BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2013-06-14

Riešutinis pyragas su abrikosais

Tema: Beatos virtuvė, PyragaiJūratė @ 19:08

PRIEŠISTORĖ

Užsimanė mažasis turguje abrikosų. O dar užrašas, kad labai skanūs, suviliojo… Nei jie labai skanūs, nei ką… Bet rūgštelė labai tiko į pyragą. O dar ledų su žemuogėm turėjom, tai išvis… Bet ir be ledų, tikrai labai skanus pyragas. Ir universalus - visokiausios uogos ir vaisiai tinka, net ir patys paprasčiausi obuoliai. Receptas - iš knygos “Metai Beatos virtuvėje”.

RECEPTAS (21 cm skersmens tortinei)

  • 125 g riešutų (siūlo 75 g migdolų ir 50 g lazdyno riešutų; naudojau vien lazdyno);
  • 250 g abrikosų (ar slyvų, ar kriaušių, ar obuolių, o gal aviečių su juodaisiais serbentais ir pan.);
  • 90 g sviesto (kambario temperatūros);
  • 125 g cukraus;
  • 2 maži kiaušiniai (kambario temperatūros) (dvigubai porcijai siūlo 3 kiaušinius);
  • 50 g miltų;
  • ½ a. š. kepimo miltelių.

Riešutus virtuviniu kombainu ar kavamale sumalti į rupius miltus. Abrikosus perpjauti per pusę (ar į 4 dalis), kauliukus pašalinti. Kepimo formą atsegamais kraštais (bet nebūtinai, tinka ir kokia nors stačiakampė) iškloti kepimo popieriumi (aš iškloju tik dugną, o kraštus patepu riebalais; galima ir išvis nekloti, tik patepti riebalais ir pabarstyti džiūvėsėliais).

Kambario temperatūros sviestą iki purumo išplakti su cukrumi. Įmušti vieną kiaušinį, gerai išplakti. Įmušti antrą kiaušinį ir vėl gerai išplakti. Maltus riešutus sumaišyti su miltais (kurių gali prireikti kokio nepilno šaukšto daugiau) ir kepimo milteliais. Suberti į sviesto, cukraus ir kiaušinių plakinį ir gerai išmaišyti. Tešlą sukrėsti į kepimo formą, ant viršaus išdėlioti lengvai paspaudžiant abrikosus.

Kepti apie 40 min. iki 180° C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Ar pyragas iškepęs, patikrinti mediniu pagaliuku: įbedus į pyrago vidurį ir ištraukus, jis turi būti sausas, neaplipęs tešla. Skanaus! Labai skanu šiltas su ledais.

REZULTATAS

Rodyk draugams

2013-03-29

Velykų boba

Tema: Duonkepė, Pyragai, VelykosJūratė @ 19:42

PRIEŠISTORĖ

Šita velykinė boba - dar iš pernai. Visokie kažkokie negerumai sutrukdė tada pasidalinti receptu, bet jis per geras (nes visgi klasika, iš senos “Valgių gaminimas” knygos su pavadinimu “Razinų boba”), kad būtų pasiliktas tik sau, o gėriu juk reikia dalintis :) Vat ir mano miela kolegė Violeta ėmė juo ir pasidalino, nepatingėjo, mamos išklausė ir man receptą nurašė - ačiū jai labai labai. Kaip žinia, aš ne iš pačių uoliausių šeimininkių, ne visada mane apima “miltų terapija”, todėl minkymą ir kildinimą dažniausiai (bet ne visada!) perduodu duonkepei.

RECEPTAS (dariau iš pusės, nes laaabai jau didelė boba gaunasi, visai giminei… Receptas - tiesiai iš knygos, kalba netaisyta)

  • 1 kg labai gerų ir sausų miltų (kokius turėjau, tokius ir naudojau - eilinius kvietinius);
  • 2 st. pieno;
  • 12 trynių;
  • 300 g miltinio cukraus (naudojau paprastą);
  • 150 g sviesto;
  • 200 g razinų;
  • 1 apelsino (ar citrinos) žievelė (neturėjau, tai dėjau apelsinų cukatas iš sirupo);
  • 60 g šviežių mielių;
  • 1 a. š. druskos.

