BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2012-01-31

Druskoje kepta žuvis

Tema: ŽuvisJūratė @ 23:09

PRIEŠISTORĖ

Gaunasi fantastiškai skani žuvis!!! Jau kurį laiką kirbėjo šita mintis išbandyti pasigaminti vištą arba žuvį kepant druskos patale. Ir labai džiaugiuosi prisiruošusi! Lengvesnio būdo skaniai paruošti žuvį dar neradau, o ir nesu labai didelė mėgėja ją gaminti… Nesigąsdinkit tokiu kiekiu druskos - tikrai taip reikia, daug kieno išbandytas, patikrintas variantas. Sako, geriausiai tinka balta, pageidautina “nekaulinga”, “negiljotinuota” ar kitaip kaip neapipjaustyta (nebent tik “charakiriuota” :), t.y. be pilvo turinio) žuvis (Audriaus bloge labai gražiai ir vaizdžiai viskas papasakota, kaip išsirinkti gerą žuvį (apie ką, gėdinga, bet nieko nenutuokiu), kaip ją išdoroti, paruošti kepimui, skaniai iškepti ir dar skaniau suvalgyti). Net ir su akcijine Maximos atlantine lašiša gavosi labai lAAAbai skanu: minkšta, sultinga, nei kiek ne per sūri žuvytė.  LAAAbai rekomenduoju.

RECEPTAS (keturiems - sočiai)

  • 1 didelė šviežia žuvis (pirkau atlantinę lašišą visą sveiką, tik be pilvo turinio; svėrė ~1 kg);
  • 1-2 kg paprastos rupios akmens druskos (man 1 kg žuviai pakloti ir užkloti užteko 1 kg druskos);
  • 1 citrina;
  • mėgstami prieskoniai žuviai (naudojau 2 skilteles česnako, maltus baltuosius pipirus, Provanso prieskonių mišinį ir dar prikaišiojau šviežių krapų ir petražolių).

Žuviai perpjauti pilvą ir tiesiog pirštais pašalinti jo turinį, o pro žiaunų kišenes išstumti žiaunas (nes jas palikus, gali žuvis apkarsti). Žuvį nuplauti. Vidų pabarstyti prieskoniais (tik ne druska!), sudėti citrinos griežinėlius, žalumą. Kepimo skardoje berti maždaug pusės cm druskos sluoksnį (žuvies formos), ant jo guldyti žuvį ir ant jos berti vėl tokį sluoksnį druskos (galvos ir uodegos dengti nereikia). Galima šlapiomis rankomis dar gerai apspaudyti, kad druska neišsiblaškytų. Ir stengtis, kad druskos nepatektų į žuvies vidų. Kepti 200° C temperatūros orkaitėje 40 min. Iškepus leisti kelias minutes atvėsti. Tada atsargiai didelio peilio ar šaukšto pagalba nuimti viršutinį sluoksnį druskos (toks vos ne kaip kiautas gaunasi), nulupti žuvies odą, gražiai atskirti mėsytę iki kaulų, krauti į lėkštes, tada išimti stuburą su ašakom, atskirti antrą dalį gardžiosios žuvytės ir skanauti su šviežiom daržovėm. Skanaus!

P. S. Valgėm su Forelles topinambų salotom (ačiū Kristinai už šią nuostabiai skanią daržovę):

  • burokine tarka tarkuoti nuskusti topinambai;
  • pusžiedžiais pjaustyti raudonieji svogūnai;
  • smulkiai kapotos šviežios petražolės;
  • šviežiai malti juodieji pipirai;
  • druska;
  • liesa grietinė.

Super!

REZULTATAS

Patiko (0)

Rodyk draugams



Komentarų – 9 »

  1. Seniai ruošiuosi tokiu būdu pabandyti gaminti žuvį. Ačiū :)

       Bernadeta — 2012-02-01 @ 18:31

  2. Prašom prašom, nėr už ką! Labai lengva, labai patiko. Sunkiausia dalis - nusipirkti žuvį :)

       Jūratė — 2012-02-01 @ 18:41

  3. O jau kaip skaniai atrodo… turiu dar kelias lydekas, reiks pabandyti. Turėtų tikt lydekos, ane?

       Kristina — 2012-02-02 @ 12:08

  4. Man tai atrodo, kad bet kokia stambi žuvis tiktų (kad ir kaulėta - kartais ir knaisiotis smagu prie alaus, pvz., bet jei valgyt noris, tai ne kas…). Kai kam lašiša, lašišinis upėtakis - per riebu, bet man ten jokių riebumų nesijaučia. Pabandyk ir lydeką - sužinosi :) SM kažkas siūlė, nors dažnai rekomenduoja jūros žuvį - gal kad kaulų mažiau, net nenutuokiu. Visai ką mažai apie žuvį žinau… Vaje vaje…

       Jūratė — 2012-02-02 @ 13:30

  5. Aš kai gaunu visą didelį žuvelioką visad druskoj kepu - be galo skanu. O čia dar lašiša - nu pasaka iš viso :)

       Indrė — 2012-02-02 @ 13:57

  6. Tikrai taip, nuo šiol ir man viena mintis tebus su “ciela” žuvim :)

       Jūratė — 2012-02-03 @ 18:25

  7. Mėgstate skanią šviežią ar rūkytą žuvį? Nuoširdžiai rekomenduoju paragauti Afrikinio Šamo! Taikome naują žuvies pristatymo į Jums patogiausią vietą sistemą, kuomet žuvis visada pristatoma tik pati šviežiausia. Daugiau informacijos kaip ją įsigyti, kainos, ir informacijos apie šią įdomią žuvį – http://www.skanizuvis.weebly.com, arba arnas.k@giedrupe.lt

       Arnas — 2012-03-05 @ 16:08

  8. Na ir čia pagaliau pliusiukas. Lydekos nebandžiau, nes be žvynų, užtat upėtakis buvo nuostabus. Ačiū.

       Kristina — 2013-01-02 @ 20:03

  9. Į sveikatą :) Nu man irgi labai labai šita žuvis… Vargo minimaliai, bet valgosi labai skaniai.

       Jūratė — 2013-01-10 @ 16:13

Šio įrašo komentarų RSS srautas. Citatos URL

Parašykite komentarą

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.