BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Nekenčiu virtuvės

2010-12-20

Apelsinų cukatos sirupe

PRIEŠISTORĖ

Artėja Kalėdos. O kaipgi jos be pyragų… Nemažai kalėdinių saldžių kepinių receptų “reikalauja” cukatų (paprastai taip vadinamos citrusinių vaisių žievelės, virtos cukraus sirupe ir po to sudžiovintos bei apvoliotos cukruje). Va susiruošiau kepti Forelles populiarųjį kalėdinį medaus ir riešutų pyragą, bet tai kur tų cukatų “parauti” (džiovintais vaisias visai nesinorėjo keisti - juk skonis bus jau ne tas…). Bent jau man jų sunku rasti parduotuvėse. Tiesą pasakius, niekad ir nėra tekę “užmatyti”. Būna džiovintų greipfrutų, bet ar jų žievelė, ar kas ten - per cukrų sunku nusakyti. Jei nežinočiau iš anksto, turbūt ir neatspėčiau, kad greipfrutas. Dar būna džiovintų kinkanų, bet jie su sėklytėm, kas man nepatinka… Sako, būna cukatų pirkti ir sirupe, bet nesu mačius. Tai ko gi nepasigaminus jų namie? Nereikia čia gi jokios laboratorijos - šiek tiek kantrybės ir yra rezultatas. O ir kaip rankų darbo dovana tinka, kas dabar labai populiaru. Taigi prisiskaičiau apie cukatų gamybą angliškai čia bei lietuviškai knygoje “Gardžios dovanos” ir pasigaminau, kaip buvo patogiau.

RECEPTAS

  • 4 apelsinai;
  • 1 st. vandens;
  • 1¼ st. cukraus;
  • 4 š. cukraus sirupo (galima keisti cukrumi, jei išvirtos cukatos netraukiamos iš sirupo džiovinti; džiovinant sirupas neleidžia susidaryti cukraus kristalams; rekomenduojamas kukurūzų, bet galima imti ir dažniau parduotuvėse randamą auksaspalvį, kurį ir naudojau, nors cukatas ir palikau sirupe).

Apelsinus gerai nuplauti. Nulupti. Kuo kruopščiau peiliu pašalinti žievelių vidinę baltąją dalį, supjaustyti 5 mm storio juostelėmis (ar kokia tik forma patinka, bet pailgos juostelės patogios, jei ruošiamasi žievelių džiovinimui). Užpilti vandeniu ir pamirkyti porą parų vis pakeičiant vandenį. Jei nėra laiko, užpilti žieveles verdančiu pasūdytu vandeniu, užvirinti, nupilti į rėtį, žieveles vėl suversti į puodą, užpilti paprastu vandeniu, užvirinti, nupilti ir taip dar kokius tris kartus su nesūdytu vandeniu (pamirkius porą parų, užtenka karto su sūdytu vandeniu ir karto su paprastu). Vandenį su cukrumi ir cukraus sirupu pavirinti, kol cukrus ištirps, suversti žieveles ir virti ant silpnos ugnies 30-40 min., kol jos pradės skaidrėti. Supilti į paruoštą stiklainį ir laukti progos sunaudoti :) Skanaus!

P. S. Jei gaminti cukatas ne sirupe, tai išvirusias reikėtų palaikyti sirupe parą, tada vėl pakaitinti šiek tiek, nupilti, gerai nuvarvinti ir paskleisti ant grotelių ar kokio rėčio džiūti (per porą dienų turėtų išdžiūti). Po to apvolioti cukruje ar cukraus pudroje ir laikyti sausai iki sunaudojimo.

REZULTATAS

Patiko (0)

Rodyk draugams



Komentarų – 20 »

  1. Pagarba! Aš tinginė vis tiek ieškau pirktinių ir tokiais, atrodo sunkiais, darbais net bijau užsiimt. Nors įtariu, kad naminių skonis fantastiškas.
    Beje, kepei jau pyragą?

       Forelle — 2010-12-21 @ 08:46

  2. Ačiū ačiū :) Malonu sulaukti pagarbos iš įkvėpėjos :) Tikrai nėra sunku ir tikrai lengva. Nebent užsibrėžti daug apelsinų apdoroti, nes tos baltos dalies šalinimas tikrai pabosta. Kaip man, 4 apelsinų žievelių - per akis ir kaip tik užtenka Tavajam pyragui (maždaug apie 200 g nuvarvinus sirupą ir turėtų būti), nors kai jį kepiau, dėjau 2 apelsinų ir 1 mandarino cukatas bei 100 g džiovintų spanguolių (atseit, dėl spalvos) - skonio dar nežinau, nes kantriai laukiu Kalėdų, bet neabejoju, kad patiks, nes sudėti vien skanumynai :) Cukatos - irgi. Negaliu palyginti su pirktinėmis, nes niekad neragavau, o naminės - valgai ir tikrai žinai, kad apelsinų cukatos - super, daugiau tikrai nesivarginsiu beieškodama po parduotuves.

       Jūratė — 2010-12-22 @ 14:33

  3. Parduotuvinių ir nerasi. Vilniuje būna Delonoje, man seniau iš užsienio parveždavo, šiemet laiku nepasirūpinau, pati tikrai negaminsiu, tai turbūt teks tenkintis ir vaisiniu.

