BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2013-03-29

Velykų boba

Tema: Duonkepė, Pyragai, VelykosJūratė @ 19:42

PRIEŠISTORĖ

Šita velykinė boba - dar iš pernai. Visokie kažkokie negerumai sutrukdė tada pasidalinti receptu, bet jis per geras (nes visgi klasika, iš senos “Valgių gaminimas” knygos su pavadinimu “Razinų boba”), kad būtų pasiliktas tik sau, o gėriu juk reikia dalintis :) Vat ir mano miela kolegė Violeta ėmė juo ir pasidalino, nepatingėjo, mamos išklausė ir man receptą nurašė - ačiū jai labai labai. Kaip žinia, aš ne iš pačių uoliausių šeimininkių, ne visada mane apima “miltų terapija”, todėl minkymą ir kildinimą dažniausiai (bet ne visada!) perduodu duonkepei.

RECEPTAS (dariau iš pusės, nes laaabai jau didelė boba gaunasi, visai giminei… Receptas - tiesiai iš knygos, kalba netaisyta)

  • 1 kg labai gerų ir sausų miltų (kokius turėjau, tokius ir naudojau - eilinius kvietinius);
  • 2 st. pieno;
  • 12 trynių;
  • 300 g miltinio cukraus (naudojau paprastą);
  • 150 g sviesto;
  • 200 g razinų;
  • 1 apelsino (ar citrinos) žievelė (neturėjau, tai dėjau apelsinų cukatas iš sirupo);
  • 60 g šviežių mielių;
  • 1 a. š. druskos.

Iš trečdalio miltų, pašildyto (iki 35 laipsnių) pieno ir su cukrumi ištrintų mielių užmaišyti tešlą, paviršių apibarstyti miltais ir pastatyti šiltai, kad pakiltų. Tuo tarpu trynius ir cukrų išplakti, įstačius indą į šiltą vandenį. Razinas nuplauti šiltu vandeniu ir nudžiovinti, sviestą ištirpyti.

Pradedant minkyti, pakilusią tešlą pirmiausia reikia gerai išplakti. Paskui supilti miltus, paruoštus kiaušinius, druską prieskonius ir minkyti, kol tešla nebelips prie rankų. Baigiant minkyti, supilti svietą, o kiek vėliau paruoštas razinas ir labai gerai išminkyti. Tešlos paviršių aptepti riebalais ir pastatyti, kad pakiltų.

Formos vidų ištepti svietu, dugną iškloti pergamentu (išteptu svietu), išbarstyti pyrago džiūvėsėliais ir į ją sudėti pagamintą tešlą, pridedant ne daugiau kaip pusę formos. Kai tešlos prikyla beveik pilna forma, boba atsargiai pastatoma į krosnį. Kepant negalima formos stumdyti, kratyti bei judinti. Kepa apie 1 val. pastovaus karštumo krosnyje.

Išėmus iš krosnies, kol praaušta, bobą reikia palaikyti formoje, paskui išversti ant minkštos pagalvėlės ir, kol visiškai atšals, kartkartėmis vartyti ją nuo vieno šono ant kito.

Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2013-03-07

Cinamoninių lapelių “bulka”

Tema: Bandelės, Duonkepė, PyragaiJūratė @ 18:39

PRIEŠISTORĖ

Jau kaip man patiko šita cinamoninių bandelių improvizacija, kurią radau nuostabiame Aguonėlės bloge… Tik kitą kartą lapelius pjaustysiu kiek žemesnius, nes nevisai pilna kekso forma gavosi, o aukštesni pavieniai lapukai kiek gerokai apkepė, tai arba juos reikia “pažeminti”, arba kepant pridengti folija. O galima ir keksiukų formelėse lapelių sukinius daryti :) Labai smagu iškepusius cinamoninius lapelius po vieną plėšyti ir gardžiuotis su pienu… O jau vaikui kaip patiko… Labai rekomenduoju.

RECEPTAS

  • 80 g pieno;
  • 60 g vandens;
  • 2 kiaušinių;
  • 60 g sviesto;
  • 50 g cukraus;
  • 1-2 a. š. vanilinio cukraus;
  • žiupsnelio druskos;
  • 375 g miltų;
  • 15 g šviežių mielių (4 g sausų).

Aptepimui (sviesto užteko, bet cukraus ir cinamono prireikė dvigubai turbūt):

  • 50 g sviesto;
  • 65 g cukraus (naudojau rudą);
  • 1 a. š. cinamono;
  • žiupsnelis malto muskato (nebūtina).

