BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2010-05-21

Čiak-čiak

Tema: Desertai, Gamina vyras, KitaJūratė @ 10:09

PRIEŠISTORĖ

Vienas iš privalumų būti “šviežia” mama - dažnesnis vyro sukiojimasis virtuvėje :) Tuo be galo džiaugiuos ir didžiuojuos :) Garbingų svečių iš Rygos ilgai laukto prisiruošimo pagaliau atvykti iki garbingų draugų Kaune proga mano brangusis ryžosi porą valandų paskirti virtuvei ir dar kartą pagaminti patobulintą superinį desertą Čiak-čiak, apie kurį jau turėjau garbės šiek tiek užsiminti čia. Nemažai darbelio, bet tikrai verta. Nors iš pateikto kiekio išėjo du tokie kauburiai, kaip kad nuotraukoje, bet tikrai tai išnyksta labai greitai su dideliu pasimėgavimu.

RECEPTAS

Tešlai:

  • 4 kiaušiniai;
  • 1 a. š. druskos;
  • 1/2 a. š. sodos (vyras sako, kad būtent sodos reikia…);
  • 1 š. degtinės (nebūtina, bet sako, kad dėl jos mažiau riebalų kepant prisigeria);
  • miltų (va čia sudėtingiausia su kiekiu… jų reikia tiek, kad tešla gautųsi kaip kad koldūnų, nors juos gerai nulipdyti irgi yra menas… trumpai tariant, tešla minkant nebelimpa prie rankų, o spustelėjus pirštu, vėl iškyla);
  • apie 1 l aliejaus kepimui/virimui.

Sulaistymui:

  • 1/2 l dirbtinio (būtent!) medaus;
  • 1 st. cukraus (galima ir kiek mažiau).

Iš tešlai skirtų produktų užminkyti tešlą. Imti nedidelę dalį ir kočioti kuo ploniau. Po to peiliu pjaustyti maždaug tokio storio juosteles, kaip kad būna naminiai makaronai - gal 3 mm. Ir sutrumpinti iki maždaug 4-5 cm ilgio (kad veiksmas vytų greičiau, kitą kartą bandysim tešlą perleisti per mėsmalę su smulkiom skylutėm). Ir taip “žaisti”, kol baigsis tešla.

Gerai įkaitinti riebalus ir dalimis kepti/virti tuos “makaronus”, kol gražiai apskrus.

Sulaistymui medų ir cukrų (visą kiekį naudoti, jei turite tokį didelį indą, kad tilptų išmaišyti visus iškeptus “makaronus”; vyras daro po pusę) pakaitinti maišant, kol cukrus ištirps. Tada į tą sirupą suversti iškeptus “makaronus” ir gerai išmaišyti. Į kitą didelį indą/dubenį tiesti šlapią marlės gabalą, ant jos išversti pagamintą čiak-čiak ir gerai suslėgti, suspausti, taip suformuojant stabilų čiak-čiak kauburėlį. Tada imti didelę lėkštę, uždengti dubenį su tuo skanėstu, apversti, kad jis pasitalpintų lėkštėje ir nuimti marlę. Leisti susistovėti bent per naktį. Kuo ilgiau pastovi, tuo skaniau, bet reikia kantrybės… Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2010-03-26

Mano pats pačiausias…

Tema: Desertai, Gamina vyras, KitaJūratė @ 00:46

Negaliu neparašyti tokio įrašo, nes kasdien negaliu atsidžiaugti, kokį gerą vyrą aš turiu :) Tikrai nesiplėsiu iki visokiausių gyvenimiškų situacijų, apsistosiu ties virtuve (juk apie tai ir šitas blogas). Ne kartą jau ir taip brangiausiąjį geru žodžiu minėjau ta tema, bet paminėsiu dar ir dar, ir dar bei dar kartą, o tiksliau - dar ne kartą :) Kad ir šiandien. Ketvirtadienis - žuvies diena ir pas mus (o iš kur būtent ketvirtadienis?), ir tik dėka mano pačio pačiausio… :) Jei ne jis, tai išvis mėsa ir žuvis (kas šiaip normaliuose namuose turėtų būti turbūt svarbiausi produktai racione, aišku, nepamirštant vaisių ir daržovių, bet su jais terlionės gi visai nedaug) būtų retenybė, nes pastaruoju metu ponia, atseit, užimta svarbesniais dalykais :) Taigi, IKI su akcija pasigriebėm vos ne dviejų kilogramų upėtakį, kurį mielai “šef povar” išdorojo ir super skaniai pagamino. Ir jam kažkokiu stebuklingu būdu išeina taip, kad kuo paprasčiau, tuo skaniau… Druska, pipirai, džiovinti krapai, malta džiovinta paprika - ištrynė tokiu mišinuku, palaikė gal valandą, apkepė keptuvėje, pusiaukelėje įpylė kokią stiklinę balto vyno ir dar patroškino. Su šviežių daržovių salotom - super. Su fotoaparatu jau nebelindau gadinti romantikos žvakių šviesoje…

