BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2013-02-09

Mieliniai grikių miltų blyniukai su rūkyta lašiša

Tema: Blynai, lietiniaiJūratė @ 20:44

PRIEŠISTORĖ

Užgavėnės jau antradienį, o kai kas jau pradeda švęsti ir šiandien, tai kaipgi be blynų??? Šį kartą atradimas - grikių miltų blynai, kurie, pasirodo, labai populiarūs Rusijoje. Receptas iš Daniel Stievens knygos “Naminė duona”. Pasinaudojau patarimu kepti mažytėlaičius vieno kąsnio blyniukus, kurie po to pagardinami grietine ir rūkyta lašiša ar ikrais bei krapais. Galima dar ir citrinos kokį mažučiuką gabaliuką uždėti. Labai skanu, neįprasta ir įdomu tas grikių poskonis. O jei netyčia nerandat pirkti grikių miltų (aš pirkau IKI), tai galima grikius ar grikių dribsnius susimalti kavamale. Arba jei nelabai mėgstat grikius, bet idėja patiko, tai vietoj grikių miltų galima naudoti ruginius.

RECEPTAS (apie 60 mažyčių blyniukų)

  • 115 ml pieno (tikrai nežinau, ką tas 15 ml duoda…);
  • 100 ml natūralaus jogurto ar grietinės;
  • 1 didelis kiaušinis;
  • 10 g šviežių (2-3 g sausų) mielių;
  • 50 g grikių miltų;
  • 50 g kvietinių miltų (galima imti ir I rūšies);
  • ½ a. š. druskos;
  • šlakelis sviesto ar aliejaus kepimui.

Blyniukams pagardinti:

  • grietinės;
  • rūkytos lašišos (ar ikrų);
  • šviežių krapų;
  • šviežiai grūstų juodųjų pipirų;
  • citrinos (nebūtinai).

Pieną ir jogurtą ar grietinę sumaišyti ir vos vos pašildyti nedideliame puodelyje. Įplakti kiaušinio trynį. Mieles ištirpdyti šaukšte šio mišinio ir supilti į bendrą masę. Išmaišyti ir leisti 20 min. uždengus šiltai pastovėti.

Grikių ir kvietinius miltus sumaišyti su druska ir berti į pieną su mielėmis. Užmaišyti vienalytę masę ir uždengus palikti rūgti šiltai bent 1 val. (galima ir 3-4 val. ar per naktį šaldytuve).

Prieš kepant blyniukus, likusį baltymą gerai išplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į tešlą (iš pradžių dėti vieną šaukštą baltymo, išmaišyti, kad tešla paskystėtų, tada sudėti likusią dalį).

Keptuvę patepti popieriniu rankšluosčiu, pamirkytu aliejuje ar tirpintame svieste, kad vos vos pasidengtų riebalais. Tešlą pilti arbatiniu šaukšteliu ir kepti iš abiejų pusių ant kiek mažesnės nei vidutinė kaitros.

Iškepusius blyniukus pagardinti grietine, lašiša, krapais, citrina. Skanūs ir šalti. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2013-01-10

Skaniausi varškiniai blynai

Tema: Blynai, lietiniaiJūratė @ 18:58

PRIEŠISTORĖ

Man jie taip smarkiai labai patinka pastaruoju metu, kad jau nebežinau, kiek kartų kepiau. Jei labai nesigalvoja, ką pasidaryti savaitgalio pusryčiams ar kad ir šiokiai vakarienei, tai visada juos kepu, nes mažas visada valgo, bet kokiom aplinkybėm :) Su pakaitintu medum :) Būtinai.

RECEPTAS (~25 blyniukai)

  • 1 pakelis varškės (paprastai imu 9%);
  • 2 kiaušiniai;
  • 2 v. š. cukraus;
  • vanilinio cukraus (nebūtina);
  • 2 v. š. grietinės (paprastai imu 30%);
  • žiupsnelis druskos;
  • 4 v. š. miltų;
  • ½ a. š. kepimo miltelių;
  • aliejaus kepimui (labai nedaug; ir man labai patinka kokosų aliejus).

Varškę, kiaušinius, grietinę, cukrų, druską gerai išplakti. Berti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir vėl gerai išplakti. Įkaitinti keptuvę su šlakeliu aliejaus (vos vos tereikia to aliejaus - kad nebūtų sausa keptuvė) ir kepti blyniukus ant kiek mažesnės nei vidutinė ugnies. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-06-16

Kukurūzų miltų blynai su parmezanu ir svogūnų laiškais

Tema: Blynai, lietiniaiJūratė @ 15:46

PRIEŠISTORĖ

Labai skanūs, gražiai geltoni blyneliai. Radau Forelles bloge. Kažkas įdomesnio - praplėtėm akiratį blynų srityje. Valgėm tiesiog su grietine. Kitą kartą sūrio gal dėsiu daugiau (tikiuos, dėl to blynai nesvils…) - nelabai jautėsi, viskas “susigrojo” į gražią, t. y. skanią darną :) Ir tikrai siūlau “neignoruoti” svogūnų laiškų (jei juos pakenčiate) - bent jau man laaabai patiko.