Iš trečdalio miltų, pašildyto (iki 35 laipsnių) pieno ir su cukrumi ištrintų mielių užmaišyti tešlą, paviršių apibarstyti miltais ir pastatyti šiltai, kad pakiltų. Tuo tarpu trynius ir cukrų išplakti, įstačius indą į šiltą vandenį. Razinas nuplauti šiltu vandeniu ir nudžiovinti, sviestą ištirpyti.

Pradedant minkyti, pakilusią tešlą pirmiausia reikia gerai išplakti. Paskui supilti miltus, paruoštus kiaušinius, druską prieskonius ir minkyti, kol tešla nebelips prie rankų. Baigiant minkyti, supilti svietą, o kiek vėliau paruoštas razinas ir labai gerai išminkyti. Tešlos paviršių aptepti riebalais ir pastatyti, kad pakiltų.

Formos vidų ištepti svietu, dugną iškloti pergamentu (išteptu svietu), išbarstyti pyrago džiūvėsėliais ir į ją sudėti pagamintą tešlą, pridedant ne daugiau kaip pusę formos. Kai tešlos prikyla beveik pilna forma, boba atsargiai pastatoma į krosnį. Kepant negalima formos stumdyti, kratyti bei judinti. Kepa apie 1 val. pastovaus karštumo krosnyje.

Išėmus iš krosnies, kol praaušta, bobą reikia palaikyti formoje, paskui išversti ant minkštos pagalvėlės ir, kol visiškai atšals, kartkartėmis vartyti ją nuo vieno šono ant kito.

Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2013-03-07

Cinamoninių lapelių “bulka”

Tema: Bandelės, Duonkepė, PyragaiJūratė @ 18:39

PRIEŠISTORĖ

Jau kaip man patiko šita cinamoninių bandelių improvizacija, kurią radau nuostabiame Aguonėlės bloge… Tik kitą kartą lapelius pjaustysiu kiek žemesnius, nes nevisai pilna kekso forma gavosi, o aukštesni pavieniai lapukai kiek gerokai apkepė, tai arba juos reikia “pažeminti”, arba kepant pridengti folija. O galima ir keksiukų formelėse lapelių sukinius daryti :) Labai smagu iškepusius cinamoninius lapelius po vieną plėšyti ir gardžiuotis su pienu… O jau vaikui kaip patiko… Labai rekomenduoju.

RECEPTAS

  • 80 g pieno;
  • 60 g vandens;
  • 2 kiaušinių;
  • 60 g sviesto;
  • 50 g cukraus;
  • 1-2 a. š. vanilinio cukraus;
  • žiupsnelio druskos;
  • 375 g miltų;
  • 15 g šviežių mielių (4 g sausų).

Aptepimui (sviesto užteko, bet cukraus ir cinamono prireikė dvigubai turbūt):

  • 50 g sviesto;
  • 65 g cukraus (naudojau rudą);
  • 1 a. š. cinamono;
  • žiupsnelis malto muskato (nebūtina).

Tešlai skirtus produktus nurodyta eilės tvarka sudėti į duonkepę (skysčiai nebūtinai šilti; sviestas -  nedideliais kubeliais), pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir 1½ h eiti užsiiminėti kitais reikalais :) Galima minkyti ir kombaine, nes rankomis nelabai smagu - tešla gan skysta.

O jeigu darbuotis rankelėmis: 240 g miltų, cukrų, patrupintas mieles bei druską sumaišyti. Pieną ir sviestą pakaitinti, kol sviestas ištirps. Tada supilti vandenį ir vanilinį cukrų, išmaišyti ir supilti į miltų mišinį. Viską išmaišyti iki vientisumo. Supilti paplaktus kiaušinius ir dar 85 g miltų. Minkyti iki gražios vientisos, elastingos tešlos (bent 10 min.). Tešla gaunasi skystoka. Uždengti virtuviniu rankšluostėliu ir leisti pakilti dvigubai.

