BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2012-07-23

Piemenų pyragas

PRIEŠISTORĖ

Buvo laikas, kai mano brangiojo mažiuko suvalgyti trys šaukštai sriubos ar košės buvo didelis pasiekimas - “nevalgiukus” turinčios mamos turėtų mane suprasti. Teorija yra teorija (be druskos, be prieskonių, žodžiu, be nieko skanaus, bent jau pradžioje pratinantis prie maisto), bet praktika yra tokia, kad vaiko maistas turi būti toks, kad ir pačiai mamai būtų skanus. Deja, ir tas labai dažnai neveikdavo. O išbandyta buvo visa skalė - nuo tik kruopelės druskytės, po to ir šviežių prieskoninių žolyčių iki visų prieskonių, kokius pati mėgstu. Sutapimas ar ne, bet su išėjimu į darželį viskas pasitaisė, fjuuu… Ir dabar tinka viskas (beveik viskas :)) nuo A iki Z. Netgi tokios “nesąmonės” kaip kuskusas su rūkytu varškės sūriu, gražgarstėm ir pomidoriukais arba spagečiai su tunu, kaparėliais, ančiuviais, alyvuogėm ir citrina (mhm mhm - aš vis dar “užsikabliavusi” ant Beatos receptų). O šitas Piemenų pyragas iš pirmosios Beatos knygos - vienas iš retų atvejų, kuris tikdavo visada. Ir tebetinka mums visiems.

RECEPTAS (4-6 asmenims)

  • 1 svogūnas;
  • aliejaus pakepinimui;
  • 500 g maltos mėsos (gerai būtų jautiena, bet ir kiauliena mums labai gerai sueina);
  • 2 saliero stiebai (nebūtina);
  • 4 nedidelės morkos;
  • 1 lauro lapas;
  • ½ a. š. dž. čiobrelių;
  • 2 skiltelės česnako;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • druskos;
  • 2 v. š. sojų padažo;
  • 2 v. š. “Vorčesterio” padažo;
  • 1 v. š. balzaminio acto;
  • 2 v. š. pomidorų pastos;
  • 400 ml sultinio (jautienos, bet nebūtinai - gali būti ir tiesiog vanduo);
  • bulvių košės (iš maždaug 10-12 bulvių, sviesto, pieno, druskos, galima krapų įdėti);
  • sūrio (nebūtinai, bet man labai skanu ir visada dedu).

Smulkiai pjaustytą svogūną apkepinti šlakelyje aliejaus, sudėti mėsą ir gerai apkepinti. Sudėti kubeliais pjaustytus saliero stiebus ir morkas, lauro lapą, čiobrelius, pipirų, druskos ir patroškinti apie 10 min.

Tada supilti padažus, actą, dėti pomidorų pastos, viską gerai išmaišyti. Pilti sultinį ir neuždengus patroškinti apie pusvalandį, kad skystis išgaruotų, o mėsa ir daržovės suminkštėtų. Lauro lapą išgriebti.

Mėsą sudėti į kepimo indą, ant viršaus paskirstyti bulvių košę ir barstyti tarkuoto sūrio. Kepti 190° C karščio orkaitėje apie 30-40 min., kol pyrago “kepurė” gražiai paruduos. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-12-04

Varškės ir vermišelių apkepas (žydiškas kugelis)

Tema: Apkepai, Beatos virtuvėJūratė @ 16:37

PRIEŠISTORĖ

Išbandytas dar vienas receptukas iš Beatos laidos, skirtos jos draugų receptams. Tikrai skanus, šaunus, greitas patiekalas iš paprastų produktų. Verta pabandyti, o man verta ir išsisaugoti čia - tikrai bus kepamas dar ne kartą (receptą galima rasti ir antrajame Beatos kalendoriuje, o visą gamybos procesą - 7-oje “Beatos virtuvės” laidoje nuo maždaug 18-tos minutes).

RECEPTAS (4-6 žmonėms)

  • 200 g vermišelių (ar kitokių smulkių makaronų);
  • 2 pakeliai (360-400 g) varškės;
  • 3 kiaušiniai;
  • 150-200 ml grietinės (galima liesesnės; dėjau gerus 3 v. š.);
  • 2 v. š. cukraus;
  • žiupsnelis druskos;
  • razinų;
  • po porą šaukštų maltų džiūvėsėlių ir rudojo cukraus pabarstyti ant viršaus (kad kepant susidarytų traški plutelė);
  • mažiukų sviesto (~20-25 g) gabaliukų pamėtymui ant viršaus.

