BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2013-02-17

Nesaldus sūrio su mėlynuoju pelėsiu ir maskarponės tortas

Tema: Tortai, UžkandžiaiJūratė @ 17:45

PRIEŠISTORĖ

Nesvietiškai man patiko! Kreminės tekstūros, pikantiškas, įdomus. O jau portveino sirupinis padažiukas su kriaušėm kaip čia tiko… Net ir be padažiuko jis labai geras su vyno gurkšneliu arba tiesiog su kriaušėm, vynuogėm arba spanguolių ar bruknių padažiuku. Mmm, kepsiu ir kepsiu, dar ir dar. O idėjų prisirankiojau iš kelių vietų, ir sukonstravau pagal nuojautą :) (kada nors pasidarysiu viską, kaip kad čia pateikta). Mėlynojo sūrio ir maskarponės santykis varijuoja nuo 1:4 iki 3:4, tai reiktų pasireguliuoti pagal sūrio “aštrumą”.

RECEPTAS (16 cm forma)

Padui:

  • 70 g krekerių (tiktų ir kokie nors nesaldūs sausainiai);
  • 35 g graikinių riešutų (nebūtina; galima patiekiant atskirai pabarstyti, bet prie mėlynojo sūrio labai tinka);
  • 35 g sviesto.

Sūrio masei:

  • 70 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu;
  • 200 g maskarponės sūrio;
  • 1 v. š. grietinės;
  • 1 didelis arba 2 maži kiaušiniai;
  • žiupsnelis druskos.

Krekerius sutrupinti iki smulkių trupinių. Graikinius riešutus pasmulkinti. Sviestą ištirpinti ir sumaišyti su krekeriais ir graikiniais riešutais. Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi (kloju tik dugną, šonams išsikerpu atskirą juostą ir vos patepu tirpintu sviestu, kad priliptų prie formos šonų). Suberti trupinius ir šaukštu prispausti. Kepti 5-7 min. 180° C temperatūros orkaitėje. Tada ištraukti pravėsti. Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 160° C.

Sūrio masei viską gerai iki vientisumo sumaišyti.  Supilti ant pado ir kepti 40 min. 160° C temperatūroje (taip nesicackinau, bet kad viršus neįtrūktų (man taip ir nenutiko), rekomenduojama kepti vandens vonelėje, formą įvyniojus į foliją, kad vanduo nepatektų pro formos dugną; uždengti nereikia). Ištraukus viduriukas dar turi šiek tiek liūlėti kaip želė. Visiškai ataušinti ir statyti į šaldytuvą per naktį sustingti.

Patiekti su vynuogėmis, kriaušėmis. Galima dar papildomai krekerių bei skrudintų graikinių riešutų paberti šalia. Skanaus!

Ir jei dar yra kantrybės, galima pasigaminti tokį labai skanų padažiuką su kriaušėm:

Kriaušėms portveino padaže:

  • 2-3 kriaušės;
  • 1 st. portveino (naudojau pusiau saldų Rozès Tawny Porto, bet galima bandyt su bet kokiu likeriniu vynu);
  • 3 v. š. cukraus;
  • vanilės;
  • mažytė šakelė rozmarino (nebūtina; naudojau džiovintą, bet nemaltą);
  • ½ apelsino žievelės (nutarkuotos).

Viską (išskyrus kriaušes) supilti į puodelį ir pavirti apie 10 min., kol šiek tiek nugaruos ir supanašės į sirupėlį. Nukošti. Kriaušes nulupti ir supjaustyti skiltelėmis. Sumesti į sirupą ir pavirti, kol šiek tiek suminkštės. Nukaisti ir leisti pastovėti per naktį kambario temperatūroje.

REZULTATAS

Rodyk draugams

2012-10-06

Želė tortas

Tema: TortaiJūratė @ 14:35

PRIEŠISTORĖ

Šitą želė torto “ligą” mums į darbą (ir į mano gyvenimą) jau seniai seniai “užnešė” mūsų miela kolegė Živilė (ačiū jai labai labai siaubingai!). Aišku, nemažą dalį efekto sudaro ir torto forma, kurią įsigijau iš Tupperware. Po to dar vieną tokią ir miniatiūrinę (pvz., antram torto aukštui ar kokiai nedidelei pikantiškai užkandėlei) gavau dovanų, kuo labai džiaugiuosi, nes vienas tortas laaabai greitai susivalgo, tai geriau “8 tortai ir 1 žvakutė”, nes pasiterlioti tai tenka su tais želatinos tirpaliukais… Nors tikrai nebūtinas tas “stebuklingasis” Tupperware žiedas. Galima naudoti ir bet kokį permatomą stiklinį salotų ar kepimo indą bent 1,4 l talpos ir net neversti torto iš jo. Arba jei labai norisi išversti, tai galima iškloti maistine plėvele. O jei kokia metalinė forma naudojama (tik ne su atsegamais šonais, nes per apačią išbėgs), prieš išverčiant reikia ją palaikyti keletą sekundžių karštame vandenyje, ant viršaus uždėti lėkštę, į kurią norime išversti tortą, ir prilaikant ją ranka, apversti.

Kitą dalį efekto sudaro fantazija ir kantrybė, kurių kartais būna minimaliai, tada atsiperkama tik skoniu :) Bet vaisiai ir uogos jau yra “gimę” atrodyti apetitnai, todėl viršutinis sluoksnis tiesiog negali atrodyti negražiai ir neskaniai, ir neviliojančiai. Net jeigu ir du sluoksniai tebus, vis tiek bus labai gražu ir skanu. Nebent jūs absoliučiai totaliai nerealiai nemėgstat želė (o būna būna tokių keistuolių…), tada iškart “junkit kitą kanalą” :)

RECEPTAS (1,4 l)

Tituliniam vaisių/uogų sluoksniui:

