BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2011-02-10

Lježo (Liège) vafliai

Tema: VafliaiJūratė @ 16:44

Taigi toliau vyksta tų vienintelių ir nepakartojamų belgiškų vaflių recepto paieškos. Niekad Belgijoj nebuvau, originaliųjų nevalgiau (bet Stokholme buvo tikrai skanūs). Pasirodo, jų būna dviejų rūšių - Briuselio (dažnai vadinami tiesiog belgiškais, nors kilę XIX a. iš vakarų Belgijos miesto Gento) ir Lježo (atsiradę XVIII a. rytų Belgijos mieste Lježe). Abiejų tešla - mielinė, didžiam mano neišprusėlės nustebimui. Kuo skiriasi? Skaitau Wikipediją :D Briuselio - paprastai būna lengvesni (t. y. ne tokie riebūs), storesni ir traškesni, aiškios stačiakampės formos.  Lježo - riebesni, tankesni, saldesni, lipnesni dėl perlinio cukraus, kuris kepant karamelizuojasi vaflio paviršiuje. Belgijoje paprastai vafliai parduodami šilti, apibarstyti cukraus pudra, būna ir su plakta grietinėle, vaisiais/uogom, aplieti šokoladu.

Taigi galima numirti nuo tokių aprašų ir vaizdų:

Aš dar pagyventi noriu :) Ir skaniai pagyventi noriu :) Antrieji vafliai labiau suviliojo, tai griebiau pirmą pasitaikiusį pagooglintą receptą.

Žiaaaauriai skanūs vafliai. Saldūs, traškiu, kiek lipniu (nuo pasilydžiusio cukraus) paviršiumi, bet minkšti. O jau kaip kvepia… Mano svajonių vafliai. Galvojau, jausis mielės, bet tikrai ne, nors ir naudojau šviežias. Žodžiu, super - labai rekomenduoju (manau, ir čirvinėje vaflinėje gautųsi).

RECEPTAS (puodelis - 237 ml; gavosi 20 vaflių)

Mieles sumaišyti su cukrumi, druska ir drungnu vandeniu (sausom mielėm šiaip to nereikia daryti, bet originale rašo…). Palikti 15 min. Miltus suberti į dubenį, padaryti duobutę, supilti mieles, tirpintą sviestą, įmušti kiaušinius, įberti vanilinį cukrų ir gerai viską išmaišyti (tešla tikrai tiršta gaunasi). Palikti ramybėje, kol padvigubės (maždaug 1 val.). Tada švelniai įmaišyti perlinį cukrų ir dar 15 min. leisti pastovėti. Įkaitinti vaflinę ir kepti vaflius. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-02-08

Jogurtiniai vafliai-blynai

PRIEŠISTORĖ

Naujos vaflinės išbandymas. Skanūs pusryčiai :) Bet labiau man priminė blynus, nes traškūs nesigavo (tik viduriukas), nors ir vėsinau ant grotelių vienu sluoksniu. Traškumui reiktų daugiau riebalų tešloje. Gal ir nuo vaflinės priklauso. Bet vis tiek skanūs pusryčiai buvo. Nusižiūrėjau iš Forelles receptų (man atrodo, ją galima drąsiai vadinti blynų ir duonos karaliene :) Ir sausainių. Ir keksiukų :)).

RECEPTAS (originale vietoj stiklinių (250 ml) - puodeliai (237 ml), bet nemanau, kad tai keičia esmę)

2 kiaušiniai;

1½ st. jogurto (naudojau mėlynių, dėl to vafliai kiek tamsoki);

¾ st. pieno;

3 š. aliejaus (ar tirpinto sviesto);

2 st. miltų;

2 š. krakmolo (nebūtina; kažkur skaičiau, kad priduoda vafliams trapumo);

2 š. cukraus (galima dėti daugiau, jei naudojamas natūralus jogurtas);

1 a. š. cinamono (arba vanilinio cukraus; dar galima šiek tiek muskato, gvazdikėlių, bet nelabai juos mėgstu);

1 a. š. kepimo miltelių;

1 a. š. kepinių sodos (nedėjau);

½ a. š. druskos.

Baltymus atskirti nuo trynių. Trynius išplakti su jogurtu, pienu ir aliejumi. Visus birius produktus sumaišyti ir įmaišyti į tešlą. Baltymus išplakti iki standžių putų. Atsargiai įmaišyti į tešlą. Kepti vaflius ar blynus. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-01-16

Pertepti vafliai

Tema: Gardžios dovanos, VafliaiJūratė @ 00:48

PRIEŠISTORĖ

Kas nėra daręs šitų vaflių? Ar bent įmerkęs pirštą į kondensuotą pieną jų pertepimo metu? :) Klasika. Iš vaikystės. Kokie jūsų mėgstamiausi? Su kokiu pertepimu? Man tai skanūs visi:

  • ir sviestas+kondensuotas pienas,
  • ir sviestas+kondensuotas pienas+kakava (idealu - šokoladinė) arba pieniškas šokoladas,
  • ir sviestas+kondensuotas pienas+uogienė (labiausiai aviečių),
  • ir sviestas+kondensuotas pienas+kreminė varškė,
  • ir sviestas+kondensuotas pienas+kreminė varškė+uogienė (aišku, aviečių :)),
  • ir sviestas+karamelizuotas (aišku, pačių virtas 2 val.) kondensuotas pienas - tas gal skaniausias…