Vermišelius išvirti pasūdytame vandenyje (tik nepervirti - jie labai greitai išverda). O kol verda makaronai, gerai sumaišyti varškę, kiaušinius, grietinę, cukrų ir druską. Suversti nuvarvintus makaronus, karštu vandeniu perlietas razinas ir viską permaišyti. Masę supilti į riebalais išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo indą. Ant viršaus užbarstyti maltų džiūvėsėlių ir rudojo cukraus bei pamėtyti sviesto gabaliukų. Kepti 180° C temperatūros orkaitėje 45-60 min. Valgyti su grietine. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-10-12

Varškės apkepas su morkomis

Tema: ApkepaiJūratė @ 15:42

PRIEŠISTORĖ

Man varškės apkepas turi būti sotus, konkretus, tvirtas (todėl labiau patinka valgyti antrą dieną), jokiu būdu ne purus, ne iš kreminės varškės, o iš riebios naminės. Labai patiko šis skanus variantas su morkomis paįvairinimui - bus kepamas pakaitomis su obuolių sluoksniu praturtintu varškės apkepu, nors ir į morkinį galima dėti obuolių. Galima net nuplikytų kmynų dėti (vietoj vanilinio cukraus ir razinų), kaip kad siūlo kažkuri receptainė, iš kurios recepto mintį ir paėmiau. Visiškam smagumui dar pridėjau cukraus ir cinamono plutelę. Super.

RECEPTAS

  • 500 g varškės (naudoju riebią nešlapią naminę);
  • 3 morkos (~180 g);
  • 4 kiaušiniai;
  • 2 š. cukraus (labai gerai būtų rudasis, nors tinka ir paprastas);
  • 1-2 a. š. vanilinio cukraus;
  • žiupsnelis druskos;
  • 4 š. manų kruopų;
  • 75 g sviesto;
  • 1 š. kokosų aliejaus (nebūtina, bet gerą skonį priduoda);
  • sauja razinų;
  • 2 š. rudojo cukraus + ½ a. š. cinamono užbarstyti ant viršaus (nebūtina, bet man labai skanu).

Morkas sutarkuoti smulkia (bulvių) tarka. Kiaušinius išplakti su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska. Suberti manus, sudėti varškę. Sviestą (ir kokosų aliejų, jei naudojamas) ištirpinti ir leisti kiek praaušti. Supilti į varškės masę. Sudėti morkas, berti nuplikytas razinas. Viską gerai išmaišyti. Masė gaunasi tiršta. Krėsti į riebalais išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą formą (manoji 19×23 cm). Ant viršaus tolygiai užbarstyti cukraus ir cinamono mišinio. Kepti 180° C temperatūros orkaitėje apie 50 min. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-08-03

Pyragas su kalakutiena ir daržovėmis

Tema: ApkepaiJūratė @ 17:35

PRIEŠISTORĖ

Labai paprastas, bet skanus pyragas/apkepas sotiems pietums. Idėją radau čia (ieškojau, kur sunaudoti cukinijas, tai ten gerų variantų - n+k), tik jau su tešla nebesiterliojau - tiko man ir šaldyta bemielė sluoksniuotoji :) Aišku, tinka ir žuvis, turbūt, ir vištiena, ir kiauliena, ir faršo pavidale. Daržovės - irgi pačios mylimiausios, šaldytuve dažniausiai randamos tinka, galima ir grybukų prikaišioti. Universalus dalykas. Ir skanus. Ir sotus. Jau kartojuos… Prie reikalo.

RECEPTAS (šešiems)

  • 1 pakuotė (500 g) bemielės sluoksniuotos tešlos;

Įdarui:

  • ½ kg kalakutienos filė (ar faršo, ar kokios kitokios mėsos);
  • druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių paukštienai;
  • 2 morkos;
  • 1 vidutinio dydžio cukinija (manoji buvo ta normali lietuviška kilograminė, tai supjausčiau gal trečdalį);
  • 1 svogūnas;
  • 3 skiltelės česnako;
  • aliejaus apkepinimui.

