BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2013-07-29

Šašlykai medaus ir grūdėtųjų garstyčių marinate

Tema: Kiauliena ir kt. mėsaJūratė @ 08:50

PRIEŠISTORĖ

Man labai patiko. Labai. Ir visiems kitiems irgi labai patiko. Nors kam šašlykas neturėtų būti su saldumo gaidele, tai geriau jau tada tokį marinatą naudoti vištienai ar šonkauliukams. Juokavau, kad man tai kaip šonkauliukai, tik be kaulų :) - labai patogu (nors kartais kaulus su daug mėsos yra vienas smagumėlis pagraužti). Dariau “iš akies” ir labai džiaugiuos, kad dėl visa ko užsirašiau…

RECEPTAS (septyniems tai tikrai)

  • 2 kg kiaulienos sprandinės (nors tinka ir šonkauliukai ar vištos blauzdelės, sparneliai);
  • 2 svogūnai;
  • ½ česnako (kokios 4 didelės skiltelės);
  • 6 v. š. skysto medaus (jei kietas - pakaitinti);
  • 4 v. š. grūdėtųjų garstyčių;
  • 4 v. š. aliejaus;
  • 4 v. š. citrinos sulčių (~ iš 1 citrinos);
  • maltų juodųjų pipirų;
  • 1 a. š. (su geru kaupu) druskos.

Mėsą nuplauti, nusausinti ir supjaustyti gabaliukais šašlykui. Svogūnus ir česnakus sumalti mėsmale (ar kokiu virtuviniu kombainiuku) ir sumaišyti su garstyčiomis, medumi, aliejumi, citrinos sultimis, pipirais bei druska (nors kai kas mano, kad druską reikia dėti tik prieš kepant - nežinau, nepastebėjau skirtumo, nors tikrai esu bandžius ir taip, ir anaip). Marinatu gerai “įmasažuoti” mėsą, uždengti ir palikti šaltai pasimarinuoti bent kelias valandas (laikiau 6 val. tai tikrai). Kepti kaip šašlyką :) Skanaus!

P. S. Labai skanu su kartu keptom kriaušėm, obuoliais, cukinija (reiktų šiek tiek pabarsčius druska palaikyti prieš kepant pusvalanduką), paprika.

REZULTATAS

Rodyk draugams

2013-05-25

Kalakutienos guliašas

PRIEŠISTORĖ

Labai skanus guliašas. O jau kaip vaikas valgė… Ir dar prašė! Kažkas nerealaus. Gal tikrai valgyt norėjo… :)) Bet iš tikrųjų labai skanu. Obuoliai su kmynais labai draugauja su mėsa. O ir mėsa nebūtinai turi būti kalakutiena. Ir ta pati kiauliena tinka, ir vištiena. Būtinai saugaus šitą receptuką iš knygos “Metai Beatos virtuvėje”.

RECEPTAS (keturiems)

  • 500 g kalakutienos (siūloma šlaunelių mėsa, bet man ir su krūtinėle labai skaniai gavosi);
  • 1 a. š. maltos dž. saldžios paprikos;
  • 1 a. š. kmynų;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • 2 svogūnai;
  • 2 morkos;
  • 2 obuoliai;
  • aliejaus;
  • 200 ml vandens (man 300 ml prireikė);
  • 150 g grietinės (dėjau 3 gerus šaukštus).

Mėsą supjaustyti nedideliais gabalėliais, apibarstyti prieskoniais ir išmaišyti. Svogūnus supjaustyti smulkiai ar pusžiedžiais, morkas - kubeliais, obuolius sutarkuoti burokine tarka.

Įkaitintame aliejuje gerai pakepinti svogūnus, dėti mėsą ir kepti apie 5 min. Tada sudėti morkas ir obuolius, uždengti dangčiu, sumažinti ugnį ir leisti pasitroškinti kokias 7 min. Tada įpilti vandens, ir vėl uždengus troškinti dar 40 min.

