BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2013-07-29

Mėtų sirupas

PRIEŠISTORĖ

Geras dėdė Jonas aprūpino glėbiu mėtų. Dalį susidžiovinau, dalį užsišaldžiau vandenyje (ledukai eis į kokteilius), dalį nevykusiai sunaudojau pagal receptą iš knygos “Kaupiame atsargas” (labiau gaunasi tiesiog cukraus, o ne mėtų, sirupas - mėtų ten labai tolimas “skambesys”… gal kokia nors kitokia mėtų rūšis turi būti…), tada dar dalį pagaliau sėkmingai “investavau” į Martha Stewart receptą - labai graži spalva ir labai intensyvus skonis, nereikia daug pilti į arbatą ar kokį kokteilį (nors prieš tai išbandžiau ir paprastą tokių pačių proporcijų receptą: tiesiog užvirinti vandenį su cukrumi ir smulkintais mėtų lapeliais, pavirti 2 min., nukaisti ir nukošti - irgi neblogai, bet gaunasi labiau rusvos nei žalios spalvos ir švelnesnio skonio).

Papildyta: Po nepilno mėnesio laikymo šaldytuve spalva visgi nurudėjo, bet nevisiškai, dar žalią galima įžvelgti :)

RECEPTAS (gaunasi kiek daugiau nei 300 ml sirupo)

  • 1 st. cukraus;
  • 1 st. vandens;
  • 1½ st. šviežių mėtų lapelių.

Cukrų su vandeniu užvirinti ir virti, kol cukrus ištirps. Atvėsinti.

Pasiruošti dubenį su labai šaltu vandeniu. Puodelyje užvirinti dar vandens, sumesti mėtas ir pakaitinti, kol jos taps ryškiai žalios (apie 30 s). Tada greitai greitutėliai nukošti (ar išgriebti su kokiu kiaurasamčiu) ir sumesti į pasiruoštą šaltą vandenį (įsivaizduoju, jog to reikia, norint, kad išliktų ta graži žalia spalva). Vėl nukošti, tiesiog rankom išspausti iš mėtų vandenį, dėti jas į atvėsusį sirupą ir sumalti kokteiliniu mikseriu, blenderiu ar virtuviniu kombainu. Palikti pastovėti 15 min.

Tada nukošti per tankų sietelį (ar marlę), supilti į buteliuką ir laikyti šaldytuve iki skanaus panaudojimo (pvz., arbatai ar mojito kokteiliui). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2013-02-07

Saldainiai “Ferrero Rocher”

PRIEŠISTORĖ

Aš net gerai neatsimenu, ar išvis esu valgius tikruosius “Ferrero Rocher” (tikriausiai esu, bet turbūt jau labai seniai). Jei reiktų rinktis, ką pirkti - “Raffaello” ar “Ferrero Rocher”, tai pirmieji laimėtų, bet Sonatinos bloge rastas receptas tikrai super (kaip ir visi kiti) ir negalėčiau pasakyti, kad naminiai “Ferrero Rocher” nusileistų naminiams “Raffaello”. Labai labai verti dėmesio, jei patinka šokoladas ir lazdyno riešutai :)

RECEPTAS (man gavosi 26 saldainiukai)

  • 150 g lazdyno riešutų;
  • 100 g riešutinių vaflių (pvz., “Klasika”);
  • 200 g riešutinio šokoladinio kremo (pvz., “Nutella”);
  • 150 g šokolado (man vis tiek labiau pieniškas prie širdies, tai tokį ir naudojau);
  • 1 v. š. bekvapio aliejaus.

Lazdyno riešutus pakepinti orkaitėje (180° C ~10 min.) ar keptuvėje. Pašalinti luobeles (supilu ant virtuvinio rankšluosčio, užlankstau kraštus, kad riešutai nepabėgtų, ir gerai patrinu, “paminkau”, kad riešutai trindamiesi vieni į kitus nutrintų luobeles). Apie 30 riešutėlių pasilikti sveikų, o likusius stambiai sukapoti (dalį labai trumpai maliau kavamale).

Vaflius susmulkinti (sutrupinau tiesiog pirštais) ir sumaišyti su kapotais riešutais bei šokoladiniu kremu. Formuoti rutuliukus (vos drėgnomis rankomis, paspaudžiant, kantriai - sudėtingiausia dalis), nepamiršti kiekviename paslėpti po riešutėlį. Dėti į šaldytuvą, kad atšaltų ir sutvirtėtų.

