BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2013-03-07

Cinamoninių lapelių “bulka”

Tema: Bandelės, Duonkepė, PyragaiJūratė @ 18:39

PRIEŠISTORĖ

Jau kaip man patiko šita cinamoninių bandelių improvizacija, kurią radau nuostabiame Aguonėlės bloge… Tik kitą kartą lapelius pjaustysiu kiek žemesnius, nes nevisai pilna kekso forma gavosi, o aukštesni pavieniai lapukai kiek gerokai apkepė, tai arba juos reikia “pažeminti”, arba kepant pridengti folija. O galima ir keksiukų formelėse lapelių sukinius daryti :) Labai smagu iškepusius cinamoninius lapelius po vieną plėšyti ir gardžiuotis su pienu… O jau vaikui kaip patiko… Labai rekomenduoju.

RECEPTAS

  • 80 g pieno;
  • 60 g vandens;
  • 2 kiaušinių;
  • 60 g sviesto;
  • 50 g cukraus;
  • 1-2 a. š. vanilinio cukraus;
  • žiupsnelio druskos;
  • 375 g miltų;
  • 15 g šviežių mielių (4 g sausų).

Aptepimui (sviesto užteko, bet cukraus ir cinamono prireikė dvigubai turbūt):

  • 50 g sviesto;
  • 65 g cukraus (naudojau rudą);
  • 1 a. š. cinamono;
  • žiupsnelis malto muskato (nebūtina).

Tešlai skirtus produktus nurodyta eilės tvarka sudėti į duonkepę (skysčiai nebūtinai šilti; sviestas -  nedideliais kubeliais), pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir 1½ h eiti užsiiminėti kitais reikalais :) Galima minkyti ir kombaine, nes rankomis nelabai smagu - tešla gan skysta.

O jeigu darbuotis rankelėmis: 240 g miltų, cukrų, patrupintas mieles bei druską sumaišyti. Pieną ir sviestą pakaitinti, kol sviestas ištirps. Tada supilti vandenį ir vanilinį cukrų, išmaišyti ir supilti į miltų mišinį. Viską išmaišyti iki vientisumo. Supilti paplaktus kiaušinius ir dar 85 g miltų. Minkyti iki gražios vientisos, elastingos tešlos (bent 10 min.). Tešla gaunasi skystoka. Uždengti virtuviniu rankšluostėliu ir leisti pakilti dvigubai.

Į pakilusią tešlą suberti likusius 50 g miltų ir dar paminkyti, kad subliukštų. Palikti kelias minutes “pailsėti”. Tada iškočioti gan plonai, patepti išlydytu sviestu ir pabarstyti cukraus, cinamono ir muskato mišiniu. Supjaustyti formos pločio ir aukščio stačiakampiukais (kekso/duonos kepimo formai reiktų maždaug 5×10 cm), krauti vieną ant kito ir, kaip kokias knygas į knygų lentyną, guldyti į kepimo popieriumi išklotą ar riebalais išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą. Suformuotos būsimos “bulkos” viršų galima dar pabarstyti cinamoniniu cukrumi, jei netyčia liko. Šauti į iki 190° C įkaitintą orkaitę ir kepti apie 40-45 min. (gali į pabaigą prireikti pridengti folija). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2012-05-13

Špinatų bandelės

Tema: Bandelės, DuonkepėJūratė @ 14:28

PRIEŠISTORĖ

Labai mielos, skanios bandelės prie sriubos ar pusryčiams su kokiu nors užtepu. Už receptą ačiū mielai draugei Lenai, kuri ne tik receptu, bet ir visa duona pasidalino. Pagalvojau, kad bandelių pavidalu dar smagiau valgytųsi.

RECEPTAS (iš pusės normos man gavosi ~10 bandelių)

  • 300 g šaldytų špinatų;
  • 75 g margarino;
  • 150 g vandens;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 a. š. cukraus;
  • ½ a. š. druskos;
  • 450-500 g kvietinių miltų;
  • 14 g (2 pakeliai) sausų mielių (kiek reikia 1 kg miltų; galima dėti, aišku, ir šviežias);
  • 1 kiaušinis aptepti;
  • juodgrūdės pabarstyti (nebūtina; galima barstyti kmynais, sezamo sėklom, aguonom).

