BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2013-07-29

Šašlykai medaus ir grūdėtųjų garstyčių marinate

Tema: Kiauliena ir kt. mėsaJūratė @ 08:50

PRIEŠISTORĖ

Man labai patiko. Labai. Ir visiems kitiems irgi labai patiko. Nors kam šašlykas neturėtų būti su saldumo gaidele, tai geriau jau tada tokį marinatą naudoti vištienai ar šonkauliukams. Juokavau, kad man tai kaip šonkauliukai, tik be kaulų :) - labai patogu (nors kartais kaulus su daug mėsos yra vienas smagumėlis pagraužti). Dariau “iš akies” ir labai džiaugiuos, kad dėl visa ko užsirašiau…

RECEPTAS (septyniems tai tikrai)

  • 2 kg kiaulienos sprandinės (nors tinka ir šonkauliukai ar vištos blauzdelės, sparneliai);
  • 2 svogūnai;
  • ½ česnako (kokios 4 didelės skiltelės);
  • 6 v. š. skysto medaus (jei kietas - pakaitinti);
  • 4 v. š. grūdėtųjų garstyčių;
  • 4 v. š. aliejaus;
  • 4 v. š. citrinos sulčių (~ iš 1 citrinos);
  • maltų juodųjų pipirų;
  • 1 a. š. (su geru kaupu) druskos.

Mėsą nuplauti, nusausinti ir supjaustyti gabaliukais šašlykui. Svogūnus ir česnakus sumalti mėsmale (ar kokiu virtuviniu kombainiuku) ir sumaišyti su garstyčiomis, medumi, aliejumi, citrinos sultimis, pipirais bei druska (nors kai kas mano, kad druską reikia dėti tik prieš kepant - nežinau, nepastebėjau skirtumo, nors tikrai esu bandžius ir taip, ir anaip). Marinatu gerai “įmasažuoti” mėsą, uždengti ir palikti šaltai pasimarinuoti bent kelias valandas (laikiau 6 val. tai tikrai). Kepti kaip šašlyką :) Skanaus!

P. S. Labai skanu su kartu keptom kriaušėm, obuoliais, cukinija (reiktų šiek tiek pabarsčius druska palaikyti prieš kepant pusvalanduką), paprika.

REZULTATAS

Rodyk draugams

2013-04-22

Kiaulienos suktinukai su faršu ir džiovintom slyvom

Tema: Kiauliena ir kt. mėsaJūratė @ 15:50

PRIEŠISTORĖ

Aš juos vadinu Jolitos suktinukais :) Nes mano sesė juos gamina nuo neatmenamų laikų ir nei vienas didesnis baliukas neapsieina be šių superinių suktinukų, kurie mums niekaip jokiu būdu neatsibosta.

RECEPTAS (8 suktinukai)

  • 500 g kiaulienos nugarinės (ar karbonadinės mėsytės);
  • 1 kiaušinis (kartais vietoj jo imu majonezą+adžiką+natūralų jogurtą);
  • prieskoniai kiaulienai (man labai patinka kaukazietiški: kalendros, chmeli suneli, petražolės, krapai);
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • 300 g kiaulienos faršo;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 2 riekės batono, mirkytos piene;
  • 16 džiovintų slyvų (arba abrikosų);
  • 2 v. š. maltų džiūvėsėlių;
  • 2 v. š. sezamo sėklų (nebūtina);
  • aliejaus kepimui;
  • ~150 ml vandens;
  • 1 maža morka;
  • 1 mažas svogūnas;
  • 2 v. š. pomidorų padažo ar 1 a. š. pomidorų pastos (nebūtina);
  • 1-2 v. š. grietinės ar grietinėlės.

Nugarinę supjaustyti maždaug  1 cm storio pjausniais ir išmušti mėsos plaktuku. Kiaušinį išplakti su druska ir prieskoniais. Plakiniu aptepti mėsą, uždengti ir laikyti šaltai bent valandą (geriausia - per naktį).

Faršą pasūdyti, sumaišyti su prieskoniais, išspaustomis česnako skiltelėmis bei išmirkytu batonu (pieną nuspausti).

Imti nugarinės gabaliuką, iškloti nestoru faršo sluoksniu, vienam gale dėti vieną šalia kitos dvi slyvas ir susukti į suktinuką (galima stabilumui susmeigti dantų krapštuku).

Kiekvieną suktinuką apvolioti džiūvėsėlių ir sezamo sėklų mišinyje ir apkepti aliejuje. Pripilti vandens ir uždengus troškinti dar apie pusvalandį. Maždaug po 15 min. prie suktinukų sudėti troškintis ir smulkia burokine tarka tarkuotas morkas bei smulkiai pjaustytus svogūnus.