Šokoladą (naudojau daugiau, nes spėjau, kad tokio kiekio bus mažoka visiems rutuliukams gerai apvolioti; o kas liko, uždrabsčiau ant karamelinių riešutinių kvadratėlių) su šauktu aliejaus ištirpinti garų vonelėje. Dviejų šakučių pagalba kiekvieną rutuliuką apvolioti jame. Saldainius guldyti ant kepimo popieriaus ir palikti sustingti šaldytuve. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2013-01-04

Saldainiai (beveik) “Raffaello”

PRIEŠISTORĖ

Vien dėl šitų saldainių galiu Naujuosius metus “užskaityti” :) (ačiū Aurutei, nu ir Vitalijai už visa kita :)). Tik dar reikia sugalvoti, kaip čia inkorporavus vaflius… Tikrai labai panašūs į originaliuosius, kurie, kaip žinia, leidžia/priverčia pamiršti saiką… :) Tik jeigu norisi garantijos, kad ant vaišių stalo saldainiukai neišplerptų, rekomenduojam porą šaukštelių želatinos.

RECEPTAS (~ 25 saldainiukai)

  • 100 g sviesto;
  • ½ skardinės (~200 g) saldaus kondensuoto pieno;
  • 1½ v. š. medaus (nebūtina);
  • 100 g maskarponės sūrio (kambario temperatūros);
  • 1 a. š. želatinos (nebūtina, bet tvirtesni man patinka labiau) + vandens brinkinimui;
  • 100 g kokoso drožlių;
  • 25 g migdolų.

Sviestą, kondensuotą pieną ir medų kaitinti iki vientisos masės (rekomenduoja ant garų vonelės, bet aš kaitinau tiesiai ant nedidelės ugnies). Leisti pravėsti. Tada gerai įmaišyti maskarponės sūrį.

Želatiną išbrinkinti ir pakaitinti, kad visiškai ištirptų. Įmaišyti į masę. Ten pat berti dalį kokoso drožlių, dalį pasilikti apvoliojimui. Statyti į šaldytuvą kelioms valandoms, kad apstingtų.

Migdolus užpilti verdačiu vandeniu, nupilti. Tada perlieti šaltu vandeniu. Luobeles nulupti. Kelias minutes pakepinti keptuvėje ar orkaitėje, atvėsinti.

Iš atšaldytos masės formuoti rutuliukus, į vidų įspausti migdolą, apvolioti kokoso drožlėse ir dar palaikyti šaldytuve susistovėjimui. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-11-26

Florentinai natūraliai ir Florentinai greitai

PRIEŠISTORĖ

Ojeij ojeij, kaip aš juos dievinu. Ojeij ojeij, kokie jie parduotuvėje brangūs… Ot imam ir pasigaminam patys namie! Su kiekvienam skaniausiais priedais: migdolų plokštelėm/drožlėm ar kitais pačiais pačiausiais mėgstamiausiais kapotais riešutais, saulėgrąžom, sezamo sėklom, linų sėmenim, moliūgų sėklom, cukatom, razinom, džiovintom spanguolėm ar vyšniom, įvairiausiais smulkintais kitais džiovintais vaisiais ar uogom, gal net šiek tiek avižinių dribsnių. Jei naudojamos tik saulėgrąžos ar tik sezamo sėklos, tai gaunasi taip vadinami kazinakai/kozinakai.

Prisipažinsiu - pirmiausia išbandžiau greitąjį ir, kaip kai kas vadina, “sintetinį/cheminį” variantą su milteliais iš Delonos (sudėtis: cukrus, gliukozės sirupas, augaliniai riebalai, laktozė, emulsikliai - kas baisiausiai ir neaiškiausiai skamba, druska). Tikrai labai skanu! Ir greita! Sumakaluoji, išdėlioji į keksiukų popierukus ar tiesiog ant gero kepimo popieriaus, 6 min. pakepi orkaitėje ir prašom. Arba 1 min. (± kelios sekundės) mikrobangėje - išvis kosminis greitis. Bet bet bet… Smagiau, kai tiksliai žinai, ką sudedi (o ne mistinius miltelius), ir gauni tai, ko nori :) Pirmas pabandytas receptas. Mano didžiai nuostabai viskas pavyko ir tikrai nenuvylė. Kaip ir visur, dar siūlo florentinus nudrabstyti ar apačią ištepti tirpintu šokoladu, bet man jie patys jau tokie turtingi skanumu, kad šokoladas jau nebereikalingas.