Špinatus atšildyti. Margariną ištirpdyti. Tešlai skirtus produktus nurodyta eilės tvarka sudėti į duonkepę (skysčiai nebūtinai šilti; galima net ir margarino netirpdyti, tik supjaustyti kubeliais), pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir eiti užsiiminėti kitais reikalais :)

Arba darbuotis rankelėmis: dubenyje sumaišyti miltus, sausas mieles, druską ir cukrų. Kitame dubenyje gerai išmaišyti tirpintą margariną, kiaušinį, špinatus ir šiltą vandenį. Abu mišinius gerai suminkyti rankomis ar mikseriu su tešlai skirtais antgaliais (tokiais spiraliniais). Uždengti rankšluosčiu ir palikti šiltoje vietoje, kad pakiltų dvigubai.

Tada tešlą vėl suminkyti (supliukšdyti) ir suformuoti bandeles (arba talpinti į duonos formą, išteptą sviestu ir pabarstytą džiūvėsėliais) - pvz., padalinti į 20 dalių, iš kiekvienos suformuoti virvelę ir sumegzti mazgą. Patepti plaktu kiaušiniu, pabarstyti juodgrūde. Leisti tešlai dar kartą pakilti (~30 min.).

Kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. (jei visą duoną - 50-60 min.).

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-05-25

Bandelės su aguonomis

Tema: Bandelės, DuonkepėJūratė @ 16:48

PRIEŠISTORĖ

Taip patiko Sonatinos bandelės su cinamonu (labai gera tešla), kad netrukus išbandžiau ir su aguonomis. Labai skanu. Aišku, cinamoninių nenukonkuravo (nors dėl skonio nesiginčijama), bet kartais užsinoriu ir aguonų dozės :)

RECEPTAS

Tešlai:

  • 250 ml pieno;
  • 75 ml (60 g arba 2-3 š.) cukraus;
  • ½ a. š. druskos;
  • ½-1 a. š. malto kardamono (nebūtina, bet tikrai gero skonio priduoda tešlai);
  • 75 g sviesto (naudojau margariną kepiniams);
  • 450-500 g miltų (naudojau paprasčiausius kvietinius 550D; ėmiau 450 g+1 š.);
  • 13 g šviežių mielių (arba 2 a. š. sausų).

Įdarui:

  • 50 g sviesto;
  • 100 g aguonų;
  • 100 g cukraus.

Viršui:

  • 1 trynys;
  • 2 š. pieno;
  • cukraus ir aguonų apibarstymui.

Tešlai skirtus produktus nurodyta eilės tvarka sudėti į duonkepę (skysčiai nebūtinai šilti), pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir eiti užsiiminėti kitais reikalais :)

Arba kaip rašo gerb. p. Sonatina: “Mieles ištrinti su cukrumi, įmaišyti šiltą pieną ir palikti 10 min., kad suputotų. Suberti druską, kardamoną. Persijoti į tešlą pusę miltų. Išmaišyti, suberti likusius miltus ir sudėti minkštą sviestą. Užminkyti tešlą (minkyti ne mažiau kaip 10 min.), uždengti ir šiltai kildinti apie 1 val., kol pakils dvigubai”.

Aguonas užpilti verdančiu vandeniu, leisti kiek pastovėti (kol nusės), nupilti ir sumalti (mėsmale, kokteiliniu mikseriu ar blenderiu). Įmaišyti cukrų (galima ir su aguonomis kartu malti).

Tada ant miltuoto paviršiaus iškočioti maždaug 50×50 cm kvadratą, ištepti minkštu sviestu (aš išlydžiau), paskirstyti aguonų mišinį ir suvynioti į ritinėlį (”siūlę” gerai užspaudyti). Supjaustyti į 3-4 cm bandeles (geriau, kad būtų paplokštesnės ir platesnės, tada kepant neišgriuvinės). Krauti į kepimo popieriumi išklotą skardą, pridengti virtuviniu rankšluostuku ir kildinti dar 30-40 min.