Užpilui:

  • 2 kiaušiniai;
  • 100 g grietinės;
  • 100 g pieno (nebūtina, bet aš norėjau, kad būtų daugiau padažiuko);
  • 100 g fermentinio sūrio;
  • druskos, pipirų, kario.

Tešlą atšildyti.

Kalakutieną supjaustyti mažais gabaliukais, pasūdyti, paprieskoniuoti ir palikti pastovėti, kol pjaustomos daržovės.

Morkas ir cukiniją supjaustyti šiaudeliais, svogūną ir česnaką - smulkiai. Keptuvėje įkaitinti aliejų, sudėti morkas, šiek tiek apkepinti. Tada sudėti svogūnus ir česnaką, vėl maišant pakepinti. Galiausiai sudėti cukinijas ir dar patroškinti, kol suminkštės. Pasūdyti, paprieskoniuoti. Atidėti į šalį.

Nedideliame kiekyje aliejaus kalakutieną taip pat pakepinti ir galiausiai sumaišyti su daržovėmis.

Užpilui kiaušinius išplaukti su grietine, pienu ir prieskoniais, įmaišyti tarkuotą fermentinį sūrį.

Kepimo indą (manasis - 19×23x7 cm) iškloti tešla (pasilikau ir ant viršaus užkloti). Sudėti pusę įdaro, užpilti pusę užpilo (nepamiršti nusėdusio sūrio), paskirstyti likusį įdarą ir ant viršaus - likusį užpilą. Užkloti pasilikta tešla (galima dar ir kiaušinio plakiniu viršų ištepti). Šauti į 190° C temperatūros orkaitę ir kepti apie pusvalandį. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-06-03

Polentos ir sūrio apkepas

Tema: ApkepaiJūratė @ 23:13

PRIEŠISTORĖ

Didžiam mano nustebimui, mūsų “kaimo” IKI radau kukurūzų miltų (ir net kukurūzų krakmolo). Tai pasigaminti polentai (kurios yra visokių skanių variacijų, nors kol kas gaminau tik šias salotas) nebereikės malti kukurūzų kruopų. Ir dar jau seniai norėjau išbandyti kukurūzų miltų blynelius - patiko, vis kažkas naujo, įdomesnio. Eksperimentuojam toliau - IKI savaitiniame žurnaliuke aptikau šį receptą. Pavadinimas gal nelabai tikslus, bet svarbiausia - geras rezultatas. Nors kitą kartą laisvai maskarponę keisiu paprasta varške. Labai patiko ant apkepo viršaus riešutukai. Valgėm su šiek tiek saldinta plakta grietinėle - super.

RECEPTAS (šešiems)

  • 2 kiaušiniai;
  • 100 g cukraus;
  • 1 apelsinas (sultys ir nutarkuota žievelė);
  • 250 g maskarponės sūrio (galima keisti varške);
  • 250 g varškės;
  • 200 g natūralaus jogurto;
  • ½ a. š. druskos;
  • 50 g kukurūzų miltų (iš bėdos galima keisti manais, manau);
  • 2 š. cukraus pudros;
  • saujelė kapotų riešutų (naudojau migdolus).

Trynius atskirti nuo baltymų ir išplakti su cukrumi, apelsino sultimis ir nutarkuota žievele. Gerai ištrinti su maskarpone, varške ir jogurtu. Baltymus iki standžių putų išplakti su druska. Atsargiai įmaišyti kukurūzų miltus. Lengvai sumaišyti abi mases. Pilti į riebalais išteptą formą ir kepti 175° C orkaitėje apie 40 min. Tada ištraukti, apsijoti cukraus pudra, apibarstyti kapotais riešutais ir įjungus grilio funkciją (arba bent pakėlus kuo aukščiau) dar pakepinti kelias minutes (tik nepalikti, stebėti!). Patiekti su grietine ar plakta grietinėle. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-02-08

Žuvies pyragas

PRIEŠISTORĖ

Kad mažai iš žuvies gaminu - tai faktas. Taigi reikia šitą nesusipratimą ištaisyti. Mano mielos draugės Vitalijos patikrintas receptas - ačiū jai. Tikrai labai skanu, visiems labai patiko. O jei kas žuvies nemėgsta, laisvai galima keisti vištiena ar kokiu faršu (prieš tai reiktų keptuvėje apkepinti). Šaldytas daržoves galima, aišku, keisti šviežiomis (apvirtomis). Dar planavau įpjaustyti grybukų, bet pamiršau, vis tiek ir taip skanu.

