BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2011-09-24

Trejos sluoksniuotos tešlos užkandėlės

PRIEŠISTORĖ

Šaunios idėjos (iš blogų GP magija, Citrina ir bulvė bei Savaitgalio rendez-vous) iškylai ar šiaip pakramsnojimui prie alaus, vyno ar arbatos puodelio. Trys labai skirtingų skonių variantai ir visi trys labai patiko.  “Užsisaugojam”.

Aštrūs cukinijų kvadratėliai

RECEPTAS

  • sluoksniuotos tešlos;
  • cukinijos;
  • druskos;
  • saulėje džiovintų pomidorų (iš aliejaus);
  • juodųjų alyvuogių;
  • kumpelio (nebūtina);
  • čili pipiriuko (arba čili dribsnių);
  • sūrio;
  • juodgrūdės (nebūtinai, bet man labai patinka).

Tešlą atšildyti. Cukiniją supjaustyti griežinėliais, pasūdyti ir palikti pastovėti, kol išsiskirs sultys (man užteko ir tiek, kiek visa kita buvo pjaustoma). Pasmulkinti pomidorus, alyvuoges, kumpelį, čili pipiriuką, sutarkuoti sūrį. Tešlos lapelius pjauti per pusę, kraštelius šiek tiek peiliu įpjauti (nebūtina, bet kepant gražiai atsiskiria). Išdėlioti pasmulkintus produktus, barstyti sūrio, juodgrūdės ir kepti apie 20-25 min. 200° C orkaitėje. Skanaus!

REZULTATAS

Pikantiški camambert’o ir obuolių kvadratėliai

RECEPTAS

  • sluoksniuotos tešlos;
  • obuolių;
  • gražgarsčių;
  • camembert’o sūrio;
  • graikinių riešutų;
  • juodųjų pipirų.

Tešlą atšildyti. Obuolius supjaustyti skiltelėmis, sūrį - norimo dydžio gabalėliais, riešutus šiek tiek pasmulkinti. Tešlos lapelius pjauti per pusę, kraštelius šiek tiek peiliu įpjauti. Dėlioti obuolius, ant viršaus kloti gražgarstes, užmėtyti sūrio, barstyti riešutukų ir paskaninti pipirais. Kepti apie 20-25 min. 200° C orkaitėje. Skanaus!

REZULTATAS

Saldūs obuolių kvadratėliai su razinomis ir riešutais

RECEPTAS

  • sluoksniuotos tešlos;
  • obuolių;
  • migdolų (ar kitokių riešutų);
  • razinų;
  • medaus (nors kitą kartą gal naudočiau trynio, grietinėlės, cukraus ir cinamono plakinį iš pyragaičių recepto su abrikosais).

Tešlą atšildyti. Obuolius supjaustyti skiltelėmis. Midgolus pasmulkinti. Tešlos lapelius pjauti per pusę, kraštelius šiek tiek peiliu įpjauti. Dėlioti obuolius, ant viršaus barstyti riešutukų, razinų, užlaistyti medaus (šiek tiek pakaitinti, jei kietas). Kepti apie 20-25 min. 200° C orkaitėje. Skanaus!

REZULTATAS

P. S. Dar pora idėjų su sluoksniuota tešla iš antrosios Beatos laidos, skirtos piknikams:

  • varškė+kiaušinis+grietinėlė+laiškiniai svogūnai+kaparėliai, pomidorai, druska, pipirai ir iškepus ant kiekvieno pomidoro griežinėlio išdėlioti po baziliko lapelį;
  • kiaušinis+grietinėlė+špinatai+šalto rūkymo kumpelis, pipirai, druska, raudonėlis.

Rodyk draugams

2011-05-12

Sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su abrikosais

Tema: PyragaičiaiJūratė @ 11:33

PRIEŠISTORĖ

Paprasti ir skanūs pyragiukai iš “siemkių” serijos :) Šaltinis siūlė su persikais, bet man smagiau mažesni su abrikosais. Dar kelis pabandžiau su bananais - labiau patiko, nors su abrikosais gražesni :) Jei bandysit likučius perkočioti, tai jie nelabai jau išsipūs.

RECEPTAS

  • 1 pakuotė (400-500 g) sluoksniuotos bemielės tešlos;
  • 1 didelė skardinė konservuotų abrikosų (arba persikų; arba šviežių bananų);
  • 1 kiaušinio trynys;
  • 2-3 š. grietinėlės;
  • 3 a. š. cukraus;
  • žiupsnelis cinamono;
  • cukraus pudros pabarstymui.