RECEPTAS (man gavosi apie 35 blyniukus, nors angl. originale rašo 16… tai ten jau blynai per pusę keptuvės turbūt…) (p. - 237 ml amerikoniškasis puodelis… anksčiau nervindavo toks matavimas, bet dabar su duonkepe gavau jį, tai pripratau :))

  • 2 kiaušiniai;
  • 1¾ p. pasukų (nusipirkau raugintas, tai man jos mažai kuo nuo kefyro skiriasi…);
  • 2 š. aliejaus;
  • 1 p. kvietinių miltų;
  • ¾ p. kukurūzų miltų;
  • 1 š. cukraus (nebūtina, bet aš dėjau ir kitą kartą irgi dėčiau);
  • 1 a. š. kepimo miltelių (originale - kepinių soda);
  • ½ a. š. druskos;
  • ⅓ p. tarkuoto parmezano (naudojau “Džiugą”);
  • ⅓ p. smulkintų svogūnų laiškų.

Skystus produktus išplakti, birius - sumaišyti atskirai ir suberti į plakinį. Kepti blynus (be riebalų) iš vienos pusės tol, kol pasirodys burbuliukai ir iš kitos pusės dar minutėlę. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-03-12

Pikantiški žiedinių kopūstų blyneliai

Tema: Blynai, lietiniaiJūratė @ 21:46

PRIEŠISTORĖ

Kažkada kažką panašaus buvau bandžiusi, bet nesigavo - nesulipo į normalius blynelius. Taip kalafiorų byneliai man ir stovi su minusu. Maxima išmetė jiems akciją, o aš gi auka auka… Žemas lygis, bet bent jau aukštai nepulsiu :) Žodžiu, taisau tą minusą nusižiūrėjusi į Saulėtą virtuvę ir nuo savęs įkrovusi žalią papriką ir saulėje džiovintų pomidorų iš aliejaus bei maltos džiovintos saldžiosios paprikos. Likau patenkinta ir jau su pliusiuku širdyje :)

RECEPTAS (apie 40 nedidelių blyniukų)

  • žiedinio kopūsto;
  • druskos;
  • 1 paprika;
  • 6-7 saulėje džiovinti pomidorai iš aliejaus;
  • 150 g fermentinio sūrio;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 2 š. šviežių petražolių (įbarsčiau džiovintų nemažai);
  • maltų juodųjų pipirų;
  • maltos dž. saldžiosios paprikos;
  • 4 kiaušiniai;
  • 4-5 š. miltų;
  • ½ a. š. kepimo miltelių;
  • šlakelis pieno (originale nėra; man kažkaip tirštoka tešla pasirodė);
  • aliejaus kepimui.

Žiedinį kopūstą išskirstyti žiedynėliais ir pavirti apie 8 min. pasūdytame vandenyje. Nukošti. Papriką supjaustyti mažyčiais gabaliukais, pasmulkinti džiovintus pomidorus, sutarkuoti sūrį, smulkiai supjaustyti česnaką, sukapoti petražoles. Viską sumaišyti paskaninti prieskoniais. Kiaušinius išplakti su žiupsneliu druskos, įmaišyti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais (įpilti pieno, jei atrodo labai tiršta). Tešlą sumaišyti su daržovių ir sūrio mišiniu. Keptuvėje įkaitinti aliejų, šaukštu formuoti blynelius ir kepti ant nedidelės ugnies. Skanaus! Su grietine ar natūraliu jogurtu.

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-03-11

Mieliniai blynai su obuoliais

PRIEŠISTORĖ

Labai skanūs mieliniai blynai!!! Pirmą kartą kepiau Užgavėnėms, bet tikrai dar kepsiu, kepsiu ir kepsiu. Vietoj obuolių galima dėti ir razinas, aš įbėriau dar porą šaukštų apelsinų cukatų (visur jas kraunu - labai patinka, o sesė sako, kad smagu rasti blynuose ką nors pakramsnoti :)) arba išvis nieko nedėti - jie ir taip patys iš savęs superiniai :) Radau Sonatinos receptuose ir labai rekomenduoju!