  • 1 nedidelė saujelė uogų ir pora vaisių (tik ne švieži ananasai ir kiviai - sako, su jais želė nestingsta, nebent pirmam sluoksniui naudosit specialią tortų želė “Tortenguss”): pvz., man gražiausia/skaniausia su avietėm arba braškėm bei bananais arba persikais, dar su konservuotais mandarinais (nes būna nulupti, be odelių) (dar pirmam sluoksniui papuošti galima imti kelis mėtų lapelius ir pabarstyti juodojo ar paprasto sezamo sėklomis, kokoso drožlėmis, aguonomis, bet tikrai nebūtina);
  • 5 g (1 a. š.) “Dr. Oetker” želatinos + brinkinimui 50 ml vandens (naudoju Dr. Oetker firmos želatiną, nes ji tikrai gan greitai stingsta, kas patogu, kai želė sluoksniuojama - praktiškai nereikia laukti, t. y. kol pagaminamas kito sluoksnio tirpalas, kol jis vėsta, prieš tai sluoksnis jau ir būna sustingęs; aišku, galima ir kitokios firmos imti, bet tada reikia ant pakuotės žiūrėti, kiek jos konkrečiam kiekiui skysčio reikia ir imti šiek tiek daugiau, kad užtikrintai sustingtų, pvz., minėtos firmos želatinos 20 g pakelio užtenka sustingdyti 1 litrui skysčio, bet kad būtų pakankamai tvirtas tortas aš imu 5 g (1 a. š.) želatinos 200 ml skysčio);
  • 150 ml vandens + 25 g (1 v. š.) cukraus;

(arba galima imti tiesiog ½ pakelio geltonos spalvos želė, tik vandens tada ne 250 ml imti, kaip paprastai rašo ant pakuotės, o 175-200 ml; vietoj vandens sirupo dar galima imti kokį šviesų skaidrų, pvz., obuolių ar kriaušių kompotą: 50 ml užpilti želatiną brinkinimui, o visa kita užvirinti; galima ir maistiniais dažais nuspalvinti, kad ryškesnė geltona spalva būtų)

Baltam sluoksniui (kurių reikia trijų; jei labai tingisi, galima dvi porcijas iškart supilti, bet trečią vis tiek rekomenduoju atskirai paskutinę pilti):

  • 5 g (1 a. š.) “Dr. Oetker” želatinos + brinkinimui 50 ml vandens;
  • 50 ml vandens + 25 g (1 v. š.) cukraus;
  • 100 g (3-4 v. š.) 30% grietinės;

(naudoju tikrą normalią riebią grietinę, nes gi kuo riebiau, tuo skaniau :D, bet laisvai galima keisti natūraliu jogurtu ar liesesne grietine, grietinėle ar net išvis imti 200 ml pieno (50 ml iš tų 200 ml naudoti želatinai brinkinti); galima naudoti ir ½ grietinėlės skonio želė, jei jau nusprendėm tortą daryti iš želė pakelių…)

Raudonam sluoksniui (kurių reikia dviejų, nors kitą spalvotą sluoksnį galima daryti ir kitokios spalvos, pvz., oranžinės iš šviežiai spaustų apelsinų sulčių; jei labai tingisi, galima iškart dvigubą porciją supilti):

  • 5 g (1 a. š.) “Dr. Oetker” želatinos + brinkinimui 50 ml vyšnių kompoto (ar kokio kitokio raudono);
  • 150 ml vyšnių kompoto;

(galima į šitą sluoksnį ir pačių vyšnių be kauliukų iš kompoto pridėti; galima imti tiesiog ½ pakelio raudonos ar oranžinės spalvos želė)

  • 2 bananai arba ~100 g plikytų sausainių (paskutiniam baltam sluoksniui; o ir į kitus sluoksnius dar galima prikaišioti įvairių vaisių/uogų, jei norisi, bet tikrai nebūtina).

Supjaustytus vaisius ir uogas gražiai išdėlioti formos dugne (bent jau Tupperware forma rekomenduojama patepti aliejumi, kad lengviau išsiimtų tortas). Viršutinio sluoksnio sirupui vandenį ir cukrų užvirinti, nukelti nuo ugnies. Supilti išbrinkintą želatiną ir maišyti, kol ši ištirps (nors Dr. Oetker firmos želatinos nebūtina brinkinti, bet vis tiek kelias minutes pabrinkinu - po to greičiau ji ištirpsta). Atvėsintą supilti ant vaisių, formą statyti į šaldytuvą. Kad vaisiai “neišbėgtų” iš savo vietos, galima pusę tirpalo supilti dar šiltą (bet ne karštą!) ir formą trumpam kišti į šaldiklį; tuo tarpu likęs tirpalas visai atvės, o supiltoji dalis sustings ir tvirtai laikys vaisius; tada pilti likusią dalį ir baigti stingdyti šaldytuve.

Baltajam sluoksniui vėlgi sirupui vandenį ir cukrų užvirinti, nukelti nuo ugnies. Supilti išbrinkintą želatiną ir maišyti, kol ši ištirps. Šaukštą kitą grietinės įmaišyti į tirpalą (atseit, taip geriau viskas išsimaišo), o po to tirpalą supilti į likusią grietinę ir gerai išmaišyti. Atvėsinti ir supilti ant pirmojo sluoksnio. Statyti į šaldytuvą sustingti.

Raudonajam sluoksniui želatiną išbrinkinti ketvirtadalyje vyšnių kompoto, o likusį kompotą (kuris turi būti tikrai saldus, nes sustingusi želė saldumą šiek tiek “nublankina, prigesina”) užvirinti. Nukaisti, supilti išbrinkintą želatiną, maišyti, kol ištirps. Atvėsinti ir supilti į formą.

Procedūrą su baltuoju ir raudonuoju (ar kokiu oranžiniu ar žaliu) sluoksniu pakartoti. Prieš užpilant paskutinį baltą sluoksnį, bananus supjaustyti griežinėliais ir gražiai išdėlioti formoje. Arba vietoj jų galima priplėšyti plikytų sausainėlių. Tada užpilti paskutinįjį sluoksnį ir statyti tortą į šaldytuvą galutinai sustingti (geriausia palikti per naktį). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2012-03-16

Sodrus kavos tortas

Tema: Beatos virtuvė, TortaiJūratė @ 18:08

PRIEŠISTORĖ

Tortas - mamai. Garbingo jubiliejaus proga. Daug daug sveikatos Tau, Mama! Ir kad pagaliau išloštum tą milijoną. Jei ne milijoną, tai bent mašiną. Gerai, jei nei to, nei ano nebus šį sekmadienį, tai pažadu bent tortą - net bilieto gali nepirkti :)

Bet grįžtam prie torto. Nesu didelė mėgėja anei juodo šokolado ir visokių produktų, skanėstų su juo, anei kavos negeriu, bet šitas tortas mane sužavėjo. Jo tikrai užtenka plonyčio gabaliuko - labai turtingas, sodrus skonis. Vien biskvitą galima užskaityti kaip už pyragą. Radau Beatos antroje knygoje, nors laisvai receptas pasiekiamas ir josios bloge.