Moka jis ir desertus gaminti (ne tik tokius rimtus dalykus, kaip šašlykus, viščiuką “Tabaka”, be galo skanius naminius koldūnus ar dorotis su gyvais karpiais ir kitokiom žuvim). Pvz., kovo 8-osios proga man sumeistravojo tokį vadinamą Čiak-čiak skanėstą. Kažkas panašaus į mūsų skruzdėlyną, tik ne ploni lapeliai kepami/verdami aliejuje, o tokie kaip ir stori makaronai:

Skanėstas labai populiarus jo krašte per vestuves, krikštynas ir kitas dideles šventes, ką ir apie mūsų skruzdėlyną galima būtų pasakyti. Recepto konkretaus dar nesusakė, dar atidirbinėja proporcijas, tik žinau, kad tuos “makaronus” darė iš kiaušinių, miltų, šiek tiek druskos ir sodos; kepimui/virimui naudojo aliejų; sulaistymui karamelė virta iš dirbtinio medaus ir cukraus. Apsivalgymas. Kaip vyrui, tai jam nieko negaila ir jau kai gamina, tai dideliais kiekiais, kad ilgam ir daug žmonių užtektų :) Tai to čiak-čiak gavos dvi didelės lėkštės. Tik antrajai karamelė arba per greit ataušo, arba cukraus buvo per daug, arba karamelė buvo kiek perkaitinta, tai ji gavos tokia tąsi ir jau valgyti buvo gan sudėtinga, bet išeitį/pataisymą labai greit sumąstėm: ėmėm pieną, šiek tiek grietinėlės, vanilinio cukraus ir visame tame kaitinom gabaliukais pasmulkintą čiak-čiak, kol ištirpo karamelė. Tada dar įdėjom želatinos (labai džiaugiuos kaskart naudodama Dr. Oetker, nes jos nereikia brinkinti ir kaitinti - užtenka tiesiog išmaišyti karštame skystyje, kol ištirps), atvėsinom ir supylėm į Tuperware žiedą. Šiam sluoksniui sustingus, kad būtų gaiviau, dar užpylėm apelsinų želė su apelsinų gabaliukais. Gal reikėjo sukeisti vietomis tuos sluoksnius dėl grožio, bet superinis skonis nei kiek nuo to nenukentėjo, manau. Patį tortelio viršų dar apibarstėm maltų lazdyno riešutų, cukraus ir šokoladinės kakavos mišiniu:

Žodžiu, kovo 8-osios šventė prasitęsė dar ne vieną dieną :) O geri norai ir įspūdžiai - visam gyvenimui. Ačiū Tau :*

Rodyk draugams

2010-02-21

Viščiukas “TABAKA”

Tema: Gamina vyras, PaukštienaJūratė @ 20:46

PRIEŠISTORĖ

Taigi taigi taigi, kaip ir žadėjau - brangiausiojo firminis viščiukas vėl ant mūsų sekmadieninių pietų stalo. Šį kartą bandėm ir su adžika - irgi labai skanu, labai skaniai apsikepino odelė (kas žiauriai nesveika, bet žiauriai skanu…), bet pačio viščiuko skonis mums labiau patiko be adžikos, nes ji nustelbia džiovintos maltos saldžiosios paprikos skonį, kas man labai patiko praeitą kartą. Labai paprasta pasigaminti, mažai terlionės (daugiau tiesiog laukimo) ir superinis rezultatas.

RECEPTAS

1.5-2 kg viščiukas (broilerį mes imam);

2 š. grietinės (arba/ir adžikos; bet mums labiau patinka tik su grietine);

6 skiltelės česnako (išspausti);

3 a. š. druskos (maždaug gal…);

1 a. š. (nubrauktas) maltų juodųjų pipirų;

2 a. š. (kupini) maltos saldžiosios paprikos;

1 a. š. džiovintų krapų;

šiek tiek penkių uogų (pipirų) mišinio (nebūtina).

Iš grietinės, išspausto česnako ir visų prieskonių užmaišyti marinatą. Viščiuką gerai nuplauti (pašalinti visa kita, ko nereikia, jei dar nepašalinta), įpjauti krūtinėlės pusėje, kad išsiskleistų, dar su virtuviniu plaktuku padaužyti, kad gerai išsiklotų. Iš visų pusių ištepti paruoštu marinatu, krauti į dubenį, uždengti (pvz., maistine plėvele) ir palikti pasimarinuoti šaldytuve (4-5 val., galima ir iki 12 val., per naktį).

Kepti keptuvėje ant sviesto (iš bėdos gerai ir ant margarino ar aliejaus) iš vienos ir iš kitos pusės po 20 min., gerai prispaudus patį viščiuką dangčiu ar kokiu metaliniu dubeniu ir dar ant viršaus kokį puodą su vandeniu ar dar kuo uždėjus, kad gerai prislėgta būtų. Po to dar orkaitėje apie pusvalandį pakepti, supylus ant viršaus visa, kas buvo likę nuo kepimo keptuvėje. Skanaus!