Ištroškintus suktinukus išimti, o į padažiuką dar įdėti pomidorų padažo ar pastos, grietinėlės ar grietinės, pipirų, druskos (jei trūksta). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2012-07-23

Piemenų pyragas

PRIEŠISTORĖ

Buvo laikas, kai mano brangiojo mažiuko suvalgyti trys šaukštai sriubos ar košės buvo didelis pasiekimas - “nevalgiukus” turinčios mamos turėtų mane suprasti. Teorija yra teorija (be druskos, be prieskonių, žodžiu, be nieko skanaus, bent jau pradžioje pratinantis prie maisto), bet praktika yra tokia, kad vaiko maistas turi būti toks, kad ir pačiai mamai būtų skanus. Deja, ir tas labai dažnai neveikdavo. O išbandyta buvo visa skalė - nuo tik kruopelės druskytės, po to ir šviežių prieskoninių žolyčių iki visų prieskonių, kokius pati mėgstu. Sutapimas ar ne, bet su išėjimu į darželį viskas pasitaisė, fjuuu… Ir dabar tinka viskas (beveik viskas :)) nuo A iki Z. Netgi tokios “nesąmonės” kaip kuskusas su rūkytu varškės sūriu, gražgarstėm ir pomidoriukais arba spagečiai su tunu, kaparėliais, ančiuviais, alyvuogėm ir citrina (mhm mhm - aš vis dar “užsikabliavusi” ant Beatos receptų). O šitas Piemenų pyragas iš pirmosios Beatos knygos - vienas iš retų atvejų, kuris tikdavo visada. Ir tebetinka mums visiems.

RECEPTAS (4-6 asmenims)

  • 1 svogūnas;
  • aliejaus pakepinimui;
  • 500 g maltos mėsos (gerai būtų jautiena, bet ir kiauliena mums labai gerai sueina);
  • 2 saliero stiebai (nebūtina);
  • 4 nedidelės morkos;
  • 1 lauro lapas;
  • ½ a. š. dž. čiobrelių;
  • 2 skiltelės česnako;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • druskos;
  • 2 v. š. sojų padažo;
  • 2 v. š. “Vorčesterio” padažo;
  • 1 v. š. balzaminio acto;
  • 2 v. š. pomidorų pastos;
  • 400 ml sultinio (jautienos, bet nebūtinai - gali būti ir tiesiog vanduo);
  • bulvių košės (iš maždaug 10-12 bulvių, sviesto, pieno, druskos, galima krapų įdėti);
  • sūrio (nebūtinai, bet man labai skanu ir visada dedu).

Smulkiai pjaustytą svogūną apkepinti šlakelyje aliejaus, sudėti mėsą ir gerai apkepinti. Sudėti kubeliais pjaustytus saliero stiebus ir morkas, lauro lapą, čiobrelius, pipirų, druskos ir patroškinti apie 10 min.

Tada supilti padažus, actą, dėti pomidorų pastos, viską gerai išmaišyti. Pilti sultinį ir neuždengus patroškinti apie pusvalandį, kad skystis išgaruotų, o mėsa ir daržovės suminkštėtų. Lauro lapą išgriebti.

Mėsą sudėti į kepimo indą, ant viršaus paskirstyti bulvių košę ir barstyti tarkuoto sūrio. Kepti 190° C karščio orkaitėje apie 30-40 min., kol pyrago “kepurė” gražiai paruduos. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-05-11

Čenakai

PRIEŠISTORĖ

Ar činakai, ar čenachai, ar čanachai… Ai, koks skirtumas - svarbu, kad skanu ir paprasta, gerai visiems žinoma (nors gal ir ne visiems, pvz., kaimynas labai skersai pažiūrėjo - “kas, kas…?”). Tai įsimetu į sąrašiuką kitam kartui prisiminti, kokių gerų, paprastų, skanių dalykų būna. Tik tiek, kad reikia specialių kepimui puodynėlių - čenakinių. Nors kažkada dariau ir vienam dideliam keraminiam, kepimui orkaitėje skirtam inde - ir vis tiek labai skanu. Tik gal ne taip smagu, kaip valgyti iš personalinės čenakinės :) Dar labai patinka dėl to, kad tinka sukrauti beveik viską, visokiausias daržoves… Bet man būtiniausiai turi būti bulvės, morkos, koks nors kopūstinis dalykas, kiaulienos faršas arba vištiena ir sūūūūris. Ir grybukai :)

RECEPTAS (6 čenakams)

