BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2011-06-12

Sūrio pyragas su karamele

Tema: Pyragai, TartaiJūratė @ 11:52

PRIEŠISTORĖ

Vakar sesę išlydėjom su močiutės (!!!) statusu pas mūsų “švedus”. Ta proga - nerealaus skonio sūrpyragis. Idėją “patupdyti” karamelizuoto kondensuoto pieno nusitvėriau iš Saulėtos virtuvės. Pati sūrio masė - iš Beatos virtuvės (krakmolą pamiršau, ir gal dėl to, o gal labiau dėl atskirai išplaktų baltymų, pyragas gavos purus purus, tirpstantis burnoje, bet vis tiek stabilus), o pado tešla - anksčiau gamintų tartalečių, tik dar įbėriau maltų migdolų. Gavos labai labai viskas skanu, kepsim dar ne kartą.

RECEPTAS (mano kepimo forma - 21 cm)

Padui (galima keisti 250 g maltų sausainių + 100 g tirpinto sviesto):

  • 100 g sviesto;
  • 100 g cukraus;
  • 1 a. š. vanilinio cukraus;
  • 1 kiaušinis;
  • 200 g miltų;
  • sauja (~50 g) maltų migdolų (nebūtina).

Įdarui:

  • 3 dideli kiaušiniai;
  • 100 g cukraus;
  • 1 a. š. vanilinio cukraus;
  • 1 nedidelis indelis maskarponės;
  • 1 nedidelis indelis rikotos;
  • ½ skardinės (200 g) karamelizuoto kondensuoto pieno.

Pado tešlai kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įmušti kiaušinį ir gerai išmaišyti. Suberti miltus ir maltus migdolus. Išminkyti, suformuoti rutulį, įdėti į maišelį ar suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą bent 1 val., kad sustingtų ir būtų galima kočioti.

(Arba sausainius sutrupinti/sumalti iki miltų ir sumaišyti su tirpintu sviestu. Paskleisti ant kepimo formos (geriausia nuimamais kraštais) dugno, išlydinti ir šiek tiek paspausti šaukštu; galima suformuoti ir bortelius. Kepti 180° C orkaitėje 10 min.)

Tešlą iškočioti iki maždaug pusės cm storio ir iškloti riebalais išteptą kepimo formą, suformuojant ir bortelius. Dugną subadyti šakute, ant viršaus kloti kepimo popierių, suberti svarelius (žirnius, pupeles, akmenukus ir pan.) ir kepti 180° C 15 min. Tada viską nuimti ir dar pakepti 10 min.

Kol kepa pyrago padas, trynius atskirti nuo baltymų ir išplakti iki baltumo su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Po to gerai išsukti su maskarpone ir rikota. Galiausiai atsargiai įmaišyti iki standžių putų išplaktus baltymus.

Ant beveik iškepusio pado šaukšteliu dėti karamelizuotą kondensuotą pieną (jis turi laikyti formą; jei verdamas namuose, tai bent 3 val.). Supilti sūrio įdarą ir kepti toje pačioje temperatūroje dar 50 min. Ataušinti pravertoje orkaitėje ir visiškai atšaldyti šaldytuve. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-02-20

Nekeptas žemės riešutų sviesto pyragas

Tema: Pyragai, Pyragaičiai, TartaiJūratė @ 01:21

PRIEŠISTORĖ

Kažkada SM forume ieškojau receptų su žemės riešutų svietu ir buvo pasiūlyta šita nuoroda. Išbandžiau. Tikra kalorijų bomba, todėl pyragas labai skalsus, galima nemažai svečių pavaišinti. Dar kartą įsitikinau, kad pieniškas šokoladas tikrai dera su žemės riešutų sviestu. Sausainius reiktų rinktis kuo nesaldesnius (”Selga” man per saldūs). Galima gaminti tiek atskirus pyragaičius (patartina formeles iškloti maistine plėvele, kad pyragaičiai lengviau išsiimtų), tiek vieną pyragą. Dar patiko, kad nereikia kepti.