       Forelle — 2010-12-22 @ 20:42

  4. [...] svečius pas mielą draugę Kristiną - puiki proga sunaudoti naminio žemės riešutų sviesto ir apelsinų cukatų likučius. Nors iš pradžių galvojau kepti maždaug pagal šitą receptą, bet gavosi labai skani [...]

       Žemės riešutų sviesto sausainiai su cukatomis ir šokoladu — 2011-03-07 @ 14:52

  5. [...] kepsiu ir kepsiu. Vietoj obuolių galima dėti ir razinas, aš įbėriau dar porą šaukštų apelsinų cukatų (visur jas kraunu - labai patinka, o sesė sako, kad smagu rasti blynuose ką nors pakramsnoti :)) [...]

       Mieliniai blynai su obuoliais — 2011-03-11 @ 17:35

  6. [...] (dėjau abrikosus, slyvas, datules ir razinas; tiktų dar ir persikai, vyšnios, spanguolės, cukatos, svarainiai, tik gal kriaušės ir figos nelabai dėl smulkių kietų [...]

       Džiovintų vaisių saldainiukai — 2011-03-22 @ 15:20

  7. [...] Apelsinų cukatos sirupe [...]

       Gardžių dovanų dėžutė — 2011-03-23 @ 02:35

  8. [...] 1 apelsino nutarkuota žievelė (dėjau 2 š. apelsinų cukatų iš sirupo); [...]

       Migdoliškai aguoninės širdelės — 2011-03-26 @ 23:53

  9. [...] džiovintų vaisių/uogų/cukatų (dėjau abrikosus, spanguoles, razinas ir apelsinų cukatas); [...]

       Mielinė Velykų boba su jogurtu — 2011-05-04 @ 00:19

  10. [...] džiovintų vaisių/uogų/cukatų (dėjau 100 g dž. melionų, 50 g razinų, 50 g dž. spanguolių ir 2 š. citrinų ir apelsinų cukatų iš sirupo); [...]

       Varškinė pascha — 2011-05-04 @ 00:20

  11. [...] 2 a. š. nutarkuotos apelsino žievelės (dėjau gerus 3 š. apelsinų cukatų su visu sirupu); [...]

       Apelsininiai biscotti su lazdyno riešutais ir kardamonu — 2011-05-23 @ 14:19

  12. [...] ir žandikauliais :D. Gal dėl to ir pervadinau į plokštainį. Patiko šiam reikalui išsivirti apelsinų cukatų (sako, galima laisvai keisti džiovintais vaisiais, bet skonis gi bus jau kitoks). Patiko tikrai [...]

       Kalėdinis riešutinis plokštainis su medumi ir cukatomis — 2011-11-14 @ 13:52

  13. [...] g apelsinų cukatų (galima patiems nesunkiai pasigaminti arba nusipirkti [...]

       Stollen - vokiškas mielinis Kalėdų pyragas — 2011-11-23 @ 20:09

  14. [...] džiovintų vaisių, uogų mišinio (naudojau 100 g migdolų plokštelių ir dar 100 g mišinio iš apelsinų cukatų, saulėgrąžų ir baltųjų bei juodųjų [...]

       Florentinai natūraliai ir Florentinai greitai — 2011-11-27 @ 11:39

  15. [...] puikiai tiktų ir figos, persikai, spanguolės, braškės, kokteilinės vyšnios, svarainiai, cukatos, kinkanai, gal ir bananai, tik ne tie traškūs, o “cieli”, ne iki galo sudžiovinti, [...]

       Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas — 2011-11-28 @ 13:17

  16. wow. išbandžiau, skonis nerealus! dovanosiu savo mamai Kalėdoms indelį:) ačiū už receptą.

       me — 2011-12-18 @ 22:19

  17. Labai smagu :) Tikiuos, mamai irgi patiks :)

       Jūratė — 2011-12-19 @ 14:18

  18. Praktinis patarimas - jeigu sumanysite jas mirkyti šaldytuve, gerai uždenkite indą, nes apelsinų kvapo ne-rea-liai prisigeria visi kiti produktai nors kiek imlūs kvapams (ypač grietinė, sviestas ir pan.)

       parazzzite — 2011-12-20 @ 20:49

  19. Tikrai taip - skaniai kvepia :) Bet nematau reikalo laikyti šaldytuve, kol mirksta - nieko joms neatsitinka.

       Jūratė — 2011-12-22 @ 17:42

  20. Vėlu komentuoti, receptas seniai parašytas, bet gal kas užeis netyčia ir pravers jam mano pastebėjimas:).
    Viskas labai lengva ir paprasta, baltos dalies nereikia nupjauti, vien tik viršus tikrai nėra skanu. Internete pilna receptų kaip tikrus cukatus pagaminti, susiraskite, labai paprasta ir labai skanu, pirktiniai tai nelyginami su naminiais. Pvz. Anna Olson receptas.

       Rozalija — 2019-02-27 @ 17:00

Šio įrašo komentarų RSS srautas. Citatos URL

Parašykite komentarą

„WordPress“ variklis. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.