Tešlai skirtus produktus nurodyta eilės tvarka sudėti į duonkepę (skysčiai nebūtinai šilti; sviestas -  nedideliais kubeliais), pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir 1½ h eiti užsiiminėti kitais reikalais :) Galima minkyti ir kombaine, nes rankomis nelabai smagu - tešla gan skysta.

O jeigu darbuotis rankelėmis: 240 g miltų, cukrų, patrupintas mieles bei druską sumaišyti. Pieną ir sviestą pakaitinti, kol sviestas ištirps. Tada supilti vandenį ir vanilinį cukrų, išmaišyti ir supilti į miltų mišinį. Viską išmaišyti iki vientisumo. Supilti paplaktus kiaušinius ir dar 85 g miltų. Minkyti iki gražios vientisos, elastingos tešlos (bent 10 min.). Tešla gaunasi skystoka. Uždengti virtuviniu rankšluostėliu ir leisti pakilti dvigubai.

Į pakilusią tešlą suberti likusius 50 g miltų ir dar paminkyti, kad subliukštų. Palikti kelias minutes “pailsėti”. Tada iškočioti gan plonai, patepti išlydytu sviestu ir pabarstyti cukraus, cinamono ir muskato mišiniu. Supjaustyti formos pločio ir aukščio stačiakampiukais (kekso/duonos kepimo formai reiktų maždaug 5×10 cm), krauti vieną ant kito ir, kaip kokias knygas į knygų lentyną, guldyti į kepimo popieriumi išklotą ar riebalais išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą. Suformuotos būsimos “bulkos” viršų galima dar pabarstyti cinamoniniu cukrumi, jei netyčia liko. Šauti į iki 190° C įkaitintą orkaitę ir kepti apie 40-45 min. (gali į pabaigą prireikti pridengti folija). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2013-02-09

Pusryčių bandelės su sėklom

Tema: Duona, DuonkepėJūratė @ 12:25

PRIEŠISTORĖ

Pačios pačiausios ir paprasčiausios pusrytinės (ir ne tik) bandelės-duonelės. Su mielėm. Iki raugo man dar toli. Per daug nesureikšminu duonos savo gyvenime, bet šitas paprastutes bandeles kepu tikrai dažnai. Neturėčiau duonkepės, tai gal nekepčiau taip dažnai :)) Nelabai man patinka rankom terliotis su mielinėm tešlom, todėl mielai šitą darbą perduodu aparatui, ir ką norit, tą sakykit, bet tikrai netikiu, kad kas atskirtų rankomis ir duonkepe maišytos tešlos skirtumą bandelių skonyje. O vat kur kepama duona - krosnyje, orkaitėje ar duonkepėje, tai skirtumą suprantu, todėl dažniausiai tik tešlą užminkau aparatu, o kepu orkaitėje. Nebent labai norisi atsikėlus iškart ragauti dar vos šiltos duonelės…

O receptas - iš duonkepės instrukcijos, tik dar pridedu po gerą šaukštą visokių sėklų (va, kolega apšvietė, kad nesveika linų sėmenys anei moliūgo sėklos, jei jos kaitinamos aukštoje temperatūroje… bet vis tiek dedu…). Dalį kvietinių miltų kartais keičiu sėlenom arba “viso grūdo” (rupaus malimo, turtingi sėlenomis) ruginiais miltais.

RECEPTAS (8 bandelės)

  • 150 ml šilto vandens arba pieno;
  • 15 g margarino kepiniams arba sviesto (iš bėdos ir pora šaukštų aliejaus tiktų);
  • ½ a. š. druskos;
  • ½ a. š. cukraus;
  • 270 g kvietinių 550D miltų (arba 200 g kvietinių ir 50 g “viso grūdo” ruginių; arba 250 g kvietinių ir 1 v. š. su kaupu sėlenų);
  • 10 g šviežių (arba 3-4 g sausų) mielių;
  • po 1 v. š. su kaupu sezamo sėklų, saulėgrąžų, linų sėmenų (ir dar šiek tiek viršui pabarstyti);
  • ½ mažo kiaušinio bandelių viršui aptepti.

Tešlai skirtus produktus nurodyta eilės tvarka sudėti į duonkepę (skysčiai nebūtinai šilti), pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir 1½ h eiti užsiiminėti kitais reikalais :)

Arba darbuotis rankelėmis: mieles ištrinti su cukrumi. Po truputį vis pamaišant supilti šiltą vandenį ar pieną. Uždengti virtuviniu rankšluostėliu ir palikti 20 min., kad mielės aktyvuotųsi, skystimėlis suputotų.