REZULTATAS (su foto vėl ne kas, pasitaisysim kitą kartą :))

Rodyk draugams

2010-01-17

Tanas (Тан)

PRIEŠISTORĖ

Jau aprašinėdama naminį jogurtą, minėjau šitą super gėrimuką, kurį galima rasti vos ne kiekvienos parduotuvės Rusijoje pieno skyriuje. Deja, mums Rusija kiek tolokai, atsivežti/priimti lietuviai į savo prekybą nenori (o gal niekas ir nesiūlė…), tai gaminamės patys. Juo labiau, kad tai tikrai yra lengva. Kas tai per daiktas? Trumpai tariant, gazuotas kefyras su priedais arba be. Labai geras dalykas skranduko “užvedimui” iš ryto po “vakarykščios” (drįsčiau sakyti, kad gal net geriau nei pomidorų sultys ar “rasalas” iš marinuotų agurkėlių stiklainio :)) arba tiesiog atsigaivinimui. Man skaniausia su agurkais ir džiovintom žolelėm, bet nebūtinai. Esmė - rūgęs pienas ar kefyras (arba natūralus jogurtas) ir gerai gazuotas (mineralinis) vanduo.

RECEPTAS

2 st. kefyro (rūgusio pieno ar natūralaus jogurto);

1 st. gerai gazuoto mineralinio vandens (paprastai naudoju “Vytautą”);

druskos (jei mažai mineralizuotas vanduo);

dž. mairūno, krapų, petražolių;

1/2 ilgo agurko arba 1 trumpavaisis (~150 g) (nebūtinai).

Agurką nulupti, supjaustyti gabalėliais, dėti į kokteilinę, berti prieskonius, šiek tiek druskos. Gerai sumalti. Pilti kefyrą, mineralinį vandenį ir dar gerai pamiksuoti. Paragauti, ar netrūksta druskos. Skanaus ir lengvo ryto! :)

REZULTATAS

Rodyk draugams

2009-07-12

Mano kaukazietiško vyro šašlykai

PRIEŠISTORĖ

Grįžo. Trumpam, bet nors tiek. Ir ne iš jo dariau šašlykus - jis darė :) Reikia recepto, visiems reikia… Deja, turiu nuvilti - nebus tikslaus recepto, nes jau pats faktas, kad jis ruošia šašlyką, yra dalis recepto :) Aš jo prašau - sudiktuok, KIEK ko… Kvailokas prašymas, pati suprantu. Ats.: kiekvieną kartą vis kitaip. Sudedamosios dalys maždaug tokios pat, bet kiekiai - visada “iš akies”, tiesiog reikia ragauti ir pasikliauti nuojauta, patirtim, “akim” :) Ir jis už natūralumą: nelabai pripražįsta “prieskonius šašlykams”, nes nelabai aišku, kiek ko privaryta. Druska, pipiriukai, svogūnai, džiovinti krapai, bazilikai, petražolės (paskutinį kartą net nei majonezo, nei acto, nei citrinos, nei alaus - nieko iš tokių nedėjo) - ir pats geriausias šašlykas gaunasi…

RECEPTAS

5 kg kiaulienos (skerdienos) (imam standartiškai po 300 g žmogui - visada užtenka);

1 kg svogūnų;

450 ml majonezo (žodžiu, normalus indelis, bet galima pasidaryti ir patiems! Nemažai apie majonezą ir filmukas - manovirtuve.com, arba angliškai su indišku akcentu - vahrehvah.com) arba acto (pagal skonį…);

įvairių “aiškių” prieskonių, bet būtinai (šviežiai) maltų pipirų (mano vyras mėgsta penkių rūšių “uogų” mišinį), džiovintų krapų, petražolių, bazilikų);

druskos (tikrai pagal skonį);

įvairių daržovių, vaisių, bet būtinai kriaušių, paprikų ir cukinijų (dar galima skanių obuolių, pomidorų, baklažanų, agurkų);

alaus palaistymui.

Su ta skerdiena tai čia išsisukau :) Nu bet taip rašo pardavimo vietoje (Radviliškyje, Mėsos halėje, 1 kg - 11 Lt)! Greičiausiai turbūt koks kumpis. Svarbiausia, gražiai atrodo, ne astronominė kaina ir visada gerai gaunasi. Mano kaukaziečiui šašlykų kepėjui visiškai vienodai šviečia, kas parašyta - jis žiūri, kaip atrodo. Mėsą pjausto vidutinio dydžio gabaliukais (nors man asmeniškai kuo mažesniais skaniau) ir pasūdo.

Svogūnus SUMALA mikseriu, suverčia juos į majonezą (jei naudoja), suberia visus prieskonius, gerai išmaišo ir supila ant šašlykų. Rankom gerai viską išmaigo ir palieka tikrai ne dviem parom, užtenka ir poros valandų.

Maunant ant iešmų, mėsą kaitalioti su daržovėmis, vaisiais (supjaustyti gana stambiai - 1-1.5 cm storio griežinėliais, paprikas - į 8 gabaliukus). Cukinijas, pabarsčius druskyte, reikėtų palaikyti kokį pusvalandį prieš maunant.

Kepti, kol iškeps (karts nuo karto palaistant alumi). Skanaus!

REZULTATAS (pirma foto - mūsų mielo draugo Igorio Michailovo :) ačiū jam)

По-русски

Rodyk draugams

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.