RECEPTAS (21 cm skersmens pyragui)

Padui:

  • 250 g nesaldžių sausainių;
  • 100 g sviesto.

Šokoladiniam ganašui (aš trečdaliu ėmiau daugiau, bet tikrai nebūtina):

  • 100 g pieniško šokolado;
  • 120 g plakamosios grietinėlės.

Žemės riešutų sviesto kremui:

  • 200 g žemės riešutų sviesto (pvz., naminio);
  • 120 g kreminės varškės (pvz., iš šaldyto kefyro);
  • 100 g (2-3 š.) saldaus kondensuoto pieno;
  • 180 g plakamosios grietinėlės.

Papuošimui (fantazijos reikalas):

  • 120 g plakamosios grietinėlės;
  • žiupsnelis citrinos rūgštelės;
  • 1 a. š. cukraus;
  • šokolado (ar šokoladinių saldainių) drožlių;
  • žiupsnelis kakavos.

Padui sausainius sumalti (malu kokteiliniu mikseriu). Sviestą ištirpdyti ir sumaišyti su sausainiais. Į formą nuimamais kraštais berti sausainių ir sviesto masę. Gerai paspaudžiant šaukštu suformuoti kraštus ir dugną. Statyti į šaldytuvą.

Šokoladiniam ganašui į nedidelį dubenėlį dėti sulaužytą šokoladą. Grietinėlę užvirinti ir užpilti šokoladą. Išmaišyti. Tada dubenėlį su grietinėle ir ištirpusiu šokoladu statyti į didesnį dubenį su šaltu vandeniu ir ledukais. Plakti mikseriu, kol atvės. Atvėsus ištraukti dubenėlį iš vandens ir toliau plakti, kol ganašas laikys formą (neperplakti). Masę tolygiai paskirstyti ant sausainių. Statyti į šaldytuvą kokiai valandai, kad kiek sutvirtėtų.

Žemės riešutų sviesto kremui sviestą, varškę ir kondensuotą pieną gerai ištrinti. Grietinėlę išplakti iki standumo (neperplakti) ir įmaišyti į kremą. Tolygiai paskirstyti ant šokoladinio ganašo ir statyti į šaldytuvą susistovėjimui, geriausia per naktį.

Papuošimui grietinėlę išplakti iki standumo su žiupsneliu citrinos rūgštelės ir cukrumi. Konditerinio švirkšto ar maišelio pagalba spausti bokštelius, juos pabarstyti šokolado drožlėmis ir kakava. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2010-11-28

Moliūgų pyragas

Tema: Pyragai, TartaiJūratė @ 00:04

PRIEŠISTORĖ

Moliūginės pabaigtuvės (susitvarkyta su paskutiniu šviežiu moliūgu). Kam ši daržovė “ne prie širdies”, pyragas nepatiks, nes moliūgas čia dominuoja. Bet man patiko. Ir cinamonas tiko, ir imbieras (gvazdikėliai man - ne ne ne, tai ir nedėjau, gal dar muskato riešutas tiktų). Ir saldus padas. Ir ypatingai reikalinga grietinėlė su citrinos gaidele. Kai ne kas išsireiškė, kad būna ir skanesnių pyragų… :) Skonio reikalas, paįvairinimui - labai gerai. Kažkas panašaus į tortą su moliūgų uogiene, tik paprastesnis. Idėja - iš joyofbaking.com. Padui tešlą tingėjau minkyti, tai pasidariau patį paprasčiausią…

RECEPTAS

Padui:

  • 300 g sausainių (ėmiau “Selgos”);
  • 130-150 g sviesto.

Moliūgo masei:

  • 3 dideli kiaušiniai;
  • 2 st. moliūgų tyrės (žr. žemiau P. S.; arba moliūgų uogienės, bet tada cukraus tikrai nereikia daugiau);
  • ½ st. plakamosios grietinėlės;
  • ½ st. rudojo cukraus (galima ir paprasto, aišku);
  • 1 a. š. cinamono;
  • ½ a. š. malto dž. imbiero;
  • ½ a. š. druskos.