RECEPTAS (tiesiai iš knygos; aš dariau iš pusės normos 16 cm skersmens tortinėje, tai biskvito man gavosi 5 sluoksniai, o kremo šonams ir viršui liko skurdokai)

Biskvitams:

  • 250 g sviesto;
  • 440 g cukraus;
  • 4 dideli kiaušiniai;
  • 400 g miltų;
  • 80 g kakavos;
  • 2½ a. š. kepimo miltelių;
  • ½ a. š. druskos;
  • 4 v. š. tirpios kavos (ištirpinti 3 v. š. karšto vandens) arba 60 ml kavos sirupo;
  • 350 ml pieno;
  • vanilės (cukraus ar ekstrakto).

Sirupui:

  • 300 ml paruoštos stiprios tikros kavos (pvz., kokie 3 a. š. užpilamos kavos 300 ml puodeliui);
  • 150 g cukraus;
  • 50-100 ml brendžio.

Kremui:

  • 500 g maskarponės;
  • 1 indelis (400 ml) karamelės (kadangi pusei normos naudojau pusę skardinės (~200 g) karamelizuoto kondensuoto pieno, tai matyt to kremo dėl to ir pritrūko šonams ir viršui, nes karamelės ml ir g smarkiai nesutampa, manau. Maximoje esu mačiusi pirkti karamelės kibirėliuose ir dar esu mačius “Spilvos” karamelinio padažo - manau, visai turėtų tikti irgi);
  • 2 v. š. kavos likerio arba brendžio.

Papuošimui:

  • 50 g juodojo šokolado (naudojau pienišką…).

Biskvitui kambario temperatūros sviestą išplakti su cukrumi iki baltumo. Mušti po vieną kiaušinį (kambario temperatūros pageidautina) ir vis gerai išplakti. Miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską sumaišyti ir kelis kartus persijoti. Tada pusę miltų po truputį šaukštu įmaišyti į sviesto-cukraus-kiaušinių masę. Ištirpintą kavą supilti į pieną, ten pat keliauja ir vanilė. Šitą mišinį po truputį įmaišyti į tešlą. Tada po truputį baigti sudėti miltus. Tešlą paskirstyti į dvi vienodo dydžio kepimo formas, išklotas kepimo popieriumi (galima iškloti tik dugną, o šonus ištepti riebalais). Kepti 40-50 min. 160-170° C orkaitėje (viską dariau iš pusės normos, biskvitą vienu kartu kepiau 16 cm skersmens tortinėje apie 1 val. 20 min.). Patikrinti mediniu pagaliuku - įbedus ir ištraukus jis turi likti sausas. Palikti visiškai ataušti.

Sirupui nukoštą kavą (idealu - iš aparato) pilti į nedidelį puodą, įmaišyti cukrų ir virti ant nedidelės ugnies apie 15-20 min., kol perpus sumažėja ir kiek sutirštėja (pravėsus gaunasi gan tirštas sirupėlis). Supilti brendį ir nukaisti, nebevirti.

Kremui kambario temperatūros maskarponę ir karamelę sudėti į dubenį, pilti porą šaukštų kavos likerio (ar brendžio) ir gerai išsukti iki vientiso kremo.

Biskvitus perpjauti - turi gautis 4. Vieną talpinti į tortinę, jį konditeriniu teptuku ištepti išsivirtu kavos sirupu, paskirstyti 2-3 šaukštus kremo (šiek tiek pasilikti šonams), krauti kitą biskvitą ir t. t. Ant viršaus užbarstyti tarkuoto šokolado. Leisti susistovėti keletą valandų (ar per naktį). Skanaus!

REZULTATAS

O čia iš kito karto:

Rodyk draugams

2011-11-05

Tortas “Snickers”

Tema: TortaiJūratė @ 16:23

PRIEŠISTORĖ

Keptas jau ne kartą. Labai skanus tortas. Sotus, saldus, skalsus. 12 žmonių sočiai užtenka. Labai tinkantis šaltuoju metų laiku kaupti kalorijas energiją atsargai :) Tikrai verta kartais pasilepinti. Turbūt nesuklysiu, jei pasakysiu, kad tai vienas iš populiariausių SM tortų, išbandytų ir randamų su “apetitingomis” nuotraukomis ir liaupsėmis ne viename bloge apie saldų gyvenimą (gražiausias pjūvis man yra iš Saulėtos virtuvės). Karameliniam ganašui ranka dar vis nekyla, nors neabejoju, kad tai yra irgi nuodėmės vertas dalykas. Kada nors susikaupsiu.

RECEPTAS (23 cm tortinei)

Biskvitams:

  • 2 kiaušiniai;
  • 1 st. cukraus;
  • 1 st. grietinės;
  • ½ skardinės (200 g) karamelizuoto kondensuoto pieno (galima ir patiems išsivirti, nors man asmeniškai nei su pirktiniu, nei su namie virtu biskvituose jis nesijaučia, todėl kitą kartą naudosiu paprastą);
  • 2 st. miltų;
  • 1 a. š. nugesintos sodos (arba kepimo miltelių).

Biskvitų sulaistymui:

  • 1 didelis puodelis juodos (pvz., karamelės skonio) arbatos (nors galima imti tiesiog vandenį arba kokį vieną kitą biskvitą sulaistyti likeriuku, jei skanaus ne vaikai);
  • 2 a. š. cukraus (galima ir daugiau, bet tortas ir taip saldus).

Šokolado sluoksniui (iš tokio kiekio man gaunasi tik biskvito “pamozojimas”; jei norisi bent plonyčio sluoksnelio, reikia imti dvigubai):

  • 100 g šokolado;
  • 50 ml pieno.

Grietinėlės sluoksniui:

  • 1 didelis indelis (bent 400 g) plakamosios grietinėlės;
  • 2 š. cukraus.

