoto konkurso. Ir dar dar dar ieškau pačių pačiausių receptų (gal kas ką tikrai labai skanaus žinot? be to, ką siūlo Skonių blogas va čia ir čia, bei Skaniosios savaitės va čia ir čia).

RECEPTAS

Padui:

  • 75 g sviesto;
  • 200 g miltų;
  • 1 a. š. druskos;
  • 50 g moliūgų sėklų (nebūtina);
  • 1 kiaušinis.

Įdarui:

  • 300 g moliūgo;
  • aliejaus ar tirpinto sviesto (moliūgams patepti);
  • malto muskato riešuto (nebūtina, bet man su moliūgu patinka);
  • 150 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu;
  • sauja moliūgų sėklų.

Šaltą sviestą peiliu kapoti su miltais ir druska iki stambių trupinių, įmaišyti kiek pasmulkintas moliūgų sėklas (nors kitą kartą man sočiai jų pakaktų tik ant viršaus), paplaktą kiaušinį ir užminkyti tešlą. Atšaldyti šaldytuve (10 min.). Ištraukus iškočioti apvalų blyną ir iškloti kepimo formą (manoji 25 cm). Ant viršaus išdėlioti maždaug pusės cm storio moliūgo riekeles, kurias patepti aliejumi ir pabarstyti žiupsneliu muskato riešuto. Šauti į iki 200° C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepti apie 25 min. Tada ant viršaus užbarstyti trupinto sūrio bei moliūgų sėklų ir dar pakepti 15-20 min. (25 min. man pasirodė šiek tiek per daug, žodžiu - stebėti). Skanus ir šiltas, ir šaltas, o ypač prie vyno :) Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-09-24

Trejos sluoksniuotos tešlos užkandėlės

PRIEŠISTORĖ

Šaunios idėjos (iš blogų GP magija, Citrina ir bulvė bei Savaitgalio rendez-vous) iškylai ar šiaip pakramsnojimui prie alaus, vyno ar arbatos puodelio. Trys labai skirtingų skonių variantai ir visi trys labai patiko.  “Užsisaugojam”.

Aštrūs cukinijų kvadratėliai

RECEPTAS

  • sluoksniuotos tešlos;
  • cukinijos;
  • druskos;
  • saulėje džiovintų pomidorų (iš aliejaus);
  • juodųjų alyvuogių;
  • kumpelio (nebūtina);
  • čili pipiriuko (arba čili dribsnių);
  • sūrio;
  • juodgrūdės (nebūtinai, bet man labai patinka).

Tešlą atšildyti. Cukiniją supjaustyti griežinėliais, pasūdyti ir palikti pastovėti, kol išsiskirs sultys (man užteko ir tiek, kiek visa kita buvo pjaustoma). Pasmulkinti pomidorus, alyvuoges, kumpelį, čili pipiriuką, sutarkuoti sūrį. Tešlos lapelius pjauti per pusę, kraštelius šiek tiek peiliu įpjauti (nebūtina, bet kepant gražiai atsiskiria). Išdėlioti pasmulkintus produktus, barstyti sūrio, juodgrūdės ir kepti apie 20-25 min. 200° C orkaitėje. Skanaus!

REZULTATAS

Pikantiški camambert’o ir obuolių kvadratėliai

RECEPTAS

  • sluoksniuotos tešlos;
  • obuolių;
  • gražgarsčių;
  • camembert’o sūrio;
  • graikinių riešutų;
  • juodųjų pipirų.

Tešlą atšildyti. Obuolius supjaustyti skiltelėmis, sūrį - norimo dydžio gabalėliais, riešutus šiek tiek pasmulkinti. Tešlos lapelius pjauti per pusę, kraštelius šiek tiek peiliu įpjauti. Dėlioti obuolius, ant viršaus kloti gražgarstes, užmėtyti sūrio, barstyti riešutukų ir paskaninti pipirais. Kepti apie 20-25 min. 200° C orkaitėje. Skanaus!

REZULTATAS

Saldūs obuolių kvadratėliai su razinomis ir riešutais

RECEPTAS

  • sluoksniuotos tešlos;
  • obuolių;
  • migdolų (ar kitokių riešutų);
  • razinų;
  • medaus (nors kitą kartą gal naudočiau trynio, grietinėlės, cukraus ir cinamono plakinį iš pyragaičių recepto su abrikosais).