Florentinai natūraliai

RECEPTAS (apie 20 florentinų)

  • 25 g sviesto;
  • 75 g cukraus;
  • 10 g miltų;
  • 65 ml riebios (35-36% riebumo) grietinėlės;
  • 200 g riešutų, sėklų, džiovintų vaisių, uogų mišinio (naudojau 100 g migdolų plokštelių ir dar 100 g mišinio iš apelsinų cukatų, saulėgrąžų ir baltųjų bei juodųjų sezamų).

Sviestą, supjaustytą į kelis gabaliukus, cukrų ir miltus maišant kaitinti ant labai silpnos ugnies nedideliame puodelyje storu dugnu, kol gausis gan vientisa košelė. Tada po šaukštą pilti grietinėlę ir vis gerai maišyti maišyti maišyti. Suberti visas likusias gėrybes ir dar minutėlę pakaitinti maišant. Nukelti nuo ugnies ir leisti šiek tiek atvėsti.

Kepimo skardą iškloti geru, kokybišku kepimo popieriumi (kad nereiktų po to vargti krapštant nuo florentinų; galima naudoti ir keksiukų popieriukus - gal kiek mažiau vargo formuojant). Paliekant tarp florentinų vietos (maždaug po 2,5 cm) po šaukštą krauti masės ir paplojant suformuoti apskritus blyniukus (nors galima kepti ir vieną didelį florentiną ir po to ataušusį sulaužyti ar supjaustyti) ir kepti 190° C karščio orkaitėje apie 12-15 min. (labai stebėti, nes gali įvykti staigus pramiegojimas). Ištraukus pravėsinti 2-3 min. ir galutinai atvėsinti ant grotelių (galima ir su visu popieriumi - kuo puikiausiai ataušę nusilupa). Laikyti uždarame inde, kad negautų drėgmės. Skanaus!

REZULTATAS

Florentinai greitai

RECEPTAS (apie 35 florentinus)

200-400 g riešutų, sėklų, džiovintų vaisių, uogų mišinio (tūrio turi būti šiek tiek daugiau nei miltelių; manuosius 250 g didesnę dalį sudarė migdolų plokštės ir dar ėmiau apelsinų cukatų, saulėgrąžų ir baltųjų bei juodųjų sezamų);

250 g miltelių florentinams CRUSTEX.

Skanėstų mišinį sumaišyti su CRUSTEX milteliais. Po šaukštą dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ar į keksiukų popierėlius (arba paskleisti į vieną didelį plokščią florentiną ir iškepus supjaustyti į norimas formas). Kepti 210° C temperatūros orkaitėje 6 min. (arba mikrobangėje apie 1 min., išdėliojus tik pagal lėkštės kraštą, nes skirtingai kepa viduryje ir krašte; žodžiu, reiktų bandyti po kelis, kad “prisijaukinti” savąją mikrobangų krosnelę). Iškepus ataušinti ant grotelių ir tada nuimti nuo popieriaus. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-10-23

Imbierinė moliūgų ir cukinijų uogienė su medumi

PRIEŠISTORĖ

Kalėdomis kvepianti uogienė… Radau tarp delfi. lt konkursinių receptų su moliūgais. Labai tiktų dovanėlėms supilsčius į gražius stiklainėlius. Galima virti vien tik iš moliūgų ar vien iš cukinijų, ar pridėti dar ir svarainių (kaip aš ir padariau) - skonis šiek tiek skirsis, bet prieskoniai vis tiek dominuos. Galima dar pagardinti ir gvazdikėliais, bet aš jų nelabai mėgstu, tai praleidau… Kas nemėgsta medaus, laisvai galima virti tik su cukrumi.

RECEPTAS (iš tiek gaunasi 1 litras uogienės)

  • 500 g moliūgų, pjaustytų kubeliais (ėmiau dalį moliūgų ir dalį svarainių);
  • 500 g cukinijų, pjaustytų kubeliais;
  • 250 g cukraus;
  • 250 ml medaus (350 g);
  • 200 ml vandens;
  • cinamono (rekomenduojama lazdelė);
  • imbiero (maltas džiovintas ar šviežias; dėjau kokius 2 cm tarkuoto šviežio ir ½ a. š. malto džiovinto);
  • nutarkuotos citrinos žievelės.