Į pakilusią tešlą suberti likusius 50 g miltų ir dar paminkyti, kad subliukštų. Palikti kelias minutes “pailsėti”. Tada iškočioti gan plonai, patepti išlydytu sviestu ir pabarstyti cukraus, cinamono ir muskato mišiniu. Supjaustyti formos pločio ir aukščio stačiakampiukais (kekso/duonos kepimo formai reiktų maždaug 5×10 cm), krauti vieną ant kito ir, kaip kokias knygas į knygų lentyną, guldyti į kepimo popieriumi išklotą ar riebalais išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą. Suformuotos būsimos “bulkos” viršų galima dar pabarstyti cinamoniniu cukrumi, jei netyčia liko. Šauti į iki 190° C įkaitintą orkaitę ir kepti apie 40-45 min. (gali į pabaigą prireikti pridengti folija). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2013-01-19

Bananų duona

Tema: Beatos virtuvė, PyragaiJūratė @ 20:35

PRIEŠISTORĖ

Pirmą kartą šitą super paprastą ir labai skanų (bananai daro stebuklus) pyragą ragavau jau senokai - ačiū Linutei. Net nežinau, kodėl duona vadinas… Gal kad kekso/duonos formoje įprasta kepti… Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi, bet saugojuos čia, nes puikus, nuostabus būdas sunaudoti netyčia užsibuvusius bananus. Indrės bananų duona - vėl iš Beatos repertuaro, galima rasti ir trečiojoje jos knygoje - “Beatos virtuvė: Kepinių knyga”. Tik gvazdikėlių tai jau nedėjau - nelabai nelabai, t. y. labai labai ne man jie…

RECEPTAS

  • 4 nedideli bananai (350-400 g be žievės; paskutinį kartą ir su 3 bananais, t. y. 300 g gryno banano buvo tikrai vis dar labai skanu)
  • 130 g sviesto (margarinas kepiniams irgi puikiai tinka);
  • 2 kiaušiniai;
  • 150 g cukraus;
  • 200 g miltų;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • 1 a. š. cinamono.

Bananus sutrinti šakute. Sviestą ištirpinti. Kiaušinius lengvai paplakti su cukrumi. Supilti sviestą, sudėti bananus ir išmaišyti. Miltus, kepimo miltelius ir cinamoną sumaišyti ir suberti į tešlą. Gerai išmaišyti. Pilti į duonos/kekso formą ir kepti 180° C temperatūros orkaitėje 35-40 min. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2012-07-02

Velsietiškas džiovintų vaisių keksas

PRIEŠISTORĖ

Dar vienas receptas iš Beatos pirmos knygos :) Baigsis, jie kada nors baigsis :) (o gal ir ne, nes trečios knygos ruošimas jau eina į pabaigą…), bet dabar užėjęs kažkoks apsėdimas (tikrai ne apsiėdimas :P) išbandyti visus josios skanumynus. Galiu pasakyti, kad tik vos keli receptukai buvo ne man, t. y. smagu paragauti, bet daugiau nekartočiau (ir dėl skonio nesiginčijama… o gal šiaip kokie vėjai buvo nepalankūs gamybai). Tai tokių receptų čia nesiūlau, sudedu tik tai, kas pavyko 100% ir kartoju dar ir dar. Tai vat šitas keksiukas “užsisaugojamas”. Labai skanus ir gan drėgnas nuo džiovintų vaisių (kuriuos galima naudoti kokius tik patinka).

RECEPTAS

  • 300 ml stiprios juodos arbatos (2 pakelius vienam dideliam puodeliui palikti gerai “pritraukti”);
  • 300 g razinų;
  • 200 g džiovintų slyvų;
  • 120 g sviesto (skanu ir su margarinu kepiniams);
  • 160 g rudojo cukraus;
  • 2 kiaušiniai;
  • 100 ml (~3 geri v. š.) grietinės;
  • 350 g miltų;
  • 2 a. š. kepimo miltelių;
  • 1 a. š. cinamono;
  • 1 a. š. prieskonių mišinio meduoliams (gvazdikėliai, muskato riešutas, kardamonas, imbieras, cinamonas).

Karštą arbatą užpilti ant verdančiu vandeniu perlietų razinų ir palikti per naktį. Jei slyvos gan kietos, tai į arbatą prie razinų “priglausti” 1 val., jei minkštos - tiesiog perlieti karštu vandeniu ir pasmulkinti į kokius 4 gabalėlius.

Kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrumi, mušti po vieną kiaušinį ir vis gerai išsukti. Sudėti grietinę, gerai išmaišyti. Įsijoti pusę miltų, kepimo miltelių ir prieskonių mišinio. Supilti džiovintus vaisius su visa arbata. Gerai išmaišyti. Įsijoti likusius miltus. Tešla gaunasi gana tiršta, bet dar sugebanti dribti nuo šaukšto.