Berti dalį miltų, tirpintą margariną ar sviestą, druską, sėklas ir gerai išmaišyti. Berti likusius miltus ir kantriais bent 10 min. minkyti, kol tešla taps elastinga ir nelips prie rankų. Dėti į dubenį, uždengti virtuviniu rankšluostėliu ir kildinti šiltai, kol padvigubės (1-2 val.).

Iškilusią tešlą subliuškinti, suminkyti, padalinti į 8 dalis ir suformuoti apvalias bandeles. Dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos, uždengti virtuviniu rankšluosčiu ir palikti 30-40 min. pakilti.

Patepti kiaušinio plakiniu, pabarstyti sėklom ir kepti iki 200° C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2012-05-13

Špinatų bandelės

Tema: Bandelės, DuonkepėJūratė @ 14:28

PRIEŠISTORĖ

Labai mielos, skanios bandelės prie sriubos ar pusryčiams su kokiu nors užtepu. Už receptą ačiū mielai draugei Lenai, kuri ne tik receptu, bet ir visa duona pasidalino. Pagalvojau, kad bandelių pavidalu dar smagiau valgytųsi.

RECEPTAS (iš pusės normos man gavosi ~10 bandelių)

  • 300 g šaldytų špinatų;
  • 75 g margarino;
  • 150 g vandens;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 a. š. cukraus;
  • ½ a. š. druskos;
  • 450-500 g kvietinių miltų;
  • 14 g (2 pakeliai) sausų mielių (kiek reikia 1 kg miltų; galima dėti, aišku, ir šviežias);
  • 1 kiaušinis aptepti;
  • juodgrūdės pabarstyti (nebūtina; galima barstyti kmynais, sezamo sėklom, aguonom).

Špinatus atšildyti. Margariną ištirpdyti. Tešlai skirtus produktus nurodyta eilės tvarka sudėti į duonkepę (skysčiai nebūtinai šilti; galima net ir margarino netirpdyti, tik supjaustyti kubeliais), pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir eiti užsiiminėti kitais reikalais :)

Arba darbuotis rankelėmis: dubenyje sumaišyti miltus, sausas mieles, druską ir cukrų. Kitame dubenyje gerai išmaišyti tirpintą margariną, kiaušinį, špinatus ir šiltą vandenį. Abu mišinius gerai suminkyti rankomis ar mikseriu su tešlai skirtais antgaliais (tokiais spiraliniais). Uždengti rankšluosčiu ir palikti šiltoje vietoje, kad pakiltų dvigubai.

Tada tešlą vėl suminkyti (supliukšdyti) ir suformuoti bandeles (arba talpinti į duonos formą, išteptą sviestu ir pabarstytą džiūvėsėliais) - pvz., padalinti į 20 dalių, iš kiekvienos suformuoti virvelę ir sumegzti mazgą. Patepti plaktu kiaušiniu, pabarstyti juodgrūde. Leisti tešlai dar kartą pakilti (~30 min.).

Kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. (jei visą duoną - 50-60 min.).

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-12-27

Kūčiukai

Tema: Duonkepė, Kūčios, SausainiaiJūratė @ 12:21

PRIEŠISTORĖ

Šiemet pirmą kartą kepiau kūčiukus. Nors pas mus tai mamos darbas, bet norėjau pabandyti ir aš. Toks mano ir bandymas… Kaip žinia, su mielinėm tešlom aš sunkiai prasidedu, tai “nusirašau” į tingines ir labai mielai visą tą reikalą palieku duonkepei. Pasirinkau visų išliaupsintuosius kūčiukus iš Žaidimų aikštelės, tik pora šaukštų mažinau cukraus kiekį ir tikrai buvo pakankamai saldūs - man kaip tik. Gaunasi nekieti, jei norisi traškių, reiktų ilgėliau pakepti. Labai skaniai kramsnojasi, o ypatingai pirmąją dieną, tik ką iškepti nyksta žaibiškai… Taigi rekomenduojama dviguba ar bent jau pusantrinė porcija :)

RECEPTAS (man gavosi 3 skardos)

  • 200 ml vandens;
  • 2 v. š. aliejaus;
  • 4 v. š. cukraus;
  • 1/2 a. š. druskos;
  • 450 g miltų;
  • 2 v. š. aguonų;
  • 10 g šviežių mielių.

