BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2010-10-03

Makaronai su pievagrybiais, kumpiu ir čederiu

Tema: MakaronaiJūratė @ 12:46

PRIEŠISTORĖ

10 iš 10 duočiau vien už čederio atradimą (už receptą ačiū Spicecoat’s blogui) :) Su paprastu fermentiniu sūriu, tikiu, irgi skanu, bet manau, kad pusė žavesio nuplauktų. Turiu pastebėti - gaunasi tikrai daaaug (7 asmenims). Kitą kartą pačių makaronų (ir nebūtinai kaspinėlių) turbūt perpus imčiau, o pievagrybių - daugiau, kumpis man nelabai būtinas. Bet čederis… mmm… Ir be vargo radau nedidelėj dviejų X Maximoj, kas gan nustebino ir nudžiugino. Ir kaip apkepo daugiau nekepčiau, nesiterliočiau - užtektų viską keptuvėje sumaišyti. Ir vis tiek daryčiau su čederiu - mmm… :)

RECEPTAS

500 g makaronų (pagal originalą - kaspinėlių);

50 g sviesto;

200 g pievagrybių (pageidautina mažyčių, perpus perpjautų - tokie gi smagiau valgosi :));

ryšelis svogūnų laiškų (manau, galima ir pačiu svogūnu keisti);

140 g kumpio (naudojau karšto rūkymo “Panevėžio” filė);

2 š. miltų;

500 ml pieno;

druskos;

maltų juodųjų pipirų;

žiupsnelis malto muskato riešuto (originale nebuvo, bet man kažkaip norėjosi; taigi - nebūtina);

140 g čederio (man taip patiko, kad visus beveik 200 g ir sukroviau :)).

Makaronus išvirti pagal instrukciją. Pusėje sviesto pakepinti pievagrybius, pasūdyti, paskaninti pipirais ir uždengus šiek tiek patroškinti, kad išsiskirtų sultys. Sudėti smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus (jei naudojamas pats svogūnas, reikėtų pakepinti prieš pievagrybius), juostelėm pjaustytą kumpį, išmaišyti ir dar minutę patroškinti. Suversti nuvarvintus makaronus, išmaišyti. Atskiroje keptuvėje ar puodelyje išlydyti likusį sviestą, berti miltus ir gerai ištrinti iki tyrelės (man gavosi gan sausa, tai imčiau arba daugiau sviesto, arba mažiau miltų). Po truputį pilti pieną ir vis gerai maišyti. Pasūdyti, papipiriuoti, berti malto muskato riešuto. Pakaitinti maišant, kad kiek sutirštėtų (jei matosi gumuliukai, padažą supilti į kokteilinį mikserį ir suplakti - tada tikrai labai vientisas gaunasi). Baltą padažą pilti ant makaronų, barstyti tarkuotą čederį ir kaitinant viską sumaišyti. Skanaus!

P. S. Jei kepti apkepą, tai į baltą padažą (nukaitus) įmaišyti pusę sūrio, sumaišyti su makaronais, juos dėti į aliejumi pateptą kepimo indą (į manąjį 19×23×7 cm tilpo), ant viršaus barstyti likusį sūrį (svogūnų laiškų ant viršaus nerekomenduoju - negražiai sukepa) ir šauti į iki 180° C temperatūros įkaitintą orkaitę 10 min.

REZULTATAS

Rodyk draugams

2010-08-06

Makaronai su vištiena

Tema: MakaronaiJūratė @ 16:38

PRIEŠISTORĖ

Tiesą pasakius, mūsuose makaronai ne tokie ir dažni. Jei netyčia lieka keptos vištienos, tai arba darau salotas su melionu, arba šituos makaronus. Kažką panašaus į šį receptą kažkada seniai seniai papasakojo mano miela draugė Vitalija, tik vietoj vištienos buvo kalakutiena ir dar plius buvo avokadas (skanu ir su juo, bet gerai ir be). O kad pirmiausia reikia pakepinti česnaką su baziliku, tai “prirodė” mano miela draugė Kristina, kurią taip mokė italai Italijoje. Česnakas+bazilikas alyvuogių aliejuje, plius pomidorai (ir turbūt dar druska, aišku) ir šitas super duper padažiukas - ant makaronų, žiupsnis parmezano ant viršaus - ir nuostabiai paprastas, greitas ir skanus patiekalas ant jūsų stalo. Lietuviškas “tiuningas” - plius grietinė ir vištiena.