Viršui:

  • 100-150 ml plakamosios grietinėlės (paragavus, kad tikrai labai tinka, tais grietinėlės bokšteliais po to nuklojau visą pyragą iš tokio kiekio);
  • 1 š. auksaspalvio sirupo (originale - klevų sirupas);
  • 1 š. žemuogių sirupo (nebūtini tie sirupai; grietinėlę galima išplakti tiesiog su cukraus pudra);
  • šlakelis citrinos sulčių (ar žiupsnytis rūgštelės).

Padui sausainius sutrupinti ir sumalti (blenderiu, kokteiliniu mikseriu, kombainu, kočėlu). Sviestą ištirpinti ir sumaišyti su sausainiais. Masę gražiai paskirstyti riebalais pateptoje formoje (manoji 26 cm skersmens) ir gerai supresuoti (pvz., kad ir šaukštu) sudarant ir kraštelius. Šauti į iki 180° C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepti apie 10 min.

Moliūgų masei kiaušinius lengvai paplakti. Pilti moliūgų tyrę, cukrų, grietinėlę, prieskonius ir gerai viską išmaišyti. Pilti ant pado ir kepti 190° C temperatūroje apie 50 min. (vidurys dar gali atrodyti drėgnas, bet atšalęs sutvirtės). Atšaldyti.

Atšaldytą grietinėlę išplakti su priedais iki standumo ir negailint papuošti pyragą. Skanaus!

REZULTATAS

P.S. Apie moliūgų tyrę

Man paprasčiausia ir skaniausia moliūgų tyrę pasidaryti taip (nors galima ir kitaip): nuluptą moliūgą supjaustyti nedideliais gabalėliais (bet didesniais nei kubeliai), pavirti nedideliame kiekyje vandens (jo pilti tiek, kad apsemtų puodo dugną kokiu centimetru) apie 20-30 min. (priklauso dar ir nuo pačio moliūgo rūšies ir prisirpimo lygio), kad suminkštėtų. Tada susidariusį skystį nupilti. Galima dar su kuo nors virtus moliūgus papresuoti, kad skystis išsiskirtų ir dar jo nupilti. Tada su kokteiliniu mikseriu arba blenderiu sutrinti iki vientisos košės ir naudoti, kur reikia arba supilsčius į šaldymo indelius, kišti į šaldiklį.

Rodyk draugams

2010-11-27

Citrininis pyragas su puriu morengo “stogu”

Tema: Pyragai, TartaiJūratė @ 00:19

PRIEŠISTORĖ

Na va, pasidengė stogai sniegu, tai ta proga ir pyragas su “stogu”. O gal “kepure”, gi šalta, pasnigo. Iš tikrųjų tai toli gražu ne originalusis Key lime pie (dėl ne tokių sausainių padui, ne tokių citrinų viduriniam sluoksniui ir ne visai morenginiu viršum, kuris man gavosi purus, bet stabilus, o kitą dieną ant jo pasirodė gražūs sirupo lašeliai - žodžiu, kažkas keisto). Bet idėja man patiko (ją užtikau Audriaus bloge su labai gražiomis nuotraukomis ir iliustruotais žingsneliais). O tiko todėl, kad radau, kur sunaudoti citrinų sultis ir greitai, gan paprastai pagaminama, nors tie baltymai man dar mistika (gal “nedaplakiau”, o gal “nedakepiau”, bet vis tiek labai patiko tas purumas bei rūgštelė su saldumu) - bandysiu dar. Arba bandysiu beveik be kepimo, kaip va čia.

RECEPTAS

Padui:

300 g sausainių (pabandymui ėmiau pačius paprasčiausius ir pigiausius “Optima” ir nenuvylė; bet reiktų rupių kvietinių miltų sausainių, taip vadinamų graham krekerių);

~150 g sviesto (gal kokiais 10-20 g mažiau);

Viduriniam sluoksniui:

1 indelis saldaus kondensuoto pieno (apie 400 g);

3 kiaušinių tryniai;

120 ml citrinų/laimų sulčių (šiaip tai reiktų Key laimų sulčių, bet kad jų Lietuvoje nėra);

Viršui:

3 kiaušinių baltymai;

4-5 š. cukraus pudros.