Tešlą atšildyti. Obuolius supjaustyti skiltelėmis. Midgolus pasmulkinti. Tešlos lapelius pjauti per pusę, kraštelius šiek tiek peiliu įpjauti. Dėlioti obuolius, ant viršaus barstyti riešutukų, razinų, užlaistyti medaus (šiek tiek pakaitinti, jei kietas). Kepti apie 20-25 min. 200° C orkaitėje. Skanaus!

REZULTATAS

P. S. Dar pora idėjų su sluoksniuota tešla iš antrosios Beatos laidos, skirtos piknikams:

  • varškė+kiaušinis+grietinėlė+laiškiniai svogūnai+kaparėliai, pomidorai, druska, pipirai ir iškepus ant kiekvieno pomidoro griežinėlio išdėlioti po baziliko lapelį;
  • kiaušinis+grietinėlė+špinatai+šalto rūkymo kumpelis, pipirai, druska, raudonėlis.

Rodyk draugams

2010-10-20

Ryžių pyragėliai su įdaru

PRIEŠISTORĖ

Liko ryžių po egzotiškos vištienos. Liko pievagrybių nuo makaronų su pelėsiniu sūriu. Gavau dvi didžiules cukinijas iš mielos draugės Kristinos (ačiū tau!). Mamos vištos vėl pradėjo dėti (ačiū ir joms :)). Ir pomidorų iš josios šiltnamio vis dar yra, net naminės varškės gumuliuką dar šaldytuve radau (ačiū vėl tai pačiai brangiausiajai). Ir ačiū Maximai už “Džiugo” akciją :) Och, kokia smagi “dėkavojimų” diena :) Iš visų tų paprastų produktų susilipdė neprasti pyragėliai, kuriuos radau Didelių eksperimentų mažoje virtuvėje per moliūginių daržovių savaitę projekte “52 skanios savaitės”. Tik prieskonių pasigedau (gal dėl to, kad rusiškajame kuking.net nurodytasis receptas patalpintas su etikete “Vaikiški patiekalai” - Augustai, čia tau :)), tai šio to pridėjau (erdvė jūsų fantazijoms ir pomėgiams).

RECEPTAS (12 pyragėlių-keksiukų)

Ryžių pagrindui:

1½ pakelio (pakelis - 100 g) virtų (pasūdytame, su prieskoniais vandeny) ryžių;

50 g parmezano tipo sūrio (naudojau “Džiugą”, bet manau, ir kitas koks fermentinis tinka);

1 kiaušinis (originale - 1 trynys).

Įdarui:

50 g pievagrybių (ėmiau 4 didesnius);

1 nedidelė cukinija (ėmiau didelės cukinijos gabalą - apie 300-400 g);

1 pomidoras (originale tik ½);

sviesto (pakepinimui ir formelių ištepimui);

½ puodelio varškės ar rikotos (dėjau daugiau);

1-2 kiaušiniai (originale - 1 trynys);

druska, pipirai ir kt. mėgstami prieskoniai.

Ryžius sumaišyti su tarkuotu sūriu (šiek tiek pasilikti pabarstymui ant viršaus) ir kiaušiniu. Kepimo formeles (ėmiau keksiukams, bet ir ramekinai tinka ar dar kokios nedidelės) ištepti sviestu (bet išimti sunkoka, tai gal kitą kartą popierėliuose keksiukams bandysiu). Dėti po gerą šaukštą ryžių ir paspausti (galima bandyti formuoti krepšelius).

Įdarui svieste pakepinti pjaustytus pievagrybius, burokine tarka tarkuotą cukiniją, kubeliais pjaustytą pomidorą, pasūdyti, paprieskoniuoti. Leisti pasitroškinti šiek tiek (man išsiskyrė daug skysčio, niekur jo nenupyliau, tik dėl to ir ėmiau du kiaušinius, kad kepant pyragėliai stabilizuotųsi). Nukelti nuo ugnies, leisti praaušti. Tada įmaišyti varškę ir kiaušinį. Krauti ant ryžių, viršų šiek tiek pabarstyti parmezanu. Kepti apie pusvalandį 200° C temperatūros orkaitėje. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.