BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2010-05-14

Bulvių košės piršteliai

PRIEŠISTORĖ

Ką jūs darot, kai jums lieka virtų bulvių ar bulvių košės? Man asmeniškai pašildyta jau nelabai skanu… O vat mano sesė jau nuo senų senovės daro bulvinius pirštelius su baltu padažu - ir pigu, ir skanu, ir paprasta. Man nelabai gaunas būtent “pirštelius” padaryti (neturiu kantrybės tam), gi forma nelabai jau ir svarbu, bet man smagiau tokius pailgos formos “lepioškiukus” valgyti :) Galima juos dar ir džiūvėsėliuose apvoliojus kepti, kaip kad ką tik peržiūrėdama naujesnius stebimų blogų įrašus, pastebėjau Aušros didelių eksperimentų mažoje virtuvėje.

RECEPTAS (dviems)

Piršteliams:

  • 350 g bulvių košės (gaminam su sviestu, grietine, pienu, druska ir kartais bulvių prieskoniais) arba virtų bulvių;
  • 1 kiaušinis;
  • apie 250 g miltų (priklauso nuo bulvių košės konsistencijos; trumpai tariant, miltų reikia tiek, kad jau eitų lipdyti pirštelius, bet nepadauginti);
  • aliejaus kepimui.

Į bulvių košę įmaišyti kiaušinį (jei turit virtas bulves, tai jas, aišku, reikia susimalti ar susitrinti, įberti mėgstamų prie bulvių prieskonių). Berti miltus ir viską išminkyti. Kantriai formuoti pirštelius (ar daryti kokias tik norit jums “skanias” formas) ir kepti aliejuje iki gražaus apskrudimo. Iškepusius pirštelius aplieti baltu padažu (galima kiek ir palaikyti, kad piršteliai pabrinktų, padažas įsigertų - dar skaniau gaunasi). Skanaus!

Baltam padažui:

Var. nr. 1:

  • 75 g sviesto;
  • 1 š. miltų;
  • 300-400 ml pieno;
  • 2 š. grietinės;
  • druskos.

Gilesnėje keptuvėje ar kokiam nedideliam puode ištirpinti sviestą, gerai įmaišyti miltus (kad tolygiai pasiskirstytų, gautųsi tokia vos ne košelė), po truputį pilti pieną ir vis maišyti maišyti, gal net plakti, kad nesusidarytų gumuliukai (jei jau taip nutiko, tai užbaigus padažo gamybą, jį galima pamiksuoti kokteilinėje ir labai vientisas padažiukas gaunasi), įmaišyti grietinę. Paskaninti druska ir pavirti kol kiek sutirštės.

Var. nr. 2:

  • sviesto;
  • grietinės;
  • druskos.

Sviesto ir grietinės imti maždaug po lygiai. Sviestą ištirpinti, dėti grietinę, paskaninti druska ir gerai maišant pakaitinti, kol viskas gražiai “susivienija”.

REZULTATAS

Rodyk draugams

2010-03-28

Bulvių apkepas su cukinija ir špinatais

PRIEŠISTORĖ

Netyčia pasikeitus kulinariniams planams, ėmė šaldytuve ir užsistovėjo viena nedidelė cukinija. Kovo 11-osios šventės proga Beata savo bloge parekomendavo kelis bulvinius patiekalus (kaip ji sako, “juk bulvė vistiek yra nacionalinė mūsų daržovė”), iš kurių Špinatų, cukinijų ir bulvių apkepas ėmė man ir užsifiksavo kaip variantas sunaudoti cukiniją. “Pesto” padažo neturėjau, dėjau vien tik bazilikus, bet kaip ir vienas iš komentarų anajame bloge skelbia, kad be “Pesto” jiems gal ir skaniau. Kitą kartą pabandyčiau vietoj bazilikų kokį rozmariną gal… Skanus apkepas ir vienas, ir kaip įdomesnis garnyras prie mėsos patiekalų, kas nelabai sveika, bet tūliems lietuviams neatsiejama :) Mes valgėm tiesiog su pomidorais.

RECEPTAS

  • 10 mažų bulvių;
  • 1 jauna cukinija;
  • 100 g (1 pakuotė) špinatų;
  • 150-180 g fermentinio sūrio (arba kiek mažiau parmezano, “Džiugo”; aš naudojau puskietį “Tilžės” sūrį - irgi labai patiko);
  • 1 kiaušinis;
  • 2 š. grietinės (arba grietinėlės);
  • sviesto (špinatų pakepinimui);
  • aliejaus (kepimo formos ištepimui);
  • bulvių prieskonių; druskos; maltų pipirų; baziliko (nebūtina).