RECEPTAS (trims tai tikrai…)

250 g makaronų (smagiausi turbūt spagečiai :));

druska;

aliejus;

3 skiltelės (nemažos) česnako;

bazilikas (aišku, idealiau šviežias…);

3 pomidorai;

5-6 š. grietinės (galima naudoti ir grietinėlę);

300-400 g keptos vištienos (naudojau krūtinėlę);

malti juodieji pipirai;

prieskoniai makaronams;

3 geri žiupsniai tarkuoto parmezano (naudojau “Džiugą”…).

Makaronus išvirti pagal pakuotės instrukciją (galima šiek tiek ir ne iki galo išvirti) pasūdytame vandenyje su šlakeliu aliejaus.

Česnaką susmulkinti (bet ne visai smulkiai) ir su baziliku pakepinti aliejuje iki kol gerai išsiskleis abiejų kvapai. Tada suversti kubeliais pjaustytus pomidorus (gerai būtų prieš tai perlieti verdančiu, o po to šaltu vandeniu ir nuimti odelę). Įmaišyti grietinę, pasūdyti, papipiriuoti ir kelias minutes patroškinti. Sudėti pjaustytą vištieną, išmaišyti, suversti nuvarvintus makaronus, pagardinti makaronų prieskoniais ir viską gerai išmaišyti.

Krauti į lėkštes ir užbarstyti po žiupsnį parmezano (nors skanu ir su paprastu lietuvišku fermentiniu sūriu, pvz., “Tilžės”). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2010-03-03

Cannelloni su varške ir špinatais

Tema: MakaronaiJūratė @ 13:36

PREIŠISTORĖ

Kaip jau minėjau prie mėsiškų makaronų vamzdelių, netolimuose planuose buvo išbandyti J. Oliver cannelloni su špinatais ir rikota. Aišku, viską ėmiau ir susipaprastinau (pagal šaldytuvo turinį). Pomidorai (ir jų gausybė) kėlė šiokį tokį nepasitikėjimą, bet jei jau tie vamzdeliai tokie “awesome” (t. y. nuostabūs), tai verta gi ir pabandyti. Nenuvylė, skanu (nors ir neturėjau šviežių prieskoninių žolelių, nors vietoj rikotos dėjau riebesnę varškę, nors vietoj užmirštos nusipirkti mocarelos naudojau paprastą lietuvišką fermentinį sūrį), bet kitą kartą pabandysiu su baltu (Bešamelio) padažu.

RECEPTAS (3-4 asmenims)

  • 12 cannelloni makaronų vamzdelių;
  • 400 g varškės (idealu būtų rikota);
  • 1 pakuotė (100 g) špinatų (galima ir daugiau);
  • 1 skardinė (400 g) luptų pomidorų savo sultyse (galima ir nepilną skardinę naudoti arba šviežius pomidorus);
  • 2-3 v. š. tarkuoto parmezano (naudojau “Džiugą”);
  • 1 rutuliukas (apie 100 g) mocarelos (naudojau paprastą fermentinį sūrį);
  • 2 česnako skiltelės;
  • truputis malto muskato riešuto;
  • džiovinto mairūno (arba raudonėlio; aišku, Oliveris naudoja visada šviežius);
  • džiovinto baziliko (šviežias, aišku, geriau);
  • maltų juodųjų pipirų;
  • druskos;
  • alyvuogių aliejaus.

Baltam grietinės padažui:

  • 3 v. š. grietinės;
  • 2 v. š. tarkuoto parmezano;
  • šiek tiek vandens (kad nebūtų labai tiršta);
  • 2 ančiuviai (tikrai nebūtina, kitą kartą nedėčiau).