Pabaigoje įdėti grietinės, išmaišyti ir nukelti nuo ugnies (ilgai nekaitinti, kad grietinė “nesuskiltų”, t. y. nesutrauktų į tokius mažiukus taškeliukus). Galima užbarstyti šviežių petražolių. O valgyti su bulvių koše (man paskutiniu metu yra bulvių ir salierų šaknies košės manija - vis įdomiau ir labai skanu). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2013-05-02

Pyragėliai su kumpiu, smidrais (šparagais) ir pomidorais

PRIEŠISTORĖ

Labai šaunūs pyragiukai iškylai gamtoje. Galima kepti ir vieną didelį pyragą. Skanūs ir šilti, ir šalti. O vietoj kumpio, smidrų ir pomidorų laisvai galima varijuoti pagal šaldytuvo turinį. Vietoj trapios tešlos galima naudoti šaldytą sluoksniuotą bemielę (tik svarelių nereikia, o krašteliai įpjaunami 1 cm nuo krašto atstumu), kas ir buvo siūloma recepte iš antros Beatos knygos “Metai Beatos virtuvėje”.

RECEPTAS (4-5 pyragėliai 9 cm skersmens)

Tešlai:

  • 100 g kvietinių miltų;
  • 25 g ruginių miltų (galima keisti kvietiniais);
  • žiupsnelis druskos;
  • 60 g sviesto (iš bėdos tiktų ir kepinių margarinas);
  • ½ kiaušinio (kita pusė - įdarui);
  • 1 v. š. pieno (arba vandens).

Įdarui:

  • 50 g rūkyto kumpio ar neriebios šoninės;
  • 3-4 smidrai (šparagai);
  • 4 vyšniniai pomidoriukai (ar paprastas pomidoras; esu kepusi ir su saulėje džiovintais - irgi labai super);
  • ½ kiaušinio;
  • 50 ml grietinėlės (tinka ir neriebi);
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • dž. raudonėlių.

Tešlai sumaišyti miltus su druska. Į juos berti mažais kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir dviem peiliais kryžiuojant smulkinti sviestą iki trupinių maišant su miltais (kombainas viską labai supaprastina; o aš į dubenį su miltais tarkuoju sviestą burokine tarka vis pabaksnojant į miltus, kad ne taip veltųsi; tada lengvai ir greitai pirštais patrinant pakedenu, kad gautųsi trupinukai). Pilti pusę kiaušinio, lengvai paplaktą su šaukštu pieno, ir viską suminkyti į vieną gumulą. Suvynioti į maišelį ar maistinę plėvelę ir palikti 20-30 min. šaldytuve.

Tuo metu smidrų kietus galiukus nupjaustyti ir plonai (bulvių skustuku) nuskusti apatines stiebelių dalis. Padalinti į kokias 4 dalis. Kumpį ar šoninę supjaustyti juostelėmis, pomidoriukus padalinti į 4 skilteles. Likusią pusę kiaušinio išplaukti su grietinėle, druska, pipirais ir raudonėliu.

Atvėsusią tešlą padalinti į 4-5 dalis, iškočioti apskritimus (iki pusės cm storio) ir iškloti sviestu išteptas formeles (laisvai galima kepti ir vieną pyragą). Subadyti šakute, ant tešlos kloti kepimo popierių, o ant jo berti kokių nors svarelių (pupelių, žirnių, akmenukų, monetų ir pan.). Kepti 10-12 min. 180° C temperatūros orkaitėje.

Tada ištraukti, nuimti svarelius su popieriumi, dėlioti kumpį, smidrus, pomidoriukus, pilti kiaušinio plakinį ir kišti atgal į orkaitę 15 min. baigti kepti. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2013-04-25

Smidrai (šparagai) su apelsininiu olandišku (hollandaise) padažu

Tema: DaržovėsJūratė @ 16:16

PRIEŠISTORĖ

Dar vienas receptukas iš smidrų repertuaro. Tiesa pasakius, šitas ir buvo pirmas kartas, kai ragavau smidrų (bet kad foto tokia nekokia, galvojau čia nedėt, bet kad receptas toooks man patinkantis, tai kaip nesidalinti…). Laaabai labai patiko padažiukas. Smidrai - visame savo gražume tiesiog vat tokie, kokie yra - apvirti garuose (iš bėdos ir paprastai galima 2-3 minutes lengvai apvirti). O jei dar prie jų gauti šviežių mažutyčių bulvyčių išsivirti, tai išvis apsivalgymas :) Iš Gordon Ramsay knygos “Gaminti gali visi!”.

RECEPTAS (dviems)

  • 1 pundelis smidrų (šparagų);

Padažui:

  • 2 apelsinų (rekomenduojami raudonieji) sultys;
  • 70 g sviesto;
  • 1 trynys;
  • 1 v. š. vandens;
  • druskos;
  • maltų dž. raudonųjų paprikų;
  • šlakelis citrinos sulčių.