Karameliniam sluoksniui (kondensuotą pieną ir sviestą palaikyti kambario temperatūroje bent per naktį arba dar geriau - parą):

  • ½ skardinės (200 g) karamelizuoto kondensuoto pieno (originale 2/3 skardinės, bet man ir tiek tikrai pakanka);
  • 100 g sviesto;
  • 100 g skrudintų smulkintų žemės riešutų.

Papuošimui:

  • ½ skardinės (200 g) karamelizuoto kondensuoto pieno;
  • 100 g sviesto;
  • 100 g skrudintų smulkintų žemės riešutų;
  • 3 gabaliukai tarkuoto šokolado.

ARBA (dar moraliai jam neprisiruošiau…)

Karamelinis ganašas:

  • 5 š. cukraus;
  • 2 š. vandens;
  • 250 g plakamosios grietinėlės.

Biskvitams visus produktus gerai išmaišyti, pilti į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepti 180° C temperatūros orkaitėje. Reikalingi 4 biskvitai. Jei kepama iškart viskas vienoje tortinėje (tačiau gali būti gan sudėtinga gražiai perpjauti į 4 dalis), tai užtruks apie 40-45 min., jei per du kartus ar dviejose tortinėse (pageidautina su ventiliatoriumi 10° C žemesnėje temperatūroje, o jei nėra ventiliatoriaus, tai bent kepimo “pusiaukelėje” sukeisti skardas vietomis) - 20-25 min. (patikrinti mediniu pagaliuku - įsmeigus ir ištraukus, jis turi likti sausas). Perpjauti visiškai ataušus.

Pasiruošti saldintos arbatos biskvitų sulaistymui.

Sulaužytą šokoladą ištirpdyti piene ant silpnos ugnies.

Gerai atšaldytą grietinėlę išplakti su cukrumi iki standumo.

Kambario temperatūros sviestą išplakti iki baltumo ir purumo. Dėti po vieną kambario temperatūros karamelizuoto kondensuoto pieno šaukštą ir gerai išplakti iki vientisumo. (O jei nesinori “sviestiškumo”, sviestą ištirpdyti ir kaitinant gerai įmaišyti kondensuotą pieną. Jei normaliai nenori “susijungti”, išplakti su mikseriu). Įmaišyti sausoje keptuvėje pakepintus ir stambiai kapotus žemės riešutus.

Papuošimui viskas tas pats kaip ir karameliniam sluoksniui. Galima ruošti ir viską iškart, padalinti per pusę ir į vieną dalį, skirtą pertepimui, įmaišyti riešutus, o kitą pasilikti torto aptepimui.

Jei papuošimui naudojamas karamelinis ganašas, jam cukrų sumaišyti su vandeniu ir užvirinti. Sumažinti ugnį ir virti, kol paruduos cukrus. Tai gali užtrukti. Nuimti nuo ugnies ir sudėti po vieną šaukštą grietinėlės (dėčiau gerai pašildytą - gal mažiau vargo būtų gauti vientisą masę). Atšaldyti šaldytuve ir išplakti iki standumo.

Torto surinkimas: dėti vieną biskvitą į tortinę, sulaistyti, ištepti trečdaliu šokolado, krauti pusę plaktos grietinėlės, gražiai paskirstyti. Dėti antrą biskvitą, sulaistyti, tepti šokolado, krauti karamelinę-riešutinę masę, tolygiai paskirstyti. Dėti trečią biskvitą, sulaistyti, tepti likusį šokoladą, krauti likusią grietinėlę, išlyginti ir uždėti paskutinį biskvitą, kurį irgi sulaistyti. Ant viršaus gražiai paskirstyti papuošimui skirtą karamelinę masę arba ganašą (šiek tiek pasilikti šonų aptepimui), barstyti riešutų, tarkuoto šokolado (čia jau fantazijos, išmonės, pageidavimų reikalas). Susistovėjimui tortą palikti šaldytuve per naktį. Nuimti tortinės kraštus, torto šonus aptepti pasiliktu karameliniu kremu ar ganašu ir aplipdyti kapotais kepintais riešutais, jei yra noras. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-10-02

Riešutinis tortas su avietėmis

Tema: Beatos virtuvė, TortaiJūratė @ 16:50

PRIEŠISTORĖ

Gan paprastas, bet labai skanus tortas. Nors man su avietėmis nebūna neskanių dalykų. Receptas iš antrosios Beatos knygos, kurioje nuostabusis tortukas su braškėmis (nors uogos gali būti pačios įvairiausios, mėgstamiausios). Kažkas panašaus į visų laikų geriausią Pavlovą (atmetus riešutus ir sviestą) arba į džiovintų slyvų morenginį skanėstą (pridėjus šokolado ir džiovintų slyvų). Bet kokiu atveju, tai vienas iš puikiausių būdų, kaip sunaudoti baltymus. O jei liko nesunaudotų trynių, tai siūlau pasigaminti nuostabųjį crème brûlée, kad ir be karamelinės plutelės.

RECEPTAS (10 porcijų)

Papločiams:

  • 150 g graikinių riešutų (arba migdolų);
  • 100 g migdolų;
  • 100 g miltų;
  • 4 š. aguonų (nebūtina);
  • 4 kiaušinių baltymai;
  • 220 g cukraus;
  • 80 g sviesto.

Pertepimui:

  • 500 ml plakamosios grietinėlės;
  • 2 š. cukraus (nebūtina);
  • 1 kg aviečių (braškių, mėlynių, serbentų, vyšnių ar pan.).

Riešutus sumalti ir sumaišyti su miltais bei aguonomis. Baltymus paplakti iki stambių putų, berti po 2-3 š. cukraus ir vis plakti plakti iki standžių blizgių putų. Sviestą išlydyti ir kiek atvėsinti. Į baltymus atsargiai įmaišyti trečdalį riešutų ir miltų mišinio. Berti dar trečdalį ir vėl išmaišyti. Pilti sviestą ir išmaišyti. Supilti likusius riešutus ir vėl išmaišyti. Tešlą padalinti į dvi kepimo popieriumi išklotas apskritas formas (manosios po 25 cm, bet aš ir kepiau papločius iš 1,5 normos) ir kepti 160° C temperatūros orkaitėje apie 50 min. (iškart abi kepiau su ventiliatoriumi 140° C temperatūroje). Iškepus šiek tiek atvėsinti ir dar šiltiems papločiams nuimti kepimo popierių. Leisti visiškai atšalti.