  • 6 bulvės;
  • 3 morkos;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 svogūnas arba svogūnų laiškų pundelis;
  • 500 g kiaulienos faršo (arba vištienos, arba žuvies, arba net šonkauliukų);
  • 200 g pievagrybių;
  • ½ mažyčio kopūsto (arba žiedinio kopūsto - kalafioro);
  • ½ nedidelio brokolio;
  • 1 paprika (dar galima ir čiliuką kokį vieną kitą įpjaustyti mėgstantiems aštriau…);
  • 200-250 ml grietinėlės (ar grietinės, ar vien tik 300 ml sultinio, ar tik vandens);
  • 50 ml sultinio;
  • 150 g fermentinio sūrio;
  • aliejus;
  • druska;
  • petražolės, čiobreliai, bazilikai, pipirai.

Bulves supjaustyti kubeliais ar griežinėliais, morkas - griežinėliais, česnaką, svogūną - smulkiai, faršą pakepinti su česnaku (ir svogūnu, jei ne laiškai), pievagrybius - į porą dalių. Pasmulkinti kopūstą, brokolį, papriką. Grietinėlę sumaišyti su sultiniu. Sutarkuoti sūrį. Į kiekvieną čenakinę įpilti po šaukštą aliejaus. Dėti dalį bulvių, morkų, paprikos, kopūstus, faršą, grybukus, brokolius, antrą dalį paprikos, svogūnų laiškų, morkų, bulvių (eilė tikrai nesvarbi, nors gal morkos ir bulvės pageidautinos apačioje, kad gerai išsitroškintų). Tarpuose nepamiršti paprieskoniuoti, pasūdyti. Galiausiai užbarstyti sūrio, supilstyti grietinėlę su sultiniu, uždengti indelius ir kepti 180° C temperatūros orkaitėje 30 min., po to atidengti ir dar pakepti 15-20 min. (tikrinti pagal bulvių/morkų minkštumą). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-04-25

Šonkauliukai su paprikų marinatu ir laimų-apelsinų-medaus užpilu (pagal J. Oliver)

Tema: Kiauliena ir kt. mėsaJūratė @ 20:12

PRIEŠISTORĖ

Negaliu atsidžiaugti šiuo atradimu iš Receptų knygos.lt - super šonkauliukai. Aromatingi, sultingi, šiek tiek saldžiarūgščiai (tikrai ne per daug) - žodžiu, pirščiukai triskart aplaižyti :) Jau ne kartą kepti ir dar ne kartą bus kepti, ir daugiau, kažin, ar ieškosiu kito recepto šonkauliukams. Bent jau ne su medum. Rekomenduoju! Smarkiai.

RECEPTAS

  • 1 kg kiaulienos šonkauliukų (su kuo daugiau mėsos :));
  • 1 paprika;
  • 2 čili pipiriukai (nebūtina, jei aštriai nepatinka);
  • 3 skiltelės česnako;
  • 3 š. alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • 1 laimas (nutarkuota žievelė ir sultys);
  • 1 apelsinas (nutarkuota žievelė ir sultys);
  • 3 š. medaus.

Šonkauliukus supjaustyti po kauliuką. Papriką sutarkuoti burokine tarka, čiliukus supjaustyti smulkiomis juostelėmis. Česnakus išspausti per spaustuką. Papriką, čiliukus, česnakus užpilti alyvuogių aliejumi, paskaninti druska, juodaisiais pipirais, įtarkuoti laimo ir apelsino žieveles, gerai išmaišyti ir įtrinti šonkauliukus. Leisti pasimarinuoti bent porą valandų (geriausia palikti parai ar per naktį šaldytuve, nors pirmą kartą ir pusvalandžio užteko - vis tiek labai skanu).

Pamarinuotus šonkauliukus guldyti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir gerai apkamšyti folija. Šauti į iki 180° C temperatūros įkaitintą orkaitę 1 valandai. Tada atidengti, sulaistyti pakaitinto medaus (kad būtų skystas) ir laimo bei apelsino sulčių užpilu ir kepti dar pusvalandį. Gaunasi daug ir skanaus padažiuko. Bulves (jei pageidaujama prie mėsytės) rekomenduojama išsikepti kitoje skardoje. Su šviežiom daržovėm - tiesiog mMMmmm… Skanaus! :)

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-02-13

Rytietiška kiauliena

Tema: Kiauliena ir kt. mėsaJūratė @ 01:16

PRIEŠISTORĖ

Kažkaip užsimaniau mėsos :) Šiaip galėčiau ir be jos gyventi, bet kartais būna dienų, kad užsimanau iki negalėjimo. Vadinas, negalėčiau be jos gyventi :D Dariau tvarką stalčiuose, varčiau rastą seną “Ji” numerį (2009, Nr. 9) ir va, tikrai lengvas receptėlis. Skanu!