Smidrų kietus galiukus nupjaustyti ir plonai (bulvių skustuku) nuskusti apatines stiebelių dalis.

Padažui apelsinų sultis virti tol, kol pusė nugaruos. Nukelti nuo ugnies ir leisti atvėsti. Sviestą ištirpdyti ir atvėsinti, kad būtų tik šiek tiek šiltas. Dubenėlyje trynį išplakti su šaukštu vandens ir statyti ant puodo su karštu vandeniu (kad dubenėlio dugnas nesiektų vandens). Lėtai pilant apelsinų sultis įplakti į trynį. Plakamas padažas sutirštės. Dubenėlį nuimti nuo puodo su karštu vandeniu ir dar kelias minutes paplakti. Nesiliaujant plakti lėtai plona srovele (kad nesutrauktų padažo) supilti sviestą. Pagardinti druska, maltomis paprikomis, šviežiai spaustomis citrinų sultimis (pagal skonį).

Smidrus virti garuose apie 3-4 min., kol suminkštės (neturint specialaus garų puodo, galima panaudoti metalinį sietelį ar makaronų nupylimo rėtį - tiesiog statyti ant puodo su verdančiu vandeniu, į jį dėti per pusę perpjautus smidrus, nes kitaip turbūt netilps, uždengti ir virti garuose :) Arba kaip rašo knygoje, galima virti stačius uždengtame puode, kurio trečdalį užima verdantis vanduo - taip smidrų galiukai išvirs garuose). Išvirus nedelsiant patiekti su olandišku apelsinų padažu. Ir su virtom bulvėm. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2013-04-24

Daugiaryžis (risotto) su smidrais (šparagais)

Tema: RyžiaiJūratė @ 21:06

PRIEŠISTORĖ

Tiktai pernai pirmą kartą paragavau smidrų, arba dar kitaip vadinamų šparagų. Iškart nusipirkau net du nemažus pundelius - vieną žalių ir vieną baltų (skonyje skirtumo nepajutau, žali gražesni) - kad jau ragauti, tai visaip kaip ir net neabejojau, kad patiks :) O dar akcija (auka auka…). Balandžio pabaigoje ir gegužį būna jų derlius (girdėjau, kad net ir Lietuvoje yra šparagų ūkis…), tai jau vėl dairysiuos. Nepasakyčiau, kad dėl jų labai alpčiau, bet per metus pasiilgstama :) Noris įvairovės, o dar ir labai naudinga, karališka vadinama, daržovė. Ir ką pernai išbandžiau su ja, viskas labai patiko: ir garuose apvirti su apelsininiu hollandaise padažu (ir su bulvėm) - žiauriai skanus padažiukas iš Gordon Ramsay knygos “Gaminti gali visi!”, ir trapios tešlos pyragiukai su kumpiu bei saulėje džiovintais pomidorais beveik pagal Beatos receptą iš antros jos knygos “Metai Beatos virtuvėje”, beigi šitas rizotas iš Jamie Oliver knygos “Gimęs gaminti”.

RECEPTAS (dviems)

  • ½ ryšelio smidrų (šparagų);
  • ~450 ml daržovių ar vištienos sultinio;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • gabaliukas sviesto pakepinimui ir dar 25 g pabaigai;
  • ½ mažo svogūno;
  • 1 saliero stiebas;
  • 150 g risotto ryžių (pvz., arborio ar bent jau pačių paprasčiausių apvalių);
  • 60 ml sauso balto vyno (arba vermuto);
  • saujelė tarkuoto parmezano (naudojau “Džiugą”);
  • keli lapeliai šviežių mėtų (neturėjau :( tikiu, kad su mėta gaunasi dar skaniau);
  • ½ citrinos nutarkuota žievelė ir sultys;
  • druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Smidrus supjaustyti mažais skridinėliais, viršūnėles paliekant sveikas.

Sultinį užvirti. Keptuvėje įkaitinti aliejų ir gabaliuką sviesto, suberti smulkintą svogūną ir salierą, lengvai apkepinti, kad daržovės suminkštėtų. Suberti ryžius, šiek tiek padidinti ugnį, pamaišyti. Tada supilti vyną ir vis maišant pakepinti, kol susigers. Sumažinti ugnį, kad ryžiai nevirtų per greitai, bet ir ne per lėtai, kad nesigautų ryžių pudingas :)