Tešlai skirtus produktus nurodyta eilės tvarka sudėti į duonkepę (skysčiai nebūtinai šilti), pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir eiti užsiiminėti kitais reikalais :)

Arba kaip rašo gerb. p. Eglė: Mieles ištrinti su cukrumi. Į šiltą vandenį suberti pusę persijotų miltų ir su cukrumi ištrintas mieles. Viską išplakti (pvz., šluotele), paviršių pabarstyti miltais ir pastatyti šiltoje vietoje, kad pakiltų. Suberti likusius miltus, aguonas, supilti aliejų ir minkyti, kol tešla nebelips prie rankų. Tešlą palikti uždengtą šiltoje vietoje, kad pakiltų.

Iš tešlos iškočioti piršto storio “dešreles”, supjaustyti nedideliais gabaliukais ir išdėlioti kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, paliekant tarpelius (nes gi pūsis). Kepti 180° C temperatūroje, kol gražiai pagels (maniesiems prireikė 15 min.). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-11-23

Stollen - vokiškas mielinis Kalėdų pyragas

Tema: Duonkepė, Kalėdos, PyragaiJūratė @ 20:06

PRIEŠISTORĖ

Va ir prasidėjo man Kalėdų laukimas - vienas pyragas jau supakuotas, suvyniotas į foliją brandinimui ir giliai užslėptas nuo godžių akių :) Šiemet pasirinkau garsiąją Drezdeno duoną su džiovintais skanėstais ir riešutais. Paprastai tie džiovinti skanėstai būna tamsios ir šviesios razinos bei apelsinų ir citrinų cukatos, bet laisvai galima improvizuoti ir dalį razinų keisti džiovintomis spanguolėmis, vyšniomis ar dar kokiais mylimais džiovintais vaisiais/uogom. Originalusis Drezdeno štolenas neapsieina be marcipano - į vidų įguldoma 200-300 g marcipanų masės juosta (kažką labai panašaus nesunkiai galima pasigaminti ir patiems - esu rašiusi prie keksiukų su marcipanais ir avietėm). Galima pridėti kalėdinių prieskonių (malto imbiero, cinamono, kardamono, gvazdikėlių ar tiesiog mišinio meduoliams). Yra receptų ir be kiaušinių, ir su daug kiaušinių, ir net su varške - bandymams, varijavimams ir ragavimams lankos plačios. Pirmam kartui pasirinkau paprastesnį variantą (palyginimui dar išsikepsiu nebrandintą su marcipanu prieš pat Kalėdas). Galima valgyti ir ataušusį, bet sako, kad suvyniotas į foliją (visiškai ataušęs) ir pabrandintas net iki poros mėnesių, tampa dar skanesnis. Kantraus ir malonaus Kalėdų laukimo :)

Papildymas. Likus lygiai dviems savaitėms iki Kalėdų (ir išlaikius 3,5 savaitės) visgi nutariau patikrinti visus savo užslėptus pyragus :) Ačiū dievui, jokių pelėsių ar apvalgymų :) O šitas štolenas visai patiko: jame kažkas yra tokio mistiško - atrodo, nieko ypatingo, “bulka” su razinom, cukatom ir riešutais, bet suvalgius gabaliuką, nejučia ranka tiesiasi “ragauti” dar ir dar vieno… O dėl to brandinimo… Tai labiau dalis šventės laukimo nei būtinas gamybos etapas. Bent jau šiam receptui. Prieš pat šventes būtinai išsikepsiu dar vieną su daugiau razinų, mažiau riešutų ir marcipanu (rutuliukų forma 125 g pakuotėje ir glaistyto šokoladu 200 g pakuotėje gan pigiai radau Norfoj).

Papildymas (po Kalėdų). Kitiems dviem kartams naudojau dvigubai daugiau razinų ir 100 g mažiau riešutų, nei nurodyta originale. Marcipanas, kad ir rutuliukų forma iš Norfos (Zentis firmos, Marzipan Kartoffeln), man labai patiko - būtinai įtraukiu į receptą :) Ir kepu dvejose kekso formose. Tikrai neverta bent jau šito recepto štoleno laikyti ilgų ilgiausiai, nors ir po savaitės jis išlieka skanus, bet po mėnesio - jau ne toks…