Padui sausainius sutrupinti ir sumalti (blenderiu, kokteiliniu mikseriu, kombainu, kočėlu). Sviestą ištirpinti ir sumaišyti su sausainiais. Masę gražiai paskirstyti riebalais pateptoje formoje (manoji 26 cm skersmens) ir gerai supresuoti (pvz., kad ir šaukštu) sudarant ir kraštelius. Šauti į iki 180° C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepti apie 10 min. Ataušinti.

Viduriniam sluoksniui visus produktus (patartina kambario temperatūros) mikseriu plakti, kol masė sutirštės. Tada pilti ant pado ir kepti toje pačioje temperatūroje vėl apie 10 min. Ataušinti.

Viršui baltymus plakti iki purumo. Tada po šaukštą berti cukraus pudrą ir išplakti iki standžių putų. Krauti ant pyrago, suformuoti “bangas” ir kepti toje pačioje temperatūroje vėl apie 10 min. arba kol “bangos” pradės ruduoti. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2010-08-21

Nekeptas maskarponės sūrio tortas su kondensuotu pienu

Tema: Tartai, TortaiJūratė @ 11:07

PRIEŠISTORĖ

Užvakar buvo kai kieno gimtadienis (pirštais nerodysim… :)), tai ta proga per valandėlę (lėtom apsukom) buvo sukonstruotas, kaip Asta iš Saulėtos virtuvės sako, Dangiškai Skanus Sūrio Tortas (super gražios foto; jomis galima pasigrožėti dar ir Jurgos Savaitgalio rendez-vous). Tortas tikrai labai skanus. Ir saldus. Galima imti tik pusę indelio kondensuoto pieno ir visą didelį indelį grietinėlės ar daugiau sūrio (galima jo ir patiems pasigaminti - receptų nuorodos prie torto recepto žemiau). Tik cinamonas kėlė abejonių, nes mūsuose ne visur jis mėgstamas, tai buvo pasiūlyta “negadinti” torto :) Paklausiau. Užbarsčiau malto rudojo cukraus (negerai - gi dar saldžiau pasidarė). Bet bevalgant, aišku, vis tiek buvo smalsu pabandyti ir su cinamonu. Ir daugiau nei pusė valgytojų visgi jo paprašė užbarstyti normaliai :) Gal dar kokia šokoladinė kakava tiktų vietoj jo… Arba braškės… mmm (gaila, senokai jau pasibaigė)…

RECEPTAS

Torto pagrindui ir šonams:

  • 225 g sausainių (pvz., “Selgos”);
  • 100 g riešutų (tinka bet kokie, manau; naudojau žemės riešutus; labai nieko baisaus nenutiks, jei netyčia juos ir pamiršit…);
  • 100 g sviesto (gali prireikti ir daugiau - reikia žiūrėti eigoje, ar sausainiai gerai sudrėkę, ar limpa, bet kad ir makalošė nebūtų…).

Sūrio masei:

  • 500 g maskarponės sūrio (arba rikotos; blogiausiu atveju ir kreminė ar labai gerai pertrinta varškė tiks, bet konsistencija ir skonis turbūt bus šiek tiek kitoks);
  • 1 indelis (400 g) saldaus kondensuoto pieno;
  • 1 v. š. medaus (nebūtina);
  • 250 ml riebios (plakamosios, 32-36% riebumo) grietinėlės (ėmiau tiesiog mažą 200 g indelį);
  • 3 v. š. želatinos (plius 100-150 ml vandens išbrinkinimui, t. y. kad apsemtų ir dar šiek tiek, kad turėtų iš ko brinkti);
  • cinamono (torto viršui užbarstyti) ar kokių vaisių/uogų.

Želatiną užpilti vandeniu ir palikti išbrinkti, kol bus atliekama visa kita.