Tada supilti samtelį karšto sultinio ir maišyti, kol skystis susigers. Pilamas kitas samtelis sultinio, vėl maišoma, kol susigers ir taip toliau. Likus maždaug 200 ml sultinio (kiek mažiau nei pusė), suberti smidrus. Pilti dar samtelį sultinio, maišyti ir kepinti, kol susigers. Ryžiai turi neprarasti formos ir tapti minkšti, švelnūs, drėgni (gali viso sultinio ir neprireikti), ir kaip J. Oliver rašo: “Daugiaryžis turėtų būti šiek tiek skystenis, nei, jūsų manymu, reikia” :)

Keptuvę nukaisti, įmaišyti sviestą ir parmezaną (šiek tiek pasilikti užsibarstyti ant viršaus), smulkintus mėtų lapelius, citrinos žievelę (šiek tiek pasilikti užsibarstyti ant viršaus) ir sultis. Įberti druskos, jei reikia, šviežiai maltų pipirų. Uždengti keptuvę ir palikti daugiaryžį minutei ramybėje. Patiekiant galima lengvai pašlakstyti ypač tyru alyvuogių aliejumi, likusia citrinos žievele bei parmezanu. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2013-04-22

Kiaulienos suktinukai su faršu ir džiovintom slyvom

Tema: Kiauliena ir kt. mėsaJūratė @ 15:50

PRIEŠISTORĖ

Aš juos vadinu Jolitos suktinukais :) Nes mano sesė juos gamina nuo neatmenamų laikų ir nei vienas didesnis baliukas neapsieina be šių superinių suktinukų, kurie mums niekaip jokiu būdu neatsibosta.

RECEPTAS (8 suktinukai)

  • 500 g kiaulienos nugarinės (ar karbonadinės mėsytės);
  • 1 kiaušinis (kartais vietoj jo imu majonezą+adžiką+natūralų jogurtą);
  • prieskoniai kiaulienai (man labai patinka kaukazietiški: kalendros, chmeli suneli, petražolės, krapai);
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • 300 g kiaulienos faršo;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 2 riekės batono, mirkytos piene;
  • 16 džiovintų slyvų (arba abrikosų);
  • 2 v. š. maltų džiūvėsėlių;
  • 2 v. š. sezamo sėklų (nebūtina);
  • aliejaus kepimui;
  • ~150 ml vandens;
  • 1 maža morka;
  • 1 mažas svogūnas;
  • 2 v. š. pomidorų padažo ar 1 a. š. pomidorų pastos (nebūtina);
  • 1-2 v. š. grietinės ar grietinėlės.

Nugarinę supjaustyti maždaug  1 cm storio pjausniais ir išmušti mėsos plaktuku. Kiaušinį išplakti su druska ir prieskoniais. Plakiniu aptepti mėsą, uždengti ir laikyti šaltai bent valandą (geriausia - per naktį).

Faršą pasūdyti, sumaišyti su prieskoniais, išspaustomis česnako skiltelėmis bei išmirkytu batonu (pieną nuspausti).

Imti nugarinės gabaliuką, iškloti nestoru faršo sluoksniu, vienam gale dėti vieną šalia kitos dvi slyvas ir susukti į suktinuką (galima stabilumui susmeigti dantų krapštuku).

Kiekvieną suktinuką apvolioti džiūvėsėlių ir sezamo sėklų mišinyje ir apkepti aliejuje. Pripilti vandens ir uždengus troškinti dar apie pusvalandį. Maždaug po 15 min. prie suktinukų sudėti troškintis ir smulkia burokine tarka tarkuotas morkas bei smulkiai pjaustytus svogūnus.

Ištroškintus suktinukus išimti, o į padažiuką dar įdėti pomidorų padažo ar pastos, grietinėlės ar grietinės, pipirų, druskos (jei trūksta). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2013-03-06

Vištienos plovas

PRIEŠISTORĖ

Nuostabus, skanus, aromatingas. Iš pirmosios Beatos knygos “Beatos virtuvė”. Jau nebežinau, kiek kartų dariau ir dar daug daug darysiu. Kažkada neturėjau džiovintų abrikosų, tai ir su razinom labai gerai tiko. Galima ir išvis nedėti jokių džiovintų vaisių, bet jau prieskonių tai niekad neatsisakyčiau.

RECEPTAS (2-3 porcijos)

  • 200-250 g vištų šlaunelių mėsos;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • ½ a. š. maltos kalendros;
  • ½ a. š. maltos dž. paprikos;
  • ¾ a. š. malto kumino;
  • ½ a. š. maltos ciberžolės;
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 svogūnas;
  • 2 morkos;
  • 1 lauro lapas;
  • ½ česnako galvutės;
  • 50 g džiovintų abrikosų;
  • 150 g ryžių (naudoju apvalius);
  • 300 ml vištienos sultinio.