Gerai atšaldytą grietinėlę išplakti su cukrumi iki standumo. Šiek tiek daugiau nei pusę krauti ant pirmo papločio, gražiai paskirstyti, barstyti negailint uogų. Uždėti antrą paplotį, vėl krauti grietinėlės, paskirstyti, berti uogų. Leisti valandėlę kitą susistovėti. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-08-08

Morkų tortas

Tema: TortaiJūratė @ 18:46

PRIEŠISTORĖ

Morkų torto karštinė apėmė ir mane. Taigi suima baltas pavydas, kai net šešiuose bloguose radau (o kiek dar neradau) ilgiausias panegirikas (gerąja to žodžio prasme) šiam skanėstui. Su malonumu ir aš, ir aš, ir aš prisidedu su smarkiomis rekomendacijomis! Viskas tiesa: labai skanus, drėgnas, primena labai gerą “Medutį”, valgytų ir dar prašytų net morkų nemėgstantys, nes nelabai galima nuspėti, kad būtent morkos visą žavesį suteikia (nebent spalva išduotų). Labai tiko graikiniai riešutai ir cinamonas. Skalsus, sotus, kepiau iš pusės normos ir 10-12 žmonių tikrai užtektų. Nu nebent labai nevalgę būtų, tai tada 8-iems :)

Įspūdžius ir komentarus paskaityti bei nuostabiomis nuotraukomis pasigėrėti galima čia:

Kol kas. Tikiu ir viliuos, kad virusas plis toliau :)

RECEPTAS (matavau puodeliu (p. - 237 ml), nes stiklinės 250 ml neturiu, bet koks gi čia skirtumas…)

Morkų plokštainiui:

  • 1 ½ p. smulkiai (bulvių tarka) tarkuotų morkų (gerai suspaudus, man svėrė 375 g);
  • ½ p. kokoso drožlių (50 g);
  • ½ p. kapotų graikinių riešutų (dėjau trečdalį puodelio (40 g) ir sočiai jautėsi, nors riešutai skanu bet kokie, galima ir išvis nedėti);
  • ¼ p. razinų (40 g);
  • 1 p. miltų (140 g);
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • 1 a. š. sodos (nugesinti nereikia, tikrai nesijaučia);
  • 1 a. š. cinamono;
  • žiupsnelis druskos;
  • ½ p. saulėgrąžų aliejaus (110 g);
  • 1 p. cukraus (daug kur su morkomis rekomenduojamas rudasis, tai jį ir naudojau; 200 g);
  • 2 kiaušiniai.

Varškės kremui:

  • 250-300 g kreminės varškės (naudojau iš šaldyto kefyro, bet galima ir nusipirkit “Mūsų švelniosios” ar gerai su kokiu blenderiu/mikseriu pertrinti);
  • 50 g cukraus pudros;
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto (ar cukraus miltelių su natūralia vanile, ar tiesiog vanilinio cukraus);
  • ½ citrinos sulčių;
  • 1 mažas indelis (200-250 ml) grietinėlės (riebios, plakamosios, 35-36% rieb.).

Smulkiai tarkuotas morkas sumaišyti su kokoso drožlėmis, išmirkytomis razinomis ir kapotais riešutai. Atskirai sumaišyti miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir druską. Aliejų išplakti su cukrumi iki vientisos masės. Po vieną gerai įplakti kiaušinius. Įsijoti ir išmaišyti (neplakti) miltų mišinį, galiausiai - morkas. Masę tolygiai paskleisti per visą orkaitės skardą (man gavosi 30×36 cm paplotis) ir kepti 160° C temperatūroje apie 40 min. (įsmeigus ir ištraukus peilį ar medinį pagaliuką, jis turi likti sausas; kepiau 30 min. ir dar 10 min. palaikiau išjungtoje orkaitėje). Ataušinti. Perpjauti į keturias dalis (15×18 cm).

Kol vėsta morkų paplotis, varškę ištrinti su cukraus pudra, vanilės ekstraktu ir citrinos sultimis. Atsargiai įmaišyti iki standumo išplaktą grietinėlę. Kremu pertepti morkų papločius. Puošimui naudojau sveikus graikinius riešutus, kokoso drožles ir razinas. Leisti pastovėti bent pusvalandį. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-06-27

Pavlova

PRIEŠISTORĖ

Negaliu nesidalinti, neskleisti toliau absoliutaus gėrio, jau seniai užmatyto Beatos virtuvėje :) Labai skanu (su braškėm negali būti neskanu) ir gan paprasta. Jei tingisi kepti morengą, galima nusipirkti morengiukų ir padaryti desertą taurėse (tada “Pavlova” transformuojasi į “Itono betvarkę”): stambiai trupinti morengai, plakta (be nieko) grietinėlė ir pjaustytos braškės (ar belenkokios uogos, granatai - kalėdinis variantas). Numirimas, kaip skanu… Lėkštė nuotraukoje - ne į temą, bet svarbiausia - TURINYS! :) Kaip gerai, kad visokiausios uogos dar tik prasideda - neabejotinai “Pavlova” - šios mano vasaros topas.

RECEPTAS (šešiems)

  • 0,8-1 kg braškių (ar kitokių mėgstamiausių uogų);
  • 1 didelis indelis (420-450 ml) plakamosios grietinėlės.

Morengui:

  • 6 baltymai;
  • 300 g cukraus;
  • 1 š. balto vyno acto (arba 1 a. š. paprasto acto ar citrinos sulčių arba vos vos citrinos rūgštelės, žodžiu - rūgšties šiek tiek);
  • 1 a. š. krakmolo.