Stiklinės pagalba iš atšildytos tešlos išspausti skrituliukus. Pusę jų dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Iš kitos pusės mažesnės stiklinaitės pagalba išspausti žiedelius, kuriuos talpinti ant skrituliukų. Į vidurį guldyti po abrikoso puselę (ant likusių mažyčių skrituliukų uždėjau po banano griežinėlį). Pyragaičius aptepti trynio, grietinėlės, cukraus ir cinamono plakiniu. Kepti 180° C temperatūros orkaitėje apie 20 min. (mažesni skrituliukai su bananais iškepa greičiau). Atvėsusius pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-02-20

Nekeptas žemės riešutų sviesto pyragas

Tema: Pyragai, Pyragaičiai, TartaiJūratė @ 01:21

PRIEŠISTORĖ

Kažkada SM forume ieškojau receptų su žemės riešutų svietu ir buvo pasiūlyta šita nuoroda. Išbandžiau. Tikra kalorijų bomba, todėl pyragas labai skalsus, galima nemažai svečių pavaišinti. Dar kartą įsitikinau, kad pieniškas šokoladas tikrai dera su žemės riešutų sviestu. Sausainius reiktų rinktis kuo nesaldesnius (”Selga” man per saldūs). Galima gaminti tiek atskirus pyragaičius (patartina formeles iškloti maistine plėvele, kad pyragaičiai lengviau išsiimtų), tiek vieną pyragą. Dar patiko, kad nereikia kepti.

RECEPTAS (21 cm skersmens pyragui)

Padui:

  • 250 g nesaldžių sausainių;
  • 100 g sviesto.

Šokoladiniam ganašui (aš trečdaliu ėmiau daugiau, bet tikrai nebūtina):

  • 100 g pieniško šokolado;
  • 120 g plakamosios grietinėlės.

Žemės riešutų sviesto kremui:

  • 200 g žemės riešutų sviesto (pvz., naminio);
  • 120 g kreminės varškės (pvz., iš šaldyto kefyro);
  • 100 g (2-3 š.) saldaus kondensuoto pieno;
  • 180 g plakamosios grietinėlės.

Papuošimui (fantazijos reikalas):

  • 120 g plakamosios grietinėlės;
  • žiupsnelis citrinos rūgštelės;
  • 1 a. š. cukraus;
  • šokolado (ar šokoladinių saldainių) drožlių;
  • žiupsnelis kakavos.

Padui sausainius sumalti (malu kokteiliniu mikseriu). Sviestą ištirpdyti ir sumaišyti su sausainiais. Į formą nuimamais kraštais berti sausainių ir sviesto masę. Gerai paspaudžiant šaukštu suformuoti kraštus ir dugną. Statyti į šaldytuvą.

Šokoladiniam ganašui į nedidelį dubenėlį dėti sulaužytą šokoladą. Grietinėlę užvirinti ir užpilti šokoladą. Išmaišyti. Tada dubenėlį su grietinėle ir ištirpusiu šokoladu statyti į didesnį dubenį su šaltu vandeniu ir ledukais. Plakti mikseriu, kol atvės. Atvėsus ištraukti dubenėlį iš vandens ir toliau plakti, kol ganašas laikys formą (neperplakti). Masę tolygiai paskirstyti ant sausainių. Statyti į šaldytuvą kokiai valandai, kad kiek sutvirtėtų.

Žemės riešutų sviesto kremui sviestą, varškę ir kondensuotą pieną gerai ištrinti. Grietinėlę išplakti iki standumo (neperplakti) ir įmaišyti į kremą. Tolygiai paskirstyti ant šokoladinio ganašo ir statyti į šaldytuvą susistovėjimui, geriausia per naktį.

Papuošimui grietinėlę išplakti iki standumo su žiupsneliu citrinos rūgštelės ir cukrumi. Konditerinio švirkšto ar maišelio pagalba spausti bokštelius, juos pabarstyti šokolado drožlėmis ir kakava. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-01-08

Pyragaičiai su apelsininiu kremu ir kiviais

Tema: PyragaičiaiJūratė @ 15:59

PRIEŠISTORĖ

Gan paprastas ir greitas Lino Samėno receptas iš 2010 “Iki metų laikai. Ruduo” žurnaliuko. Pagal ten pateiktas proporcijas kremo gavosi tikrai per daug, todėl čia pateikiu jau šiek tiek pamažintą variantą (tikrai nepritrūks, gal net kiek ir liks). Neturint šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos, puikiai tiktų tartalečių pagrindas formelėse. Jei planuojama patiekti kitą dieną, neblogai būtų viršų sulaistyti tortų želė ar želė cukrumi, nes kiviai gali kiek apvysti. Tikrai labai patiko.

RECEPTAS (10 pyragaičių)

Pagrindui:

500 g sluoksniuotos bemielės tešlos;

1 kiaušinis.

Kremui:

3 kiaušiniai;

3 apelsinai (sultys ir nutarkuota žievelė);

1 st. cukraus;

150 g sviesto;

1 š. krakmolo.

Viršui:

8-9 kiviai (spalviniai gražiau žalieji, bet naudojau geltonuosius, nes man jie skanesni ir visada pasitaiko nupirkti prisirpusius).

Tešlą atšildyti. Supjaustyti į 10 kvadratėlių. Juos išdėlioti kepimo popieriumi ištiestoje skardoje. Subadyti šakute. Aptepti kiaušinio plakiniu ir kepti 20 min. iki 200° C įkaitintoje orkaitėje. Ataušinti.