Vištieną supjaustyti nedideliais gabaliukais, pasūdyti paprieskoniuoti visais prieskoniais išskyrus ciberžolę. Plovui gaminti labiausiai tinka sunkus ketaus puodas su sandariai užsidengiančiu dangčiu, bet man viskas kuo puikiausiai gaunasi ir gilesnėje  keptuvėje su dangčiu. Aliejuje pakepinti vištieną, sudėti smulkiai pjaustytą svogūną. Kai svogūnas suminkštėja, suberti ciberžolę, šiaudeliais pjaustytas morkas, lauro lapą. 5 min. patroškinti uždengus. Įmesti gan stambiai pasmulkintą česnaką, abrikosų gabaliukus ir dar 10 min. patroškinti. Ryžius perplauti po šaltu vandeniu, sudėti į keptuvę, išmaišyti, užpilti karštu vištienos sultiniu, užvirinti ir uždengus troškinti ant labai mažos ugnies 15 min. Tada ugnį išjungti ir dar leisti pastovėti 5 min. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2013-02-09

Mieliniai grikių miltų blyniukai su rūkyta lašiša

Tema: Blynai, lietiniaiJūratė @ 20:44

PRIEŠISTORĖ

Užgavėnės jau antradienį, o kai kas jau pradeda švęsti ir šiandien, tai kaipgi be blynų??? Šį kartą atradimas - grikių miltų blynai, kurie, pasirodo, labai populiarūs Rusijoje. Receptas iš Daniel Stievens knygos “Naminė duona”. Pasinaudojau patarimu kepti mažytėlaičius vieno kąsnio blyniukus, kurie po to pagardinami grietine ir rūkyta lašiša ar ikrais bei krapais. Galima dar ir citrinos kokį mažučiuką gabaliuką uždėti. Labai skanu, neįprasta ir įdomu tas grikių poskonis. O jei netyčia nerandat pirkti grikių miltų (aš pirkau IKI), tai galima grikius ar grikių dribsnius susimalti kavamale. Arba jei nelabai mėgstat grikius, bet idėja patiko, tai vietoj grikių miltų galima naudoti ruginius.

RECEPTAS (apie 60 mažyčių blyniukų)

  • 115 ml pieno (tikrai nežinau, ką tas 15 ml duoda…);
  • 100 ml natūralaus jogurto ar grietinės;
  • 1 didelis kiaušinis;
  • 10 g šviežių (2-3 g sausų) mielių;
  • 50 g grikių miltų;
  • 50 g kvietinių miltų (galima imti ir I rūšies);
  • ½ a. š. druskos;
  • šlakelis sviesto ar aliejaus kepimui.

Blyniukams pagardinti:

  • grietinės;
  • rūkytos lašišos (ar ikrų);
  • šviežių krapų;
  • šviežiai grūstų juodųjų pipirų;
  • citrinos (nebūtinai).

Pieną ir jogurtą ar grietinę sumaišyti ir vos vos pašildyti nedideliame puodelyje. Įplakti kiaušinio trynį. Mieles ištirpdyti šaukšte šio mišinio ir supilti į bendrą masę. Išmaišyti ir leisti 20 min. uždengus šiltai pastovėti.

Grikių ir kvietinius miltus sumaišyti su druska ir berti į pieną su mielėmis. Užmaišyti vienalytę masę ir uždengus palikti rūgti šiltai bent 1 val. (galima ir 3-4 val. ar per naktį šaldytuve).

Prieš kepant blyniukus, likusį baltymą gerai išplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į tešlą (iš pradžių dėti vieną šaukštą baltymo, išmaišyti, kad tešla paskystėtų, tada sudėti likusią dalį).

Keptuvę patepti popieriniu rankšluosčiu, pamirkytu aliejuje ar tirpintame svieste, kad vos vos pasidengtų riebalais. Tešlą pilti arbatiniu šaukšteliu ir kepti iš abiejų pusių ant kiek mažesnės nei vidutinė kaitros.

