BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2013-05-12

Ruginė medaus duona (su raugu)

Tema: DuonaJūratė @ 13:12

PRIEŠISTORĖ

Paskutinį mėnesį šitą duoną ir tekepu. Iš pradžių dar kepdavau iš pusės normos, bet būdavo atvejų, kad pati viena per dieną ir sušveičiu… O laikosi ilgai, tai galima ir iš pusantros normos kepti. Labai skani. Tik su sviestu ar tiesiog viena. Ir labai pritariu Forellei, pas kurią ir radau receptą, kad “duona yra tiesiog nuostabi -  kvapni, sodraus skonio”. Salyklas, medus, kardamonas ir apelsino žievelė daro savo… Galima dėti kmynų ar kalendros, bet kol kas dar neatsivalgiau originaliojo varianto ir bijau naujuoju nusivilti. Bet kada nors vis tiek išbandysiu. Ir su kanapių sėklom, ir su pankolio sėklom, tik gal tada be medaus :)

Iškepus visgi reiktų palaikyti bent kokią parą kitą, kad susistovėtų. Pasikankinau su kepimu, kol savo orkaitei pritaikiau, nes būdavo, kad pats viduriukas likdavo drėgnokas ir pjaustant šiek tiek veldavo peilį, bet tai galėjo būti ir dėl to, kad labai nekantraudavau ir duoną pjaudavau jau ryte (jei kepdavau vakare). Dabar kažkaip apsiginkluoju kantrybe (lengviau būna, kai kepu dar turėdama praeito kepimo duonos :)) ir pakepu ilgėliau bei leidžiu rankšluostėlyje pagulėti bent parą.

RECEPTAS

Pradinei tešlai:

  • 240 g karšto (92-95° C) vandens;
  • 50 g ruginių miltų (naudoju rupius, nors rekomenduojami paprasti);
  • 1 v. š. salyklo (nebūtina, bet man labai skanu, ir duona tamsesnė būna).

Tešlai:

  • 200 g raugo (išsamiai apie ruginį raugą galima paskaityti malsena.lt)
  • 140 g medaus;
  • 50 g vandens;
  • 300 g ruginių miltų (naudoju rupius);
  • 1 a. š. druskos;
  • ½ a. š. malto kardamono;
  • 1 v. š. nutarkuotos apelsino žievelės (nutarkuoju 1 apelsiną, nematuoju šaukštais…).

Vakare karštu vandeniu užpilti miltus, sumaišytus su salyklu, gerai gerai išmaišyti iki vientisos masės, kad neliktų sausų miltų, ir palikti per naktį.

Ryte į per naktį stovėjusią tešlą supilti raugą, medų (pakaitinti, jei kietas), vandenį ir gerai išmaišyti. Berti miltus, druską ir prieskonius. Vėl gerai išmaišyti (man gaunasi tiršta, vos šaukštu pamaišoma tešla). Tešlą krėsti į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą formą (man visa kekso/duonos forma neužsipildo, reiktų 1,5 normos), šlapiom rankom suformuojant kepaliuką. Viršų galima pabarstyti kmynais. Uždengti rankšluostėliu ar maišeliu ir šiltai kildinti 5-6 val.

Šauti į iki 200° C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepti pusę valandos (kepu 1 val.), tada sumažinti iki 180° C ir kepti dar 50-60 min. (kepu dar 1 val. pridengus folija), o likus 15-20 min. iki kepimo pabaigos, perkelti duoną į orkaitės apačią (nekeliu). Jei norisi minkštesnės plutos, iškepus reiktų duonos viršų nupurkšti vandeniu, suvynioti į drėgną rankšluostėlį ir ragauti po paros ar dviejų. Skanaus!

REZULTATAS

Patiko (0)

Rodyk draugams



Komentarų – 7 »

  1. Nenusivilsit ir su kmynais bei kalendra, kai atsivalgiau šios, gaminau jau ir su kmynais :) Džiaugiuosi, jog išbandėte ir taip patiko. Dukrytei ši duona tai kaip pyragas - vieną valgydavo

       Forelle — 2013-05-12 @ 19:08

  2. Tikrai labai labai mums patiko. Ačiū! Ir mano pypliukas valgo, tik sviestuko vis tiek reikalauja :)

       Jūratė — 2013-05-12 @ 19:22

  3. O kur galima įsigyti raugo?

       astu — 2013-05-13 @ 11:48

  4. Pasidaryt raugą reikia pačiam arba gal kas dažnai kepa duoną su raugu, tai galima pasiimti :) (turiu ir aš, jeigu ką). Nesunkiai jis dabar pasigamina, nes geri orai, šilta, greit labai rūgsta. Va čia plačiau, kaip gamintis: http://www.malsena.lt/lt/receptai/juoda-duona/raugas

       Jūratė — 2013-05-13 @ 14:10

  5. Nu skani duonyte. tik susivalgo per greit.

       Kristina — 2013-08-09 @ 18:07

  6. Jau išbandei? Nu fainiai :)

       Jūratė — 2013-08-09 @ 18:41

  7. jau antras dublis kyla. tik man gerokai per saldi su tiek medaus, bandau maziau.

       Kristina — 2013-08-11 @ 20:36

Šio įrašo komentarų RSS srautas. Citatos URL

Parašykite komentarą

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.