Kepimo formą ištepti plonu sluoksneliu riebalų, iškloti kepimo popieriumi (gal kas žino, kam reikia ir popieriaus, ir riebalų?), supilti tešlą į formą (naudoju pailgą 10×28 cm kekso/duonos formą) ir kepti iki 180° C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 1 val. 15 min. Iškepus ir atvėsinus galima pabarstyti cukraus pudra. Pjaustyti ataušusį. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2012-03-02

Migdolinis pyragas

Tema: PyragaiJūratė @ 21:38

PRIEŠISTORĖ

Frangipane ([frandžipane])… Gražiai skamba. Dar gražiau ir skaniau susivalgo :) Paprastai “padas” gaminamas iš miltų, sviesto, cukraus, žiupsnelio druskos bei trynio, bet aš supaprastintą variantą nusižiūrėjau nuo mielos draugės Žanetos vyro (linkėjimai Jerūnui ;) - ačiū jums už visus skanėstus!) ir naudojau šaldytą sluoksniuotą tešlą. Viskas taip greit ir paprastai pasidarė, kad sunkiausia dalis buvo išlaukti, kol iškeptas skanumynas atvės :)

Pyragą galima paįvairinti ant migdolinės masės paskirstant skiltelėmis pjaustytus vaisius: nektarinus, persikus, abrikosus, kriaušes, obuolius, slyvas. Siūlomos ir avietės, vyšnios, džiovintos slyvos (barstomos ant iškepusio pado, ištepto aviečių uogiene, o ant viršaus suverčiama frangipane masė). Pačią migdolų masę galima paskaninti nutarkuota citrinos žievele, vanile, romu, brendžiu ar aviečių likeriu - kiekvieną kartą vis kitoks, bet vis tiek labai skanus pyragas.

RECEPTAS (19×24 formai)

  • 3 lapeliai (pusė 500 g pakuotės) šaldytos sluoksniuotos tešlos;
  • 125 g sviesto;
  • 125 g cukraus;
  • 2 kiaušiniai;
  • 125 g maltų migdolų;
  • 50 g miltų.

Atšildyta tešla iškloti kepimo formą, suformuojant ir kraštelius. Subadyti šakute ir šauti į 200° C karštumo orkaitę. Kepti 15 min.

Tuo metu kambario temperatūros sviestą iki baltumo išplakti su cukrumi, įplakti po vieną kiaušinį. Suberti maltus (malu su visa odele kokteiliniu mikseriu arba kavamale) migdolus, sumaišytus su miltais. Gerai viską išmaišyti. Supilti ant beveik iškepusio pado (viršų galima papuošti tešlos juostelėmis, jei kiek liko) ir kepti 180° C dar 35-40 min. Leisti visiškai ataušti. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2012-02-10

Plaktos grietinėlės keksas

Tema: Keksiukai, PyragaiJūratė @ 19:26

PRIEŠISTORĖ

“Būtinai reiks išbandyti keksą ir be priedų” - pasižadėjau prie šokoladinių keksiukų su kriaušėmis. Skanus, labai skanus, daug kam gal per saldus, bet prie arbatos man labai labai… Dar kartą ačiū Forellei. Kepiau jau gal tris kartus (paprastai iš 2/3 tešlos), bet vis tiek man kiekvieną kartą ištraukus šiek tiek sukrenta (ir ilgiau kepti bandžiau, ir kiek žemesnėj temperatūroj, ir grietinėlės išplakimo “lygį” keičiau - nieks nepadeda :/), bet skoniui tai nekenkia, manau.

RECEPTAS (1 keksas arba 18 keksiukų)

  • 225 g 405D tipo miltų;
  • 2 a. š. kepimo miltelių;
  • žiupsnelis druskos;
  • 350 g plakamosios (35-36%) grietinėlės;
  • 3 dideli kiaušiniai;
  • 2 a. š. vanilinio cukraus (ar 1 a. š. vanilės ekstrakto);
  • 200 g cukraus;
  • cukraus pudros su cinamonu ar be pabarstyti ant viršaus (nebūtina, bet gražu :)).

