BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2010-12-11

Japoniškas aguonų ir obuolių pyragas

Tema: Kalėdos, PyragaiJūratė @ 00:04

PRIEŠISTORĖ

Tai vienas iš populiariausių pyragų, siūlomų, giriamų, komentuojamų, aptariamų SM forume Kalėdoms (turbūt dėl to, kad su aguonomis :)). Pernai buvo apėmusi kažkokia manija kalėdinių receptų paieškai nuo pat spalio pabaigos. Perskaičiau visą SM ta tema (išprotėjimas… akių išvarvėjimas…), prisisaugojau, prisiplanavau milijoną patiekalų, bet matyt, perdegiau. Visas gaminimas prasidėjo ir užsibaigė stebuklinguoju džiovintų vaisių pyragu. Šiemet kalėdinė dvasia apėmė jau normaliu laiku - gruodžio pradžioje - gal nebus kada perdegti :) Tad skubu grįžti, nuo ko pradėjau - japoniškasis… Labai mėgstu aguonas. Man Kūčios nebūtų Kūčiomis, jei nebūtų ant stalo aguonų pieno (su kūčiukais, aišku) ir Kalėdų rytas būtų niūrus, jei nuo vakar nebūtų nors kiek likę šio gėrio su ant dugno nusėdusiomis saldžiomis aguonomis, kurias dabar galima laisvai kabinti šaukštais… Šis pyragas labai tinka apsidraudimui, kad nenutiktų tokia “nelaimė”, kad nekankintų aguonų trūkumas per Kalėdas :) Bet kodėl japoniškas? Koks skirtumas… Svarbu, kad labai skanus. Sakau, bent papuošiu kokiu japonišku hieroglifu (gi nesunku google vertėju naudotis), reiškiančiu pasveikinimą ar palinkėjimą - gi ten kaip kringeliukas, taip ištisas sakinys… Mhm… Kur jau ne… Ta proga - ištraukėlė iš trumpų japonų kalbos pamokėlių (o gal kam kada pravers… bent jau mano akiratis šventiškai prasiplėtė :)):

“Artėja Naujieji Metai, tad išmokime pasveikinti kitus japoniškai. Naujųjų Metų dieną visi vieni kitiems sako あけまして おめでとう ございます (akemashite omedetou gozaimasu, pažodžiui „sveikinu su nauja pradžia (aušra, šviesos atėjimu, naujumu ir pan.)”. Nors geri pažįstami paprastai nenaudoja paskutinio žodžio ございます. Be to, ši frazė sakoma tik po Naujųjų Metų. Už sveikinimą galima padėkoti tiesiog pasakant ども ありがとう (ございます) (domo arigatou (gozaimasu), „labai ačiū”) ir dar pridėti ことし も よろしく おねがいします (kotoshi mo yoroshiku onegaishimasu, „šiais metais taip pat likime draugais”).

RECEPTAS (Čia pateikta pusė normos, nei kad rašyta SM, nes buvo prikomentuota, kad gaunasi tikrai nemažas pyragas - kalėdinių apimčių. Kepiau 21 cm formoje ir gavosi pats tas - nei žemas, nei aukštas, pabandymui užteko sočiai.)

150 g aguonų;

300 g obuolių (dėjau obuolienę ir dvigubai mažiau cukraus bei dvigubai daugiau manų kruopų);

125 g margarino (ėmiau sviestą);

100 g cukraus;

4 kiaušiniai;

4 a. š. manų kruopų (kai kas deda manų košės, bet aš nesiterliojau - vis tiek bekepant išbrinksta ir viskas ten su jomis gaunasi gerai);

¾ a. š. kepimo miltelių (nelabai jie man čia lyg reikalingi, bet įdėjau dėl visa ko);

½ apelsino nutarkuotos žievelės (nebūtina; įkomponavau, nes po ranka pasitaikė ir irgi į temą Kalėdoms :));

saujelė razinų (nebūtina, jei nepatinka, bet man labai tinka).

Viršui (čia pateiktas mano variantas; galima naudoti tik tirpintą šokoladą ar su trupučiu grietinėlės, pieno):

50 g juodojo šokolado;

šliūksnis riebios grietinėlės;

šliūksnis airiško kremo likerio;

perlinio cukraus (nebūtina; gražu, bet girgžda tarp dantų :)).

Aguonas nuplikyti verdančiu vandeniu (po to vandens perteklių atsargiai nupilti) ir porą kartų permalti mėsmale (ar blenderiu, ar kokteiliniu mikseriu). Obuolius sutarkuoti burokine tarka, sumaišyti su maltomis aguonomis. Kambario temperatūros margariną (ar sviestą) išsukti su cukrumi. Po vieną dėti kiaušinio trynius ir vis gerai išsukti. Pilti aguonų ir obuolių masę, manus, kepimo miltelius, įtarkuoti apelsino žievelę, berti nuplikytas razinas. Gerai viską išmaišyti. Baltymus išplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į tešlą. Kepimo skardą ištepti riebalais ar iškloti kepimo popieriumi, pilti tešlą ir kepti apie 50 min. iki 180° C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Viršui dubenį su sulaužytu šokoladu, grietinėle ir likeriu statyti ant puodo su verdančiu vandeniu (dugnas nesiekia vandens) ir maišyti, kol šokoladas ištirps. Pravėsusį pyragą aplieti šokoladu ir palikti ramybėje, kol viskas atvės. Tada kišti į šaldytuvą bent 3 val. ar nakčiai. Skanaus!

REZULTATAS

Patiko (0)

Rodyk draugams



Komentarų – 6 »

  1. Ohoho kaip skaniai atrodo :))

       Gabrielė — 2010-12-11 @ 01:02

  2. Malonu :) Prašom kepti ir ragauti, jei patinka aguonos :)

       Jūratė — 2010-12-11 @ 10:30

  3. Jau pyragas šaldytuve :) Vėliau parašysiu ar skanus gavosi. Tik man labai keista, kad be miltų… Bet iškepė gražiai.

       Kristina — 2010-12-25 @ 01:21

  4. Nu labai labai skanu, ir visai niekaip nepasakytum, kad su buoliais, labai man patiko. Ir Vitaliukui nuvežiau :)

       Kristina — 2010-12-25 @ 15:49

  5. Nu faina, kad patiko. Pas mus irgi ilgai neužsibuvo. Man labai patiko, kad jis toks stabiliai drėgnas, matyt, dėl obuolių.

       Jūratė — 2010-12-27 @ 19:12

  6. superinis pyragas, tik jei pilna porcija ,tai labai labai didelis gaunas, kaip tik kepiau TV 3 isipildymo akcijai, pyragu dienai i ofisa

       ingrida — 2012-11-06 @ 14:35

Šio įrašo komentarų RSS srautas. Citatos URL

Parašykite komentarą

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.