RECEPTAS

  • 100 g tamsių razinų (originale - 50 g);
  • 100 g šviesių razinų (originale - 50 g);
  • 40 g apelsinų cukatų (galima patiems nesunkiai pasigaminti arba nusipirkti Delonoje);
  • 40 g citrinų cukatų (verdu pati kartu su apelsinų žievelėmis);
  • 4 š. romo (ar brendžio, ar dar kokio skanaus alkoholio, nors galima ir be jo apsieiti);
  • 140 g sviesto (ar kepinių margarino);
  • 350 g miltų;
  • 1 pakelis sausų mielių (paprastai būna po 7 g - tiek, kiek reikia 0,5 kg miltų, nors būna supakuota ir po 11 g 1 kg miltų - reikia skaityti, ką rašo gamintojas arba imti 20 g šviežių presuotų mielių);
  • 40 g cukraus;
  • 2 a. š. vanilinio cukraus;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė;
  • 2 kiaušiniai;
  • 80 ml šilto pieno;
  • 50 g stambiai kapotų migdolų (originale - 150 g);
  • 200 g marcipano (nebūtina, bet laaabai man skanu).

Viršui:

  • 100 g tirpinto sviesto;
  • 100 g cukraus pudros.

Nuplikytas ir nusausintas razinas suberti kartu su cukatomis ir užpilti romu. Išmaišyti ir palikti mirkti per naktį.

Tešlai skirtą sviestą ištirpinti. Miltus, mieles, cukrų, vanilinį cukrų, druską ir nutarkuotą citrinos žievelę sumaišyti. Mušti kiaušinius, pilti šiltą pieną, tirpintą sviestą ir viską gerai išmaišyti (galima ir mikseriu su tešlai skirtais antgaliais), o po to ir rankomis minkyti, kol tešla taps elastinga, vientisa. Dėti į švarų dubenį, uždengti ir palikti šiltai pakilti bent 2 val. (arba kol akivaizdžiai jos padaugės, padvigubės).

(ARBA turint duonkepę, galima pasinaudoti jos privalumais: kiaušinius, pieną,  pjaustytą gabaliukais sviestą, cukrų, vanilinį cukrų, druską, nutarkuotą citrinos žievelę, miltus ir galiausiai mieles sudėti į duonkepę, pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir eiti užsiiminėti kitais reikalais :)).

Razinas bei cukatas nuvarvinti ir kartu su kapotais migdolais (kuriuos galima įminkyti ir pirmame etape) įminkyti į tešlą. Vėl uždengus palikti šiltai pakilti 2 val.

Dėti tešlą ant miltuoto paviršiaus, iškočioti į ovalą, įkloti marcipano juostelę, jei naudojama, ir perlenkti beveik pusiau (išilgai) ir lenkimo vietą šiek tiek įspausti iš viršaus (greičiausiai niekas neaišku iš tokio mano pasakojimo, tai kaip suformuoti tradicinę štoleno formą, siūlau pasižiūrėti labai man patikusį filmuką tiesiai iš kepyklos apie Drezdeno kalėdinį štoleną su marcipano įdaru - formavimas vyksta nuo maždaug 2 minutės; o gal netyčia turite specialią formą štolenui - tai išvis vargti nereikės :) aš perlenkiau tik beveik iki pusės ir nepaspaudžiau krašto, tai toks išpleręs gavosi, bet tikiuosi, skonis atpirks išvaizdos trūkumus). Uždengti ir dar 20 min. pakildinti.

Orkaitę įkaitinti iki 180° C temperatūros. Kepti apie valandą. Dar karštą aptepti tirpintu sviestu ir gausiai apibarstyti cukraus pudra (ir taip kelis kartus, kad gautųsi neplonas saldus sluoksnis). Skanaus!

REZULTATAS

Su marcipanu, daugiau razinų ir mažiau riešutų:

Rodyk draugams

2011-05-25

Bandelės su aguonomis

Tema: Bandelės, DuonkepėJūratė @ 16:48

PRIEŠISTORĖ

Taip patiko Sonatinos bandelės su cinamonu (labai gera tešla), kad netrukus išbandžiau ir su aguonomis. Labai skanu. Aišku, cinamoninių nenukonkuravo (nors dėl skonio nesiginčijama), bet kartais užsinoriu ir aguonų dozės :)

RECEPTAS

Tešlai:

  • 250 ml pieno;
  • 75 ml (60 g arba 2-3 š.) cukraus;
  • ½ a. š. druskos;
  • ½-1 a. š. malto kardamono (nebūtina, bet tikrai gero skonio priduoda tešlai);
  • 75 g sviesto (naudojau margariną kepiniams);
  • 450-500 g miltų (naudojau paprasčiausius kvietinius 550D; ėmiau 450 g+1 š.);
  • 13 g šviežių mielių (arba 2 a. š. sausų).