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska. Grietinėlę išplakti iki standžių putų (neperplakti). Kiaušinius išplakti su vaniliniu cukrumi. Įmaišyti grietinėlę ir dar pusę minutės paplakti. Plakant po truputį supilti cukrų. Įsijoti maždaug pusę miltų ir atsargiai išmaišyti. Tą patį padaryti su antra puse miltų. Tešlą sukrėsti į sviestu pateptą ir miltais pabarstytą kepimo formą. Kepti 190° C temperatūros orkaitėje 30-35 min. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-11-23

Stollen - vokiškas mielinis Kalėdų pyragas

Tema: Duonkepė, Kalėdos, PyragaiJūratė @ 20:06

PRIEŠISTORĖ

Va ir prasidėjo man Kalėdų laukimas - vienas pyragas jau supakuotas, suvyniotas į foliją brandinimui ir giliai užslėptas nuo godžių akių :) Šiemet pasirinkau garsiąją Drezdeno duoną su džiovintais skanėstais ir riešutais. Paprastai tie džiovinti skanėstai būna tamsios ir šviesios razinos bei apelsinų ir citrinų cukatos, bet laisvai galima improvizuoti ir dalį razinų keisti džiovintomis spanguolėmis, vyšniomis ar dar kokiais mylimais džiovintais vaisiais/uogom. Originalusis Drezdeno štolenas neapsieina be marcipano - į vidų įguldoma 200-300 g marcipanų masės juosta (kažką labai panašaus nesunkiai galima pasigaminti ir patiems - esu rašiusi prie keksiukų su marcipanais ir avietėm). Galima pridėti kalėdinių prieskonių (malto imbiero, cinamono, kardamono, gvazdikėlių ar tiesiog mišinio meduoliams). Yra receptų ir be kiaušinių, ir su daug kiaušinių, ir net su varške - bandymams, varijavimams ir ragavimams lankos plačios. Pirmam kartui pasirinkau paprastesnį variantą (palyginimui dar išsikepsiu nebrandintą su marcipanu prieš pat Kalėdas). Galima valgyti ir ataušusį, bet sako, kad suvyniotas į foliją (visiškai ataušęs) ir pabrandintas net iki poros mėnesių, tampa dar skanesnis. Kantraus ir malonaus Kalėdų laukimo :)

Papildymas. Likus lygiai dviems savaitėms iki Kalėdų (ir išlaikius 3,5 savaitės) visgi nutariau patikrinti visus savo užslėptus pyragus :) Ačiū dievui, jokių pelėsių ar apvalgymų :) O šitas štolenas visai patiko: jame kažkas yra tokio mistiško - atrodo, nieko ypatingo, “bulka” su razinom, cukatom ir riešutais, bet suvalgius gabaliuką, nejučia ranka tiesiasi “ragauti” dar ir dar vieno… O dėl to brandinimo… Tai labiau dalis šventės laukimo nei būtinas gamybos etapas. Bent jau šiam receptui. Prieš pat šventes būtinai išsikepsiu dar vieną su daugiau razinų, mažiau riešutų ir marcipanu (rutuliukų forma 125 g pakuotėje ir glaistyto šokoladu 200 g pakuotėje gan pigiai radau Norfoj).

Papildymas (po Kalėdų). Kitiems dviem kartams naudojau dvigubai daugiau razinų ir 100 g mažiau riešutų, nei nurodyta originale. Marcipanas, kad ir rutuliukų forma iš Norfos (Zentis firmos, Marzipan Kartoffeln), man labai patiko - būtinai įtraukiu į receptą :) Ir kepu dvejose kekso formose. Tikrai neverta bent jau šito recepto štoleno laikyti ilgų ilgiausiai, nors ir po savaitės jis išlieka skanus, bet po mėnesio - jau ne toks…

RECEPTAS

  • 100 g tamsių razinų (originale - 50 g);
  • 100 g šviesių razinų (originale - 50 g);
  • 40 g apelsinų cukatų (galima patiems nesunkiai pasigaminti arba nusipirkti Delonoje);
  • 40 g citrinų cukatų (verdu pati kartu su apelsinų žievelėmis);
  • 4 š. romo (ar brendžio, ar dar kokio skanaus alkoholio, nors galima ir be jo apsieiti);
  • 140 g sviesto (ar kepinių margarino);
  • 350 g miltų;
  • 1 pakelis sausų mielių (paprastai būna po 7 g - tiek, kiek reikia 0,5 kg miltų, nors būna supakuota ir po 11 g 1 kg miltų - reikia skaityti, ką rašo gamintojas arba imti 20 g šviežių presuotų mielių);
  • 40 g cukraus;
  • 2 a. š. vanilinio cukraus;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė;
  • 2 kiaušiniai;
  • 80 ml šilto pieno;
  • 50 g stambiai kapotų migdolų (originale - 150 g);
  • 200 g marcipano (nebūtina, bet laaabai man skanu).