Baltymus šiek tiek paplakti iki didelių putų, dėti šaukštą cukraus, plakti. Kitą šaukštą cukraus dėti, kai anas jau bus visai ištirpęs ir taip toliau, kol baigsis cukrus. Tada įpilti acto, berti krakmolo ir dar paplakti. Gaunasi blizgios, standžios, formą laikančios putos. Ant kepimo popieriaus nusibrėžti apskritimą (manasis 30 cm skersmens - per visą orkaitės skardą) ir gražiai sukrauti išplaktus baltymus (ne storiau nei 4 cm). Galima paformuoti ir bortelius. Kepti 150° C temperatūroje 1 val. 10 min. Po to orkaitę išjungti ir palikti iki visiško ataušimo (pvz., per naktį).

Grietinėlę (be nieko - morengas duoda visą reikiamą saldumą) išplakti iki standumo ir gražiai paskirstyti ant morengo. Ant viršaus išdėlioti pjaustytas braškes. Tikrai skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-05-04

Rikotos ir aviečių tortas Mamai

Tema: TortaiJūratė @ 14:10

PRIEŠISTORĖ

Šilčiausi sveikinimai perduoti, tortas suvalgytas - reikia užregistruoti malonius prisiminimus ateičiai :) Recepto mintis (”Maskarponės tortas su uogomis”) - iš Maximos laikraštuko, bet eigoje paimprovizavau ir gavosi vietoj biskvito - “Napoleono” lakštas, vietoj maskarponės - rikota, vietoj “Damų pirštelių” torto “borteliui” - vafliniai vamzdeliai, vietoj jogurto - jogurtinė grietinė, uogų į vidų nemaišiau - tik ant viršaus su želė cukraus sirupu supyliau ir gavosi gaivus, skanus torčiukas.

RECEPTAS (21 cm tortinė)

Padui:

  • 150 g pirktinio biskvito (arba galima ir patiems išsikepti - 2 kiaušiniai; 2 š. cukraus; 2 š. miltų);

arba 1 lakštas “Napoleono” (6 lakštai gaunasi iš 500 g margarino; 700 g miltų; 60 g grietinės; 1 kiaušinio; trupučio druskos), sulaistytas ½ st. vandens+2 š. cukraus sirupu;

arba 350 g sviestinių trupinių (250 g sausainių ir 100 g sviesto - sausainius sutrupinti iki miltų ir sumaišyti su tirpintu sviestu).

Sūrio masei:

  • 500 g rikotos (ar maskarponės);
  • 200 g 3,5% riebumo jogurto (naudojau 10% jogurtinę grietinę);
  • 120 g cukraus;
  • 100 ml apelsinų sulčių (iš ½-1 apelsino);
  • 1 citrina (sultys ir nutarkuota žievelė);
  • 3 š. (arba tiek, kiek reikia 1 l skysčio) želatinos (+ vandens brinkinimui).

Viršui:

  • 400 g aviečių (naudojau šaldytas, bet idealu būtų šviežios, aišku);
  • 90 g želė cukraus (“DanSukker”);
  • 100 ml vandens (skysčio, susidariusio atšilus avietėms).

Šonams (puošti tą pačią dieną, kai bus valgomas, nes po to vamzdeliai suminkštėja):

  • 1 kiaušinio baltymas;
  • 2 š. cukraus;
  • 150 g tuščiavidurių vaflinių vamzdelių (arba 200 g “Damų pirštelių”);
  • juostelė.

Pasirinktą padą kloti į tortinę. Ant jo supilti rikotą, iki vientisos masės ištrintą su jogurtu, cukrumi, apelsinų ir citrinų sultimis, nutarkuota citrinos žievele bei išbrinkinta ir kaitinant ištirpinta želatina. Statyti į šaldytuvą bent 4 val., kad sustingtų.

Ant viršaus paskleisti avietes. Želė cukrų sumaišyti su vandeniu ir ½ min. pavirti. Kiek pravėsinti ir supilti ant uogų (sustings visai atšalus).

Baltymą iki standumo išplakti su cukrumi ir aptepti torto šonus. Apdėlioti per pusę patrumpintais vaflių vamzdeliais. Apjuosti juostele (kad tikrai laikytųsi bent iki torto “sunaikinimo”). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-04-06

Cukraus mase dengtas “Medutis”

Tema: Beatos virtuvė, TortaiJūratė @ 22:34

PRIEŠISTORĖ

Mano pirmasis medaus tortas (receptas - iš knygos “Metai Beatos virtuvėje”). Mano pirma cukrinė tortų apdengimo masė (nuorodoje labai išsami info). Aišku, “Medutis” pagal klasiką turėtų būti puošiamas lakštų trupiniais, užbarstomais per trafaretą keliom spalvom (t. y. skirtingais paskrudimo lygiais) ir t. t., ir pan… Bet buvo graži proga pabandyti papuošti gimtadieniškai berniukiškai :) Aleksyti, auk didutis, būk gerutis ir daugiau man prašau nesirgti! :)

RECEPTAS

“Medutis”

(pas Beatą receptas “dideliam dideliausiam” tortui - 15-20 žmonių; aš trečdaliu mažinau ir gavosi labai kaip tik - 24 cm skersmens 6 lakštai plius dar puslakštis trupiniams, kurių taip ir nenaudojau; pateikiu savo variantą)

Lakštams:

  • 150 g sviesto (arba margarino kepiniams);
  • 4-5 kupini š. (~170 g) medaus;
  • 100 g rudojo cukraus (arba perpus su baltu, arba vien balto);
  • 1 didžiulis kiaušinis (arba du mažučiukai);
  • 1 kupinas š. grietinės;
  • 3 st. (~ 540 g) miltų;
  • 1 kupinas a. š. kepimo miltelių;
  • 1 kupinas a. š. cinamono.

Dubenėlį su sviestu, medumi ir cukrumi dėti ant puodo su verdančiu vandeniu (kad nesiektų dugno) ir maišyti, kol ištirps. Kiaušinį išplakti su grietinę ir supilti į pravėsusią saldžiąją masę. Išmaišyti. Miltus, kepimo miltelius ir cinamoną sumaišyti atskirai, suberti į tešlą ir užminkyti. Padalinti į dvi dalis, suvynioti į maistinę plėvelę ir kišti kelioms valandoms į šaldytuvą atšalti, susistovėti, pastingti, kad būtų įmanoma kočioti. Tada padalinti abi dalis į dar tris dalis (iš viso gausis šešios :)). Tiesiai ant kepimo popieriaus pasibarstyti miltų ir kiekvieną dalį iškočioti kuo ploniau. Apipjaustyti pagal torto formą. Kepti 180° C temperatūros orkaitėje 8-10 min. iki gražaus parudimo. Atvėsinti.