Špinatus gerai nuplauti ir supjaustyti. Česnakus nulupti, smulkiai supjaustyti. Vieną skiltelę pakepinti aliejuje, suversti špinatus, paskaninti muskato riešutu, mairūnu (ar raudonėliu), druska ir šiek tiek patroškinti, kad špinatai sukristų. Suversti į dubenį ir leisti ataušti.

Antrą česnako skiltelę taip pat pakepinti aliejuje, suversti smulkintus pomidorus su visomis sultimis, paskaninti baziliku, juodaisiais pipirais, druska (dar siūlo ir žiupsnelį cukraus, bet pamiršau…) ir šiek tiek patroškinti, kad “išsiskleistų” visų prieskonių kvapai. Suversti į kepimo indą.

Į ataušusius špinatus įmaišyti varškę, dar pridėti šiek tiek druskos (pagal skonį). Šiuo įdaru įdaryti cannelloni vamzdelius ir juos patalpinti ant pomidorų. Ant jų užpilti grietinės padažą, sumaišytą iš grietinės, 2 v. š. parmezano, smulkintų ančiuvių ir šiek tiek vandens. Ant viršaus užbarstyti plėšytą mocarelą ir 2-3 v. š. parmezano.

Kepti apie 20-25 min. (iš pradžių pridengus folija, kad per daug nesukeptų viršus) iki 180° C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2010-01-09

Cannelloni arba įdaryti makaronų vamzdeliai

Tema: MakaronaiJūratė @ 00:17

PRIEŠISTORĖ

Tiesą pasakius, šituos vamzdelius man daug smagiau valgyti nei lazaniją, o ir gaminu juos jau senokai. Kaip bebūtų keista, priešistorės taip ir neatsimenu, iš kur jie mano racione atsirado (gal iš sesės ar draugės nusižiūrėjau…), bet labai džiaugiuosi prisiminus vieną iš variantų, kaip galima lengvai ir skaniai paruošti vakarienę ar pietus. Šį kartą - paprastas mėsiškas įdaras, o kitam kartui jau laukia išbandymo “triūbelės” su rikota ar tiesiog varške ir špinatais.

RECEPTAS (4 asmenims ne per didžiausiam apsivalgymui)

  • 12 makaroninių vamzdelių (cannelloni) (250 g pakuotėje buvo 22 “triūbelės”);

  • 100 g sūrio (pageidautina parmezano, nes ne visi lietuviški paprasti fermentiniai sūriai turi bent kokį skonį… Galima parmezaną su mocarela pamaišyti);

Įdarui:

  • 200 g maltos mėsos (pvz., jautienos ir kiaulienos faršo);
  • 100-150 g pievagrybių (kokie 5 nemaži);
  • 1 nedidelė paprika;
  • 1 morka;
  • 1 nedidelis svogūnas;
  • 2-3 skiltelės česnako;
  • įvairūs mėgstami prieskoniai (maltai mėsai, pipirai, dž. krapai, petražolės, čili, raudonėlis ir pan.);
  • druska;
  • 2 š. grietinės.

Padažiukui:

  • 2 pomidorai;
  • dž. bazilikai;
  • malti juodieni pipirai;
  • 150-200 ml sultinio (ėmiau pusę kubelio ir ištirpinau pusėje puodelio karšto vandens; aišku, labiau sveikintinas normalus natūralus naminis sultinys…);
  • 50 ml grietinėlės;
  • druskos (jei trūksta).

P. S. daug kur rekomenduojamas, kaip ir lazanijai, baltasis Bešamelio padažas (lazanijai dariau iš 3 š. sviesto (arba galima ir 2 š. sviesto + 1-2 š. grietinės); 2 š. miltų; 1/2 l pieno; maltų pipirų; druskos; malto muskato riešuto). Įdarytus makaronus geriau išdėlioti kepimo inde vienu sluoksniu, o padažu užpylus, jie neturi jame visiškai skęsti, užbarstytas ant viršaus sūris neturi išplaukti :) Taip kad padažo kiekį reikia koreguotis pagal save.