RECEPTAS (keturiems)

  • 300 g kiaulienos kumpio (nors manau, tinka ir mentė, ir nugarinė, ir vištiena);
  • 2 š. sojos padažo;
  • 2 š. kukurūzų krakmolo (iš bėdos ir paprastas bulvių tiks);
  • 3 š. medaus (arba 2 š. cukraus);
  • 1 svogūnas;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1-2 cm gabalėlis imbiero (nebūtinai);
  • 1 paprika;
  • 1 morka (arba antra paprika);
  • ½ st. vištienos sultinio;
  • 3 š. austrių padažo (neturėjau, pyliau dar sojos);
  • 2 š. sezamo sėklų (nebūtinai);
  • aliejaus kepimui.

Mėsą nuplauti, nusausinti ir supjaustyti juostelėmis. Sojos padažą sumaišyti su krakmolu ir medumi (tirpintu, jei kietas). Jame 15 min. pamarinuoti mėsą. Tuo metu svogūną, česnaką ir imbierą supjaustyti smulkiai, o papriką ir morką - juostelėmis.

Gerai įkaitintame aliejuje nuolat maišant pakepinti mėsą. Kitoje keptuvėje apkepinti daržoves, pilti sultinį ir austrių padažą, išmaišyti ir kelias minutes patroškinti, kad daržovės suminkštėtų. Tada suversti mėsą, sezamo sėklas, kelis kartus permaišyti ir patiekti su ryžiais. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-01-19

Netikras zuikis su pievagrybiais

PRIEŠISTORĖ

Mano mama kažkodėl pastaruoju metu taip lengvai “pasinešė ant” pievagrybių. Josios pamaloninimui nukeliavo jie ir į zuikį :) Visa kita - maždaug iš knygos “Metai Beatos virtuvėje”. Labai skanus ir šiltas, ir šaltas, kas ir būdinga netikriems zuikiams.

RECEPTAS

  • 1 kg maltos kiaulienos (geriausia kumpis su šonine perpus arba tiesiog kiek riebesnis faršas);
  • 130 g pievagrybių (4 dideli; galima keisti razinomis, dž. abrikosais ar slyvomis arba išvis nedėti nieko);
  • 3 kiaušiniai;
  • 4 š. maltų džiuvėsėlių;
  • 1 nemaža morka;
  • 1 nemažas svogūnas;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 obuolys;
  • aliejaus pakepinimui;
  • druskos;
  • maltų juodųjų ir kvapniųjų pipirų;
  • dž. čiobrelių ir mairūno (ar tiesiog mėgstamų prieskonių kiaulienai, maltai mėsai);
  • 2-3 lauro lapai.

Maltą mėsą pasūdyti, paprieskoniuoti, suberti kubeliais pjaustytus pievagrybius, įmušti kiaušinius, sudėti džiuvėsėlius, gerai tiesiog ranka viską išmaišyti. Keptuvėje nedideliame kiekyje aliejaus pakepinti tarkuotas morkas, smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus. Galiausiai ten pat sudėti burokine tarka tarkuotą obuolį. Dar minutę patroškinti ir suversti į mėsą. Viską gerai išmaišyti.

Kepimo formą (aš kepu pailgam keksui ar duonai skirtoje formoje, kurią dar dedu ant orkaitės skardos, nes kepant išsiskiria nemažai skysčių, kurie burbuliuoja ir taškosi) šiek tiek patepti riebalais (galima iškloti šaltai rūkytos šoninės plonomis juostelėmis), dėti mėsą, gražiai išlyginti ir ant viršaus lengvai įspausti lauro lapus. Šauti į iki 180° C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepti 1 val. 20 min. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2010-05-28

Kiaulienos kepsniukai su ananasais ir sūriu

Tema: Kiauliena ir kt. mėsaJūratė @ 13:48

PRIEŠISTORĖ

Nieko sudėtingo, gal ir nieko naujo, bet paprasta, labai skanu ir mums tikrai patinka, todėl “neužregistruoti” negaliu :) O gal kam bus idėja pietums. Nauja - pamiršta sena. Kartais taip būna, kad prisimeni kažką seniai valgyto, ir tada valgai valgai, gamini gamini kelis kartus per savaitę ir taip skanu skanu, kol pagaliau atsibosta. Nors vyrams mėsa turbūt niekad neatsibosta. Šiaip iš mėsos ką nors gamint nelabai mėgstu, todėl ir šis įrašas pirmas mėsiškas. Bent ne iš skyrelio “Gamina vyras” :) Galima sakyt, didžiuojuos savimi :)

RECEPTAS

kiauliena (pvz., karbonadas, nugarinė);

Marinavimui:

mėgstami prieskoniai mėsai (pvz., česnakas, malta dž. saldžioji paprika, petražolės, prieskoniai kepsniams, malti juodieji pipirai, druska);

majonezas;

adžika.