RECEPTAS (6 keptuvės arba apie 40 blynukų)

  • 30 g šviežių mielių (aišku, galima imti ir sausas - reiktų apie 10 g);
  • 1 a. š. cukraus;
  • 250 ml šilto pieno;
  • 2 kiaušiniai;
  • 2-3 v. š. cukraus;
  • 1 a. š. vanilinio cukraus;
  • 1 v. š. aliejaus;
  • 1 v. š. likerio (pyliau “Damų”, bet nebūtina);
  • 250 g miltų;
  • 2 rūgštūs obuoliai, nulupti ir supjaustyti nedideliais gabaliukais;
  • 2 v. š. apelsinų cukatų (nebūtina, bet labai skanu).

Mieles ištrinti su šaukšteliu cukraus ir ištirpinti piene. Pridengti ir palikti 20 min. (kol mielės aktyvuosis, masė suputos ir pakils).

Kiaušinius išplakti su cukrumi, vaniliniu cukrumi. Supilti mieles, aliejų, likerį, miltus ir gerai viską paplakti porą minučių. Suberti obuolius, cukatas ir išmaišyti.

Pridengti ir šiltai palaikyti, pakildinti apie 45 min.

Keptuvėje įkaitinti aliejų. Blynus kepti ant vidutinės ugnies. Iškepus apibarstyti cukraus pudra. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-02-08

Jogurtiniai vafliai-blynai

PRIEŠISTORĖ

Naujos vaflinės išbandymas. Skanūs pusryčiai :) Bet labiau man priminė blynus, nes traškūs nesigavo (tik viduriukas), nors ir vėsinau ant grotelių vienu sluoksniu. Traškumui reiktų daugiau riebalų tešloje. Gal ir nuo vaflinės priklauso. Bet vis tiek skanūs pusryčiai buvo. Nusižiūrėjau iš Forelles receptų (man atrodo, ją galima drąsiai vadinti blynų ir duonos karaliene :) Ir sausainių. Ir keksiukų :)).

RECEPTAS (originale vietoj stiklinių (250 ml) - puodeliai (237 ml), bet nemanau, kad tai keičia esmę)

2 kiaušiniai;

1½ st. jogurto (naudojau mėlynių, dėl to vafliai kiek tamsoki);

¾ st. pieno;

3 š. aliejaus (ar tirpinto sviesto);

2 st. miltų;

2 š. krakmolo (nebūtina; kažkur skaičiau, kad priduoda vafliams trapumo);

2 š. cukraus (galima dėti daugiau, jei naudojamas natūralus jogurtas);

1 a. š. cinamono (arba vanilinio cukraus; dar galima šiek tiek muskato, gvazdikėlių, bet nelabai juos mėgstu);

1 a. š. kepimo miltelių;

1 a. š. kepinių sodos (nedėjau);

½ a. š. druskos.

Baltymus atskirti nuo trynių. Trynius išplakti su jogurtu, pienu ir aliejumi. Visus birius produktus sumaišyti ir įmaišyti į tešlą. Baltymus išplakti iki standžių putų. Atsargiai įmaišyti į tešlą. Kepti vaflius ar blynus. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2010-05-17

Alaus lietiniai su dviem įdarais

Tema: Blynai, lietiniaiJūratė @ 15:50

PRIEŠISTORĖ

Dar prieš Užgavėnes viena miela bendradarbė (ačiū jai :)) pasidalino prezentaciniu failiuku su įvairiais blynų ir lietinių receptais, surinktais iš interneto. Kažkurioj smegenų rievėj ėmė ir užstrigo lietiniai su alum. Neilgai trukus po vieno pasisėdėjimo su draugais liko atkimštas beveik pilnas alaus butelis. Aš ne iš Suvalkijos, nu bet vis tiek… :) Pagalvojau, kad va - proga pabandyti, kas ten per lietiniai gaunasi su alum vietoj pieno… Ypatingai patiko kvapas bekepant, skonis irgi geras. Tada įdarui naudojau kažkokį servelatą, pamaišytą su sūriu, o šiam kartui - kepta vištiena vietoj dešros. Ir dar pabandžiau (kaip ir rekomenduoja prezentacijos receptas) blynelius prieš kepant pamirkyti kiaušinio ir pieno plakinyje bei apvolioti džiūvėsėliuose (manuosiuose dar ir sezamo sėklų pasitaikė). Galima volioti, galima ir ne - man skanu ir taip, ir anaip.

RECEPTAS (12 lietinių)

Lietiniams:

2 kiaušiniai;

1 š. grietinės;

300 g miltų;

1/2 l alaus;

druskos.

Iš lietiniams skirtų produktų užmaišyti tešlą ir kepti lašinukais pateptoje keptuvėje kuo plonesnius lietinius (lašinukų neturėjau, tai į tešlą įpyliau šiek tiek aliejaus).

Alaus lietiniai su vištiena ir sūriu

Įdarui (priklauso nuo fantazijos ir šaldytuvo turinio esamuoju momentu):

keptos vištienos (berods, dvi šlaunelės maždaug buvo);

100 g sūrio;

2-3 š. majonezo.