Pievagrybius, papriką, česnaką, svogūną smulkiai susipjaustyti, morką sutarkuoti burokine tarka ir visa tai sumaišyti įdarui su mėsa, prieskoniais ir grietine (galima dar ir porą šaukštų pomidorų tyrės įmaišyti). Gauta mase prikimšti makaronų vamzdelius.

Kepimo indą ištepti aliejumi, kloti įdarytus vamzdelius. Pomidorus supjaustyti kubeliais (galima prieš tai juos nuplikyti, po to perlieti šaltu vandeniu ir nulupti odelę). Sultinį sumaišyti su grietinėle (galima ir grietinę naudoti), baziliku, pipirais, ten pat sukrauti ir supjaustytus pomidorus. Pasūdyti, jei reikia. Padažiuką užpilti ant makaronų ir viršų užbarstyti tarkuotu sūriu.

Kepti 180° C temperatūroje apie 30-40 min. (nors ant makaronų pakuotės rašo 20-25 min., bet man mažai). Pusę laiko kepti uždengus folija (kad sūris anksčiau laiko nesukeptų). Valgyti su šviežių daržovių salotomis arba (kas man užvis su makaronais skaniausia) su mažais marinuotais agurkėliais. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2009-12-11

Makaronai su šonine ir žaliais žirneliais

Tema: MakaronaiJūratė @ 20:08

PRIEŠISTORĖ

Kai labai norisi valgyti, tai gaminu arba salotas, arba kokius nors makaronus. Šitie senokai buvo nužiūrėti jau minėtoje Gordon Ramsay knygoje “Gaminti gali visi!”. Laukė savo eilės, kol atsivalgysim makaronų su rudaisiais pievagrybiais ir mėlynuoju sūriu (tiesą sakant, dar neatsivalgėm, tiesiog sūris su mėlynaisiais pelėsiais pasibaigė :)). Šį kartą receptas paprastesnis (savo produktais), bet irgi labai man patiko. Vyras gal kiek raukėsi dėl svogūnų, nes yra truputį su jais susipykęs, bet nieko, lėkštė vis tiek ištuštėjo ir gana greitai - matyt, labai valgyt norėjo :) O receptas labai “žemiškas”:

RECEPTAS (originale rašo, kad 4-6 asmenim su 200 g makaronų, bet man atrodo, kad vos 3 gal ir užtektų ir tai su 250 g…)

250 g makaronų;

druskos;

alyvuogių aliejaus;

1 svogūnas;

1 skiltelė česnako;

100 g kiaulienos šoninės (karšto rūkymo);

100 g šaldytų žirnelių;

300 ml riebios grietinėlės (galima ir mažiau…);

maltų juodųjų pipirų;

šviežių ar džiovintų petražolių;

50 g parmezano.

Makaronus išvirti pasūdytame vandenyje su 1 š. aliejaus. Nupilti ir perlieti šaltu vandeniu. Svogūną ir česnaką susmulkinti ir pakepinti porą minučių vis maišant nedideliame kiekyje aliejaus. Tada į juos suversti juostelėmis pjaustytą šoninę ir pakepinti, kol šioji apskrus. Pilti grietinėlę ir troškinti, kol nugaruos pusė skysčio (aš tiek neištvėriau), tada sudėti žirnelius ir dar patroškinti porą min. ant mažos ugnies. Suversti makaronus ir viską gerai išmaišius bei paskaninus juodaisiais pipirais bei petražolėmis (ir druska, jei trūksta), dar kelias min. pakepinti. Patiekiant ant viršaus užbarstyti tarkuotą parmezaną. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2009-12-02

Makaronai su rudaisiais pievagrybiais ir mėlynuoju sūriu

Tema: MakaronaiJūratė @ 23:48

PRIEŠISTORĖ

Vieno nuostabaus kolegos dėka (ačiū jam!) ne per seniausiai tarp mano “skanių” knygų įsitaisė Gordono Ramzio “Gaminti gali visi!”. Kažkaip iš pradžių ėjau į knygyną tvirtai nusprendusi išsirinkti ką nors iš visų be galo mylimo Džeimio Oliverio, bet kažkas užėjo ir mano pasirinkimas nukrypo… Matyt, suviliojo CD, pridedamas prie knygos :) Pradžiai išsirinkau viso labo 8 receptėlius (kas nėra super daug iš visos knygos, sakyčiau…), tai pirmasis - būtent šie makaronai. Tikrai labai patiko (brangusis paprašė dar) ir labai paprastai bei greitai pasigamina.