Sulaistymams (kas mėgsta drėgnus tortus; kaip be patirties, įsivaizdavau, kad nuo grietinės ir taip persigers “blynai”… su arbata ar kava labai normaliai valgosi, bet kitą kartą laistyčiau):

  • 1 nedidelis puodelis stiprios juodosios arbatos.

Pertepimams:

  • 800-900 g grietinės (2 dideli indeliai, bent 30% riebumo);
  • 150 g cukraus;
  • 1 citrina.

Grietinę išplakti su cukrumi, nutarkuota citrinos žievele ir sultimis (aš kremą dar pastačiau į šaldytuvą, kad kiek pastingtų). Imti du lakštus, juos sulaistyti ar kokiu purkštuku supurkšti arbata (tik ne kiaurai…), vieną guldyti į tortinę (ar į kokią lėkštę), krauti 3-4 šaukštus grietinės kremo ir gražiai paskirstyti. Tada atsargiai, kad nesulūžtų, krauti antrąjį sudrėkintą lakštą. Vėl krauti kremo, vėl drėkinti lakštą, krauti ant kremo ir t. t. Viršutinis - kremas (kelis šaukštus pasilikti šonų aptepimams). Suteptą tortą statyti į šaldytuvą sustingimui, susigėrimui, subrendimui bent dienai. Kuo ilgiau pastovi, tuo skanesnis. Jei buvo laikomas tortinėje, ryte galima nuimti jos kraštus ir aptepti torto šonus pasiliktu kremu. Puošti lakštų trupiniais ar kaip siūlo fantazija. Skanaus!

Puošyba…

Torto aptepimui (kad geriau laikytųsi ir netirptų apdengimo masė, reikalingas koks nors sviestinis kremas):

  • ½ pakelio sviesto;
  • ½ indelio karamelizuoto kondensuoto pieno.

Kambario temperatūros sviestą gerai išsukti iki purumo ir po šaukštą įmaišyti kondensuotą pieną. Kuo glotniau, lygiau kremu aptepti torto šonus ir viršų. Pastatyti į šaldytuvą sustingimui.

(Čia aš smarkiai nusižengiau - sviestą vos ne išlydžiau mikrobangėje, sumaišiau su kondensuotu ir pastačiau į šaldytuvą apstingti. Trupučiuką skystokas buvo aptepant tortą, bet vis tiek viskas baigėsi gerai - apdengimo masė neištirpo).

(P. S. Kitas rastas Neringos bloge variantas:

Sviestinis Šarlot kremas:

1 kiaušinis;
1 nepilna st. cukraus;
½ st. pieno;
200-220 g sviesto;
½ a. š. citrinos rūgštelės;
porą lašų vanilės ar migdolų esencijos (nebūtina).

Kiaušinį išsukti su cukrumi, supilti pieną. Masę pakaitinti, kol atsiras burbuliukai, nukelti nuo ugnies, įberti citrinos rūgštelės bei įpilti esencijos. Atvėsinti. Kambario temperatūros sviestą išplakti iki purumo ir plakant palaipsniui supilti pieno-kiaušinio masę.)

Apdengimo masė

(sočiai užteko ir apdengti, ir šiokiom tokiom dekoracijom, ir dar turbūt koks ketvirtadalis liko - bet geriau, kai lieka, nei kai trūksta…)

  • ½ st. gliukozės miltelių (pirkau eilinėje “Maximoje”; arba jos neturint, galima gaminti ir verdant cukraus sirupą pagal šitą receptą - išsamiai ir vaizdžiai);
  • vandens (3-4 š. sirupui (man užteko 2 š.) ir dar kokie 3-4 š. želatinai brinkyti);
  • 1 š. želatinos granulių (naudojau “Klingai”);
  • ~1 kg cukraus pudros (man užteko ~750 g; rekomenduojama “Dan Sukker”; tikrai nesigaus iš kokia nors kavamale malto cukraus);
  • 2 š. 100% riebumo šalto spaudimo alyvuogių ar riešutų aliejaus (naudojau graikinių riešutų);
  • 1 š. glicerino (negavau “vidinio”, tik “išorinis” mūsų “kaime” randamas; ir vis tiek viskas gerai gavosi, niekas niekur nesutrūkinėjo);
  • maistinių dažų (nebūtina; aš visgi naudojau melsvus ta gražia proga :));
  • 1 š. kukurūzų krakmolo (nebūtina; finaliniam apglostymui - krakmolas sugeria drėgmę).

Gliukozę suberti į nedidelį indelį (pvz., virti kavai), statyti ant ugnies, užpilti 2 š. vandens ir intensyviai maišyti, kol įkais puodelis. Jei gliukozė neišsilydė, įpilti dar 1 š. vandens, leisti susidaryti toje vietoje burbuliuojančiai balutei ir maišant ją išplėsti per visą indelį. Tada sumažinti ugnį ir leisti kelias minutes pavirti, kad sirupas pasidarytų skaidrus (man viskas iš karto išsilydė ir nei minutei nepraėjus praskaidrėjo…) ir kiek patirštėtų. Nukaisti ir užpilti ant išbrinkintos želatinos. Gerai išmaišyti. Jei granulės neištirpo, dar pakaitinti. Įpilti aliejaus, glicerino. Tada supilti į dubenį su trečdaliu išsijotos cukraus pudros. Išmaišyti, pridėti maistinių dažų (jei naudojami), dalimis berti cukraus pudrą ir nuolat papudruojamomis rankomis užminkyti elastingą, lygią, švelnią bet ir kiek lipnoką, minkštą, palaikančia formą masę (”geriau vos vos pamažinti cukraus pudros, nei prikrauti per daug”). Suvynioti į maistinę plėvelę ir leisti valandėlę kitą pailsėti. Tada ant cukraus pudra pabarstyto paviršiaus kočioti ploną (iki 5 mm) blyną ir rankų ar kočėlo pagalba pernešti ant torto (kuo tiksliau ant centro, nes uždėjus kelio atgal nėra…). Delnais gražiai apglostyti, prigludinti, apipjaustyti paliekant porą mm, kuriuos bukuoju peilio ašmenų galu pakišti po tortu. Iš likučių galima formuoti papuošimus ar įvyniojus į maistinę plėvelę laikyti šaldytuve (prieš naudojant kelioms sekundėms įkišti į mikrobangę, kad suminkštėtų).