Bandeles per centrą paspausti šaukšto kotu (ar tiesiog pirštu). Trynį išplakti su pienu, aptepti bandelių viršų, apibarstyti cukrumi ir aguonomis. Kepti 225° C temperatūros orkaitėje, kol gražiai parus (10-15, o gal ir visas 20 min. - stebėti!). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-05-09

Bandelės su cinamonu

Tema: Bandelės, DuonkepėJūratė @ 17:53

PRIEŠISTORĖ

Kažkada Kaune gyvenom kepyklėlės kaimynystėje… O dieve, kaip man patikdavo tas tik ką iškeptų bandelių kvapas… Būtent bandelių su cinamonu… Šiaip dėl cinamono aš ne per labiausiai alpstu, bet tos bandelės… Seniai jau būčiau jų ir pati prisikepusi (kai tik užplaukė tas debesėlis “gyventi” virtuvėje), bet kaip žinia, mielinės (nors gal ir ne tik) tešlos minkymas man yra šiokia tokia kančia. Ačiū išradėjams už duonkepę :) Ačiū Sonatinai už superinį receptą. Ir nuo šiol nereikia nei jokios kepyklėlės pašonėje - viskas gaunasi ir namie.

RECEPTAS (16 nedidelių bandelių)

Tešlai:

  • 250 ml pieno;
  • 75 ml (60 g arba 2-3 š.) cukraus;
  • ½ a. š. druskos;
  • ½-1 a. š. malto kardamono (nebūtina, bet tikrai gero skonio priduoda tešlai);
  • 75 g sviesto (naudojau margariną kepiniams);
  • 450-500 g miltų (naudojau paprasčiausius kvietinius 550D; ėmiau iš pradžių 450 g, bet po to dar gerą šaukštą įkroviau);
  • 13 g šviežių mielių (arba 2 a. š. sausų).

Įdarui (galima dar pridėti kapotų riešutų arba cinamoną keisti maltomis aguonomis):

  • 50 g sviesto;
  • 2 š. cukraus (naudojau rudąjį);
  • 2 š. cinamono.

Viršui:

  • 1 trynys;
  • 2 š. pieno;
  • cukraus apibarstymui.

Tešlai skirtus produktus nurodyta eilės tvarka sudėti į duonkepę (skysčiai nebūtinai šilti), pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir eiti užsiiminėti kitais reikalais :)

Arba kaip rašo gerb. p. Sonatina: “Mieles ištrinti su cukrumi, įmaišyti šiltą pieną ir palikti 10 min., kad suputotų. Suberti druską, kardamoną. Persijoti į tešlą pusę miltų. Išmaišyti, suberti likusius miltus ir sudėti minkštą sviestą. Užminkyti tešlą (minkyti ne mažiau kaip 10 min.), uždengti ir šiltai kildinti apie 1 val., kol pakils dvigubai”.

Tada ant miltuoto paviršiaus iškočioti maždaug 50×50 cm kvadratą, ištepti minkštu sviestu (aš išlydžiau), pabarstyti cukraus bei cinamono mišiniu ir suvynioti į ritinėlį (”siūlę” gerai užspaudyti). Supjaustyti į 3-4 cm bandeles (geriau, kad būtų paplokštesnės ir platesnės, tada kepant neišgriuvinės). Krauti į sviestiniu popieriumi išklotą skardą, pridengti virtuviniu rankšluostuku ir kildinti dar 30-40 min.

Bandeles per centrą paspausti šaukšto kotu. Trynį išplakti su pienu, aptepti bandelių viršų, apibarstyti cukrumi. Kepti 225° C temperatūros orkaitėje, kol gražiai parus (10-15, o gal ir visas 20 min. - stebėti!). Skanaus! Pvz., su pienu… mmm…