RECEPTAS (dviems)

250 g makaronų (pvz., spiralinių);

1 š. aliejaus (rekomenduoja alyvuogių);

50 g sviesto;

200 g (originale 100 g) rudųjų pievagrybių (jie aromatingesni nei baltieji, tikrai!) arba baravykų;

maltų juodųjų pipirų;

druskos;

200 ml riebios grietinėlės (galima ir mažiau…);

100 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu (būtinai, pusė skonio nuo jo!).

Makaronus išvirti pasūdytame vandenyje su 1 š. aliejaus (kad nesuliptų) pagal instrukcijas ant pakelio. Nupilti, perlieti šaltu vandeniu, gerai nuvarvinti ir trumpam atidėti į šalį.

Grybus gan stambiai supjaustyti ir pakepinti svieste, paskaninti pipirais. Suversti makaronus, supilti grietinėlę, sudėti trupintą/kubeliais pjaustytą sūrį (galima kelis gabalėlius ant viršaus užsibarstyti pasilikti), pamaišyti, pagardinti pipirais, minutę kitą pakaitinti ant silpnos ugnies, kol sūris išsilydys ir viskas! Skanaus!

P. S. Pagal originalą tai siūloma makaronus su grietinėle ir 2/3 sūrio atskirai pakepinti/patrošinti. Tada dėti į kepimo indą, ant jų - svieste kepintus grybukus, likusį sūrį ir pašauti į įkaitintą orkaitę (kepintuvą (???) gal taip grilius lietuviškai?) kelioms minutėms, kol šiek tiek parus. Bet aš jau taip nesicackijau - labai tįso seilė nuo kvapų, tai tik greičiau tik greičiau norėjos ragauti…

REZULTATAS

Rodyk draugams

2009-11-28

Lazanija

Tema: MakaronaiJūratė @ 21:10

PRIEŠISTORĖ

Kadangi vegetariška lazanija jau išbandyta, tai kažkaip reiktų ir klasikinę “normalią” mėsišką pasigaminti :) Vėl klasika, labai visų mėgstama. Prisiskaičiau internete visokių patarimų, receptų ir sukonstravau savąjį variantą, kurį labai sočiai ir skaniai su vyru ir išragavom. Sudėtis gan paprasta: lazanijos makaronų lakštai, baltas Bešamelio (Bechamel) padažas, mėsos padažas (kažkas panašaus į Bolognese) ir visokie sūriai (kai kas kiekviename sluoksnyje barsto rikotą ar mocarelą; ant viršaus krauna mocarelą su parmezanu arba tik parmezaną ir t. t.). Patiko, gaminsim dar ne kartą.

RECEPTAS (kokiems šešiems turbūt…)

  • 12 lazanijos lakštų (naudojau “Divella” makaronus - jų nereikia nei apvirti nei kur mirkyti prieš naudojant);
  • 60-80 g parmezano (dėjau “Džiugą”);
  • 1 mocarelos kukulis (apie 130 g).