Viršui:

  • 100 g tirpinto sviesto;
  • 100 g cukraus pudros.

Nuplikytas ir nusausintas razinas suberti kartu su cukatomis ir užpilti romu. Išmaišyti ir palikti mirkti per naktį.

Tešlai skirtą sviestą ištirpinti. Miltus, mieles, cukrų, vanilinį cukrų, druską ir nutarkuotą citrinos žievelę sumaišyti. Mušti kiaušinius, pilti šiltą pieną, tirpintą sviestą ir viską gerai išmaišyti (galima ir mikseriu su tešlai skirtais antgaliais), o po to ir rankomis minkyti, kol tešla taps elastinga, vientisa. Dėti į švarų dubenį, uždengti ir palikti šiltai pakilti bent 2 val. (arba kol akivaizdžiai jos padaugės, padvigubės).

(ARBA turint duonkepę, galima pasinaudoti jos privalumais: kiaušinius, pieną,  pjaustytą gabaliukais sviestą, cukrų, vanilinį cukrų, druską, nutarkuotą citrinos žievelę, miltus ir galiausiai mieles sudėti į duonkepę, pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir eiti užsiiminėti kitais reikalais :)).

Razinas bei cukatas nuvarvinti ir kartu su kapotais migdolais (kuriuos galima įminkyti ir pirmame etape) įminkyti į tešlą. Vėl uždengus palikti šiltai pakilti 2 val.

Dėti tešlą ant miltuoto paviršiaus, iškočioti į ovalą, įkloti marcipano juostelę, jei naudojama, ir perlenkti beveik pusiau (išilgai) ir lenkimo vietą šiek tiek įspausti iš viršaus (greičiausiai niekas neaišku iš tokio mano pasakojimo, tai kaip suformuoti tradicinę štoleno formą, siūlau pasižiūrėti labai man patikusį filmuką tiesiai iš kepyklos apie Drezdeno kalėdinį štoleną su marcipano įdaru - formavimas vyksta nuo maždaug 2 minutės; o gal netyčia turite specialią formą štolenui - tai išvis vargti nereikės :) aš perlenkiau tik beveik iki pusės ir nepaspaudžiau krašto, tai toks išpleręs gavosi, bet tikiuosi, skonis atpirks išvaizdos trūkumus). Uždengti ir dar 20 min. pakildinti.

Orkaitę įkaitinti iki 180° C temperatūros. Kepti apie valandą. Dar karštą aptepti tirpintu sviestu ir gausiai apibarstyti cukraus pudra (ir taip kelis kartus, kad gautųsi neplonas saldus sluoksnis). Skanaus!

REZULTATAS

Su marcipanu, daugiau razinų ir mažiau riešutų:

Rodyk draugams

2011-11-03

Varškės ir obuolių pyragas

Tema: Beatos virtuvė, PyragaiJūratė @ 19:12

PRIEŠISTORĖ

Taip taip, čia tas pats Beatos išgirtasis Vilmos varškės ir obuolių pyragas, kurį jau kepa visa Lietuva ir ne tik :) Prie pagyrų prisidedu ir aš - puikus variantas paįvairinti varškės pyragus obuoliais. Sesė sakė, kad labai panašus į “Draugystės” pyragą, jei kam tas ką sako (man tai nelabai). Visą gamybos procesą galima pasižiūrėti 7-oje “Beatos virtuvės” laidoje (nuo maždaug 9-tos minutes).

RECEPTAS (23-24 cm kepimo formai)

Tešlai/trupiniams:

  • 300 g miltų;
  • 200 g šalto sviesto (ar tiesiog 1 pakelis - ± ten tie gramai esmės nesudaro…);
  • 100 g (4 š.) cukraus.

2/3 trupinių eis pyrago padui, o 1/3 bus užbarstyta ant viršaus. Viršutiniams trupinėliams dar papildomai reikės:

  • 1 kupinas š. rudojo cukraus (gerai ir baltas…);
  • cinamono.