RECEPTAS

  • 1 nedidelė pakuotė (400-500 g) sluoksniuotos bemielės tešlos;
  • 1 pakuotė (manoji buvo 600 g) žuvies filė (naudojau šaldytą jūros lydeką);
  • 1 pakuotė (400 g) šaldytų daržovių (man skaniausia žiediniai kopūstai ar brokoliai, žirneliai, šparaginės pupelės ir morkos);
  • 150 g sūrio (naudojau Ementalį - jis turi savo tokį pikantišką įdomų skonį, bet galima laisvai naudoti ir bet kokį kitokį fermentinį);
  • 1 mažas indelis (200 g) riebios grietinėlės;
  • 1 kiaušinis (aptepimui; galima dar 1 kiaušinį į vidų įdėti išplakus su grietinėle);
  • prieskoniai žuviai;
  • malti pipirai (prie žuvies man patinka baltieji);
  • dž. krapai (nebūtinai);
  • druska.

Tešlą, žuvį ir daržoves atšildyti. Žuvį supjaustyti nedideliais gabaliukais, apibarstyti prieskoniais, druska ir leisti šiek tiek pastovėti.

Kepimo indą iškloti tešla (pasilikti ir viršaus išklojimui). Dėti žuvies gabaliukus, tada daržoves, jas pabarstyti druska, pipirais. Tada barstyti tarkuotą sūrį ir viską aplieti grietinėle (sumaišyta su krapais, jei naudojami). Ant viršaus kloti likusią tešlą ir ištepti kiaušinio plakiniu. Šauti į iki 180-200° C temperatūros orkaitę ir kepti 30-40 min. (kad tešla gražiai parudus būtų). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2010-11-22

Sūrio ir mėsos vyniotinis

Tema: Apkepai, UžkandžiaiJūratė @ 00:31

PRIEŠISTORĖ

Parvažiavo mūsų “švedai” :) Sesė ruošės visą savaitgalį :) Parodė receptą (tiksliau parsinešė iš darbo - viršininkė buvo mačius laidą, tai išreklamavo kaip neblogą dalyką) - gavau progos pasireikšti ir aš. Labai patiko, kad nedaug tereikia įdėti darbo, o rezultatas - kažkas įdomesnio. Tinka valgyti ir šaltą, ir šiltą (man asmeniškai šiltas labiau patiko). Tikrai gaminsim dažniau ir labiau improvizuosim. Į mėsos įdarą tikrai tiktų bet kokia malta mėsa (kažkur skaičiau komentaruose, kad kalakutiena labai rekomenduotina), įvairiausios daržovės (paprika, morkos, čili pipiriukai mėgstantiems aštriau ir t. t., ir pan.) ir tikrai tikrai kitą kartą dėsim dar pievagrybių.

RECEPTAS

Sūrio sluoksniui:

  • 350 g fermentinio sūrio;
  • 5 kiaušiniai;
  • 250 g majonezo.

Mėsos įdarui:

  • 500 g maltos mėsos (naudojom kiaulienos faršą);
  • 1 svogūnas;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 1 kiaušinis;
  • mylimiausi prieskoniai maltai mėsai;
  • malti juodieji pipirai;
  • druska.

Sūrį sutarkuoti burokine tarka (galima ir smulkesne - nėra skirtumo, vis tiek išsilydys). Kiaušinius lengvai paplakti, kad susimaišytų tryniai su baltymais (galima ir tiesiai su sūriu maišyti, nors plakti kažkodėl nerekomenduojama, bet man nieko blogo nenutiko), įmaišyti majonezą ir supylus į sūrį, gerai viską išmaišyti.

Orkaitę įkaitinti iki 200° C temperatūros. Sūrio masę plonai paskleisti ant kepimo popieriumi išklotos didelės (per visą orkaitę) skardos (dėl visa ko kepimo popierių imti geresnės kokybės arba bent aliejumi ištepti; naudojau “Fino” popierių ir vyniojant vyniotinį sūrio sluoksnis atsiskyrė lengvai). Kepti 5 min., tada temperatūrą sumažinti iki 150° C ir kepti dar 10-12 min. Ištraukus atvėsinti.