Mėsos “padažui” (labiau troškinys, o ne padažas…):

  • 300 g maltos mėsos (naudojau kiaulieną, tai gavosi rieboka, todėl kitą kartą imsiu perpus su jautiena arba grynai jautieną);
  • 3 nemenkos česnako skiltelės;
  • 1 morka;
  • 1 svogūnas (šį kartą nedėjau, nes mano brangusis skersai į juos žiūri);
  • 1 paprika;
  • 200 g pievagrybių;
  • 12 kornišonų (marinuotų mažų mažų agurkėlių; nebūtina, bet kad akis badė ir iš šaldytuvo prašėsi, tai ir juos sukroviau);
  • 1 nedidelė skardinė (400 g) pomidorų savo sultyse be odelės (turbūt laisvai ir šviežius galima naudoti, tik nusiplikyti ir perlieti šaltu vandeniu reikėtų, kad odelė gerai nusiluptų);
  • 3 š. pomidorų pastos/tyrės;
  • 100 ml sauso balto vyno (daug kur rekomenduoja raudoną, o ne baltą; pirmasis, man atrodo, labiau prie mėsos tinka, bet kad radau, jog ir baltąjį pila, o dar namie būtent tokio šiek tiek užsilikusio buvo, tai labai gerai suėjo ir baltasis; galima ir sultinį vietoj vyno naudoti);
  • druskos;
  • įvairių prieskonių: maltų juodųjų pipirų, pora lauro lapelių, keli smulkinti šalavijo lapeliai (nebūtina, bet kad turėjau, tai ir įkroviau), maltos džiovintos paprikos, prieskonių maltai mėsai; Taco prieskonių (nebūtina), dž. krapų, petražolių, baziliko, raudonėlio, čiobrelio, malto dž. čili ar dar kokie tik patinka.

Bešamelio (baltam) padažui:

  • 3 š. sviesto (arba galima ir 2 š. sviesto + 1-2 š. grietinės);
  • 2 š. miltų;
  • 1/2 l pieno;
  • maltų pipirų;
  • druskos;
  • malto muskato riešuto (nebūtina).

Mėsą apkepinti nedideliame kiekyje aliejaus, sudėti smulkintą česnaką, druskos, mėgstamus prieskonius mėsai, dar kiek pakepinti.

Kitoje keptuvėje (arba mėsą iš pirmosios laikinai “iškraustyti” į kokį dubenėlį) nedideliame kiekyje aliejaus pakepinti tarkuotą morką, pjaustytą papriką, pievagrybius, smulkintus agurkėlius, suversti smulkintus pomidorus iš skardinės (nors būna ir iš karto smulkintų) ir skystį iš ten, pomidorų tyrę. Paskaninti druska, prieskoniais. Šiek tiek patroškinti. Suversti belaukiančią mėsą, pilti vyną ir patroškinti dar 15-20 min. (kiek kantrybė neš ar kol gaminsis baltasis padažas).

Bešamelio padažui gilesnėje keptuvėje ar kokiam nedideliam puode ištirpinti sviestą, gerai įmaišyti miltus (kad tolygiai pasiskirstytų, gautųsi tokia vos ne košelė), po truputį pilti pieną ir vis maišyti maišyti, gal net plakti, kad nesusidarytų gumuliukai (jei jau taip nutiko, tai užbaigus padažo gamybą, jį galima pamiksuoti kokteilinėje ir labai vientisas padažiukas gaunasi). Paskaninti druska, prieskoniais ir pavirti, kol kiek sutirštės.

Kepimo formoje tiesti tris lazanijos lakštus, sulaistyti baltuoju padažu, krauti trečdalį mėsos troškinio, kloti vėl tris lakštus, laistyti baltuoju padažu, tada mėsa ir dar kartą viską pakartoti nuo pradžių (baigti lakštais; žodžiu, 4 makaronų sluoksniai ir 3 mėsos). Ant viršaus supilti likusį baltąjį padažą ir užbarstyti tarkuotos mocarelos ir parmezano mišinio.