Iškepusius blyniukus pagardinti grietine, lašiša, krapais, citrina. Skanūs ir šalti. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2013-01-10

Skaniausi varškiniai blynai

Tema: Blynai, lietiniaiJūratė @ 18:58

PRIEŠISTORĖ

Man jie taip smarkiai labai patinka pastaruoju metu, kad jau nebežinau, kiek kartų kepiau. Jei labai nesigalvoja, ką pasidaryti savaitgalio pusryčiams ar kad ir šiokiai vakarienei, tai visada juos kepu, nes mažas visada valgo, bet kokiom aplinkybėm :) Su pakaitintu medum :) Būtinai.

RECEPTAS (~25 blyniukai)

  • 1 pakelis varškės (paprastai imu 9%);
  • 2 kiaušiniai;
  • 2 v. š. cukraus;
  • vanilinio cukraus (nebūtina);
  • 2 v. š. grietinės (paprastai imu 30%);
  • žiupsnelis druskos;
  • 4 v. š. miltų;
  • ½ a. š. kepimo miltelių;
  • aliejaus kepimui (labai nedaug; ir man labai patinka kokosų aliejus).

Varškę, kiaušinius, grietinę, cukrų, druską gerai išplakti. Berti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir vėl gerai išplakti. Įkaitinti keptuvę su šlakeliu aliejaus (vos vos tereikia to aliejaus - kad nebūtų sausa keptuvė) ir kepti blyniukus ant kiek mažesnės nei vidutinė ugnies. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2012-07-23

Piemenų pyragas

PRIEŠISTORĖ

Buvo laikas, kai mano brangiojo mažiuko suvalgyti trys šaukštai sriubos ar košės buvo didelis pasiekimas - “nevalgiukus” turinčios mamos turėtų mane suprasti. Teorija yra teorija (be druskos, be prieskonių, žodžiu, be nieko skanaus, bent jau pradžioje pratinantis prie maisto), bet praktika yra tokia, kad vaiko maistas turi būti toks, kad ir pačiai mamai būtų skanus. Deja, ir tas labai dažnai neveikdavo. O išbandyta buvo visa skalė - nuo tik kruopelės druskytės, po to ir šviežių prieskoninių žolyčių iki visų prieskonių, kokius pati mėgstu. Sutapimas ar ne, bet su išėjimu į darželį viskas pasitaisė, fjuuu… Ir dabar tinka viskas (beveik viskas :)) nuo A iki Z. Netgi tokios “nesąmonės” kaip kuskusas su rūkytu varškės sūriu, gražgarstėm ir pomidoriukais arba spagečiai su tunu, kaparėliais, ančiuviais, alyvuogėm ir citrina (mhm mhm - aš vis dar “užsikabliavusi” ant Beatos receptų). O šitas Piemenų pyragas iš pirmosios Beatos knygos - vienas iš retų atvejų, kuris tikdavo visada. Ir tebetinka mums visiems.

RECEPTAS (4-6 asmenims)

  • 1 svogūnas;
  • aliejaus pakepinimui;
  • 500 g maltos mėsos (gerai būtų jautiena, bet ir kiauliena mums labai gerai sueina);
  • 2 saliero stiebai (nebūtina);
  • 4 nedidelės morkos;
  • 1 lauro lapas;
  • ½ a. š. dž. čiobrelių;
  • 2 skiltelės česnako;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • druskos;
  • 2 v. š. sojų padažo;
  • 2 v. š. “Vorčesterio” padažo;
  • 1 v. š. balzaminio acto;
  • 2 v. š. pomidorų pastos;
  • 400 ml sultinio (jautienos, bet nebūtinai - gali būti ir tiesiog vanduo);
  • bulvių košės (iš maždaug 10-12 bulvių, sviesto, pieno, druskos, galima krapų įdėti);
  • sūrio (nebūtinai, bet man labai skanu ir visada dedu).

Smulkiai pjaustytą svogūną apkepinti šlakelyje aliejaus, sudėti mėsą ir gerai apkepinti. Sudėti kubeliais pjaustytus saliero stiebus ir morkas, lauro lapą, čiobrelius, pipirų, druskos ir patroškinti apie 10 min.

Tada supilti padažus, actą, dėti pomidorų pastos, viską gerai išmaišyti. Pilti sultinį ir neuždengus patroškinti apie pusvalandį, kad skystis išgaruotų, o mėsa ir daržovės suminkštėtų. Lauro lapą išgriebti.

Mėsą sudėti į kepimo indą, ant viršaus paskirstyti bulvių košę ir barstyti tarkuoto sūrio. Kepti 190° C karščio orkaitėje apie 30-40 min., kol pyrago “kepurė” gražiai paruduos. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

Naujesnis puslapis »

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.