Sirupą iš cukraus, medaus, vandens, cinamono ir imbiero pavirti, kad cukrus ištirptų. Sudėti moliūgus ir cukinijas. Vis pamaišant, kad neprisviltų, virti ant nedidelės ugnies apie 1 val. Pabaigoje sudėti citrinos žieveles ir supilstyti į pasterizuotus stiklainius, užsukti dezinfekuotais dangteliais. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-05-23

Apelsininiai biscotti su lazdyno riešutais ir kardamonu

PRIEŠISTORĖ

Labai skanūs džiūvėsėliai :) Ilgai gali stovėti, bet dažniausiai greit išnyksta :) “Išgaruoja” kažkaip… :) Ir labai patogūs dovanoti. Receptėlis - iš knygos “Dovanos iš virtuvės” (ačiū, Vitalija!!!).

RECEPTAS (apie 40 sausainiukų)

  • 2 kiaušiniai;
  • 220 g cukraus (dėjau mažiau);
  • 2 a. š. nutarkuotos apelsino žievelės (dėjau gerus 3 š. apelsinų cukatų su visu sirupu);
  • 200 g miltų;
  • 50 g miltinio mišinio blynams (nors manau galima keisti pora šaukštų miltų ir 1 a. š. kepimo miltelių);
  • 1 a. š. malto kardamono;
  • 200 g lazdyno riešutų (80 g maltų ir 120 g ar kiek mažiau - sveikų).

Kiaušinius išplakti su cukrumi, dėti nutarkuotas apelsino žieveles, išmaišyti. Suberti miltus, mišinį blynams, kardamoną, maltus ir sveikus riešutus (prieš tai pakepinau keptuvėje ir virtuviniame rankšluostyje nutryniau odeles, kiek nusitrynė). Užminkyti gan lipnią tešlą. Ant miltuoto paviršiaus suformuoti du pailgus “kepaliukus”, kuriuos talpinti ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Kepti iki 190° C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 30-35 min. Šiek tiek atvėsinti ir supjaustyti 1 cm riekelėmis. Vėl guldyti į skardą ir dar džiovinti iš abiejų pusių po 10 min. (sumažinau temperatūrą iki 160° C). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-03-23

Gardžių dovanų dėžutė

Tema: Gardžios dovanosJūratė @ 02:16

PRIEŠISTORĖ

Užsikabliavau su tom gardžiom dovanom - tik neseniai konstravau pintinę broliui, o va vėl graži proga :) Miela mano brangi drauge Vitalija, gražaus skaičiuko proga linkiu Tau skanaus gyvenimo visom prasmėm. Dėl visa ko, sukeliu dėžutės turinio receptėlius, jei netyčia pasireikštų nostalgija :)

RECEPTAI

REZULTATAS

Rodyk draugams

Naminis vanilės ekstraktas

PRIEŠISTORĖ

Labai dažnai (ypač užsieniniuose šaltiniuose) kepiniams ir visokiems kitokiems desertams siūlomas vanilės ekstraktas (jo 2-3 a. š. atitinka vienos vanilės ankšties naudojimą). Tiesą pasakius, tik poroje specializuotų vietų esu mačius šio gero dalyko (kiekis mažas, kaina didelė, aišku). Tai ko jo nepasidarius namie, jei tai yra visai nesunku! Tereikia alkoholio (degtinės, brendžio, romo ar burbono), vanilės ankščių (kurių rasti yra lengviau nei ekstrakto - didžiuosiuose prekybos centruose guli prie cinamono lazdelių ir kainuoja apie 7 Lt, o paskutiniu metu pirkau “Megoje” prieskonių salelėje prie Rimi ir mokėjau tik po 4,50 Lt; internetu nusipirkti irgi galima be problemų) ir laiko (su kantrybe) :)

Pirmą kartą apie vanilės ekstrakto gaminimą namuose perskaičiau Vanilė ir cinamonas bloge. Po to išsamiau dar angliškai Joy of Baking. Jei kantrybės ir laiko mažoka, teks daugiau pridėti vanilės ankščių (kuo tamsesnis ekstraktas, tuo jis stipresnis). Paprastai 1 stiklinei alkoholio jų dedama trys ir laikoma porą mėnesių karts nuo karto gerai papurtant. O turint daugiau kantrybės, receptas žemiau. Dalis manojo ekstrakto iškeliavo į mielos draugės Vitalijos gardžių dovanų dėžutę (Vitaliukai, dar kokį mėnesį galėtum papurtyti prieš naudojant - nuo lapkričio 17 užpilta).

RECEPTAS

180 ml degtinės (arba brendžio, romo, burbono);

1 vanilės ankštis.