Bulves be lupenų apvirti apie 10 min. Supjaustyti griežinėliais. Cukiniją supjaustyti taip pat griežinėliais ir pasūdžius, pamaišius leisti kiek pastovėti (kol visa kita gaminsis). Špinatus gerai nupjauti, supjaustyti ir labai trumpai pakepinti svieste, kol sukris. Paskaninti druska, pipirais, baziliku (ar minėtuoju “Pesto” padažu).

Kepimo formą ištepti aliejumi, kloti bulvių sluoksnį, pabarstyti druska, pipirais, bulvių prieskoniais (jei sūdyti, tai druskos gal jau nebereiktų), šiek tiek tarkuoto sūrio. Tada kloti cukinijų sluoksnį, po to paskirstyti špinatus, vėl bulves, cukinijas (man gavosi viršutinis bendras bulvių-cukinijų sluoksnis). Viršų užkloti likusiu nemenku sūrio sluoksniu ir užpilti kiaušinio, grietinės, druskos, pipirų plakiniu. Šauti į vidutinio karštumo orkaitę ir kepti apie pusvalanduką. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2009-07-25

Skaniai keptos bulvės su kastiniu

PRIEŠISTORĖ

Viena įsimintiniausių (gal net iš dalies prisidėjusi formuojantis mano asmenybei) ekskursijų mano gyvenime buvo išvyka 10 klasėje (prieš 100 metų, bet atsimenu puikiai) į klasės auklėtojos gimtinę - Kretingą (ačiū auklėtojai ir jos mamai, kad priėmė mus, tokius pasiutusius, ištrypusius žolę į juodą ratą regbio metu - labai dėl to atsiprašom). Viena iš malonių svarbių smulkmenų buvo kastinio (tikro-gero-žemaitiško dalyko) ragavimas (tąkart su virtom bulvėm). Mmm… Super.

RECEPTAS (kažkada seniai seniai skaičiau kažkokiam žurnale (gal Ji?); 2 nelabai valgiems žmonėms)

7-8 nedidelės bulvės;

2 š. majonezo (naudojau Hellmann’s);

bulvių prieskonių (manieji su druska, berods);

džiovintų krapų;

kmynų;

1 kukulis Mozzarella sūrio (130 g);

saujelė moliūgų sėklų (lukštentų, aišku);

4 š. kastinio su česnakais (mano mėgstamiausias; šį kartą dar pirkau parduotuvėje, bet jau kitą kartą tai tikrai bandysiu sukti):

Bulves nuskusti ir supjaustyti nedideliais gabaliukai (kuo mažesni, tuo skaniau ir greičiau iškepa). Berti bulvių prieskonius, krapus, kmynus ir viską išmaišyti su majonezu. Suversti į folija ištiestą kepimo skardą ir kepti apie 15 min. iki 230° C įkaitintoje orkaitėje (bent jau tokį “pieno riebumą” rodė manoji… žodžiu, stebėkit, kad nepasidarytų negerai). Pakepus ant viršaus sudėti pjaustytą Mozzarella sūrį ir pabarstyti moliūgo sėklomis:

Kepti dar apie 15 min. tokio pačio karštumo orkaitėje. Valgyti su kastiniu ar daržovėmis. Skanaus!

P. S. papildomai į bulves galima dėti pievagrybių ar šiaip kokių šviežių grybukų, česnako, jei ne su kastiniu valgysit. O kastinį galima pasigaminti ir patiems (radau supermama.lt):

1.5 l geros kaimiškos grietinės (arba kokios nors Dvaro 40%);

1 a. š. sviesto;

druskos (pagal skonį, aišku).

arba

1 l grietinės;

50 g sviesto;

druskos.

arba

0.5 l grietinės;

1 š. sviesto;

druskos.

Priedai (pasirinktinai): česnakai, kmynai, malti pipirai, mėtos, aguonos, muskato riešutas, krapai, svogūnų laiškai, bazilikas, susmulkinti svogūnai, susmulkintos per smulkią trintuvę morkos.

Šaukštą grietinės ir šaukštą/šaukštelį sviesto sukti mediniu šaukštu moliniame inde (patartina visą laiką į tą pačią pusę). Susidarius „kruopelytėms”, sukti įstačius į kitą indą su karštu vandeniu (neperšildyti!). Iškėlus iš vandens vėl dėti šaukštą grietinės ir šildant (jei reikia) sukti. Taip kartoti kol bus sudėta visa grietinė. Baigiant sukti masė turi būti vientisa, balsvos spalvos. Įmaišyti pasirinktą priedą. Atšaldyti.

REZULTATAS

Rodyk draugams

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.