Sausainius sutrupinti ir smulkiai sumalti (ar su kokiu kočėlu maišelyje sudėjus padaužyti). Riešutus pakepinti ir stambokai sumalti ar peiliu pasmulkinti. Sviestą ištirpinti ir sumaišyti su sausainiais ir riešutais. Tortinę (siūloma 24 cm, bet manoji - 21 cm skersmens ir puikiai viskas tilpo) nuimamais kraštais iškloti folija (siūlau dugną ir šonus išsikirpus iškloti atskirai, kad gražiai ir lengvai nusiimtų nuo šonų). Berti sausainių, riešutų ir sviesto biraliukus ir gerai paspaudžiant suformuoti torto pagrindą ir šonus (pagrindui “supresuoti” naudojau medinį bulvių grūstuvą :), o šonams - tiesiog šaukštą). Pastatyti į šaldytuvą.

Išbrinkusią želatiną pakaitinti, kad ištirptų ir palikti vėsti, kol atliekami tolimesni veiksmai :)

Maskarponę ir kondensuotą pieną gerai sumaišyti (pageidautina, kad abu būtų kambario temperatūros - lengviau išsimaišys, bet jei geram sumaišymui naudojamas kokteilinis mikseris, tai jokio skirtumo). Įmaišyti medų (jei ne skystas, tai šiek tiek pakaitinti, kad suskystėtų) bei gerai atšaldytą ir iki standumo išplaktą grietinėlę. Supilti pravėsusią ištirpintą želatiną ir viską iki vientisumo išmaišyti (labai padeda kokteilinis mikseris). Supilti ant sausainių pagrindo, pabarstyti cinamonu (arba barstyti prieš patiekiant - ne visi cinamoną mėgsta…) ir statyti į šaldytuvą sustingimui (bent 3 val.). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2009-08-09

Gaivinantis citrinų-agurkų-imbiero gėrimas

PRIEŠISTORĖ Tikra vasara, kaip faina… Bet kai TOKIA tikra, tai labai norisi ko nors gaivinančio ir jokių ten ne cepelinų ar kugelių su spirgučiais. Ledai tinka, bet dažniau norisi tiesiog ATSIGERTI. Skaniai. Super duper gėrimėlį radau pas Beatą virtuvėje. Tikrai “turbo” gėrimas. Tik vietoj cukraus sirupo naudoju medų - man daug skaniau ir sveikiau. O dar imbieras su citrina… Ir agurkai čia idealiai tinka! Vitaminų bombikė :) Jei kam gazuotas vanduo nelabai patinka, tai laisvai galima ir paprastą (mineralinį) naudoti, bet man su burbuliukais smagiau. Vat čia tai vasaros atradimas (ačiū Beatai)! RECEPTAS (gaunasi 2 didelės stiklinės)

  • 1/2 l (ne)gazuoto vandens (naudojau “Dzūkų” gazuotą stalo vandenį);
  • 2 dideli š. medaus (jei kas mėgsta saldžiau, galima ir daugiau)
  • 1 didelė citrina;
  • 1 nedidelis agurkas;
  • 2 cm imbiero šaknies;
  • ledukų.

Vandenyje ištirpinti medų, supilti citrinos sultis (pora griežinėlių šiaip palikti įmetimui - gražiau/smagiau) su visu minkštimu (galima tiesiog išgremžti). Sumesti agurką, pjaustytą griežinėliais, ir tarkuotą imbiero šaknį. Gerai viską išmaišyti, prikrauti ledukų ir mėgautis skania gaivà. Skanaus! REZULTATAS

Rodyk draugams

2009-07-23

Tortas su moliūgų uogiene

Tema: Tartai, TortaiJūratė @ 02:39

PRIEŠISTORĖ

Šešis kartus per metus šešios kolegės renkasi švęsti vienos iš šešių gimtadienį. Šį kartą - SU GIMTADIENIU, MIELA RENATA!!! Daug daug saulės ir “sauliukų” Tavo gyvenime!