Mėsos įdarui faršą sumaišyti su smulkiai pjaustytu svogūnu ir česnaku, kiaušiniu, prieskoniais ir druska. Tolygiai paskirstyti ant sūrio sluoksnio ir susukti vyniotinį, kurį siūle žemyn talpinti ant kepimo popieriaus, šauti į 200° C temperatūros orkaitę ir kepti dar apie 40 min. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2010-10-20

Ryžių pyragėliai su įdaru

PRIEŠISTORĖ

Liko ryžių po egzotiškos vištienos. Liko pievagrybių nuo makaronų su pelėsiniu sūriu. Gavau dvi didžiules cukinijas iš mielos draugės Kristinos (ačiū tau!). Mamos vištos vėl pradėjo dėti (ačiū ir joms :)). Ir pomidorų iš josios šiltnamio vis dar yra, net naminės varškės gumuliuką dar šaldytuve radau (ačiū vėl tai pačiai brangiausiajai). Ir ačiū Maximai už “Džiugo” akciją :) Och, kokia smagi “dėkavojimų” diena :) Iš visų tų paprastų produktų susilipdė neprasti pyragėliai, kuriuos radau Didelių eksperimentų mažoje virtuvėje per moliūginių daržovių savaitę projekte “52 skanios savaitės”. Tik prieskonių pasigedau (gal dėl to, kad rusiškajame kuking.net nurodytasis receptas patalpintas su etikete “Vaikiški patiekalai” - Augustai, čia tau :)), tai šio to pridėjau (erdvė jūsų fantazijoms ir pomėgiams).

RECEPTAS (12 pyragėlių-keksiukų)

Ryžių pagrindui:

1½ pakelio (pakelis - 100 g) virtų (pasūdytame, su prieskoniais vandeny) ryžių;

50 g parmezano tipo sūrio (naudojau “Džiugą”, bet manau, ir kitas koks fermentinis tinka);

1 kiaušinis (originale - 1 trynys).

Įdarui:

50 g pievagrybių (ėmiau 4 didesnius);

1 nedidelė cukinija (ėmiau didelės cukinijos gabalą - apie 300-400 g);

1 pomidoras (originale tik ½);

sviesto (pakepinimui ir formelių ištepimui);

½ puodelio varškės ar rikotos (dėjau daugiau);

1-2 kiaušiniai (originale - 1 trynys);

druska, pipirai ir kt. mėgstami prieskoniai.

Ryžius sumaišyti su tarkuotu sūriu (šiek tiek pasilikti pabarstymui ant viršaus) ir kiaušiniu. Kepimo formeles (ėmiau keksiukams, bet ir ramekinai tinka ar dar kokios nedidelės) ištepti sviestu (bet išimti sunkoka, tai gal kitą kartą popierėliuose keksiukams bandysiu). Dėti po gerą šaukštą ryžių ir paspausti (galima bandyti formuoti krepšelius).

Įdarui svieste pakepinti pjaustytus pievagrybius, burokine tarka tarkuotą cukiniją, kubeliais pjaustytą pomidorą, pasūdyti, paprieskoniuoti. Leisti pasitroškinti šiek tiek (man išsiskyrė daug skysčio, niekur jo nenupyliau, tik dėl to ir ėmiau du kiaušinius, kad kepant pyragėliai stabilizuotųsi). Nukelti nuo ugnies, leisti praaušti. Tada įmaišyti varškę ir kiaušinį. Krauti ant ryžių, viršų šiek tiek pabarstyti parmezanu. Kepti apie pusvalandį 200° C temperatūros orkaitėje. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2010-09-28