Pabandžiau ir kiek prabangesnį pertepimą iš Beatos antrosios knygos “Metai Beatos virtuvėje” (kremo gamybą kiek pasiprastinau). Irgi patiko! Dariau iš pusės normos (kondensuoto pieno tik pusė indelio buvo likę po karamelinių triufeliukų gamybos) ir pasigailėjau - labai greit vafliukai išnyko… Išvada: man pertepti vafliai negali nepatikti :)

RECEPTAS

6 vaflių lakštai (tie didesni, ne pusiniai);

150 g lazdyno riešutų;

200 g sviesto;

1 skardinė (400 g) saldaus kondensuoto pieno (naudojau karamelinį, bet gerai ir paprastas);

200 g (2 plytelės) šokolado (maišiau per pusę juodą ir pienišką, bet kitą kartą imčiau tik pienišką).

Lazdyno riešutus kelias minutes pamaišant pakepinti keptuvėje (ar orkaitėje), kad atšoktų odelės. Atvėsinti. Trinant tarp pirštų pašalinti odeles (nieko baisaus, jei 100% nepasišalins). Sumalti (kavamale, virtuviniu kombainu, kokteiliniu mikseriu) iki rupių miltų.

Sviestą, kondensuotą pieną ir šokoladą kaitinti iki vientisos masės. Gautą masę sumaišyti su maltais riešutais. Imti vaflį, ant jo krauti 4 šaukštus masės ir tolygiai paskirstyti, vėl krauti vaflį, masę ir t. t. Paskutinis, aišku, vaflis. Paslėgti kokia storesne, didesne knyga ir laukti iki ryto :) Ar bent kelias valandas, kol kremas įsigers ir pastings. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2010-02-05

Vafliai pusryčiams

Tema: Pusryčiai, VafliaiJūratė @ 16:00

PRIEŠISTORĖ

Turim dvi vaflines: viena - trapiems vafliams, o kita - “širdelėms”. Bet dar labai norėčiau belgiškų vaflių vaflinės… Tokios, kuri kepa stačiakampius ar apvalius, bet storus vaflius, tokius trapius, bet ir kartu minkštus (foto - iš interneto platybių):

Internete receptų marios, bet vat kad gautųsi mano svajonių vafliai, turbūt reikalinga TOJI vaflinė… Lietuvoj ieškau jau seniai pirkti, bet vis dar neužmačiau… Gal kas matėt?

Žemiau esantis receptas - toks improvizacinis. Bandžiau ir krakmolo dėti, kad traškesni (atseit) būtų, bet didelio skirtumo nepastebėjau. Gal kiek traškesni gaunasi vaflių vaflinėje, o širdelių - storesni. Daug kur rekomenduoja paskaninti cinamonu (aišku, kas mėgsta), bet man su citrinos žievele labiau patinka.

RECEPTAS (keturi tikrai papusryčiaus)

2-3 kiaušiniai;

200 g cukraus;

2 a. š. vanilinio cukraus;

100 g sviesto;

1 st. pieno (ar skysto natūralaus jogurto);

200-250 g miltų;

1.5 a. š. kepimo miltelių;

1/4 a. š. druskos;

1 citrinos nutarkuota žievelė.

Trynius atskirti nuo baltymų ir išsukti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Sviestą išlydyti, šiek tiek atvėsinti ir sumaišyti su kiaušinių-cukraus mase. Pilti pieną. Miltus persijoti ir sumaišyti su kepimo milteliais bei druska. Įmaišyti į tešlą. Įtarkuoti citrinos žievelę, gerai išmaišyti. Baltymus išplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į tešlą (gaunasi tirštesnė nei grietinė ar paprastų blynų tešla). Kepti turimoje vaflinėje. Labai skanu su plakta grietinėle ir uogom ar kokiais vaisiais. Skanaus!

P. S. Plaktai grietinėlei: 200 g (mažas indelis) riebios grietinėlės (32-35%); 3 š. cukraus; 1 a. š. vanilinio cukraus; šlakelis citrinų sulčių (arba žiupsnelis citrinos rūgštelės).

REZULTATAS

Rodyk draugams

2009-07-06

Vafliai

Tema: VafliaiJūratė @ 18:50

PRIEŠISTORĖ

Šituos vaflius senoje “Esta” elektrinėje kepyklėje sesė su mama kepdavo nuo tų laikų, kiek tik mano atmintis neša. Receptą radau rudajame sesės receptų sąsiuvinyje…

RECEPTAS

  • 200 g sviesto;
  • 1 stiklinė cukraus;
  • 2 stiklinės pieno;
  • 2 stiklinės miltų;
  • 2 kiaušiniai;
  • 2 a. š. vanilinio cukraus.

Sviestą išsukti su cukrumi bei vaniliniu cukrumi, sudėti kiaušinius - gerai išsukti. Berti dalį miltų - maišyti, tada pieno - maišyti, vėl miltų, vėl pieno - maišyti, maišyti, maišyti. Kepti vaflinėje. Iškepus vafliui, iškart jį sukti į tūtelę, nes greit kietėja, tik nenusideginkit pirštų… Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.