Puode iki putų išplakti kiaušinius, supilti apelsinų sultis (šiek tiek pasilikti sumaišymui su krakmolu) ir nutarkuotas žieveles, suberti cukrų, kubeliais pjaustytą sviestą. Viską maišant kaitinti, kol cukrus ir sviestas ištirps. Krakmolą išmaišyti nedideliame pasiliktame kiekyje apelsinų sulčių ir plona srovele pilant įmaišyti į kaitinamą masę. Toliau nuolat maišant kaitinti, kol sutirštės (apie 7-8 min.). Sumažinti ugnį ir dar 2-3 min. vis maišant kremą pavirti. Nukelti nuo ugnies ir palikti atvėsti.

Atvėsintus kvadratėlius aptepti atvėsintu kremu ir gausiai apdėlioti plonai pjaustytomis kivių skiltelių puselėmis. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2010-02-28

Tartaletės su plikytu kremu ir vaisiais

Tema: PyragaičiaiJūratė @ 14:57

PRIEŠISTORĖ

Šį receptą nusižiūrėjau Kepykloje Nr. 5 dar praeitą vasarą ir išbandžiau su vyšniomis - labai patiko kremo saldumo ir vyšnių rūgštelės derinys… mmm… Kepiau vieną didelę tartą ar tartaletę (kaip čia dabar aiškiai pavadinus…), bet valgyti/pjaustyti nebuvo labai patogu, nes visgi kremas lieka kremu, nėra jis labai stabilus, nors kaip želė ar pudingas ir neturėtų būti, o gal reiktų daugiau krakmolo krauti, bet tokia konsistencija, kokia gavosi man, patiko. Todėl pamaniau, kad mažytės tartaletės būtų valgomos smagiau, tai pasitaikius progai jų kepimo formelių prisipirkau ir savo prielaidą patikrinau… Labai skanu!

RECEPTAS (man gavosi 8 tarteletės, 9 cm skersmens)

Tartaletėms (galima naudoti ir šaldytą trapią tešlą, bet aš jos dar kažkaip neužmačiau pirkti, per daug ir neieškojau…):

  • 100 g sviesto;
  • 5 š. cukraus (arba cukraus pudros);
  • 1 a. š. vanilinio cukraus;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 kiaušinis;
  • 200 g miltų (+kočiojant tartaletes, jei liptų).

Kremui (vietoj jo galima naudoti ir kokį nors pudingą):

  • 3 tryniai;
  • 3 š. cukraus;
  • 1 a. š. vanilinio cukraus;
  • 1 kupinas š. krakmolo (bulvių ar kukurūzų);
  • 1 st. pieno;
  • 1 kupinas š. sviesto.

Vaisiniam viršui (vaisiai ir/ar uogos gali būti bet kokie):

  • 4 kiviai;
  • 3 š. vyšnių (be kauliukų) iš uogienės;
  • 50 g želė cukraus (DanSukker) + 100 ml vandens (nebūtinai).

Tartaletei sviestą išsukti su cukrumi, vaniliniu cukrumi, druska. Įmušti kiaušinį, gerai išmaišyti. Suberti miltus, užminkyti tešlą. Kokiai valandai padėti į šaldytuvą.

Kremui trynius išsukti su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir krakmolu. Pieną užvirinti ir nuolat maišant supilti į kiaušinių masę. Visa tai kaitinti ant nedidelės ugnies nuolat maišant, kol masė sutirštėja. Nukaisti nuo ugnies, leisti kiek atvėsti, įdėti sviesto ir išmaišyti. Ant kremo paviršiaus uždėti maistinę plėvelę, kad nesusidarytų plėvelė ir ataušinti (nedėjau, ir jokia plėvelė man nesusidarė…).

Po tešlos pasibuvimo šaldytuve valandos orkaitę įkaitinti iki 180° C. Kepimo formeles ištepti riebalais. Iš tešlos formuoti 8 tartaletes, dugną subadyti šakute, tiesti ant tartalečių kepimo popierių ir ant jo paberti žirnius, pupeles ar akmenukus, kad tešla kepdama nesugalvotų išsikelti netyčia. Kepti apie 15 min., tada kepimo popierių su ant jo buvusiais “svertukais” nuimti ir dar tartaletes pakepti iki gražaus rusvumo (apie 15 min.). Ištraukti iš orkaitės ir leisti atvėsti.

Ataušusias tartaletes atsargiai “išgyvendinti” iš formelių. Krėsti ataušusį kremą, gražiai išsklaidyti, o ant viršaus išdėlioti pasirinktus vaisius.  Pyragėlių stabilumui viršų galima sutvirtinti želė iš želė cukraus: vandenį užvirinti, berti želė cukrų, išmaišyti ir dar 1/2-1 min. pavirinti. Kiek ataušinus, aplaistyti pyragėlių viršų ir pastatyti į šaldytuvą kelioms minutėms, kad sustingtų. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.