Apvoliojimui:

džiūvėsėliai+sezamo sėklos (po vienodą kiekį šaukštų).

Ant viršaus:

konservuoti ananasai (gali būti gabaliukais, gali būti žiedais);

sūris.

Mėsą supjaustyti maždaug 1 cm storio gabalais, lengvai pamušti virtuviniu mėsos plaktuku, ištepti marinavimui sumaišytais produktais ir leisti pastovėti, pasimarinuoti (bent kokią valandą). Po to apvolioti džiūvėsėlių ir sezamo sėklų mišinyje ir apkepti keptuvėje. Tada išdėlioti folija ar kepimo popieriumi išklotoje skardoje, ant viršaus krauti ananasus ir užbarstyti tarkuotu sūriu. Kepti orkaitėje, kol išsilydys sūris. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2009-07-12

Mano kaukazietiško vyro šašlykai

PRIEŠISTORĖ

Grįžo. Trumpam, bet nors tiek. Ir ne iš jo dariau šašlykus - jis darė :) Reikia recepto, visiems reikia… Deja, turiu nuvilti - nebus tikslaus recepto, nes jau pats faktas, kad jis ruošia šašlyką, yra dalis recepto :) Aš jo prašau - sudiktuok, KIEK ko… Kvailokas prašymas, pati suprantu. Ats.: kiekvieną kartą vis kitaip. Sudedamosios dalys maždaug tokios pat, bet kiekiai - visada “iš akies”, tiesiog reikia ragauti ir pasikliauti nuojauta, patirtim, “akim” :) Ir jis už natūralumą: nelabai pripražįsta “prieskonius šašlykams”, nes nelabai aišku, kiek ko privaryta. Druska, pipiriukai, svogūnai, džiovinti krapai, bazilikai, petražolės (paskutinį kartą net nei majonezo, nei acto, nei citrinos, nei alaus - nieko iš tokių nedėjo) - ir pats geriausias šašlykas gaunasi…

RECEPTAS

5 kg kiaulienos (skerdienos) (imam standartiškai po 300 g žmogui - visada užtenka);

1 kg svogūnų;

450 ml majonezo (žodžiu, normalus indelis, bet galima pasidaryti ir patiems! Nemažai apie majonezą ir filmukas - manovirtuve.com, arba angliškai su indišku akcentu - vahrehvah.com) arba acto (pagal skonį…);

įvairių “aiškių” prieskonių, bet būtinai (šviežiai) maltų pipirų (mano vyras mėgsta penkių rūšių “uogų” mišinį), džiovintų krapų, petražolių, bazilikų);

druskos (tikrai pagal skonį);

įvairių daržovių, vaisių, bet būtinai kriaušių, paprikų ir cukinijų (dar galima skanių obuolių, pomidorų, baklažanų, agurkų);

alaus palaistymui.

Su ta skerdiena tai čia išsisukau :) Nu bet taip rašo pardavimo vietoje (Radviliškyje, Mėsos halėje, 1 kg - 11 Lt)! Greičiausiai turbūt koks kumpis. Svarbiausia, gražiai atrodo, ne astronominė kaina ir visada gerai gaunasi. Mano kaukaziečiui šašlykų kepėjui visiškai vienodai šviečia, kas parašyta - jis žiūri, kaip atrodo. Mėsą pjausto vidutinio dydžio gabaliukais (nors man asmeniškai kuo mažesniais skaniau) ir pasūdo.

Svogūnus SUMALA mikseriu, suverčia juos į majonezą (jei naudoja), suberia visus prieskonius, gerai išmaišo ir supila ant šašlykų. Rankom gerai viską išmaigo ir palieka tikrai ne dviem parom, užtenka ir poros valandų.

Maunant ant iešmų, mėsą kaitalioti su daržovėmis, vaisiais (supjaustyti gana stambiai - 1-1.5 cm storio griežinėliais, paprikas - į 8 gabaliukus). Cukinijas, pabarsčius druskyte, reikėtų palaikyti kokį pusvalandį prieš maunant.

Kepti, kol iškeps (karts nuo karto palaistant alumi). Skanaus!

REZULTATAS (pirma foto - mūsų mielo draugo Igorio Michailovo :) ačiū jam)

По-русски

Rodyk draugams

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.