Varškės sluoksniui:

  • 600 g pusriebės varškės (tiesiog 3 pakeliai arba kreminės varškės iš 2 l šaldyto šaltibarščių kefyro);
  • 3-4 š. riebios grietinės (nebūtina);
  • 3 dideli kiaušiniai;
  • 200 g (8 š.) cukraus (nors reiktų reguliuotis pagal savo skonį, o man tiek - pats tas);
  • vanilinio cukraus (nebūtina, bet man labai patinka).

Obuolių sluoksniui:

  • 1 kg obuolių (6-7 vidutiniai);
  • 2 š. rudojo cukraus (gerai ir baltas);
  • cinamono.

Iš miltų, kubeliais pjaustyto ar burokine tarka tarkuoto šalto sviesto ir cukraus padaromi trupiniai (jei netyčia viskas pavirto į tešlą, tai gerai suspausti į vieną rutulį ir gerai atšaldžius sutarkuoti). Statyti į šaldytuvą.

Varškės masei viską gerai iki vientisumo išmaišyti (elektriniu smulkintuvu ar maišytuvu, t. y. blenderiu ar mikseriu :)).

Obuolių sluoksniui obuolius supjaustyti plonomis skiltelėmis, pabarstyti cukrumi bei cinamonu, išmaišyti.

Kepimo formą (geriausia - nuimamais kraštais) iškloti kepimo popieriumi. Berti 2/3 trupinių, išlyginti. Pilti varškės masę, išlyginti. Berti obuolius, gražiai paskleisti. Ant viršaus užbarstyti likusius trupinius, sumaišytus su kupinu šaukštu cukraus ir cinamonu. Šauti į iki 180° C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepti 1,5 val. ant žemiausios pakopos, kad gerai iškeptų padas (pabaigoje dar galima pakelti aukščiau, jei viršus bus nepakankamai parudęs). Patartina gerai atšaldyti (šaldytuve per naktį), bet sako, ir karštas žiauriai skanus :) Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-10-23

Kristinos šokoladinis keksas

Tema: PyragaiJūratė @ 17:22

PRIEŠISTORĖ

Labai paprastas, bet skanus pyragas/keksas, kurio receptas pas mane guli dar nuo barako laikų, kai iš namų tempdavom “tašes” maisto :) Nostalgiški prisiminimai, kuriuose pyragų tema - mano miela kambariokė Vitalija su Aurutės varškės-kokoso pyragu, o miela mano kambariokė Kristina su šiuo šokoladiniu keksu (ko mes dar atsitempdavom gero?). Leidau sau dar pagerinti ir taip labai gerą receptą šokolado gabaliukais, kurie man labiausiai pyrage patinka, kol dar jis šiltas ir šokoladas patirpęs. MMMmmm… su pienu…

RECEPTAS

  • 200 g margarino kepiniams;
  • 4 š. kakavos (pageidautina šokoladinės - tokios rudos rudos ir labai skaniai kvepiančios);
  • 1 st. cukraus (200 g);
  • 1 nepilna st. pieno;
  • 2 st. miltų;
  • 1 a. š. sodos;
  • 1 š. rūgščios grietinės;
  • 3 kiaušiniai;
  • 1 sauja smulkintų riešutų (naudojau žemės, nes būtent tokį keksą prisimenu);
  • 1 sauja nuplikytų razinų;
  • 1 plytelė šokolado (nebūtina, bet labai skanu).

Margariną ištirpinti. Kakavą sumaišyti su cukrumi ir supilti į margariną. Ten pat keliauja ir pienas. Viską išmaišyti ir šildyti iki užvirimo. Atšaldyti. Kelis šaukštus masės pasilikti kekso apliejimui (aš dar įmaišiau porą šaukštų karamelizuoto kondensuoto pieno). Įsijoti miltus, sudėti sodą, išmaišytą šaukšte grietinės. Sudėti kiaušinius. Viską gerai išmaišyti. Pagardinti riešutais, razinomis, šokolado gabaliukais. Supilti į riebalais išteptą kepimo formą (pageidautina kekso, su skyle) ir kepti iki 180° C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. (patikrinti mediniu pagaliuku - įsmeigus ir ištraukus turi likti sausas). Iškepus sulaistyti pasilikta šokoladine mase ir apibarstyti smulkintais kepintais riešutais. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

Naujesnis puslapis »

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.