Quiche su voveraitėmis, brokoliais ir sūriu

Tema: ApkepaiJūratė @ 15:30

PRIEŠISTORĖ

Skubu dalintis, nes pavyko! Ir labai skanu. Ir sotu. Kas tas quiche’as (kyšas)? Anglonas verčia: (pyrago tešlos) apkepas su įdaru - prancūzų “išmislas”. Bet man sąžinė neleidžia jį lietuviškai gražiai pyragu vadinti… Pirmą kartą jo valgiau senų senovėje (ne tokioje jau žiloje, bet vis tiek jau senokai) Škotijoje, kai studijų laikais lėkdavom vasarai į šią nuostabiai gražią ir savotišką šalį pauždarbiauti iš pradžių braškėse, po to porą vasarų viešbučiuose. “Ką šiandien duoda pietums?” “Kyšą.” Trumpai, aiškiai. Tik taip ir ne kitaip. Negi imsi ir pasakosi: “Nu tą pyragą, nesaldžios tešlos, kur įdaras iš kiaušinių, pieno ir dar ten kažko…” Tas kažkas gali būti pats įvairiausias (priklausomai nuo spintelių ir šaldytuvo turinio ar kokių nors įgeidžių): daržovės, grybai, krevetės, dešra, kumpis ir t. t., ir pan. Ir sūris. Bent jau man - tai būtinai. Taip nutiko, kad geras dėdė kaimynas atnešė maišelį voveraičių… mmm… Kaip man jos patinka… Apskritai grybai yra mmm… Kad ir pievagrybiai. Bet grįžtam prie voveraičių. Lietuviškasis internetas ne taip jau ir gausiai siūlo receptų su būtent šiais grybais. Daugiausiai - voveraičių padažas prie kotletukų, kas yra be abejo labai skanu, bet Saulėtos virtuvės apetitingasis pyragas (su anglišku šaltiniu) be konkurencijos nugalėjo. Tik man kažkodėl norėjosi plonesnio šio gėrio, todėl kepiau 3 cm aukščio ir 25 cm skersmens silikoninėje formoje ir vis tiek visko buvo kaip tik.

RECEPTAS (6-7 porcijos)

Tešlai:

  • 115 g sviesto (ėmiau maždaug pusę pakelio; tokiu gramų tikslumu niekad nieko nedarau ir viskas būna gerai);
  • 1 st. (250 ml) miltų (ir dar šiek tiek pabarstymui kočiojant);
  • ½ a. š. druskos;
  • ½ a. š. cukraus (nieko nenutiks, jei ir pamiršit, manau);
  • 4-6 š. šalto vandens (nors reikalaujama ledinio, bet iš krano vis tiek labai gerai suėjo).

Įdarui:

  • 1 svogūnas;
  • gabalėlis sviesto pakepinimui (iš bėdos gerai ir aliejus ar margarinas);
  • 225 g voveraičių (nors tinka kad ir pievagrybiai);
  • 160 g brokolių žiedynų (maždaug 4 vidutinės žiedynų “šeimos”);
  • 3 kiaušiniai;
  • 1 mažas indelis (200-250 ml) grietinėlės (originalas siūlo naudoti riebią, bet tuo pačiu priduria, kad ir su 1% riebumo pienu, visai be grietinėlės, buvo tikrai skanu; taip jau gavosi, kad aš naudojau 13% riebumo grietinėlę kavai ir riebų naminį pieną - ir tikrai skanu! ir kaip minėjau - sotu :));
  • ½ st. pieno;
  • ¼ a. š. malto muskato riešuto;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • druskos;
  • 90 g sūrio (angliškas šaltinis siūlo čederį, bet skanu ir su paprasčiausiu lietuvišku fermentiniu sūriu).

Tešlai šaltą sviestą sutarkuoti burokine tarka (originale siūlo pjaustyti kubeliais, vėl kišti į šaldytuvą, laikyti bent 15 min., bet aš tikrai nesiruošiau taip “cackytis” ir vis tiek viskas gavosi gerai). Miltus sumaišyti su druska bei cukrumi ir berti ant sviesto. Maišyti trinant tarp pirštų, kol gausis birūs trupinėliai (tik neužsisvajoti, kad nuo šiltų rankų sviestas betirpdamas “makalošės” nepadarytų). Pilti šaltą vandenį ir minkyti jau paspaudžiant iki vientiso gumulo (irgi ne per ilgai). Vynioti į maistinę plėvelę ar maišelį ir kišti valandai į šaldytuvą.

Įdarui svogūną smulkiai supjaustyti ir apkepinti (maždaug minutę) svieste. Ten pat keliauja voveraitės (pasmulkintos, jei didelės) ir brokolių žiedynai (irgi pasmulkinti). Paskaninti druska ir pipirais. Uždengti, kad išsiskirtų grybų sultys ir jose brokoliai šiek tiek (apie 5 min.) pasitroškintų, suminkštėtų.