REZULTATAS

Rodyk draugams

2011-03-15

“Beždžionių duona” (Monkey bread) su žemės riešutais

Tema: Bandelės, Duonkepė, PyragaiJūratė @ 14:04

PRIEŠISTORĖ

Niekaip negaliu prisiminti, kaip aš ant tokio gėrio internete “užėjau” - senatvė… vaje vaje… :) Gal ne taip ir svarbu. Svarbiausia, kad po ilgų trukdžių buvo išbandytas labai skanus dalykas (lietuviškai su “paturbinimais” galima paskaityti Kažkas valgomo bloge, o aš dariau pagal Cook’s Country su gražiom “žingsnis po žingsnio” foto, tik riešutų pridėjau, bet pagrindinis receptas visur tas pats). Kažkas panašaus į cinamonines bandeles arba bemieles cinamonines bandeles su riešutais (tik su mielėm). Laaabai patiko. Eilinį kartą noriu dar pasidžiaugti savo paprastute duonkepe, kuri atliko man taip nemielą mielinės tešlos paruošimą, kad ir su trukdžiais - vidury kildinimo, likus 40 min. iki pabaigos (iš viso 1 val. 30 min. proceso), kažkur dingo nulinė fazė… Nesigaudau visai, ką tai reiškia elektroje, bet man reiškė, kad jokios galingesnės buitinės technikos įjungti neįmanoma… Nei virdulio, nei duonkepės, nei orkaitės… Bet šaldytuvas veikė… Mąsčiau, kad mano mielinei tešlai amen - jokios šiltos vietelės (net pečius nekurtas - gi pavasaris, nešalta :)). Palikau iki nakties likimo valiai neveikiančioje duonkepėje. Iškilo, kad ir temperatūra sesės virtuvėje žymiai žemiau 20° C… Dar buvau prisiskaičius, kad patys skaniausi mieliniai kepiniai būna tešlą kildžius šaltai, tai nakčiai dėl visa ko ją įkišau į šaldytuvą. O šiandien tėvas tą taip reikalingą fazę grąžino į vietą ir viskas baigėsi laimingai ir skaniai :)

RECEPTAS (toliau p. - 240 ml puodelis)

Tešlai:

  • 1 p. šilto pieno (~40° C arba tokio šiltumo, kad įkišus pirštą galima  būtų išlaikyti ne trumpiau 20 s);
  • ⅓ p. šilto vandens;
  • 30 g sviesto (+ dar panašiai tiek skardos ištepimui; naudojau visur margariną kepiniams ir viskas super);
  • ¼ p. (~2 v. š.) cukraus;
  • 2 a. š. druskos;
  • 3¼ p. miltų (dėjau daugiau, t. y. apie 550 g);
  • 20 g šviežių mielių (arba sausų tiek, kiek reikia pusei kg miltų; naudojau pusę pakelio “Fermipan”).

Karameliniam-riešutiniam apvalkalui:

  • 120 g sviesto (man prireikė kiek mažiau nei 100 g);
  • 1 p. rudojo cukraus (manau, skanu ir su paprastu);
  • 2 a. š. malto cinamono;
  • 2 saujelės smulkiai kapotų žemės riešutų (galima bet kokių mėgstamų, dažnai receptuose siūlo pekanus; galima ir išvis be riešutų - bus klasika).

Glajui (nebūtina):

  • 1 p. cukraus pudros;
  • 2 v. š. pieno.

Tešlai skirtus produktus nurodyta eilės tvarka sudėti į duonkepę (skysčiai nebūtinai šilti), pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir eiti užsiiminėti kitais reikalais :)

Arba rankelėmis: mieles ištirpdyti vandenyje ir sumaišyti su pienu, cukrumi, druska, tirpintu sviestu ir supilti į miltuose padarytą duobutę. Palengva maišyti, o po to jau ir minkyti iki vientisos, glotnios tešlos - apie 10 min. Suformuoti rutulį, dėtį į dubenį, kurį uždengti maistine plėvele ir pastatyti šiltai maždaug 1 val. pakilti, kol padvigubės.

Tada tešlą perkelti ant miltuoto paviršiaus, peiliu supjaustyti į 4 dalis, tada kiekvieną dalį dar į 4, ir tas vėl į 4 dalis - iš viso 64 gabaliukai. Juos parutulioti maždaug į rutuliukus. Apvoliojimui skirtą sviestą ištirpinti. Atskirai indelyje sumaišyti cukrų, cinamoną ir riešutus. Šakutės pagalba murkdyti kiekvieną rutuliuką į sviestą, tada apvolioti cukraus mišinyje ir talpinti sviestu išteptoje keksinėje formoje. Susitvarkius su visais rutuliukais, leisti vėl pastovėti šiltai apie 1 val.