Kepti iki 200° C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Pusę laiko galima kepti uždengus folija, kad sūris per daug nesuskrustų ir lazanijos lakštai gerai suminkštėtų. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2009-11-01

Vegetariška lazanija

Tema: MakaronaiJūratė @ 18:52

PRIEŠISTORĖ

Gal ir keista, bet tai mano pirmoji lazanija (paprastai įdarau Cannelloni “tūteles” ). Kažkas įdomesnio ir tikrai labai skanu! Net brangusis pukšėjo iš sotaus pasitenkinimo, nors vyrai, kaip žinia, paprastai būna prijaunčiantys mėsėdžiams, ir kur mėsos nė kvapo - tai jau nerimtas patiekalas, šiaip paužkandžiavimui. Be to, patiko, kad dėta moliūgų (kuriuos turbūt laisvai būtų galima keisti cukinija) - gi moliūgų savaitė tęsiasi :) Receptuką radau labai “skaniame” bloge Niam niammm… (tikrai dar ne vieną iš ten bandysiu). Tik vat produktų ir prieskonių proporcijas pasikoregavau pagal save, nes jei būčiau čili maltų pipiriukų visą arbatinį šaukštelį suvarius, tai tokį gėrį būtų tekę šveisti lauk - jau vos vos užbarsčius, lazanija buvo aštroka. Tas pats ir su raudonėliu. Žodžiu, su prieskoniais reikia elgtis pagal asmeninius poreikius. Grybukų ir špinatų norėjos daugiau, o moliūgų - mažiau. Rikotos sūrio originale man kiek daugoka pasirodė ir kitą kartą bandysiu keisti grūdėta ar itin riebia namine varške. Parmezanas, aišku, neatsiejamas nuo itališkos virtuvės ir makaronų, bet man jis per aštrus, tai jo dėjau vos ne perpus mažiau, o kitą kartą keisiu arba pamaišysiu su kokiu nors geru paprastu lietuvišku fermentiniu sūriu. Ir dar praturtinau savo virtuvės terminų žodyną: pasirodo baltas mamos padažas, gaminant lazaniją, “aukštojoje virtuvėje” patampa Bešamelio padažu :) Nu gražiai ir oriai skamba :) O šiaip skonių ir kvapų labai daug ir kartu jie man labai dera. Tikrai rekomenduoju!

RECEPTAS (5 asmenims)

  • 10 lazanijos lakštų (naudojau “Divella” makaronus; mano kepimo forma tokia, kad vienam sluoksniui reikia 2.5 lakšto, o pagal originalą receptas 4 asmenims ir dedama po 2 lakštus);
  • 400 g rikotos (galima ir mažiau);
  • 130 g parmezano (dėjau “Džiugą”).

Bešamelio (baltam) padažui:

  • 3 š. sviesto (arba galima ir 2 š. sviesto + 1-2 š. grietinės);
  • 2 š. miltų;
  • 1/2 l pieno;
  • maltų pipirų;
  • druskos;
  • malto muskato riešuto (nebūtina).

Pievagrybių sluoksniui:

  • 250 g pievagrybių;
  • 1 svogūnas (arba svogūnų laiškų nedidelis pundelis);
  • 1 š. sviesto;
  • maltų pipirų;
  • druskos.

Špinatų sluoksniui:

  • 200 g špinatų (dvi tikrai didelės saujos);
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 š. sviesto;
  • raudonėlio;
  • malto muskato riešuto;
  • druskos.

Moliūgų sluoksniui:

  • 300 g (jau paruošto, be žievės) moliūgo;
  • 1 š. sviesto;
  • kalendros (dėjau iškart maltą);
  • čili pipiriukų (irgi dėjau džiovintus maltus);
  • druskos.

Bešamelio padažui gilesnėje keptuvėje ar kokiam nedideliam puode ištirpinti sviestą, gerai įmaišyti miltus (kad tolygiai pasiskirstytų), po truputį pilti pieną ir vis maišyti maišyti, gal net plakti, kad nesusidarytų gumuliukai (jei jau taip nutiko, tai užbaigus padažo gamybą, jį galima pamiksuoti kokteilinėje ir labai vientisas padažiukas gaunasi). Paskaninti druska, prieskoniais ir pavirti, kol kiek sutirštės.

Pievagrybių sluoksniui svieste iki geltonumo pakepinti kubeliais pjaustytą svogūną, dėti pjaustytus pievagrybius ir dar keletą minučių patroškinti, paskaninus prieskoniais.