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-03-11

Tortas “Napoleonas”

Tema: TortaiJūratė @ 23:21

PRIEŠISTORĖ

Kažkada man visokie “napoleonai”, “pensininkai”, “medučiai”, “grybukai”, “skruzdėlynai”, “šimtalapiai”, “šakočiai/bankūchenai” ir panašūs “tarybiniai” skanumynai atrodė mistika, aukštas pilotažas (kai kurie vis dar ir yra, aišku) ir įmanoma pagaminti tik putlių, raudonskruosčių, su kažkodėl melsvais chalatais ir nugaroje surišamomis skarutėmis ant galvos kepėjų konvejerinėse kepyklose :) “Napoleonas”, “Napoleonas”, “Napoleonas”… Neišeina iš galvos. Net akyse stovi E. Binkauskienės “Kepiniai” knygos konkreti puslapio vieta su receptu… Tiksliau, net per kelias vietas (tešla, kremas, surinkimas). Prisirpo reikalas Kovo 8-osios proga :) Nesitikėjau, kad iš pirmo karto pavyks ir kaip niekad likau patenkinta rezultatu iš tortų serijos. Taigi - mano pirmasis “Napoleonas”.

RECEPTAS

Lakštams:

  • 500 g margarino;
  • 700 g miltų;
  • 60 g grietinės;
  • 1 kiaušinis;
  • truputis druskos.

Pertepimui:

  • 400 g sviesto;
  • 100 g (originale 240 g) cukraus pudros;
  • 300 g (originale 160 g) saldaus kondensuoto pieno;
  • likerio (ar konjako, bet nebūtinai; šliūkštelėjau “Damų” likerio);
  • citrinos sulčių (nebūtina, jei naudojama rūgštesnė uogienė; išspaudžiau tik iš pusės, bet kitą kartą pilčiau visos citrinos);
  • 150 g rūgščios pertrintos vaisių košės ar uogienės (naudojau vyšnių).

Lakštams margarinas supjaustomas gabalais ir dedamas ant darbinio paviršiaus paskleistų miltų. Pilama pasūdyta grietinė, mušamas kiaušinis ir kapojama ilgu peiliu tol, kol nelieka sausų miltų, o margarino gabalėliai pasidaro maždaug 1 cm dydžio (aš viską kroviau į virtuvinį kombainą; nors ir nesimatė tų margarino gabaliukų, lakštai gavosi tiesiog puikūs). Tešla suspaudžiama į vieną gabalą ir 2-3 val. palaikoma šaltai. Po to padalinama į 6 dalis ir nespaudžiant kočiojama 5-7 mm storio lakštais (kočiojau tiesiai ant kepimo popieriaus bet kaip, iškepus apipjausčiau 21 cm skersmens tortinei, nors galima ir prieš kepimą apipjaustyti). Subadoma šakute, kad kepant smarkiai nesideformuotų (to išvengti dar siūlo kepti vandeniu suvilgytose skardose, bet man viskas gerai gavosi ir ant kepimo popieriaus). Kepti 220° C (200° C su ventiliatoriumi) temperatūroje apie 15-20 min. (stebėti, kad nesudegtų! turi būti gražiai rusvos spalvos). Ataušinti.

Pertepimo kremui kambario temperatūros sviestą išsukti iki purumo. Sukant po šaukštą suberiama cukraus pudra. Po to dalimis supilamas kambario temperatūros (siūloma pašildyti iki 25° C) kondensuotas pienas. Baigiant sukti supilamas likeris, po truputį - citrinos sultys. (Kitą kartą nesikankinčiau tiek - sviestą išlydyčiau ir tada viską įmaišyčiau; palikčiau, kad kiek sutirštėtų ir tada tepčiau - taip dariau viršaus ir šonų aptepimui kitą dieną ir viskas gavosi kuo puikiausiai). Įmaišyti uogienę (aš į kas antrą sluoksnį maišiau su kondensuoto pieno kremu, nors tai esmės nekeičia).

Į tortinę kloti lakštą, krėsti porą šaukštų kremo, dėti kitą lakštą ir t. t. Ant viršutinio lakšto kremo netepti, nes tortą reikia lengvai paslėgti ir leisti susistovėti (palikau per naktį). Tada šonus ir viršų ištepti likusiu kremu (man maždaug ketvirtadalio prireikė) ir papuošti (aš viršų ir šonus aplipinau trupiniais - sumaliau, kas liko nuo lakštų apipjaustymo; lapeliai irgi iš likučių; raštai piešti rudu pirktiniu glaistu). Skanaus!

REZULTATAS

PAPILDYTA:

Tinginių “Napoleonas” “ant greičio”

RECEPTAS (ačiū Loretai - tikrai labai skanu, gal net skaniau nei tikrasis… nors pjaustosi sudėtingiau)

  • 500 g sluoksniuotos bemielės tešlos;
  • 1 pakelis (180 g) sviesto;
  • 1 indelis (400 g) saldaus kondensuoto pieno;
  • 1 mažas indelis (5 š.) suktų su cukrumi spanguolių (ar kokios kitokios rūgštesnės uogienės).

Tešlą atšildyti, supjaustyti į 4 dalis ir iškepti 180° C temperatūros orkaitėje (apie 20-25 min.). Atvėsinti. Sviestą išlydyti ir sumaišyti su kondensuotu pienu. Spanguoles galima irgi įmaišyti arba vidurinį sluoksnį ištepti vien jomis. Tada sluoksniuoti (tą dariau maistinėje dėžutėje): lakštas, kokie 5 š. kremo, vėl lakštas, vėl kremas (arba tik uogienė), lakštas, kremas, lakštas (ant viršaus dar užkroviau kremo ir užbarsčiau maltų vaflių). Statyti į šaldytuvą per naktį. Galima šiek tiek paslėgti, kad viršutinis lakštas neliktų išsipūtęs. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

Naujesnis puslapis »

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.