Įdarui:

  • 50 g sviesto;
  • 100 g aguonų;
  • 100 g cukraus.

Viršui:

  • 1 trynys;
  • 2 š. pieno;
  • cukraus ir aguonų apibarstymui.

Tešlai skirtus produktus nurodyta eilės tvarka sudėti į duonkepę (skysčiai nebūtinai šilti), pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir eiti užsiiminėti kitais reikalais :)

Arba kaip rašo gerb. p. Sonatina: “Mieles ištrinti su cukrumi, įmaišyti šiltą pieną ir palikti 10 min., kad suputotų. Suberti druską, kardamoną. Persijoti į tešlą pusę miltų. Išmaišyti, suberti likusius miltus ir sudėti minkštą sviestą. Užminkyti tešlą (minkyti ne mažiau kaip 10 min.), uždengti ir šiltai kildinti apie 1 val., kol pakils dvigubai”.

Aguonas užpilti verdančiu vandeniu, leisti kiek pastovėti (kol nusės), nupilti ir sumalti (mėsmale, kokteiliniu mikseriu ar blenderiu). Įmaišyti cukrų (galima ir su aguonomis kartu malti).

Tada ant miltuoto paviršiaus iškočioti maždaug 50×50 cm kvadratą, ištepti minkštu sviestu (aš išlydžiau), paskirstyti aguonų mišinį ir suvynioti į ritinėlį (”siūlę” gerai užspaudyti). Supjaustyti į 3-4 cm bandeles (geriau, kad būtų paplokštesnės ir platesnės, tada kepant neišgriuvinės). Krauti į kepimo popieriumi išklotą skardą, pridengti virtuviniu rankšluostuku ir kildinti dar 30-40 min.

Bandeles per centrą paspausti šaukšto kotu (ar tiesiog pirštu). Trynį išplakti su pienu, aptepti bandelių viršų, apibarstyti cukrumi ir aguonomis. Kepti 225° C temperatūros orkaitėje, kol gražiai parus (10-15, o gal ir visas 20 min. - stebėti!). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-05-09

Bandelės su cinamonu

Tema: Bandelės, DuonkepėJūratė @ 17:53

PRIEŠISTORĖ

Kažkada Kaune gyvenom kepyklėlės kaimynystėje… O dieve, kaip man patikdavo tas tik ką iškeptų bandelių kvapas… Būtent bandelių su cinamonu… Šiaip dėl cinamono aš ne per labiausiai alpstu, bet tos bandelės… Seniai jau būčiau jų ir pati prisikepusi (kai tik užplaukė tas debesėlis “gyventi” virtuvėje), bet kaip žinia, mielinės (nors gal ir ne tik) tešlos minkymas man yra šiokia tokia kančia. Ačiū išradėjams už duonkepę :) Ačiū Sonatinai už superinį receptą. Ir nuo šiol nereikia nei jokios kepyklėlės pašonėje - viskas gaunasi ir namie.

RECEPTAS (16 nedidelių bandelių)

Tešlai:

  • 250 ml pieno;
  • 75 ml (60 g arba 2-3 š.) cukraus;
  • ½ a. š. druskos;
  • ½-1 a. š. malto kardamono (nebūtina, bet tikrai gero skonio priduoda tešlai);
  • 75 g sviesto (naudojau margariną kepiniams);
  • 450-500 g miltų (naudojau paprasčiausius kvietinius 550D; ėmiau iš pradžių 450 g, bet po to dar gerą šaukštą įkroviau);
  • 13 g šviežių mielių (arba 2 a. š. sausų).

Įdarui (galima dar pridėti kapotų riešutų arba cinamoną keisti maltomis aguonomis):

  • 50 g sviesto;
  • 2 š. cukraus (naudojau rudąjį);
  • 2 š. cinamono.

Viršui:

  • 1 trynys;
  • 2 š. pieno;
  • cukraus apibarstymui.