Vištieną smulkiai supjaustyti, sūrį sutarkuoti, įmaišyti majonezą. Į lietinio vidurį krauti po gerą šaukštą įdaro ir sulankstyti į kvadratą. Galima blynelius mirkyti į kiaušinio ir pieno plakinį, volioti džiūvėsėliuose ir apkepti aliejuje ar sviete. Skanaus!

REZULTATAS

Alaus lietiniai su krabų lazdelėmis, pievagrybiais ir sūriu

Kitą kartą šaldytuvo turinys buvo toks:

Įdarui:

12 krabų lazdelių;

100 g pievagrybių;

100 g sūrio;

1 nedidelė morka;

1 nedidelis svogūnas;

aliejaus pakepinimui;

malti juodieji pipirai;

3 š. majonezo (pvz., su česnaku ir petražolėmis).

Krabų lazdeles supjaustyti griežinėliais (tikrai nieko tokio, jei jie ir subyrės), pievagrybius - smulkiais kubeliais, sūrį ir morką sutarkuoti burokine tarka (galima ir smulkia, bet ne ta pačia smulkiausia bulvėms), svogūną supjaustyti kubeliais. Morkas šiek tiek pakepinti, tada sudėti svogūnus, pakepinti, tada - pievagrybius, pakepinti vis maišant, papipiriuoti. Nukelti nuo ugnies, šiek tiek atvėsinti ir sumaišyti su krabų lazdelėmis, sūriu ir majonezu. Po gerą šaukštą įdaro dėti ant kiekvieno lietinio ir suvyniojus dar apkepinti. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2010-03-30

Jogurtiniai blynai su šokolado gabaliukais

PRIEŠISTORĖ

Kadangi dabar pas mus nuolat yra naminio jogurto, tai Tep Lep bloge šis receptas buvo užfiksuotas ir išbandytas palyginus greitiems pusryčiams. Tik nežinau, kiek ten tas “puodelis” turėtų būti ml, bet aš naudojau stiklines (250 ml) ir viskas sėkmingai pavyko. Tikrai skanūs blynai.

RECEPTAS

2 kiaušiniai;

2 st. natūralaus jogurto;

1/4 st. vandens;

2 st. miltų (gal kiek daugiau, kad gautųsi normali blynų tešla; priklauso nuo jogurto tirštumo, tai reikia šiek tiek pasireguliuoti pagal situaciją);

2 š. cukraus;

2 a. š. vanilinio cukraus;

2 a. š. kepimo miltelių;

1 a. š. sodos (neturėjau ir nedėjau, ir vis tiek gerai gavosi);

1 š. aliejaus;

100 g juodojo ar kokio kitokio mėgstamo šokolado.

Kiaušinius, jogurtą ir vandenį gerai išplakti. Atskirame inde sumaišyti birius produktus: miltus, cukrų, vanilinį cukrų, kepimo miltelius, sodą (jei naudosite). Viską gerai išmaišyti, dar šliūkštelti šaukštą aliejaus, įmaišyti peiliu ar trintuve susmulkintą šokoladą. Blynus kepti labai nedideliame kiekyje aliejaus (arba galima ir išvis bandyti be jo, bet mano keptuvė tam nelabai nelabai…). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2009-10-07

Dribsnių blyneliai su obuoliais

PRIEŠISTORĖ

Man rytais patinka kelių grūdų dribsnių košė. Patiko ir blynų receptas, rastas ant dribsnių pakelio. Kartais obuolius keičiu varškės pakeliu, kartais razinomis ir riešutais. Šį kartą miltus dėjau iš akies, tai gavos tešla per tiršta, tada praskiedžiau mineraliniu (sesė primokė, gal dėl to tokie puresni gavos?), bet jo recepte nėra. Ir originale siūlo 1 kiaušinį ant dvigubos dozės, nei aš dariau, bet man keistai mažai pasirodė, tai įdėjau 2 :) žodžiu, į kitą pusę suproporcinau :))

RECEPTAS

3/4 st. kelių grūdų greito paruošimo dribsnių;

1 st. pieno;

2 kiaušiniai;

cukrus;

vanilinis cukrus;

druska;

miltų (kad būtų normali blynų tešla, gal apie 1 st.?);

3-4 obuoliai;

aliejaus kepimui.

Dribsnius užpilti pienu ir leisti pabrinkti (tarkim, pusvalandį). Mušti kiaušinius, berti cukrų, vanilinį cukrų, druską (pagal skonį, aišku) ir gerai visą išplakti mikseriu. Berti miltus ir maišyti iki geros blynų tešlos. Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjausčius mažom skiltelėm įmaišyti į tešlą. Kepti gerai įkaitintame aliejuje mažais blynukais (taip gi skaniausia :)). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.