Po valandos tešlą ištraukti iš šaldytuvo ir 5-10 min. palikti kambario temperatūroje. Tada iškočioti maždaug 3 mm storio apskritą blyną ir tiesti į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą (nors aš savo silikoninę formą net aliejumi ištepti pamiršau, bet vis tiek viskas buvo gerai - gražiai atšoko ir taip), kad dengtų ir šonus. Dugną subadyti šakute, ant viršaus vėl kloti kepimo popierių/foliją ir berti žirnius, pupeles ar tiesiog akmenukus, kad tešla kepdama nesikeltų. Šauti į iki 190° C temperatūros įkaitintą orkaitę. Po maždaug 15 min. ištraukti, nuimti kepimo popierių su “prispaudukais” ir kepti dar apie 10 min. iki gražaus parudimo.

Kol kepa pagrindas, kiaušinius išplakti su grietinėle, pienu, maltu muskato riešutu, druska ir pipirais. Berti pusę tarkuoto sūrio. Kitą sutarkuotą pusę barstyti ant iškepusio pagrindo. Tada tolygiai paskirstyti voveraites su brokoliais, ant jų pilti plakinį ir šauti atgal į orkaitę dar geram pusvalandžiui. Iškepus leisti praaušti 10 min. Skanaus (pvz., su pomidorais)! :)

REZULTATAS

Rodyk draugams

2010-03-28

Bulvių apkepas su cukinija ir špinatais

PRIEŠISTORĖ

Netyčia pasikeitus kulinariniams planams, ėmė šaldytuve ir užsistovėjo viena nedidelė cukinija. Kovo 11-osios šventės proga Beata savo bloge parekomendavo kelis bulvinius patiekalus (kaip ji sako, “juk bulvė vistiek yra nacionalinė mūsų daržovė”), iš kurių Špinatų, cukinijų ir bulvių apkepas ėmė man ir užsifiksavo kaip variantas sunaudoti cukiniją. “Pesto” padažo neturėjau, dėjau vien tik bazilikus, bet kaip ir vienas iš komentarų anajame bloge skelbia, kad be “Pesto” jiems gal ir skaniau. Kitą kartą pabandyčiau vietoj bazilikų kokį rozmariną gal… Skanus apkepas ir vienas, ir kaip įdomesnis garnyras prie mėsos patiekalų, kas nelabai sveika, bet tūliems lietuviams neatsiejama :) Mes valgėm tiesiog su pomidorais.

RECEPTAS

  • 10 mažų bulvių;
  • 1 jauna cukinija;
  • 100 g (1 pakuotė) špinatų;
  • 150-180 g fermentinio sūrio (arba kiek mažiau parmezano, “Džiugo”; aš naudojau puskietį “Tilžės” sūrį - irgi labai patiko);
  • 1 kiaušinis;
  • 2 š. grietinės (arba grietinėlės);
  • sviesto (špinatų pakepinimui);
  • aliejaus (kepimo formos ištepimui);
  • bulvių prieskonių; druskos; maltų pipirų; baziliko (nebūtina).

Bulves be lupenų apvirti apie 10 min. Supjaustyti griežinėliais. Cukiniją supjaustyti taip pat griežinėliais ir pasūdžius, pamaišius leisti kiek pastovėti (kol visa kita gaminsis). Špinatus gerai nupjauti, supjaustyti ir labai trumpai pakepinti svieste, kol sukris. Paskaninti druska, pipirais, baziliku (ar minėtuoju “Pesto” padažu).

Kepimo formą ištepti aliejumi, kloti bulvių sluoksnį, pabarstyti druska, pipirais, bulvių prieskoniais (jei sūdyti, tai druskos gal jau nebereiktų), šiek tiek tarkuoto sūrio. Tada kloti cukinijų sluoksnį, po to paskirstyti špinatus, vėl bulves, cukinijas (man gavosi viršutinis bendras bulvių-cukinijų sluoksnis). Viršų užkloti likusiu nemenku sūrio sluoksniu ir užpilti kiaušinio, grietinės, druskos, pipirų plakiniu. Šauti į vidutinio karštumo orkaitę ir kepti apie pusvalanduką. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

Naujesnis puslapis »

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.