Tešlai skirtus produktus nurodyta eilės tvarka sudėti į duonkepę (skysčiai nebūtinai šilti), pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir eiti užsiiminėti kitais reikalais :)

Arba kaip rašo gerb. p. Sonatina: “Mieles ištrinti su cukrumi, įmaišyti šiltą pieną ir palikti 10 min., kad suputotų. Suberti druską, kardamoną. Persijoti į tešlą pusę miltų. Išmaišyti, suberti likusius miltus ir sudėti minkštą sviestą. Užminkyti tešlą (minkyti ne mažiau kaip 10 min.), uždengti ir šiltai kildinti apie 1 val., kol pakils dvigubai”.

Tada ant miltuoto paviršiaus iškočioti maždaug 50×50 cm kvadratą, ištepti minkštu sviestu (aš išlydžiau), pabarstyti cukraus bei cinamono mišiniu ir suvynioti į ritinėlį (”siūlę” gerai užspaudyti). Supjaustyti į 3-4 cm bandeles (geriau, kad būtų paplokštesnės ir platesnės, tada kepant neišgriuvinės). Krauti į sviestiniu popieriumi išklotą skardą, pridengti virtuviniu rankšluostuku ir kildinti dar 30-40 min.

Bandeles per centrą paspausti šaukšto kotu. Trynį išplakti su pienu, aptepti bandelių viršų, apibarstyti cukrumi. Kepti 225° C temperatūros orkaitėje, kol gražiai parus (10-15, o gal ir visas 20 min. - stebėti!). Skanaus! Pvz., su pienu… mmm…

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-05-03

Mielinė Velykų boba su jogurtu

Tema: Duonkepė, Pyragai, VelykosJūratė @ 12:17

PRIEŠISTORĖ

Mano pirmoji Velykų boba. Ne visai mano, tokia truputį dirbtinė - duonkepėje minkyta (nes labai nemėgstu terliotis su tešlom…), bet vis tiek man labai skani. Originalas - iš “Žaidžiame virtuvę” ir su rūgpieniu. Valgėm su varškine pascha - labai skanu.

RECEPTAS

  • 200 ml jogurto (naudojau latvišką “Oga” su gervuogėmis, tai kepant namai ne mielėmis kvepėjo, o tuo jogurtu… :));
  • 50 ml vandens;
  • 2 kiaušiniai;
  • 75 g sviesto (+ formai gausiai ištepti);
  • 2 š. cukraus;
  • ½ a. š. druskos;
  • 540 g miltų;
  • 20 g šviežių mielių;
  • džiovintų vaisių/uogų/cukatų (dėjau abrikosus, spanguoles, razinas ir apelsinų cukatas);
  • rudojo cukraus formos pabarstymui.

Tešlai skirtus produktus nurodyta eilės tvarka sudėti į duonkepę (skysčiai nebūtinai šilti), pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir eiti užsiiminėti kitais reikalais :)

Arba kaip rašo p. Elžbieta: “Mieles ištirpinti šiltame vandenyje su cukrumi ir dviem šaukštais miltų. Palikti 15 minučių, kad mielės suaktyvėtų. Sviestą ištirpinti ir užminkyti tešlą iš visų produktų (išskyrus sviestą ir rudąjį cukrų formai). Suformuoti rutulį ir palikti augti (aš minkiau iš vakaro ir kildinau per naktį šaldytuve). Kai tešlos tūris padvigubės, perminkyti ir vėl kildinti.”

Kepimo formą gerai ištepti sviestu ir pabarstyti ruduoju cukrumi (galima ir migdolų plokštelėmis). Krauti tešlą ir vėl kildinti 45 min. Kepti 170° C temperatūros orkaitėje 40 min. Aušinti 15 min. formoje, po to išversti ant grotelių (kad karamelė neprikibtų prie formos ir “nenurautų bobai stogo” :D). Skanaus! Pvz., su varškine pascha.