Vanilės ankštį įpjauti išilgai, bet ne iki galo. Užpilti alkoholiu ir laikyti 6 mėn. karts nuo karto gerai supurtant. Skanaus (panaudojus desertuose)! :)

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-03-22

Biscotti su pistacijomis, džiovintomis spanguolėmis ir baltuoju šokoladu

PRIEŠISTORĖ

Pagerinti džiuvėsėliai į draugės gardžių dovanų dėžutę šalia likerinio vyno ir kitų skanėstų. Receptą nusižiūrėjau The Kitchen Sink bloge. Jau buvau išbandžiusi biscotti su migdolais, labai patiko, bet norėjosi kažko naujo. Juo labiau, kad priedų pasirinkimas neišsenkantis :) Gali ilgai stovėti, t. y. tinka užslėpti “juodai dienai”, kai netyčia nieko skanaus nėra ir staiga prisimenama, kad trečioje lentynoje už stiklainiukų (aišku, ne ten aš juos slepiu… :D) dar yra užkištas maišelis su šiais džiuvėsėliais!

RECEPTAS (36 sausainiukams; p. - 240 ml puodelis)

3 p. miltų (man prireikė šiek tiek daugiau);

2 a. š. kepimo miltelių (dėjau labai nubrauktus :));

½ a. š. druskos (pistacijos mano buvo sūdytos, tai druskos daugiau nebedėjau);

3 dideli kiaušiniai;

1 p. cukraus;

2 š. rapsų aliejaus (vietoj jo ir 2½ a. š. migdolų ekstrakto (ne “kvapų” tik!) dėjau abrikosų kauliukų aliejaus, kuris man labai iš kvapo primena “Amaretto” likerį);

¾ p. pistacijų (gliaudytų, nesūdytų, nekepintų - neradau tokių; ėmiau apie 150 g negliaudytų, sūdytų, kepintų; išgliaudžiau ir porą kartų nupyliau verdančiu vandeniu);

1 p. džiovintų spanguolių (ėmiau 100 g; originale - džiovintos vyšnios; dar siūlo džiovintas braškes ar avietes);

½ p. smulkinto baltojo šokolado (ėmiau visą 100 g plytelę).

Miltus, kepimo miltelius ir druską sumaišyti. Kiaušinius išplakti su cukrumi ir aliejumi. Dalimis įmaišyti miltus, vidury proceso - pistacijas, spanguoles ir šokoladą. Užminkyti tešlą ir suformuoti du pailgus kepaliukus, kuriuos talpinti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti 180° C temperatūros orkaitėje 30 min. Tada ištraukti, kiek atvėsinti, supjaustyti 1 cm storio riekelėmis, jas suguldyti atgal ant skardos (t. y. jau dviejų), sumažinti orkaitės temperatūrą iki 165° C ir kepti 10 min., tada apversti ir dar 10 min. padžiovinti. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

Karamelizuoti riešutai su prieskoniais

PRIEŠISTORĖ

Riešutai man labai patinka. Ir dovanoti juos visaip paskanintus labai patinka (broliui į gardžių dovanų pintinę prie alaus buvau paruošus trijų skonių riešutukų). Šie - tokie saldžiai pikantiški. Asmeniškai man ir prie alaus patiktų, ir šiaip skanu pakramsnoti. Taip pat nukeliavo į draugės Vitalijos gardžių dovanų dėžutę.

RECEPTAS

400-450 g riešutų (naudojau žemės ir migdolus; dar siūlo graikinius, pekanus ar lazdyno be odelės);

2-3 š. (tamsaus) rudojo cukraus (naudojau “Demerara”; nieko neatsitiktų, jei ir paprastas būtų);

6 š. cukraus;

½ a. š. druskos;

1 a. š. kajeno pipirų (galima keisti žiupsneliu čili milteliais ar malta džiovinta aštria rūkyta paprika);

1 a. š. cinamono;

1 kiaušinio baltymas (kambario temperatūros);

1 š. vandens.

Cukrų, druską, kajeno pipirus ir cinamoną sumaišyti. Baltymą išplakti su vandeniu, kad suputotų. Į plakinį berti riešutus ir gerai išmaišyti. Tada berti prieskonių mišinį ir vėl gerai išmaišyti. Suversti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir paskirstyti vienu sluoksniu. Kepti karts nuo karto pamaišant 150° C temperatūros orkaitėje apie 30 min. (man prireikė šiek tiek ilgiau). Ištraukti. Ataušinti (galima perkelti ant švaraus kepimo popieriaus, jei po apačia dar vis drėgna). Atvėsę taps traškūs. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

Naujesnis puslapis »

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.