Kepti iki 180° C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 min. (man prireikė šiek tiek ilgiau, gal apie 45 min.). Ištraukus leisti pastovėti 5 min. Tada išversti į lėkštę ir leisti pravėsti 10 min. Tuo metu sumaišyti glajui skirtus produktus ir užpilti/užkrėsti ant kepinio. Siūloma pateikti, kol dar šilta, bet siaubingai skanu ir šalta. Valgyti tiesiog laužiant, gnybiant pirštukais po gabaliuką. Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

2010-11-09

Bemielės cinamoninės bandelės su riešutais

Tema: Bandelės, PyragaiJūratė @ 01:43

PRIEŠISTORĖ

Va ir sulaukė eilės ilgai svajotos, labai gundančios cinamono bandelės. Iškeliavo į svečius pas mano mielą draugę ir blogo gerbėją Kristiną :) Riešutų ir cinamono mylėtojams. Radau Duonos ir žaidimų bloge. Labai skanu, saldu. Gal to sirupo kiek per daug (ritinėliai tikrai gavosi drėgni), gal reiks pabandyti daryti glazūrą, kaip angliškame originale. Bet vis tiek labai skanu. Jau vėl noriu.

RECEPTAS

Tešlai:

  • 200 g indelis grūdėtos varškės (nors manau, ir su paprasta turėtų gautis);
  • 1/3 st. pieno (originale - pasukų);
  • 1/4 st. cukraus;
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto (arba 2 a. š. vanilinio cukraus);
  • 4 š. tirpinto sviesto;
  • 2 st. miltų (+ tešlai kočioti);
  • 1.5 a. š. kepimo miltelių (sočiai užteko, nors angliškame originale siūlo 1 š. kepimo miltelių ir 1/4 a. š. maistinės sodos kepimui);
  • žiupsnelis druskos.

Įdarui:

  • 2 š. tirpinto sviesto;
  • 1 st. kapotų riešutų (naudojau migdolus ir žemės riešutus; angliškame originale - pekano riešutai, dar kitaip - karijų);
  • 2/3 st. rudojo cukraus;
  • 1.5 a. š. cinamono;
  • 1/4 a. š. maltų gvazdikėlių (nebūtina; angliškame originale dar siūlo 1/2 a. š. kvapiųjų pipirų… kažkaip irgi pabijojau…).

Sirupui:

  • 2/3 st. cukraus;
  • 1/2 st. pieno;
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto.

(arba Glazūrai:

  • 2/3 st. cukraus pudros;
  • 2-3 š. pieno;
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto).

Tešlai sumaišyti grūdėtą varškę, pieną, cukrų, vanilę ir tirpintą sviestą. Atskirai sumaišyti miltus, kepimo miltelius bei druską, berti į skystąją dalį, maišyti, o po to ir minkyti. Iškočioti maždaug 30×40 cm stačiakampį, jį patepti tirpintu sviestu, paskirstyti riešutų-cukraus-prieskonių mišinį ir suvynioti į ritinėlį, kurį supjaustyti į maždaug 12 dalių (man netyčia gavosi 14…). Kepimo formą (manoji buvo 23 cm skersmens) ištiesti kepimo popieriumi, talpinti ritinėlius (tarp jų gali būti tarpų - vis tiek kepant šiek tiek pūsis ir viskas gražiai užsipildys), viršų galima taip pat patepti tirpintu sviestu (pamiršau). Šauti į iki 170° C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepti apie 20-30 min., kol gražiai apskrus.

Sirupui pieną, cukrų ir vanilę pakaitinti, kol cukrus ištirps. Aplieti, kol bandelės dar šiltos. Palikti bent 15 min. pastovėti (jei daroma glazūra, kaitinti nereikia - tiesiog viską išmaišyti; konsistencija turi gautis tiršta, bet kad galima būtų užpilti - jei ką, įpilti dar šaukštą pieno). Skanaus!

REZULTATAS

Rodyk draugams

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.