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-03-15

“Beždžionių duona” (Monkey bread) su žemės riešutais

Tema: Bandelės, Duonkepė, PyragaiJūratė @ 14:04

PRIEŠISTORĖ

Niekaip negaliu prisiminti, kaip aš ant tokio gėrio internete “užėjau” - senatvė… vaje vaje… :) Gal ne taip ir svarbu. Svarbiausia, kad po ilgų trukdžių buvo išbandytas labai skanus dalykas (lietuviškai su “paturbinimais” galima paskaityti Kažkas valgomo bloge, o aš dariau pagal Cook’s Country su gražiom “žingsnis po žingsnio” foto, tik riešutų pridėjau, bet pagrindinis receptas visur tas pats). Kažkas panašaus į cinamonines bandeles arba bemieles cinamonines bandeles su riešutais (tik su mielėm). Laaabai patiko. Eilinį kartą noriu dar pasidžiaugti savo paprastute duonkepe, kuri atliko man taip nemielą mielinės tešlos paruošimą, kad ir su trukdžiais - vidury kildinimo, likus 40 min. iki pabaigos (iš viso 1 val. 30 min. proceso), kažkur dingo nulinė fazė… Nesigaudau visai, ką tai reiškia elektroje, bet man reiškė, kad jokios galingesnės buitinės technikos įjungti neįmanoma… Nei virdulio, nei duonkepės, nei orkaitės… Bet šaldytuvas veikė… Mąsčiau, kad mano mielinei tešlai amen - jokios šiltos vietelės (net pečius nekurtas - gi pavasaris, nešalta :)). Palikau iki nakties likimo valiai neveikiančioje duonkepėje. Iškilo, kad ir temperatūra sesės virtuvėje žymiai žemiau 20° C… Dar buvau prisiskaičius, kad patys skaniausi mieliniai kepiniai būna tešlą kildžius šaltai, tai nakčiai dėl visa ko ją įkišau į šaldytuvą. O šiandien tėvas tą taip reikalingą fazę grąžino į vietą ir viskas baigėsi laimingai ir skaniai :)

RECEPTAS (toliau p. - 240 ml puodelis)

Tešlai:

  • 1 p. šilto pieno (~40° C arba tokio šiltumo, kad įkišus pirštą galima  būtų išlaikyti ne trumpiau 20 s);
  • ⅓ p. šilto vandens;
  • 30 g sviesto (+ dar panašiai tiek skardos ištepimui; naudojau visur margariną kepiniams ir viskas super);
  • ¼ p. (~2 v. š.) cukraus;
  • 2 a. š. druskos;
  • 3¼ p. miltų (dėjau daugiau, t. y. apie 550 g);
  • 20 g šviežių mielių (arba sausų tiek, kiek reikia pusei kg miltų; naudojau pusę pakelio “Fermipan”).

Karameliniam-riešutiniam apvalkalui:

  • 120 g sviesto (man prireikė kiek mažiau nei 100 g);
  • 1 p. rudojo cukraus (manau, skanu ir su paprastu);
  • 2 a. š. malto cinamono;
  • 2 saujelės smulkiai kapotų žemės riešutų (galima bet kokių mėgstamų, dažnai receptuose siūlo pekanus; galima ir išvis be riešutų - bus klasika).

Glajui (nebūtina):

  • 1 p. cukraus pudros;
  • 2 v. š. pieno.

Tešlai skirtus produktus nurodyta eilės tvarka sudėti į duonkepę (skysčiai nebūtinai šilti), pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir eiti užsiiminėti kitais reikalais :)

Arba rankelėmis: mieles ištirpdyti vandenyje ir sumaišyti su pienu, cukrumi, druska, tirpintu sviestu ir supilti į miltuose padarytą duobutę. Palengva maišyti, o po to jau ir minkyti iki vientisos, glotnios tešlos - apie 10 min. Suformuoti rutulį, dėtį į dubenį, kurį uždengti maistine plėvele ir pastatyti šiltai maždaug 1 val. pakilti, kol padvigubės.

Tada tešlą perkelti ant miltuoto paviršiaus, peiliu supjaustyti į 4 dalis, tada kiekvieną dalį dar į 4, ir tas vėl į 4 dalis - iš viso 64 gabaliukai. Juos parutulioti maždaug į rutuliukus. Apvoliojimui skirtą sviestą ištirpinti. Atskirai indelyje sumaišyti cukrų, cinamoną ir riešutus. Šakutės pagalba murkdyti kiekvieną rutuliuką į sviestą, tada apvolioti cukraus mišinyje ir talpinti sviestu išteptoje keksinėje formoje. Susitvarkius su visais rutuliukais, leisti vėl pastovėti šiltai apie 1 val.

Kepti iki 180° C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 min. (man prireikė šiek tiek ilgiau, gal apie 45 min.). Ištraukus leisti pastovėti 5 min. Tada išversti į lėkštę ir leisti pravėsti 10 min. Tuo metu sumaišyti glajui skirtus produktus ir užpilti/užkrėsti ant kepinio. Siūloma pateikti, kol dar šilta, bet siaubingai skanu ir šalta. Valgyti tiesiog laužiant, gnybiant pirštukais po gabaliuką. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

Naujesnis puslapis »

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.