Aišku, koks gimtadienis - be torto?! Kadangi aš vis dar gyvenu virtuvėje, tai pasisiūliau “paeksperimentuoti”. Pasiskaičius įvairiuose bloguose, nusprendžiau, kad lengviau už kokį nors maskarponinį tortelį nieko nėra. Labai į sudėtingybes leistis dar nedrįsau, o ir laiko - ne marios, kad būtų galima taisyti ”vdrug nepavyks”.

Kadangi iš rudens kaip kokia prijaučianti namų šeimininkė ar pavyzdinga žmona prisiviriau galybę moliūgų uogienės (ačiū vėl Kristinai Ž.), tai visai sudomino receptukas “Pumpkin Cheesecake”, kurį radau Kepykloje Nr. 5 (ačiū širdingai taip pat ir jai). Sakyčiau, riebokas (visgi grietinėlės sūris…), saldokas (matyt, moliūgų uogienė per saldi; gal ir vertėtų tą tiesiog moliūgų piurė išsivirti ir cukraus jau įsikrauti, kiek širdis geidžia), bet pats skonis tai man labai patiko, niekad ko nors panašaus nevalgiau: moliūgai, cinamonas, muskato riešutas… mmm… Pagrindo norėjau daugiau, tai ir pasidauginau - tikrai nesigailiu.

RECEPTAS

Pagrindui:

1 pakelis “Selgos” sausainių (180 g) (galima ir ne tokių saldžių);

3/4 stiklinės maltų riešutų (aš dėjau lazdyno);

100 g sviesto.

Sūrio masei:

500 g maskarponės sūrio (kambario temperatūros);

1 stiklinė moliūgų uogienės;

1 a. š. cinamono;

1/4 a. š. malto muskato riešuto;

2 kiaušiniai (kambario temperatūros).

Sausainius sumalti (man gavosi 1.5 stiklinės), sumaišyti su maltais riešutais. Sviestą ištirpinti ir įmaišyti į sausainių/riešutų mišinį. Torto formą (manoji - 21 cm skersmens) ištiesti kepimo popieriumi (aš tik dugną tiesiau), suversti masę, išlyginti ir gerai supresuoti. Kepti apie 10 min. iki 170° C įkaitintoje orkaitėje.

Maskarponę gerai išsukti/išmaišyti mikseriu su moliūgų uogiene, cinamonu ir muskato riešutu. Lėtai, neplakant (kad tortas bekepdamas nesugalvotų keltis ir sutrūkinėti) įmaišyti kiaušinius. Masę supilti į formą ant pagrindo. Formą gerai apvynioti folija (viršaus nereikia) ir įstatyti į didesnę formą, kurią pripildyti karštu vandeniu iki pusės torto formos. Kepti 40-50 min. orkaitės temperatūrą sumažinus iki 160° C (nors su mano nuokvaša orkaite gal 1.5 h kankinausi). Tokio tipo tortas bus iškepęs, jei pajudinus/vos krestelėjus formą, kraštai bus gan tvirti, o vidurys vis dar šiek tiek liūlės (neišsigąsti - jis tikrai šaldytuve sustings).

Iškepus peiliu prabraukti palei formos kraštą, kad pyragas kiek atliptų ir vėsdamas nesutrūkinėtų (pataria Kepykla Nr. 5; išimant iš formos vis tiek dar teko prabraukimą pakartoti). Atvėsusį palaikyti šaldytuve ne mažiau kaip 6 valandas.

Mano puošyba: šonus ištepiau “Spilvos” desertiniu karamelės skonio padažu ir aplipinau kepintom migdolų drožlėm. Viršų puošiau su ruduoju cukrumi plakta grietinėle (įdėjau plakant ir grietinėlės standiklio, nebūtų pamaišęs ir citrinos sulčių šlakelis) ir tom pačiom migdolų drožlėm. Užrašas suraitytas su jau minėtu glajumi, pirktu Maximoje už 9.99 Lt.

REZULTATAS (gabaliukas - Renatos foto; ačiū jai!)

Rodyk draugams

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.