Kepimo formą ištepti sviestu ar alyvuogių aliejumi, pilti balto padažo (kad vos padengtų dugną), kloti lazanijos lakštus, juos vėl apšlakstyti baltuoju padažu, tolygiai paskirstyti paruoštą pievagrybių masę bei ant jos - trečdalį rikotos. Vėl baltojo padažo. Tada - kitas lazanijos lakštų sluoksnis, vėl baltas padažas.

Špinatų sluoksniui svieste pakepinti smulkintą česnaką, dėti supjaustytus špinatus, paskaninti prieskoniais ir kepinti vos kelias minutes (kad špinatai subliukštų, bet neprarastų gražios žalios spalvos). Paruoštą įdarą paskirstyti ant lazanijos, o ant jo - trečdalį rikotos, vėl pašlakstyti baltuoju padažu, dėti kitus lakštus ir šiek tiek baltojo padažo.

Moliūgų sluoksniui svieste apie 10 min. (kad suminkštėtų, bet neištežtų) pakepinti (uždengus dangčiu ir kartais pamaišant) kubeliais pjaustytą moliūgą, paskanintą kalendra, čili pipiriukais ir druska. Paruoštą įdarą - ant lazanijos, krauti likusią rikotą, pašlakstyti baltuoju padažu, dėti paskutinius lazanijos lakštus ir supilti visą likusį Bešamelio padažą. Ant viršaus užbarstyti tarkuotą parmezaną.

Kepti iki 200° C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Pusę laiko galima kepti uždengus folija, kad parmezanas per daug nesuskrustų ir lazanijos lakštai gerai suminkštėtų. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2009-07-26

Makaronai su Pesto padažu

PRIEŠISTORĖ

Dar vienas visų laikų atradimas man - Pesto padažas (pagrindas - bazilikai) ir makaronai su juo (ačiū mielai draugei Vitalijai, o ji, kiek žinau, turėtų dėkoti mielai draugei Žanetai :)). Nors ne visi tuo lieka sužavėti - specifinis, pikantiškas skonis, bet man nieko nėra skaniau, kas pasigamina taip paprastai. Super. Aišku, šį padažiuką galima pasigaminti ir patiems: receptukai angliškai ir lietuviškai pasiryžusiems. Šį kartą aš bevelyjau nusipirkti parduotuvėje (RIMI 190 g - 6.99 Lt):

RECEPTAS (dviems)

  • 200 g (1/2 pakelio) mylimiausių makaronų (man asmeniškai labai smagu valgyti Lubella Tortellini formos makaronus);
  • 3 š. Pesto padažo;
  • 3 š. 30% grietinės;
  • 50-70 g mėgstamo fermentinio sūrio.

“Teisingai” išvirti makaronus (skaityti apačioje prie NB), nuvarvinti į kiaurasamtį. Padažą ir grietinę pakaitinti maišant keptuvėje iki vientisos masės, suversti makaronus, išmaišyti ir dar kiek pakepinti. Kol karšta, krauti į lėkštes, užbarstyti tarkuotu sūriu. Man skaniausia su marinuotais agurkėliais, bet dabar vasara, tai - Jūsų teisė rinktis. Skanaus!

NB (iš osama.lt, prekiaujančių šais makaronais, puslapio): Kaip teisingai virti makaronus? Vadovaujantis taisykle: 10, 100, 1000. Svarbiausia sąlyga - teisinga vandens, druskos ir makaronų proporcija. 100 g makaronų reikia 1 litro vandens ir 10 g druskos. Tai ir yra 10, 100, 1000. Pripilti vandens į aukštą puodą - maždaug tris ketvirtadalius tūrio. Druską suberti tik vandeniui užvirus, prieš tai sumažinus ugnį. Makaronų, jei jie ilgi, jokiu būdu nelaužyti - tiesiog suleisti į puodą. Ir jokiu būdu neuždengti puodo dangčiu, antraip verdami makaronai ištiš ar sulips. Virimo laikas rašomas ant pakelio.

REZULTATAS

Rodyk draugams

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.